Ha ! Potwierdzam ta firma to klasa . Mieliśmy wózek odkupiony . Taki pancerny dla chłopaków rok po roku / Jeszcze potem go odsprzedaliśmy . Echhh stare dzieje teraz na dugim rzędzie siedzeń tylko kino , gierki , komórki .spiochu pisze:To może ja od strony głównego operatora wózka emmaljunga.
Nasz Touran i dzieci.
- andrz3j
- Specjalista
- Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
- Imię:: Andrz3j
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 101 razy
Temat fotelików był już opisywany na tym forum...
Ja brałbym pod uwage:
-Romer
- Recaro Young Sport (ok. 650 pln) (jak szukałem nie miały mocowania Isofix, może już mają)
- Cybex Pallas fix (ok. 900 pln) 9-36 KG
- Kiddy (świetny materiał oddychający (dziurkowany)
- Maxi Cosi
(Ostatnio w "Pani Gadżet" był program poświęcony fotelikom, mówili o Romer, Cybex i Maxi Cosi)
Sam osobiście wybrałem dla córeczki Cybex Pallas Fix ze względu na uniwersalność (9-36 KG). Bardzo wysokie oceny w testach zderzeniowych m.in 4*. Mocowanie Isofix. Model Pallas fix to najbardziej rozbudowany model jaki oferuje firma Cybex. Widziałem wersje Solution była zdecydowanie gorzej wykonana. Cybex ma "stolik" który jest moim zdaniem świetnym rozwiązaniem i bardzo bezpiecznym jednak może nie wszystkim dzieciom się spodobać. Moja córka sama zakłada stolik. Ja kupowałem nowy fotelik. Ma bardzo dużo możliwości ustawień z resztą zerknij na ten filmik.
http://www.youtube.com/watch?v=sFbapaxsR24
Co do używanego fotelika zakupiłbym ale tylko jakbym znał jego historie. Foteliki są wykonane jako "jednorazowe; do jednego wypadku". A dla mnie bezpieczeństwo córeczki jest najważniejsze. Chyba że ktoś chce kupić używkę tylko po to aby policja się nie doczepiła.
Ja brałbym pod uwage:
-Romer
- Recaro Young Sport (ok. 650 pln) (jak szukałem nie miały mocowania Isofix, może już mają)
- Cybex Pallas fix (ok. 900 pln) 9-36 KG
- Kiddy (świetny materiał oddychający (dziurkowany)
- Maxi Cosi
(Ostatnio w "Pani Gadżet" był program poświęcony fotelikom, mówili o Romer, Cybex i Maxi Cosi)
Sam osobiście wybrałem dla córeczki Cybex Pallas Fix ze względu na uniwersalność (9-36 KG). Bardzo wysokie oceny w testach zderzeniowych m.in 4*. Mocowanie Isofix. Model Pallas fix to najbardziej rozbudowany model jaki oferuje firma Cybex. Widziałem wersje Solution była zdecydowanie gorzej wykonana. Cybex ma "stolik" który jest moim zdaniem świetnym rozwiązaniem i bardzo bezpiecznym jednak może nie wszystkim dzieciom się spodobać. Moja córka sama zakłada stolik. Ja kupowałem nowy fotelik. Ma bardzo dużo możliwości ustawień z resztą zerknij na ten filmik.
http://www.youtube.com/watch?v=sFbapaxsR24
Co do używanego fotelika zakupiłbym ale tylko jakbym znał jego historie. Foteliki są wykonane jako "jednorazowe; do jednego wypadku". A dla mnie bezpieczeństwo córeczki jest najważniejsze. Chyba że ktoś chce kupić używkę tylko po to aby policja się nie doczepiła.
Ostatnio zmieniony śr wrz 19, 2012 12:37 przez andrz3j, łącznie zmieniany 2 razy.
- andrz3j
- Specjalista
- Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
- Imię:: Andrz3j
- Otrzymał podziękowań: 101 razy
Jedno co mogę powiedzieć na temat miejsca w Touranie jest zdecydowanie więcej miejsca niż w Skodzie Octavia(i innych podobnych autach)W Octavi ze względu na profilowane boczki siedzeń na skraju nie ma możliwości zamontować 3 foteliki jako isofix., muszą być luźno.wojteq pisze:Takie pytanie: próbował ktoś wsadzić dwa recaro young sport do tourana do tyłu? da radę jeszcze dorosłą osobę posadzić?
W przypadku Tourana te same foteliki mają ok 3 cm luzu między sobą.. Mój Cybex zajmuje pełne miejsce za kierowcą. Podobnie będzie z innymi fotelikami. Jeśli zamontujesz dwa foteliki po bokach to w środku zostanie mniej więcej tyle miejsca co wielkość środkowego fotela z tyłu w Touranie
- kowet
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 2,0 TDI DSG
- Imię:: Tomek
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
Ja mam obecnie trzy foteliki dla dzieci od 9 kg i jest problem z zapięciem pasów, jednak jak są dwa na zewnętrznych miejscach to środek spoko siada dorosły, jeśli nie masz isofix'u to możesz zapiąć dwa obok siebie i dorosły na skraju usiądzie (pod warunkiem, że dzieci nie walczą ze sobą
)
Przez problem z trzema fotelami z tyłu zastanawiam się nad zmianą wozu na Sharana.

Przez problem z trzema fotelami z tyłu zastanawiam się nad zmianą wozu na Sharana.
Już nie Touran
ale Sharan...

- Marekk
- Specjalista
- Auto:: 2.0 TDI BKD 2005
- Imię:: Marek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
Przerabiałem ten schemat 2 x recaro i os dorosła z tyłu da radewojteq pisze:Takie pytanie: próbował ktoś wsadzić dwa recaro young sport do tourana do tyłu? da radę jeszcze dorosłą osobę posadzić?

http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2398
Odnowiona galeria 20.05.2013
Odnowiona galeria 20.05.2013
- rofal
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2.0 2007
- Imię:: Robert
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
A ja polecam wszystkim firmę Jane miałem cały komplet (coś w tym stylu tylko inny kolor http://www.bobowozki.com.pl/product_inf ... CosCsid%3E ) a więc na początku z racji tego że mała urodziła się w grudniu to używaliśmy gondoli Jane Transporter jest łatwa w montażu i dziecka nie trzeba męczyć w ubieranie tych cholernych kombinezonów zwłaszcza tych maluszków no później przyszedł czas na nosidełko JANE Strata 0-13 kg bardzo wygodne myślę że lepsze od Maxi Cosi które też testowałem jak młody był malutki teraz ma 10 lat i jeździ z tyłu bez fotela drągal :-) no a wracając do Jane to Strata miała bazę isofix przypiętą na stałe miała w niej czujniki poprawnego zapięcia nosidełka i sygnał wypięcia bardzo przydatna sprawa.
Teraz mała już ma prawie dwa lata i podróżuje w foteliku Recaro Young Sport 9-36 i nie zgodzę się że słabo pasuje na tylny fotel naszego Tourana bo lata ma regulację pod spodem i trzeba odgiąć fotel boczny max do tyłu dociągnąć dobrze pas i zatrzasnąć i jest OK. Szybko zapina się pasy jest wygodny i myślę że bezpieczny.
A wracając do Jane to nosidełko i gondola jeździły na stelażu wózka Jane Slalom Pro Reverse ma trzech kołach który używamy jeszcze do tej pory jest naprawdę świetnyi zwrotny, lekki i łatwy w załadunku nie trzeba zdejmować żadnych kółek pakowany do Astry II HB nie było problemu w Passacie latał po bagażniku a w Touranie naprawdę spisuje się całkiem przyzwoicie .
No i jeszcze jedna sprawa - czym zająć małego pasażera ?
Myślałem długo miały być zagłówki z monitorkami później nakładki na zagłówki ale w końcu wygrał po prostu tablet wgrane kilkadziesiąt bajek i jazda ale używam go tylko na dłuższe trasy bo tak to daje radę bez bajek :-) starszy jest już na etapie PC-PSP i mam spokój no i oczywiście polecam uchwyt na szybę z boku w naszych Touranach uchwyty na zagłówki jakoś średnio się sprawdzają na szybie można jakoś wszystko to lepiej dograć i ustawić
Teraz mała już ma prawie dwa lata i podróżuje w foteliku Recaro Young Sport 9-36 i nie zgodzę się że słabo pasuje na tylny fotel naszego Tourana bo lata ma regulację pod spodem i trzeba odgiąć fotel boczny max do tyłu dociągnąć dobrze pas i zatrzasnąć i jest OK. Szybko zapina się pasy jest wygodny i myślę że bezpieczny.
A wracając do Jane to nosidełko i gondola jeździły na stelażu wózka Jane Slalom Pro Reverse ma trzech kołach który używamy jeszcze do tej pory jest naprawdę świetnyi zwrotny, lekki i łatwy w załadunku nie trzeba zdejmować żadnych kółek pakowany do Astry II HB nie było problemu w Passacie latał po bagażniku a w Touranie naprawdę spisuje się całkiem przyzwoicie .
No i jeszcze jedna sprawa - czym zająć małego pasażera ?
Myślałem długo miały być zagłówki z monitorkami później nakładki na zagłówki ale w końcu wygrał po prostu tablet wgrane kilkadziesiąt bajek i jazda ale używam go tylko na dłuższe trasy bo tak to daje radę bez bajek :-) starszy jest już na etapie PC-PSP i mam spokój no i oczywiście polecam uchwyt na szybę z boku w naszych Touranach uchwyty na zagłówki jakoś średnio się sprawdzają na szybie można jakoś wszystko to lepiej dograć i ustawić
,,Jeśli ktoś uważa Cię za głupka, to nie odzywaj się by go w tym nie utwierdzić.''
- GioW
- Expert
- Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
- Imię:: Janek
- Otrzymał podziękowań: 91 razy
Doświadczeni tatusiowie co powiecie o takim nosidełku
Z opisu wygląda, że testy ADAC przeszedł dobrze, jest najtańszym nosidełkiem na liście i ma same plusy. Warto w to zainwestować?
Myślałem na Maxi Cosi też, ale te kurna dość drogie - używki po ok. 200-300zł. Nie chce tyle wydawać na nosidełko, które po kilku miesiącach będzie bez użyteczne. Wolę zainwestować w jakiś super wózek bądź fotelik
Z opisu wygląda, że testy ADAC przeszedł dobrze, jest najtańszym nosidełkiem na liście i ma same plusy. Warto w to zainwestować?
Myślałem na Maxi Cosi też, ale te kurna dość drogie - używki po ok. 200-300zł. Nie chce tyle wydawać na nosidełko, które po kilku miesiącach będzie bez użyteczne. Wolę zainwestować w jakiś super wózek bądź fotelik