Sorry,źle się wyraziłem.. Mówimy o tych samych konstrukcjach czyli PDDodi pisze:Muti napisał/a:
Stare 1.9 nigdy nie miały problemów z paleniem na ciepłym.
oj Muti, chyba mówisz o dieslach sprzed 90 lat... duża część TDI-ków na pompie z lat 1990-2000 ma własnie kłopoty z paleniem na ciepłym silniku...
Drgania
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
- marnon
- Zaawansowany
- Auto:: Golf V variant
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 17 razy
rozumiem.
dziś rozmawiałem z moim mechanikiem na ten temat, to samo powiedział sprawa jest złożona gro ludzi tak jeździ.
u mnie nie ma problemu z paleniem na ciepło.
ale zauważyłem że auto po nocy np rano odpala to puszcza bąka małego.
mechanik powiedział mi że trzeba cały układ zdiagnozować, ale czasami wystarczy nowy soft.
także faktycznie sprawa jest złożona i nie da się tego tak online wytłumaczyć.
[ Dodano: Pią Mar 01, 2013 20:16 ]
ile kosztuje wgranie nowego softu?
dziś rozmawiałem z moim mechanikiem na ten temat, to samo powiedział sprawa jest złożona gro ludzi tak jeździ.
u mnie nie ma problemu z paleniem na ciepło.
ale zauważyłem że auto po nocy np rano odpala to puszcza bąka małego.
mechanik powiedział mi że trzeba cały układ zdiagnozować, ale czasami wystarczy nowy soft.
także faktycznie sprawa jest złożona i nie da się tego tak online wytłumaczyć.
[ Dodano: Pią Mar 01, 2013 20:16 ]
ile kosztuje wgranie nowego softu?
- marek 1970
- Użytkownik
- Auto:: be Touran 1,9AVQ 2003
- Imię:: Marek
- Podziękował: 36 razy
- Otrzymał podziękowań: 46 razy
Re: Drgania
W MOIM 1.9 AVQ też drgał silnik po nagrzaniu na biegu jałowym, wymieniłem listwę elektryczną w bloku zasilającą pompowtryski, wymieniłem pompowtryski, wymieniłem zerwane poduszki na skrzyni, facet zrobił mi soft na więcej koników i niby lepszą pracę silnika, sprawdziłem komputerem autko i nic to nie dało. potem miałem problem z paleniem czyli coś z instalacją i komputerem silnika nie zaświecała się kontrolka ładowania-mechanik zrobił instalację ale nie miałem sprawnego komputera. znajomy załatwił mi komputer z innym softem , mniejszymi wolnymi obrotami coś powyżej 800obr/min i też więcej koników około 130
i silnik przestał drgać, po paru miesiącach nieraz nieznacznie dygnie na wolnych obrotach ale to z początkowym to jakbym miał nowy silnik teraz. Rozmawiałem z nim i powiedział, że wszystko się z czasem wypracowuje jak np. ciśnienie w cylindrach itp. wię c wymiana niektórych elementów nie zrobi tego co jest na początku bo soft fabryczny jest dopracowany do nówki, więc tylko umiejętne zrobienie przez FACHOWCA softu coś da. Na moim przykładzie dało przykład- miałem coś ponad 900obr/min i silnik nagrzany dygał po lekkjm zwiększeniu obrotów uspokoiło się , więc chciałem by poprzedni mechanik zwiększył mi wolne obroty, nie zrobił tego nie wiem z jakich powodów- potem dostałem komputer z używanym teraz przezemnie softem i tam jes nieco powyżej 800obr/min i jest OK
i silnik przestał drgać, po paru miesiącach nieraz nieznacznie dygnie na wolnych obrotach ale to z początkowym to jakbym miał nowy silnik teraz. Rozmawiałem z nim i powiedział, że wszystko się z czasem wypracowuje jak np. ciśnienie w cylindrach itp. wię c wymiana niektórych elementów nie zrobi tego co jest na początku bo soft fabryczny jest dopracowany do nówki, więc tylko umiejętne zrobienie przez FACHOWCA softu coś da. Na moim przykładzie dało przykład- miałem coś ponad 900obr/min i silnik nagrzany dygał po lekkjm zwiększeniu obrotów uspokoiło się , więc chciałem by poprzedni mechanik zwiększył mi wolne obroty, nie zrobił tego nie wiem z jakich powodów- potem dostałem komputer z używanym teraz przezemnie softem i tam jes nieco powyżej 800obr/min i jest OK
- marek 1970
- Użytkownik
Tomas pisze:świetnie że nie masz już drgań, ale wypadałoby się przywitać
WITAM - ale nie jesteśmy na forum randkowym tylko pomagamy kolegom rozwiązać problem na swoim przykładzie i to kolego się liczy , witam koledze nie pomoże
TU nie chodzi o to czy mam drgania czy nie tylko o pomoc innym więc nie pisz niepotrzebnych komentarzy i nie rób z kogoś niewychowanego bo nie o to tu chodzi
-
nikos2323
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Problem z drganiem FSI 1,6
Witam VW 1,6 FSI 160tys Przy wcisnietym przęgle czuje drganie nierównomierne, poza tym przy 3000tys obrotów wystepuja dragania krzenoszące sie nak karoserie auta! Co to moze byc? Sprzegło działą dobrze!
- Tomas
- Władca postów
- Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 438 razy
- Otrzymał podziękowań: 127 razy
w rzeczy samej nie jesteśmy na portalu randkowym, z tym że jak wchodzę do czyjegoś domu, sklepu instytucji itp to dobry obyczaj i wychowanie nakazuje mi powiedzieć dzień dobry, ujmy mi to nie przynosimarek 1970 pisze:Tomas pisze:świetnie że nie masz już drgań, ale wypadałoby się przywitać
WITAM - ale nie jesteśmy na forum randkowym tylko pomagamy kolegom rozwiązać problem na swoim przykładzie i to kolego się liczy , witam koledze nie pomoże
TU nie chodzi o to czy mam drgania czy nie tylko o pomoc innym więc nie pisz niepotrzebnych komentarzy i nie rób z kogoś niewychowanego bo nie o to tu chodzi
a witamy i przedstawiamy się tu http://touranklub.pl/forum/viewforum.php?f=1
- marek 1970
- Użytkownik
NIESTETY MASZ RACJĂ SORY nie zauważyłem tego tak się wciągnołem w tematy, tak to jest jak się skacze po tematach , anie czyta tytułu, mój błąd, poczytam ten temat i postaram wypełnić co trzeba.Tomas pisze:w rzeczy samej nie jesteśmy na portalu randkowym, z tym że jak wchodzę do czyjegoś domu, sklepu instytucji itp to dobry obyczaj i wychowanie nakazuje mi powiedzieć dzień dobry, ujmy mi to nie przynosimarek 1970 pisze:Tomas pisze:świetnie że nie masz już drgań, ale wypadałoby się przywitać
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
100% racji i proszę to respektować.Tomas pisze:w rzeczy samej nie jesteśmy na portalu randkowym, z tym że jak wchodzę do czyjegoś domu, sklepu instytucji itp to dobry obyczaj i wychowanie nakazuje mi powiedzieć dzień dobry, ujmy mi to nie przynosi
Kolego marek takie zasady mamy na forum i obowiązują one wszystkich bez wyjątków.
-
krzysiek_rybak
- Użytkownik
- Auto:: touran '05 bkc
- Imię:: Krzysiek
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
-
intruz
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
juz sam niewiem o co chodzi z tymi drganiami
jezeli jezdze ecodrivingiem to wibracji i drgan niema wcale,ale troche pogonie,wyprzedzam,redukcja i sandał to puzniej na wolnych obrotach drga silnik az na karoserii czuc,nie zaleznie czy sprzeglo wcisniete czy nie,temperatura caly czas 90st,wiec teraz jezdze jak mocherowy beret zeby owe drgania nie wystepowaly
ale czasami trzeba pocisnac i tu mnie boli
jezeli jezdze ecodrivingiem to wibracji i drgan niema wcale,ale troche pogonie,wyprzedzam,redukcja i sandał to puzniej na wolnych obrotach drga silnik az na karoserii czuc,nie zaleznie czy sprzeglo wcisniete czy nie,temperatura caly czas 90st,wiec teraz jezdze jak mocherowy beret zeby owe drgania nie wystepowaly
ale czasami trzeba pocisnac i tu mnie boli