Problem z tankowaniem

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.
Awatar użytkownika
QQRYDZA
Expert
Auto:: 1,9tdi
Imię:: dar
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: QQRYDZA »

Marko_77_ pisze:Koledzy a ja mam inny problem. od długiego czasu zastanawiam sie ile ma pojemności zbiornik naszego Tourana. Za każdym praktycznie razem po powrocie z jakiejś trasy gdy już mam naprawdę mało paliwa (ale rezerwa sie jeszcze nie zapala) około 6-7 litrów tankuję 55, 56 litrów!!! Jak to możliwe? Dodam ze paliwa pod korkiem nie widać. Próbowałem na rożnych stacjach BP, Lotos i ciagle ten problem występuje.
Zalej do pełna i kup sobie 5lit baniaczek i tez go zalej,i jeździj normalnie aż ci stanie fura z braku paliwa,zobacz ile przejechałeś na pełnym baku.zależy jeszcze czy cisniesz czy normalnie jezdzisz ;)
[you]--->Niebieski

ZWzPD

wiadomości wysyłać proszę na e-mail darekkruk@hoga.pl
Awatar użytkownika
Łukaszz
Zaawansowany
Auto:: BLS 1.9 tdi
Imię:: Łukasz
Podziękował: 3 razy

Post autor: Łukaszz »

QQRYDZA pisze:
Marko_77_ pisze:Koledzy a ja mam inny problem. od długiego czasu zastanawiam sie ile ma pojemności zbiornik naszego Tourana. Za każdym praktycznie razem po powrocie z jakiejś trasy gdy już mam naprawdę mało paliwa (ale rezerwa sie jeszcze nie zapala) około 6-7 litrów tankuję 55, 56 litrów!!! Jak to możliwe? Dodam ze paliwa pod korkiem nie widać. Próbowałem na rożnych stacjach BP, Lotos i ciagle ten problem występuje.
Zalej do pełna i kup sobie 5lit baniaczek i tez go zalej,i jeździj normalnie aż ci stanie fura z braku paliwa,zobacz ile przejechałeś na pełnym baku.zależy jeszcze czy cisniesz czy normalnie jezdzisz ;)
Nie radze do końca całej ropy z baku wysysać.
BLS 147ps 375nm
AAZ 1.9 TD 615tyś i rośnie:)
MT-09 było
MT-07 jest
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Imię:: Tomasz
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Post autor: Tomasz_W-wa »

Zgadzam się z Łukaszz chyba się zapowietrzy silnik.

Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
osa-o7
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: osa-o7 »

Pracuję na stacji paliw i wiem że do mojego Tourana wchodzi nawet 65 litrów. Po pierwszym odbiciu wejdzie jeszcze min 10 litrów.
Nie polecam sprawdzania pojemności baków przez opróżnienie go do końca , bo trzeba pamiętać że pompowtryski zalewane są olejem napędowym i brak jego może je zniszczyć.
seba244
Expert
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy

Post autor: seba244 »

osa-o7 pisze: 65 litrów.
:shock: :shock:
Ale chyba była b.mocna rezerwa i tankowane pod korek 8)
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

seba244, bardzo mocna i rezerwa to mi weszło 72litry :shock: Nie wiem czy oszukiwał dystrybutor czy co,ale jednak. Początkowo weszło koło 65litrów i ropa już stała w rurze,a nagle bulgotanie(odpowietrzanie) i pusto..No i aż 7litrów dotankowałem..
Nigdy więcej takiego wyniku nie osiągnąłem.68-70,tak.. Wtedy tankowanie zajmuje ok 10-15minut :P
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Imię:: Tomasz
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Post autor: Tomasz_W-wa »

Przecież bak jest trochę większy, specjalnie żeby np. w lato opary miały się gdzie gromadzić.
Nie pamiętam jak jest w Touranach, ale w A3 przy wlewie miałem taki wystający "dzyndzel" który można było wcisnąć i słychać było jak powietrze ucieka i można było jeszcze te kilka litrów dolać.
Mechanicy jednak przestrzegają, żeby tak nie robić bo z pompą się coś dzieje czy coś w tym stylu.

Na stacjach jak ktoś z obsługi nalewa nam paliwo do pełna to trzeba uważać, bo jak powie się że do pełna i pójdzie się do kasy to można się zdziwić jaki rachunek się wyświetli ("nalewacz" wykorzysta to i dopakuje nam jeszcze kilka litrów).
Dlatego ja zawsze mówię, że poproszę do pierwszego odbicia, jednak jeżeli chodzi o Tourana teraz nalewam sam bo do pierwszego odbicia wychodzi mi 3/4 baku.
siemion22
Użytkownik
Auto:: Touran 2006 2.0 TDI BMM
Imię:: Błażej
Podziękował: 2 razy

Post autor: siemion22 »

Mój rekord 71 litrów,jak jechałem do Londynu,celowo chciałem aby jak najwięcej weszło,a normalnie to więcej niż 51-52 na rezerwie nie wlałem.
Awatar użytkownika
marcelid
Auto:: BASIC, 1.9 TDi-BKC, 2004
Imię:: Marceli
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: marcelid »

siemion22 pisze:Mój rekord 71 litrów,jak jechałem do Londynu,celowo chciałem aby jak najwięcej weszło,a normalnie to więcej niż 51-52 na rezerwie nie wlałem.
Kurcze ... albo ja mam mniejszy bak albo mój Orlen daje mi "extra" ... nigdy tak dużo nie nalałem :mrgreen:
161GD030, SQ6KBO
Mój MAJONEZIK ... a to JA
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

Tomasz_W-wa pisze:jednak jeżeli chodzi o Tourana teraz nalewam sam bo do pierwszego odbicia wychodzi mi 3/4 baku.
Dziwne u mnie do pierwszego odbicia i pokazuje mi full. U siebie góra (benzyna) co najwyżej 55 litrów mogłem wlać.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
berek
Początkujący

Post autor: berek »

ja ma maxa to wlałem 56 litrów, i nie od pierwszego odbicia
jaro 32
Początkujący

Post autor: jaro 32 »

Zgadzam się z berek u mnie wchodzi 54-56 l.ON jak na wyświetlaczu pojawi się 60 km do końca paliwka
osa-o7
Początkujący

Tak naprawdę żaden z was nie opróżnił baku do zera i czy wchodzi mniej czy więcej nie jest winą dystrybutorów .
Awatar użytkownika
marnon
Zaawansowany
Auto:: Golf V variant
Imię:: Marcin
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: marnon »

mnie dziwi jedynie to jak to jest że niby takie są cuda wianki zabezpieczenia na stacjach a i tak potrafią oszukiwać, wg raportu dla tygodnika motor u mnie na śląsku 20% stacji oszukiwała na paliwie ON ...
osa-o7
Początkujący

Zdaję sobie sprawę że polak potrafi ,ale to co sugerujesz nie jest regułą. Naprawdę długo pracuje w tym biznesie i taka rozbieżność w litrach na jednym baku jest po prostu nie możliwa.
ODPOWIEDZ