Drgania

Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Dodi pisze:Muti napisał/a:
Stare 1.9 nigdy nie miały problemów z paleniem na ciepłym.

oj Muti, chyba mówisz o dieslach sprzed 90 lat... duża część TDI-ków na pompie z lat 1990-2000 ma własnie kłopoty z paleniem na ciepłym silniku...
Sorry,źle się wyraziłem.. Mówimy o tych samych konstrukcjach czyli PD :) VP to już w sumie przeszlość :P
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

Muti pisze:Sorry,źle się wyraziłem.. Mówimy o tych samych konstrukcjach czyli PD :) VP to już w sumie przeszlość :P
ok :piwo:
Awatar użytkownika
marnon
Zaawansowany
Auto:: Golf V variant
Imię:: Marcin
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: marnon »

rozumiem.

dziś rozmawiałem z moim mechanikiem na ten temat, to samo powiedział sprawa jest złożona gro ludzi tak jeździ.

u mnie nie ma problemu z paleniem na ciepło.

ale zauważyłem że auto po nocy np rano odpala to puszcza bąka małego.

mechanik powiedział mi że trzeba cały układ zdiagnozować, ale czasami wystarczy nowy soft.

także faktycznie sprawa jest złożona i nie da się tego tak online wytłumaczyć.

[ Dodano: Pią Mar 01, 2013 20:16 ]
ile kosztuje wgranie nowego softu?
Awatar użytkownika
marek 1970
Użytkownik
Auto:: be Touran 1,9AVQ 2003
Imię:: Marek
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Re: Drgania

Post autor: marek 1970 »

W MOIM 1.9 AVQ też drgał silnik po nagrzaniu na biegu jałowym, wymieniłem listwę elektryczną w bloku zasilającą pompowtryski, wymieniłem pompowtryski, wymieniłem zerwane poduszki na skrzyni, facet zrobił mi soft na więcej koników i niby lepszą pracę silnika, sprawdziłem komputerem autko i nic to nie dało. potem miałem problem z paleniem czyli coś z instalacją i komputerem silnika nie zaświecała się kontrolka ładowania-mechanik zrobił instalację ale nie miałem sprawnego komputera. znajomy załatwił mi komputer z innym softem , mniejszymi wolnymi obrotami coś powyżej 800obr/min i też więcej koników około 130
i silnik przestał drgać, po paru miesiącach nieraz nieznacznie dygnie na wolnych obrotach ale to z początkowym to jakbym miał nowy silnik teraz. Rozmawiałem z nim i powiedział, że wszystko się z czasem wypracowuje jak np. ciśnienie w cylindrach itp. wię c wymiana niektórych elementów nie zrobi tego co jest na początku bo soft fabryczny jest dopracowany do nówki, więc tylko umiejętne zrobienie przez FACHOWCA softu coś da. Na moim przykładzie dało przykład- miałem coś ponad 900obr/min i silnik nagrzany dygał po lekkjm zwiększeniu obrotów uspokoiło się , więc chciałem by poprzedni mechanik zwiększył mi wolne obroty, nie zrobił tego nie wiem z jakich powodów- potem dostałem komputer z używanym teraz przezemnie softem i tam jes nieco powyżej 800obr/min i jest OK
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

świetnie że nie masz już drgań, ale wypadałoby się przywitać
Awatar użytkownika
marek 1970
Użytkownik

Tomas pisze:świetnie że nie masz już drgań, ale wypadałoby się przywitać

WITAM - ale nie jesteśmy na forum randkowym tylko pomagamy kolegom rozwiązać problem na swoim przykładzie i to kolego się liczy , witam koledze nie pomoże
TU nie chodzi o to czy mam drgania czy nie tylko o pomoc innym więc nie pisz niepotrzebnych komentarzy i nie rób z kogoś niewychowanego bo nie o to tu chodzi
nikos2323
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Problem z drganiem FSI 1,6

Post autor: nikos2323 »

Witam VW 1,6 FSI 160tys Przy wcisnietym przęgle czuje drganie nierównomierne, poza tym przy 3000tys obrotów wystepuja dragania krzenoszące sie nak karoserie auta! Co to moze byc? Sprzegło działą dobrze!
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

marek 1970 pisze:

WITAM - ale nie jesteśmy na forum randkowym tylko pomagamy kolegom rozwiązać problem na swoim przykładzie i to kolego się liczy , witam koledze nie pomoże
TU nie chodzi o to czy mam drgania czy nie tylko o pomoc innym więc nie pisz niepotrzebnych komentarzy i nie rób z kogoś niewychowanego bo nie o to tu chodzi
w rzeczy samej nie jesteśmy na portalu randkowym, z tym że jak wchodzę do czyjegoś domu, sklepu instytucji itp to dobry obyczaj i wychowanie nakazuje mi powiedzieć dzień dobry, ujmy mi to nie przynosi

a witamy i przedstawiamy się tu http://touranklub.pl/forum/viewforum.php?f=1
Awatar użytkownika
marek 1970
Użytkownik

Tomas pisze:
marek 1970 pisze:

w rzeczy samej nie jesteśmy na portalu randkowym, z tym że jak wchodzę do czyjegoś domu, sklepu instytucji itp to dobry obyczaj i wychowanie nakazuje mi powiedzieć dzień dobry, ujmy mi to nie przynosi

NIESTETY MASZ RACJÊ SORY nie zauważyłem tego tak się wciągnołem w tematy, tak to jest jak się skacze po tematach , anie czyta tytułu, mój błąd, poczytam ten temat i postaram wypełnić co trzeba.
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Tomas pisze:w rzeczy samej nie jesteśmy na portalu randkowym, z tym że jak wchodzę do czyjegoś domu, sklepu instytucji itp to dobry obyczaj i wychowanie nakazuje mi powiedzieć dzień dobry, ujmy mi to nie przynosi

100% racji i proszę to respektować.
Kolego marek takie zasady mamy na forum i obowiązują one wszystkich bez wyjątków.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
krzysiek_rybak
Użytkownik
Auto:: touran '05 bkc
Imię:: Krzysiek
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: krzysiek_rybak »

niko02 pisze: 100% racji i proszę to respektować.
Kolego marek takie zasady mamy na forum i obowiązują one wszystkich bez wyjątków.

A w którym punkcie regulaminu jest to zapisane bo jakoś nie mogę znależć??
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Podziękował: 215 razy
Otrzymał podziękowań: 681 razy

Post autor: jeżu »

krzysiek_rybak, Oczywiście że nie ma tego w regulaminie..... Ale jak gdzieś wchodzisz powiedzmy do sklepu czy pracy, nie mówisz dzień dobry albo się nie witasz? Proszę o wypowiedzi w temacie drgań....
intruz
Początkujący
Imię::

Post autor: intruz »

juz sam niewiem o co chodzi z tymi drganiami
jezeli jezdze ecodrivingiem to wibracji i drgan niema wcale,ale troche pogonie,wyprzedzam,redukcja i sandał to puzniej na wolnych obrotach drga silnik az na karoserii czuc,nie zaleznie czy sprzeglo wcisniete czy nie,temperatura caly czas 90st,wiec teraz jezdze jak mocherowy beret zeby owe drgania nie wystepowaly
ale czasami trzeba pocisnac i tu mnie boli
radzik128
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 BKD 2005
Imię:: Robert
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: radzik128 »

u mnie też pojawi się też drgania tak czytam i czytam i może coś takiego by pomogło czy ktoś stosował juz ???

LIQUI MOLY DIESEL SPULUNG 2666 CZYSCI WTRYSK
seba244
Expert
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: seba244 »

radzik128 pisze:u mnie też pojawi się też drgania tak czytam i czytam i może coś takiego by pomogło czy ktoś stosował juz ???

LIQUI MOLY DIESEL SPULUNG 2666 CZYSCI WTRYSK
Może i pomoże ale napewno ci nie zaszkodzi....Na pewno będziesz zadowolony...
ODPOWIEDZ