Po jakiej czynności komputer bada poziom oleju za następne 100 km?
Ktoś kiedyś o tym pisał, że po zapaleniu się żółtej kontrolki następny pomiar jest za 100 km jak wykonamy jakąś czynność. Nie jest to na pewno otwarcie klapy.
Czy w korku oleju na pokrywie silnika jest jakiś czujnik?
Próbowaliście kiedyś zakręcać go w drugą stroną? Też się da. Jakiś dziwny
Ciapek pisze:Po jakiej czynności komputer bada poziom oleju za następne 100 km?
Ktoś kiedyś o tym pisał, że po zapaleniu się żółtej kontrolki następny pomiar jest za 100 km jak wykonamy jakąś czynność. Nie jest to na pewno otwarcie klapy.
Czy w korku oleju na pokrywie silnika jest jakiś czujnik?
Próbowaliście kiedyś zakręcać go w drugą stroną? Też się da. Jakiś dziwny
Jak zapali ci się kontrolka "sprawdź poziom oleju" wówczas jak otworzysz maskę skasujesz ten komunikat bez wzgledu, czy dolejesz olej czy nie. I wówczas moim zdaniem nadal jest kontrolowany poziom oleju jednak jego wynik i ponowny komunikat w przypadku gdy nie uzupełnisz oleju pojawi się za ok 100 km.
W korku na pokrywie silnika nie ma żadnego czujnika. U mnie korek kręci się tylko i wyłacznie w jedną stronę.
P.S. Jako ciekawostkę napiszę bo może nie każdy o tym wie. W przypadku gdy korek od wlewu oleju "poci sie" należy postąpic odwrotnie niż z uszczelką filtra oleju, czyli wycieramy uszczelkę gumową do sucha i zakręcamy korek, wówczas nic sie nie będzie pocic - sprawdzone.
andrz3j pisze: U mnie korek kręci się tylko i wyłacznie w jedną stronę.
spróbuj odkręcić korek i zakręcić go w stronę przeciwną.
P.S. Jako ciekawostkę napiszę bo może nie każdy o tym wie. W przypadku gdy korek od wlewu oleju "poci sie" należy postąpic odwrotnie niż z uszczelką filtra oleju, czyli wycieramy uszczelkę gumową do sucha i zakręcamy korek, wówczas nic sie nie będzie pocic - sprawdzone.
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO "Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
To szczęściarze z Was, ja kupiłem tourana w czerwcu, jeszcze nie robiłem wymiany bo mam do niej 4 tys. od czerwca zrobiłem ok. 5 tys. i średnio muszę dolać 1 litr na 3 tys. km. Podobno w niekturych vw to norma. Mój mechanik mówił, że regeneracja turbiny może nie pomóc. Olej castrol edge 5w-30
Jak to czytam to włos staje na głowie dęba. Szczególnie tekst "w niektórych vw to norma ".
Piesze nie o szopenie, auto ma prawo przy ostrej jeździe wypić max 1 l oleju na 15 kkm. Jeżeli na kilka tysięcy dolega my litr to sorry, ale auto do naprawy.
Przyczyny poboru oleju mogą być różne. Począwszy od zapieczonych pierścieni zgarniajacych, skończywszy na wyciekach z silnika czy uszkodzonej turbinie. To wszystko jest do sprawdzenia. Nie kumam mechaników, którzy mówią naprawisz turbo to nie będzie pobierał. Auto się sprawdza i usuwa mankamenty.
Tym bardziej, że problem dla mechanika z głową jest banalny i szybki do zlokalizowania..
w takich przypadkach czyścimy specjalna maszyną komorę spalania i rozblokowujemy przypieczone pierścienie, Pluczemy porządnie silnik , uszczelniamy go w miejscach powstałych wycieków, czyścimy dolot i orurowanie z oleju i w drogę. Jeżeli nadal pobiera to turbo na stół i naprawa i na deser dobry olej w sensie Liqui Moly czy Motul i dolewki się skończą.
Pozdrawiam
Jacek V-TEC Łowicz Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
I to jest normalne, ale nie normalna jazda po mieście i lanie oleju do silnika jak paliwa do baku.
Jacek V-TEC Łowicz Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
Koledzy mam to auto prawie trzy lata. Wymieniam olej regularnie raz w roku po przebyciu około 15000 km. Nie przekraczam tej granicy. Nigdy ale to nigdy nie dolałem grama oleju. Popieram to co pisze Jaca. Jeśli jest dobry silnik nie powinien brać oleju.