"Wycie" z tyłu .. opony czy jednak łożysko ?
- wulkan
- Użytkownik
- Auto:: 1T2, 2.0 AZV 136KM
- Imię:: Paweł
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
nic z tych rzeczy, na zakrętach nic się nie dzieje tudzież tego nie słysze, mam na ostrym kręceniu w obie strony podobno 'standardowe' huczenie ale to nie ma związku i nie pisałem o zakręcaniu...niko02 pisze:Wulkan sprawdź właśnie tak. Przejedź się autem na spokojnej drodze... czytając pierwszy post wnioskuję, że jak skręcisz w prawo i odciążasz prawe tylne koło, to przestaje wyć. W związku z tym wypada na łożysko.
na autostradzie prosto pomykam i mam pisk, świerczenie, czasem jednostajne czasem przerywane, żadnych oporów hamulców nie wyczuwam, jak hamuje pisku nie ma, jak puszczam to też raczej nic się nie dzieje, przy danej prędkości i jakby po dłuższym odcinku tak się robi... nie mam za bardzo czasu i możliwości żeby to zdiagnozować ale dzięki za wskazówki, może w weekend dam rade to obadać tudzież gdzieś podjade na lewar do jakiejś nory-auto albo feu vert'a...
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
Sorry. Czytałem pierwszy post wątku i tak mi się nasunęło.wulkan pisze:nic z tych rzeczy, na zakrętach nic się nie dzieje tudzież tego nie słysze, mam na ostrym kręceniu w obie strony podobno 'standardowe' huczenie ale to nie ma związku i nie pisałem o zakręcaniu...
Czy jesteś pewien, że ten pisk jest na zewnątrz auta?
Pisk to raczej nie opony...
- wulkan
- Użytkownik
tak, najpierw myślałem że wewnątrz ale jak otworze okna to daje dwa razy głośniej, dziś w ogóle spokój był, ewentualnie nie było słychać przez ulewę ale raczej to coś w okolicach prawej strony bo jak jade przy zabudowach czy ekranach to wtedy się odbija dźwięk najbardziej z prawej strony, a po tej stornie też stwierdziłem tą 'ciepłą' felgę więc to może być coś z tłoczkami/klockami, w weekend muszę znaleźć czas żeby to zdiagnozować
- wulkan
- Użytkownik
U mnie się okazało to co myślałem, nie odbijał tłoczek zacisku. Zestaw naprawczy tłoczka no i od razu musiałem klocki wymienić bo tez juz była padaka, od razu tez płyn hamulcowy.........
dziś pokonałem 340km i mam wrażenie że jest bicie, może i tarczy się dostało?, chociaż wyglądała ok, muszę koła wyważyć bo może jakis odważnik się zgubił
dziś pokonałem 340km i mam wrażenie że jest bicie, może i tarczy się dostało?, chociaż wyglądała ok, muszę koła wyważyć bo może jakis odważnik się zgubił
- czarny73
- Przeglądacz
- Auto:: VW Touran 1.9 BLS z 2009r
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 60 razy
- Otrzymał podziękowań: 59 razy
Re: "Wycie" z tyłu .. opony czy jednak łożysko ?
Podepnę się pod temat też czeka mnie wymiana łożyska przód, czy można zrobić to samemu czy tylko mechanik.
Pozdrawiam
Wojtek
Pozdrawiam
Wojtek
- Remi82
- Przeglądacz
- Auto:: 1.9TDI BLS DSG 2009r
- Imię:: Remik
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 13 razy
- Kontakt:
Re: Odp: "Wycie" z tyłu .. opony czy jednak łożysko ?
czarny73 jeszcze nie wiem jak to jest z wymianą łożysk w Touranie. Ale teraz będę zmieniał łożyska w żony Skodzie Roomster i kolega mechanik poinformował mnie że Skoda wymyśliła sobie specjalne niezbędne narzędzie by prawidłowo wciskać łożyska. I raczej żaden warsztat niema tego kosztownego sprzetu. Więc mrozi i wciska na siłę przez co te łożysko potrafi się dużo szybciej rozsypać. Na szeście mój znajomy razem z tokarzem stworzyli jakieś narzędzie do bezstresowego wciskania tych łożysk. Skoda Roomster to taka tańsza wersja VW Tourana ;P Także cholera wie jak i tam trzeba się napracować 
- bartek0-01
- Specjalista
- Auto:: 1T3 2.0TDI CFHC DSG 2014
- Imię:: Bartłomiej
- Podziękował: 204 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
W touranie z tego co sie orientuje nie potrzeba żadnego dziwnego urządzenia.Remi82 pisze:czarny73 jeszcze nie wiem jak to jest z wymianą łożysk w Touranie. Ale teraz będę zmieniał łożyska w żony Skodzie Roomster i kolega mechanik poinformował mnie że Skoda wymyśliła sobie specjalne niezbędne narzędzie by prawidłowo wciskać łożyska. I raczej żaden warsztat niema tego kosztownego sprzetu. Więc mrozi i wciska na siłę przez co te łożysko potrafi się dużo szybciej rozsypać. Na szeście mój znajomy razem z tokarzem stworzyli jakieś narzędzie do bezstresowego wciskania tych łożysk. Skoda Roomster to taka tańsza wersja VW Tourana ;P Także cholera wie jak i tam trzeba się napracować
Moj mechanik nic nie potrzebował podczas takiej wymiany
----------------------------------------------------------
MOJE AUTO
---> viewtopic.php?f=9&p=301997#p301997 ---> Najnowsza aktualizacja profilu 06.05.2021 zapraszam do oglądania
MOJE AUTO
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
W roomsterze nie słyszałem o takim patencie, ale z ciekawości poczytam
touran to prosta wymiana jak drut jak się ma narzędzia!
NzTT
NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
- pabloxxx
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1,9 TDI
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
wymieniasz całość łożysko + piasta. Potrzebny klucz spline i dobre klucze
( wysoki moment dokręcania)
( wysoki moment dokręcania)