Marko_77_ pisze:Koledzy a ja mam inny problem. od długiego czasu zastanawiam sie ile ma pojemności zbiornik naszego Tourana. Za każdym praktycznie razem po powrocie z jakiejś trasy gdy już mam naprawdę mało paliwa (ale rezerwa sie jeszcze nie zapala) około 6-7 litrów tankuję 55, 56 litrów!!! Jak to możliwe? Dodam ze paliwa pod korkiem nie widać. Próbowałem na rożnych stacjach BP, Lotos i ciagle ten problem występuje.
Zalej do pełna i kup sobie 5lit baniaczek i tez go zalej,i jeździj normalnie aż ci stanie fura z braku paliwa,zobacz ile przejechałeś na pełnym baku.zależy jeszcze czy cisniesz czy normalnie jezdzisz
Marko_77_ pisze:Koledzy a ja mam inny problem. od długiego czasu zastanawiam sie ile ma pojemności zbiornik naszego Tourana. Za każdym praktycznie razem po powrocie z jakiejś trasy gdy już mam naprawdę mało paliwa (ale rezerwa sie jeszcze nie zapala) około 6-7 litrów tankuję 55, 56 litrów!!! Jak to możliwe? Dodam ze paliwa pod korkiem nie widać. Próbowałem na rożnych stacjach BP, Lotos i ciagle ten problem występuje.
Zalej do pełna i kup sobie 5lit baniaczek i tez go zalej,i jeździj normalnie aż ci stanie fura z braku paliwa,zobacz ile przejechałeś na pełnym baku.zależy jeszcze czy cisniesz czy normalnie jezdzisz
Nie radze do końca całej ropy z baku wysysać.
BLS 147ps 375nm
AAZ 1.9 TD 615tyś i rośnie:)
MT-09 było
MT-07 jest
Pracuję na stacji paliw i wiem że do mojego Tourana wchodzi nawet 65 litrów. Po pierwszym odbiciu wejdzie jeszcze min 10 litrów.
Nie polecam sprawdzania pojemności baków przez opróżnienie go do końca , bo trzeba pamiętać że pompowtryski zalewane są olejem napędowym i brak jego może je zniszczyć.
seba244, bardzo mocna i rezerwa to mi weszło 72litry Nie wiem czy oszukiwał dystrybutor czy co,ale jednak. Początkowo weszło koło 65litrów i ropa już stała w rurze,a nagle bulgotanie(odpowietrzanie) i pusto..No i aż 7litrów dotankowałem..
Nigdy więcej takiego wyniku nie osiągnąłem.68-70,tak.. Wtedy tankowanie zajmuje ok 10-15minut
Przecież bak jest trochę większy, specjalnie żeby np. w lato opary miały się gdzie gromadzić.
Nie pamiętam jak jest w Touranach, ale w A3 przy wlewie miałem taki wystający "dzyndzel" który można było wcisnąć i słychać było jak powietrze ucieka i można było jeszcze te kilka litrów dolać.
Mechanicy jednak przestrzegają, żeby tak nie robić bo z pompą się coś dzieje czy coś w tym stylu.
Na stacjach jak ktoś z obsługi nalewa nam paliwo do pełna to trzeba uważać, bo jak powie się że do pełna i pójdzie się do kasy to można się zdziwić jaki rachunek się wyświetli ("nalewacz" wykorzysta to i dopakuje nam jeszcze kilka litrów).
Dlatego ja zawsze mówię, że poproszę do pierwszego odbicia, jednak jeżeli chodzi o Tourana teraz nalewam sam bo do pierwszego odbicia wychodzi mi 3/4 baku.
siemion22 pisze:Mój rekord 71 litrów,jak jechałem do Londynu,celowo chciałem aby jak najwięcej weszło,a normalnie to więcej niż 51-52 na rezerwie nie wlałem.
Kurcze ... albo ja mam mniejszy bak albo mój Orlen daje mi "extra" ... nigdy tak dużo nie nalałem
mnie dziwi jedynie to jak to jest że niby takie są cuda wianki zabezpieczenia na stacjach a i tak potrafią oszukiwać, wg raportu dla tygodnika motor u mnie na śląsku 20% stacji oszukiwała na paliwie ON ...
Zdaję sobie sprawę że polak potrafi ,ale to co sugerujesz nie jest regułą. Naprawdę długo pracuje w tym biznesie i taka rozbieżność w litrach na jednym baku jest po prostu nie możliwa.