Touran nie odpala.
- Bastek
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 1 raz
Re: Touran nie odpala.
Od tamtego czasu wszystko w porządku, auto odpala bez problemu wymieniłem tylko filtr paliwa. Dobra rada mechanika "Chłopie zmień stacje paliw". Teraz leje tylko paliwo premium i jest ok.
- skorpion1vw
- Przeglądacz
- Auto:: VW TOURAN 1.9 AVQ 03'
- Imię:: Wojtek
skorpion1vw pisze:c.d... sprawdzę jeszcze te świece ale po wykasowaniu błędów nic się nie pokazało.Tyle tylko że czujnik świrował mi wcześniej dlatego chcę go wymienić.
Kolega miał to samo w B5FL wymienił czujnik i go uleczył, zobaczymy.
Po wymianie czujnika temp wody teraz temp trzyma i nie głupieje zegar ale temat odpalania pozostał z tym że teraz się nasila i już mnie trafia ,loteria odpali albo nierozrusznik coraz częściej się blokuje-szczotki po przykręceniu zero odezwu a za drugim razem odpali.Może przez ten rozrusznik mam taką jazdę z tym odpalaniem,chyba czas najwyższy się za niego wziąść mam nadzieję że to właśnie on mi tyle krwi zepsuł,ale zobaczymy........
Cd. opowieści..............dziś od rana próba odpalenia i nic, rozrusznik kręci normalnie ale silnikiem tylko trzepie(brak kontrolki grzania świec) i lipa...Próba odpalenia zapasowym kluczykiem też się nie powiodła-immobilizer.
Po sholowaniu turka pod warsztat na przekręconym zapłonie ok.3km i otworzeniu maski....eureka znów sam się naprawił i już palił po kilkukrotnych próbach od strzałaCo go boli podpiąłem pod kompa i znów te same błędy j/w (czujnik temp silnika,spalona świeca 2,3 itd)ale po skasowaniu ich ponownym podpięciu wszystko gra.
Panowie macie jakiś pomysł bo mnie już trafia![]()
![]()
?????
zamówiłem na wszelki wypadek ten przekaźnik 458 (przekaźnik styku roboczego silnika-66zł.) bo to może być niby przyczyną ale pewności nie mam...(choć jak go czyściłem to nic to nie dało). i zauważyłem że znów świrował czujnik temp na zegarach rósł i spadał-przecież wymieniłem w tamtym tygodniu ten od silnika czyżby teraz padł ten czujnik co podaje sygnał na zegary????
Nie wiem już co mam o tym myśleć,jedno jest pewne z wszystkich VW-ów Touran jest najbardziej nieprzywidywalny i usterkowy jaki miałem.(opinia innych właścicieli/kolegów/znajomych-elektronika)
a miałem
VW Golf II 1.6 z LPG 89'
VW Golf III GTI 2.0 z LPG 95'
VW Passat 1.8T z LPG 98'
mam:
VW Touran 1.9 TDI 2003'-ciągle coś.......![]()
Opel Corsa 1.2 97'-bezawaryjna !!!![]()
Panowie jeśli macie pomysł jak Turka uzdrowić bardzo proszę o pomoc....
Na dzień dzisiejszy Touran na warsztacie u elektryka ponieważ dalej pali kiedy chce,jedno jest pewne jak się pokaże kontrolka grzania świec przy przekręceniu zapłonu możesz być pewien że odpali a jeśli się nie ukaże na zegarach to lipa na bank nie odpali -u mnie tak właśnie jest.Zobaczymy jutro dowiem się co go ewentualnie boli-przynajmniej mam taką nadzieję...
Pozdrawiam
[ Dodano: Sob Maj 25, 2013 20:00 ]
Witam
Problem rozwiązany,przyczyna to zimny lut na rezystorze w komputerze silnika ,zrobione i pali od strzała, oby to było tylko to.........![]()
A najczęstszym przypadkiem to odklejona płyta główna lub właśnie jeden z rezystorów ma zimne luty w komputerze silnika
Dzięki i Pozdrawiam
CB Lafayette Zeus+antena Snake
Pozdrawiam
skorpion1vw
dolnośląskie
Pozdrawiam
skorpion1vw
dolnośląskie
-
DawidFSI
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1,6 FSI
- Imię:: Dawid
- Podziękował: 16 razy
Witam. Wziąłem miernik i sprawdziłem wszystkie bezpieczniki (w komorze silnika i pod deską). Bezpieczniki OK. Akumulator naładowałem na full. Przy dzisiejszej próbie odpalenia auta bo myślałem że już będzie ok okazało się, że po przekręceniu kluczyka auto kręci ale nie odpala. Kręciłem kilka razy nawet dodając gazu ale nie chciał nawet załapać. Sąsiad mechanik powiedział, że może to być wina pompy paliwa bo nawet nie słychać jej załączania przy włączaniu zapłonu i może nie dochodzić paliwo. Sprawdził też sposobem na plaka (spray do deski rozdzielczej) też nic nie załapał. Czy może to być wina zapchanego filtru paliwa? bo coś ostatnimi dniami tak jakby się dusił przy gazowaniu a niekiedy zdażyło mi się jechać dłuższy czas na rezerwie. Nawet nie pamiętam czy w ogóle filtr paliwa wymieniałem bo nie wiem gdzie on jest i jak go sprawdzić czy jest dobry?
Podjechał później do mnie kolega i podpiął pod kompa. Pokazało mu błąd - Brak komunikacji Kluczyka ale to może być chyba nawet ten błąd który wyskakuje jak akumulator ledwo co kręci i kontrolki się jakby resetują. Bo miałem tak kilka razy że kontrolka kierownicy i ESP się paliła ale po przejechaniu kilku metrów wszystko gasło. Próbował odpalić kluczykiem zapasowym i było to samo. Proszę o radę gdzie mogę jeszcze samemu poszukać przed wizytą u elektryka?
Podjechał później do mnie kolega i podpiął pod kompa. Pokazało mu błąd - Brak komunikacji Kluczyka ale to może być chyba nawet ten błąd który wyskakuje jak akumulator ledwo co kręci i kontrolki się jakby resetują. Bo miałem tak kilka razy że kontrolka kierownicy i ESP się paliła ale po przejechaniu kilku metrów wszystko gasło. Próbował odpalić kluczykiem zapasowym i było to samo. Proszę o radę gdzie mogę jeszcze samemu poszukać przed wizytą u elektryka?
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
... dlaczego piszesz to samo w 2 różnych tematach ?
http://www.touranklub.pl/forum/viewtopi ... 90#p230290
albo..., albo...
albo..., albo...
-
Touran_84
- Auto:: Touran 1.9 BLS 2007
- Imię:: Kamil
Witam. Touran 2007 1.9 TDI 105KM BLS DSG.
Na wstępie dodam że nie jestem mechanikiem.
Mam podobny problem , że nie odpala ale .... . Błędów 0 i potrafił nie odpalać jakiś czas ale później palił za każdym razem pomimo że nic nie było robione. Było też tak że na plaku tylko odpalał ale teraz nie chce nawet na plaku, po przekręceniu kluczyka kreci, słychać pompe ale nic dalej. Znajomy mechanik sugerował że problem może być gdzieś w elektryce ponieważ zauważyliśmy że ktoś już grzebał przy przewodach. Raz odpalił jak poruszałem kablami pod skrzynką bezpieczników pod kierownicą ale nie wiem czy to przypadek nie był bo nie mogłem już tego powtórzyć. I tak próbowałem z tymi kablami i kręciłem aż pojawił się problem że nie chce na plaku nawet odpalić. Jakaś rada?
Zmiana mała lub na szczęście wielka, na plaku pali ale tylko jak się psika jak przestane to gaśnie
Na wstępie dodam że nie jestem mechanikiem.
Mam podobny problem , że nie odpala ale .... . Błędów 0 i potrafił nie odpalać jakiś czas ale później palił za każdym razem pomimo że nic nie było robione. Było też tak że na plaku tylko odpalał ale teraz nie chce nawet na plaku, po przekręceniu kluczyka kreci, słychać pompe ale nic dalej. Znajomy mechanik sugerował że problem może być gdzieś w elektryce ponieważ zauważyliśmy że ktoś już grzebał przy przewodach. Raz odpalił jak poruszałem kablami pod skrzynką bezpieczników pod kierownicą ale nie wiem czy to przypadek nie był bo nie mogłem już tego powtórzyć. I tak próbowałem z tymi kablami i kręciłem aż pojawił się problem że nie chce na plaku nawet odpalić. Jakaś rada?
Zmiana mała lub na szczęście wielka, na plaku pali ale tylko jak się psika jak przestane to gaśnie