ustawienia ogrzewania
- Tomas
- Władca postów
- Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 438 razy
- Otrzymał podziękowań: 127 razy
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.9 AVQ 2003 Szary
- Imię:: Bartosz
- Podziękował: 2 razy
Re: ustawienia ogrzewania
psia krew! to ciągne dalej...
czy to ma coś wspólnego z tym?
Address 18: Aux. Heat
Cannot be reached
No to mnie pocieszyliście, bo się własnie zastanawiałem skąd tylu ludzi ma dogrzewacze postojowe
i mi żal dupe ściskał 
a! to jeszcze jedno mnie zastanowiło; jeżeli ten dogrzewacz nie działa, to to jest powodem niedogrzewania silnika do 90st? w takim razie, silnik sam nie osiągnie temp 90st? idąc dalej - dogrzewacz pracuje cały czas w zimie, żeby utrzymać 90st?
czy to ma coś wspólnego z tym?
Address 18: Aux. Heat
Cannot be reached
No to mnie pocieszyliście, bo się własnie zastanawiałem skąd tylu ludzi ma dogrzewacze postojowe

a! to jeszcze jedno mnie zastanowiło; jeżeli ten dogrzewacz nie działa, to to jest powodem niedogrzewania silnika do 90st? w takim razie, silnik sam nie osiągnie temp 90st? idąc dalej - dogrzewacz pracuje cały czas w zimie, żeby utrzymać 90st?
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Wszystko znajdziesz w manualu jarry'ego.
Wysłano z Xperii P przez Tapatalk
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
rowaj po pierwsze łącząc się przez VCDS-a nie możesz wejść w dogrzewacz, spróbuj połączyć się kilka razy, za pierwszym razem może nie pójdzie, ale za drugim wejdziesz, do analizy co jest nie tak, musisz wejść do niego przez VCDS-a i spisać kody błędów, a w tedy będzie wiadomo co jest z nim nie tak.
Co do nagrzewania silnika, jeżeli nie działa dogrzewacz to silnik bardzo wolo się nagrzewa jak każdy diesel, silnik w końcu by się nagrzał do 90 stopni tylko musiał byś przejechać dość spory dystans np od 15 km i to zależne jest czy byś jechał w mieście czy na trasie (czytaj na trasie silnik pracuje ciągle przy obciążeniu i szybciej się nagrzeje, a w mieście często się zatrzymujemy na światłach i silnik się za każdym razem delikatnie wychładza, czyli czym więcej postojów to temperatura raz delikatnie wzrasta, a później spada itd).
Możesz jeszcze wyłączyć ogrzewanie na klimatroniku i silnik się nagrzeje ale będziesz miał przez całą trasę zimno w środku.
Co do samego dogrzewacza to sam sobie go włączasz oczywiście jak silnik działa, nagrzewa Ci płyn chłodzący czyli i sam silnik dość szybko, mniej więcej jak przejedziesz kilka kilometrów silnik powinien już mieć 90 stopni.
A i jeszcze jedno żeby włączyć dogrzewacz temp zewnętrzna musi mieć nie więcej niż 5 stopni jak będzie wyższa to dogrzewacz się nie włączy.
Jeżeli silnik osiągnie temp 90 stopni dogrzdewacz się wyłączy.
Tyle ode mnie.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Co do nagrzewania silnika, jeżeli nie działa dogrzewacz to silnik bardzo wolo się nagrzewa jak każdy diesel, silnik w końcu by się nagrzał do 90 stopni tylko musiał byś przejechać dość spory dystans np od 15 km i to zależne jest czy byś jechał w mieście czy na trasie (czytaj na trasie silnik pracuje ciągle przy obciążeniu i szybciej się nagrzeje, a w mieście często się zatrzymujemy na światłach i silnik się za każdym razem delikatnie wychładza, czyli czym więcej postojów to temperatura raz delikatnie wzrasta, a później spada itd).
Możesz jeszcze wyłączyć ogrzewanie na klimatroniku i silnik się nagrzeje ale będziesz miał przez całą trasę zimno w środku.
Co do samego dogrzewacza to sam sobie go włączasz oczywiście jak silnik działa, nagrzewa Ci płyn chłodzący czyli i sam silnik dość szybko, mniej więcej jak przejedziesz kilka kilometrów silnik powinien już mieć 90 stopni.
A i jeszcze jedno żeby włączyć dogrzewacz temp zewnętrzna musi mieć nie więcej niż 5 stopni jak będzie wyższa to dogrzewacz się nie włączy.
Jeżeli silnik osiągnie temp 90 stopni dogrzdewacz się wyłączy.
Tyle ode mnie.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- kazan13
- Zaawansowany
- Auto:: 1T3 2.0 TDI CUP
- Imię:: Zbyszek
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 45 razy
u mnie trzyma 90 st czy jadę czy stoję , jeśli ktoś ma wahania i widać po wskaźniku spadki temp. np na postoju na światałch to termostat nie trzyma .
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.9 AVQ 2003 Szary
- Imię:: Bartosz
- Podziękował: 2 razy
ano właśnie! na tracie 100 km temp nie zbliża się nawet do 90st
więc termostat pewnie nie trzyma... ale, jak już pisałem, po trasie jedna rura jest ciepła (nie gorąca), druga zimna. chyba muszę w takim razie wymienić termostat na chybił-trafił, a dogrzewaczem się zająć osobno...
Tomasz: Napisałeś "łącząc się przez VCDS-a nie możesz wejść w dogrzewacz, spróbuj połączyć się kilka razy, za pierwszym razem może nie pójdzie, ale za drugim wejdziesz, do analizy co jest nie tak, musisz wejść do niego przez VCDS-a i spisać kody błędów, a w tedy będzie wiadomo co jest z nim nie tak."
piszesz, że nie mogę wejść w dogrzewacz a później, że muszę wejść w niego. chodziło Ci o to, żeby pare razy zrobić autoscan i kiedy już uda się połączyć z dogrzewaczem to zczytać błędy, tak?
Multi: przeczytałem, dzięki

Tomasz: Napisałeś "łącząc się przez VCDS-a nie możesz wejść w dogrzewacz, spróbuj połączyć się kilka razy, za pierwszym razem może nie pójdzie, ale za drugim wejdziesz, do analizy co jest nie tak, musisz wejść do niego przez VCDS-a i spisać kody błędów, a w tedy będzie wiadomo co jest z nim nie tak."
piszesz, że nie mogę wejść w dogrzewacz a później, że muszę wejść w niego. chodziło Ci o to, żeby pare razy zrobić autoscan i kiedy już uda się połączyć z dogrzewaczem to zczytać błędy, tak?

- bartek0-01
- Specjalista
- Auto:: 1T3 2.0TDI CFHC DSG 2014
- Imię:: Bartłomiej
- Podziękował: 204 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
Dokładnie mam tak samo jak pisze kazan13 u mnie trzyma 90 stopni czy jadę czy stoję po nagrzaniu wiec raczej termostat do wymiany.kazan13 pisze:u mnie trzyma 90 st czy jadę czy stoję , jeśli ktoś ma wahania i widać po wskaźniku spadki temp. np na postoju na światałch to termostat nie trzyma .
-- 30 lis 2013, o 09:58 --
Nie musisz robić autoscana możesz próbować bezpośrednio do sterownika dogrzewacza 18 połączyć sie.rowaj pisze: piszesz, że nie mogę wejść w dogrzewacz a później, że muszę wejść w niego. chodziło Ci o to, żeby pare razy zrobić autoscan i kiedy już uda się połączyć z dogrzewaczem to zczytać błędy, tak?
2 lata temu miałem podobnie tylko w passacie b5 na trasie jak leciałem 90-110 km/h temperatura była pod 90 stopni ale wystarczyło ze przyhamowało mnie jakieś auto lub zwolniłem temperatura spadała okazało sie ze termostat do wymiany i ustąpiło

----------------------------------------------------------
MOJE AUTO
---> viewtopic.php?f=9&p=301997#p301997 ---> Najnowsza aktualizacja profilu 06.05.2021 zapraszam do oglądania
MOJE AUTO

- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
Co do spadku temperatury to chodziło mi jak silnik jeszcze się w pełni nie nagrzał np. ma temp 70 stopni i stajemy na światłach, jeżeli nagrzeje się do 90 stopni to nie powinno dochodzić do takiej sytuacja a tym bardziej jak przejeżdżasz 100 km przy takiej trasie to w autku powinieneś mieć saunę.
Co do wejścia do dogrzewacza to tak jak napisał bartek0-01, nie rób autoskana tylko wchodzimy bezpośrednio do dogrzewacza przez grupę 18, patrz zdjęcie niżej w linku.
http://www.google.pl/imgres?client=oper ... x=30&ty=87
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Co do wejścia do dogrzewacza to tak jak napisał bartek0-01, nie rób autoskana tylko wchodzimy bezpośrednio do dogrzewacza przez grupę 18, patrz zdjęcie niżej w linku.
http://www.google.pl/imgres?client=oper ... x=30&ty=87
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
A zacząć od sprawdzenia bezpiecznika. Ale to wszystko jest napisane w manualu. Nie róbmy syfu na forum i piszmy w jednym temacie!
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

- hubert222
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 2004 1.9 TDI AVQ
- Imię:: Hubert
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 48 razy
Podczas jazdy powinien trzymac 90 st. U mnie np. jak sie zatrzymam i na wolnych obrotach mam wlaczona dmuchawe na grzanie to po jakiejs chwili (pare minut) temperatura spada. U tescia w audi 1,9 tdi jest podobnie.
- Dodi
- Władca postów
- Auto:: Sharan 7N CFGB
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 58 razy
u mnie temperatura jak juz dojdzie do 90 stopni, to ani drgnie przez cały czas pracy silnika i nie wazne czy jade czy stoje...
- hubert222
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 2004 1.9 TDI AVQ
- Imię:: Hubert
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 48 razy
A jak na postoju wlaczysz dosc mocno dmuchawe na grzanie to tez nie spadnie temperatura? Wydaje mi sie ze na biegu jalowym ciezko diselowi utrzymac temperature z dmuchawa wlaczona. Tez dziwna sprawa bo u jednych spada u innych nie.
Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
- Dodi
- Władca postów
- Auto:: Sharan 7N CFGB
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 58 razy
nawet jak wezmę ogrzewanie na max i i nawiew na max to temperatura ani drgnie z 90 stopni...hubert222 pisze:A jak na postoju wlaczysz dosc mocno dmuchawe na grzanie to tez nie spadnie temperatura? Wydaje mi sie ze na biegu jalowym ciezko diselowi utrzymac temperature z dmuchawa wlaczona. Tez dziwna sprawa bo u jednych spada u innych nie.
- Łukaszz
- Zaawansowany
- Auto:: BLS 1.9 tdi
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
U mnie jest to samoDodi pisze:u mnie temperatura jak juz dojdzie do 90 stopni, to ani drgnie przez cały czas pracy silnika i nie wazne czy jade czy stoje...
BLS 147ps 375nm
AAZ 1.9 TD 615tyś i rośnie:)
MT-09 było
MT-07 jest
AAZ 1.9 TD 615tyś i rośnie:)
MT-09 było
MT-07 jest
- jarry
- Władca postów
- Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
- Imię:: Rołbert
- Podziękował: 584 razy
- Otrzymał podziękowań: 828 razy
jedno wam powiem że to zależy też od typu silnika i gdzie ma umieszczony czujnik temperatury
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)
"Frustra vivit, qui nemini prodest"
*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)
"Frustra vivit, qui nemini prodest"
*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1