@aawol
Zasada jest taka, że antena montażowa (uchwyt, dziurka) musi mieć zapewnioną dobra masę, więc siłą rzeczy musisz gdzieś ten lakier naruszyć. Jeśli chcesz jakiś przewód masowy zrobić, to z teorii ważniejsza jest jego powierzchnia a nie grubość.
Jeśli chodzi o długość anteny (której nic nie zastąpi) to ja mam promiennik prawie 170 cm i jednym ruchem ręki (bez motylka) ją składam. Oczywiście trzeba stanąć na koło,żeby sięgnąć, ale ten wysiłek nawet moja żona wykonuje
Miałem kiedys w planie automatycznie składaną antene (sprzegniete razem z włacznikiem od CB), bo kilka razy się zapomniałem i do centrum handlowego wjechałem robiąc najpierw tolejbusk a potem wyrywając kabel jak juz nie chciała skrobac sufitu i wszytskiego co tam było. Moze jak relingi chromowane załoze to bedzie masa do auta, wtedy pokombinuje z tym.
cóż chyba zostanie jednak magnes.... miałem ML kilka lat i służył dobrze ale na sedanie miałem na klapie bagażnika - nie wystawał a zasięg miał przyzwoity. Teraz myślałem o montażu bo magnesy strasznie znikają a czasami zapomnę i zostawiam..... No i strasznie wkurza mnie fakt że kupiłem duże auto a radia nie ma gdzie ładnie położyć. Takiej akcji nie miałem a kilka aut w życiu miałem...
Po kolejnym nie miłym epizodzie wśród kolegów z pracy ( znów po magnesówce został tylko ogonek nad drzwiami!!!! ( zapadła konkretna decyzja - na dach powędrowała najtańsza HUstler 100c cm po strojeniu zasięg ok 8 km na wolnej przestrzeni no a radio leży na fotelu pasażera Cena anteny jest tak śmieszna że nie będzie żal jak skubną choć zastanawialiśmy się jak do anteny podłączyć pastucha dla bydła....
A ja tak się zastanawiam, czy nie wrzucić radia zamiast tej szufladki pod siedzeniem kierowcy.
Jedyna wada, że nie widzę kanału, ale z drugiej strony i tak się jeździ tylko na 19
Za to miejsce mało widoczne dla "przechodniów", zupełnie nie będzie widać śladu po radiu jak je zdemontuję i kabla do anteny przez tylną klapę starczy
Tylko teraz muszę doszukać się jak wyciągnąć szufladkę.
PS. Żeby anteny nie wzięli to ja chowam mimo że mam 145cm. Zastanawiałem się nad odkręcaniem, ale to chyba dłużej trwa, a magnes i tak może się komuś przydać
Rauko, do takiego montażu nadają się radyjka z osobnym wyświetlaczem, względnie zintegrowanym w gruszce.
Poszukaj sobie Albrechta AE 6890, nowości Lafayette Venus bądź Cobrę 75 WX ST.
Mam już radio - Midland Alan 18 i chwilowo nie planuję zmieniać, bo jest w rodzinie od min. 20 lat i cały czas działa idealnie A i tak używam tylko gałki od włączania i głośności zarazem (resztę w razie potrzeby jestem w stanie zrobić błyskawicznie na wyczucie)
Rowik pisze:A jaki macie pomysł na montaż radia nie na stałe? Chodzi o to, że mam antenę na magnes, radio przerobił bym wtyk zasilający na wtyk do zapalniczki. Nie mam potrzeby używania CB codziennie. Czasem zdarza mi się gdzieś wyjechać i wtedy "tymczasowo" montował bym CB. Nie chce montować go na stałe. Znaczie jakieś "tymczasowe" rozwiązania, które wyglądały by "do ludzi" ?
Ja założyłem w podłokietniku - raczej położyłem na schowku kable wpósiłem do środka, przykryłem klapą od schowka - mam dostęp do pokręteł nie musze sie nigdzie chylac, zeby się trzymało przykleiłem na takie taśmy obustronnę - jezdze już tydzien i nic mi nie przeszkadza.
Witam.
Ja w swoim Turanku postanowiłem zamontować radio w miejscu dla mnie optymalnym.
Ponieważ mam małe cb Yosan pasowało tam idealnie. Nic nie musiałem wiercić , uchwyt zainstalowany na taśmie dwustronnej. Po demontażu śladu nie ma, że było w aucie CB. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/348 ... 2d5fb.html
Załączniki
Ostatnio zmieniony pn paź 03, 2011 09:43 przez HoSe72, łącznie zmieniany 1 raz.
Fura to Ford Focus mk1 gdzie Harry'ego II tak zrobiłem jak kolega Rock4, ale po lewej stronie kierownicy. Wkrętami firmowy, oryginalny wieszak przytwierdziłem do plastiku w okolicach skrzynki bezpieczników. Zasilanie "ukradłem" z gniazda zapalniczki, grucha wisi na obudowie kierownicy, a jak nadaję to kładę między nogami - podczas hamowania niestety spada pod pedały(wiem, wiem zagrożenie). Kabelek antenowy przycięty odpowiednio do długość fali i pod elementami tapicerki poprowadzony do bagażnika. Antenka SIRIO Omega taka 90 cm na średnim magnesie też Sirio. Hula, że hohoho. W Touran'ie widziałem pięknie wmontowane CB pod zwykłym radyjkiem (w tym otworze zamiast kieszeni). CB było jakiś takie nieznane z wypasionym wyświetlaczem ciekłokrystalicznym. Pasowało idealnie.
PZDR
Ja yosan pro zamontowałem obok ręcznego w miejscu na napoje. Jak wrócę do domu i znajdę chwile to postaram sie podesłac fotki. Imho lepsze miejsce, głosnik jest od dołu więc mam lepszy i wyraźniejszy dźwięk i nie musiałem nic wiercic.
kto ma regulowany podłokietnik to polecam to miejsce... schowków w Touranie i tak jest dużo więc schowek w podłokietniku można na to poświecić... radio jest dobrze schowane przed niepowołanymi osobami a jednocześnie jest pod ręką...
Turenek - a czy była by opcja taka abyś jakiegoś manuala zrobił do zamontowania radyjka w miejsce popielniczki?
Niestety nie znam się na tym a nie chciałbym czegoś zepsuć.
Bardzo mi się podoba to w twoim białasku.