Widzę, że to jakiś nowszy model...
Podejrzewam, że w środku tej dużej zębatki jest sprężyna i to ona jest winna niepowracającego "białego elementu"- tak mi się wydaje, ale pewności nie mam, bo nigdy takiego zamka nie rozbierałem...
Wydaje mi się że za wszystko jest odpowiedzialny ten silnik możliwe że te mikro styki sam pewny nie jestem. Jedno co zrobiłem to spryskałem wazelina tego ślimaka z zębatką fakt rusza się to lżej a styki potraktowałem typu kontak do wtyczek przewodów. Zobaczym? dam znać.
-- Śr gru 02, 2015 23:57 --
Niestety czynności które zrobiłem i opisałem nie przyniosły efektu a od strony elektryki sprawdzenia co za co jest odpowiedzialne, za to że silnik przewija ślimaka w jedną stronę a w drugą to już nie na moją wiedzę. Zostaje pewno kupić nowy zamek.
misiek8080 jakbym miał taki zamek to spróbowałbym go naprawić i zrobić aktualizację tutoriala dla potomnych, a tak niestety nie jestem w stanie pomóc...
-- 3 gru 2015, o 16:25 --
misiek8080 zerknij na mój manual naprawy zamka- kolega hero79 naprawił taki sam zamek jak Twój i zaktualizował manual... Powodzenia
Grześ pisze:misiek8080 jakbym miał taki zamek to spróbowałbym go naprawić i zrobić aktualizację tutoriala dla potomnych, a tak niestety nie jestem w stanie pomóc...
-- 3 gru 2015, o 16:25 --
misiek8080 zerknij na mój manual naprawy zamka- kolega hero79 naprawił taki sam zamek jak Twój i zaktualizował manual... Powodzenia
A gdzie znjadę ten manual - jeszcze nie poznałem się tak w wyszkukiwaniu na tym forum.
Przy okazji to link jak pracuje mechanizm ślimakowy z silniczkiem ( widać tam wyraznie że element który zwalnia rygiel zamka nie chce wrócić do pozycji początkowej ) https://youtu.be/CC8fWcW8pUs
-- Cz gru 03, 2015 19:27 --
Znalazłem sprawcę tej awarii to mała sprężynka, która niestety pękła.
W tym manualu widać że to inny model zamka niż mój. Ale udało mi się go naprawić jak narazie działa Na zdjęciu napisałem co zrobiłem.
Dziękuję wszytskim za rady.
Zamki pasują od 04r - do 15r Touran i nie tylko podobno są 3 numery seryjne szukasz zamek touran i patrzysz rocznikowo jak stoją i wybierasz najmłodszy wiadomo najdłużej pochodzi
A ja mam takie pytanie czy zamek tylnej klapy różni się od innych zamków z młodszego rocznika. Mam tourana z 2003roku padł zamek i mechanik mówi że jakiś inny jest tam zamek i ciężko go dostać. że niby nowy około 500zł w co nie chce mi się wierzyć. Podpowiedzcie mi czy mam zabić mechanik czy darować mu życie za naciąganie na koszty. Dodam że żona pojechała bo mnie nie ma w pl.
Koledzy, nie działa mi zamek - klapa cały czas jest zamknięta. Czy jak ją otworze tym ustrojstwem przy zamku, do którego jest dojście za trójkątem, to czy potem tym samym ustrojstwem zamknę zamek i całą klapę?