To gdzie ten spec od klimy skoro musisz sie sam bujać z problemem?tom2600 pisze:Mam możliwość zwrotu zaworu bez ponoszenie dodatkowych kosztów.
Praca klimatyzacji od 26°
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 115 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
Re: Praca klimatyzacji od 26°
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Podziękował: 115 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
Jak tylko umie odessac i nabić czynnik..to faktycznie szpeniotom2600 pisze:Szpenio od klimy ma obłożenie że mała bania!
-
- Początkujący
- Auto:: touran 2.0 tdi BMN 2007
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 2 razy
Powiem tak, przede wszystkim nabił klimę czynnikiem na granicy, powinno być 45 a nabił 38. Układam teraz to wszystko w jedną całość, bajerka, klepanko po pleckach, naklejeczka z datą serwisową układu idt. itp. Szkoda "gadać" pazerność ludzka nie zna granic. Ale cóż począć?!
-
- Zaawansowany
- Auto:: 1.9 bls
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 29 razy
Czego nabił 38 ? Gramów litrów bo nie bardzo wiadomo i sam chyba nie wiesz. Gazu powinno być 525 gramów.
- marcyb3
- Expert
- Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
- Podziękował: 141 razy
- Otrzymał podziękowań: 182 razy
Dziwna sprawa bo zazwyczaj elektronika(wszelkiego rodzaju czujniki) raz użyte nie podlegają zwrotowi, chyba że dana część jest fabrycznie uszkodzonaetom2600 pisze:Mam możliwość zwrotu zaworu bez ponoszenie dodatkowych kosztów.
wystukane w garażu z kluczem w ręku
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
-
- Początkujący
- Auto:: touran 2.0 tdi BMN 2007
miki55 pisze:Czego nabił 38 ? Gramów litrów bo nie bardzo wiadomo i sam chyba nie wiesz. Gazu powinno być 525 gramów.
Zgadza się powinno być 525 gramów a nabił 380.
Zawór nigdy nie był użyty, ponieważ po wykręceniu z kompresora okazał się zupełnie innym.marcyb3 pisze:Dziwna sprawa bo zazwyczaj elektronika(wszelkiego rodzaju czujniki) raz użyte nie podlegają zwrotowi, chyba że dana część jest fabrycznie uszkodzonaetom2600 pisze:Mam możliwość zwrotu zaworu bez ponoszenie dodatkowych kosztów.
wystukane w garażu z kluczem w ręku
- wojtek2626
- Zaawansowany
- Auto:: Touran
- Imię:: Wojtek
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Mnie niestety tez chyba dopadła usterka zaworu w sprężarce lub sama spręzarka juz nie domaga.
1. włącza sie czasem z opoźnieniem to wyglada na zawor
2. Sprawdziłem cisnienie i na wył AC mam 4,2 bara po włączeniu AC ciśnienie wzrasta do 6,2-6,7 i wentyulatory nie reaguja, dopiero jak dodam gazu cisnienie wzrasta do 9-10bar i włączaja sie wentylatory.
Spróbuje dobić gazu bo ciśnienie 4,2 wskazuje ze jest juz mało i moze sytuacja sie poprawi
2. Sprawdziłem cisnienie i na wył AC mam 4,2 bara po włączeniu AC ciśnienie wzrasta do 6,2-6,7 i wentyulatory nie reaguja, dopiero jak dodam gazu cisnienie wzrasta do 9-10bar i włączaja sie wentylatory.
Spróbuje dobić gazu bo ciśnienie 4,2 wskazuje ze jest juz mało i moze sytuacja sie poprawi
Diagnostyka/kodowanie i naprawa grupa VW/Audi tel.888659640
Czyszczenie DPF bez użycia chemii
Jelenia Góra
Czyszczenie DPF bez użycia chemii
Jelenia Góra

-
- Użytkownik
- Auto:: 2.0 TDI 140 KM ,DSG 2005
- Imię:: Zbigniew
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Też miałem podobny problem z klimą tzn. raz się załączała raz nie i wstępnie typowany był zawór na sprężarce do wymiany . Zawór okazał się sprawny ale sprężarka dalej działała jak wcześniej Skończyło się na wymianie sprężarki na regenerowaną z gwarancją w zakładzie współpracującym z serwisem klimy .Trzeba uważać na nowe sprężarki na allegro w niskiej cenie podobno Made In China
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 418 razy
Ciśnienie gazu nie ma powiązania z jego ilością. To czy jest 300 gram czy 400 czy 500 to ciśnienie jest takie samo. Ba nawet może być i 100 gram i jak podgrzejesz rurki to ciśnienie się podniesie. Ciśnienie to rodzaj gazu i jego temperatura. Skoro ciśnienie jest niskie to zawór jest w pozycji otwartej i mieli tym gazem w kompresorze.wojtek2626 pisze:Mnie niestety tez chyba dopadła usterka zaworu w sprężarce lub sama spręzarka juz nie domaga.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Użytkownik
To jest układ zamknięty więc ilość gazu ma zasadnicze znaczenie na ciśnienie początkowe gdy klima jest wyłączona .Ale oczywiście żeby dokładnie wiedzieć ile go jest ,to trzeba go zważyć .
- wesol
- Władca postów
No skoro mówisz że ciśnienie się zmienia zależnie od ilości to czemu cisnieniomierzem nie ocenisz ile masz tego gazu w układzie? Czemu chcesz go odessać i ważyć? Czemu butle z gazem np LPG czy to do kuchenki czy nawet sztaplarki to się waży? Czemu podana jest waga butli i waga gazu? Przecie możnaby "zegarek" podpiąć i byś powiedział że jest tyle a tyle? Czemu w autach z LPG to są różne czujniki magnetyczne czy takie bezpośrednio w butli z pływakiem? Weź mi to wytlumacz.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- TOMASZ PLUTA
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.6 tdi 2015
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 19 razy
W układzie zamkniętym ilość gazu ma wpływ na ciśnienie
Weź przyklad np opona osobowki i opona z traktorów żeby osiągnąć to samo ciśnienie to musisz dać dużo więcej powietrza A ciśnienie to samo
Weź przyklad np opona osobowki i opona z traktorów żeby osiągnąć to samo ciśnienie to musisz dać dużo więcej powietrza A ciśnienie to samo
- wesol
- Władca postów
Tak? A ile gram pompujesz w koła? Tak troszke rozroznasz stany skupienia? Czy na stan skupienia ma poza ciśnieniem jeszcze coś wpływ? Może temperatura? Czy wodór sobie tak sprezysz prosto by go skroplić w temperaturze pokojowej? Widziałeś kiedyś jak ktoś smoluje np dach garażu? Widziałeś że czasami ktoś palnikiem podgrzewa czasami butlę? Najlepiej taką pora roku jak teraz jest gdzie na dworze jest temperatura tak kilka stopni zaledwie na plusie? Czemu tak robią?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Użytkownik
Panowie, zakończmy ten bezproduktywny spór .Ilość gazu ma znaczenie ale zależy to od wielu innych czynników dlatego się go waży ale nie można powiedzieć ,że ilość nie ma żadnego znaczenia . Dla prawidłowej pracy musi go być tyle ile potrzeba a nie że tylko jest .Kolegom mającym problemy z klimą radzę jechać do dobrego serwisu bo nie mając narzędzi i wiedzy wyjdzie to suma sumarum drożej.Ja też długo przeglądałem fora internetowe aż w końcu pojechałem do serwisu .Zapłaciłem 800 zł za regenerowaną sprężarkę z gwarancją+uzupełnienie czynnika+sprawdzenie szczelności 24 h z ciśnieniem większym od max z którym pracuje klima+robocizna.Serwis ma zaufaną firmę do regeneracji i jak mówił facet w serwisie jeszcze nie mieli z nią problemu.Pożyjemy, zobaczymy.Kolega wesol udziela się na forum ,wielu kolegom dobrze doradzał -Wielki Szacun .Myślałem do tej pory że zawór na sprężarce otwierając się i zamykając tylko puszcza lub zamyka dopływ czynnika do skraplacza a okazuje się że to skomplikowany mechanizm . .Zawór na sprężarce poprzez krzywkę steruje nam długością skoku (pracy) tłoków ,dłuższy skok -większa wydajność sprężarki i odwrotnie .Jednocześnie zawór elektromagnetyczny umieszczony w kompresorze kontroluje miejsce styku obszarów wysokiego i niskiego ciśnienia .Otwarty maksymalna wydajność zamknięty minimalna(to seria impulsów otwarty zamknięty bez stanów pośrednich) ale zawsze musi być minimalny przepływ żeby chłodzić sprężarkę . Jak widać to bardzo ważna część klimy .Wymiana zaworu podobno pomaga na krótko bo jego stan jest odzwierciedleniem stanu sprężarki.Pozdrawiam
-- 23 mar 2020, 2020 12:18 --
Dodam jeszcze że u mnie musiałem dać chłodzenie na maxa i wyłączyć ,włączyć klimę ,czasami kilkukrotnie żeby wystartowała .
-- 23 mar 2020, 2020 12:18 --
Dodam jeszcze że u mnie musiałem dać chłodzenie na maxa i wyłączyć ,włączyć klimę ,czasami kilkukrotnie żeby wystartowała .