Może i do 1.9 można lać zwykły ON czy ON TIR ale ja do swojego 2.0 wolę troszkę dopłacić
Nowe paliwo Shell V-Power Nitro+ opinie
- KriSSo
- Specjalista
- Auto:: Golf MK7.5 variant
- Imię:: Kris
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 82 razy
- Kontakt:
Z przeprowadzonych badań laboratoryjnych paliwa diesel wynikało (źródła nie potrafię teraz znaleźć), że różnice w zakresie czystości, kaloryczności i skuteczności działania uszlachetniaczy, pomiędzy paliwem premium i zwykłym mieściły się w granicach błędu pomiaru. Potwierdzają to również znani polscy tunerzy, między innymi Master's, GoodHope, MR Performence, Tune-UP i zalecają lać po prostu normalną zwykła ropę, z dużych koncernów, najlepiej ORLEN (pozostali dostawcy, np SHELL wykorzystują paliwa ORLEN i LOTOS) i w związku z tym......... jak Master's zwykł mawiać ........ "lać normalną gnojówkę i nie szukać dziury w dupie".GioW pisze:Może i do 1.9 można lać zwykły ON czy ON TIRale ja do swojego 2.0 wolę troszkę dopłacić i zalać tą Vervę (tankuję tylko na Orlenie). Pocieszam się, że jednak jest to ciut lepsze od zwykłego ON.
Ponadto, paliwa premium z uwagi na dodatki mają wpływ na wyższą temperaturę spalin - EGT - parametr istotny szczególnie samochodach z DPF, przez co sterownik ścina dawkę w efekcie ograniczając moc samochodu. To ważne zwłaszcza w przypadku samochodów po modyfikacjach programu jednostki sterującej.
- Marco_Polo
- Specjalista
- Auto:: VW Sharan 2.0 TSI 220KM
- Imię:: Marek
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 18 razy
Lock00 i KriSSo dzięki za cenne informacje
poszły

Był VW Passat Variant B6 2005r. Comfortline 2.0 TDI 140KM - manual
Był VW Golf Plus 2005r. Sportline 2.0 TDI 140KM - DSG
Był VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM -> 186,1KM - DSG
Był VW Sharan 2012r. Comfortline 2.0 TDI 140KM Blumotion - DSG
VW Sharan 2017r. Highline 2.0 TSI 220KM - DSG
Był VW Golf Plus 2005r. Sportline 2.0 TDI 140KM - DSG
Był VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM -> 186,1KM - DSG
Był VW Sharan 2012r. Comfortline 2.0 TDI 140KM Blumotion - DSG
VW Sharan 2017r. Highline 2.0 TSI 220KM - DSG
- Blupol
- Przeglądacz
- Auto:: '12 1.6 TDI Bluemotion
- Imię:: Tom
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Re: Nowe paliwo Shell V-Power Nitro+ opinie
Hmm.. spalanie niektórym rośnie, bo pewnie podświadomie "czują tę moc V-power", jest tak?
Druga sprawa to tak naprawdę nie wiadomo czy V-power coś daje czy nie - do silnika i pompek nie zajrzysz. Prawda jest tak, że niektórzy zauważyli poprawę pracy pompo-wtryskiwaczy (VCDS) i o to właśnie chodzi w tym paliwie.
Zatankowałem dzisiaj do pełna nitro+ , bo jadę na wakacje 1000 km i pora (raz w roku) przeczyścić trochę Touranka: V-power + "zwykły" austriacki Shell i będę się czuł lepiej
Acha. jest teraz promocja na fajny kubek. Dla dzieci raczej
PS. w Austrii na Shellu są tylko 2 paliwa: "benzin und diesel", ha!
Druga sprawa to tak naprawdę nie wiadomo czy V-power coś daje czy nie - do silnika i pompek nie zajrzysz. Prawda jest tak, że niektórzy zauważyli poprawę pracy pompo-wtryskiwaczy (VCDS) i o to właśnie chodzi w tym paliwie.
Zatankowałem dzisiaj do pełna nitro+ , bo jadę na wakacje 1000 km i pora (raz w roku) przeczyścić trochę Touranka: V-power + "zwykły" austriacki Shell i będę się czuł lepiej
PS. w Austrii na Shellu są tylko 2 paliwa: "benzin und diesel", ha!
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
Powiem Ci tak, od 3-4 lat leje tylko Shell V-Power Nitro+ (wcześniej jakoś inaczej się nazywało, już nie pamiętam) do dwóch swoich samochodów i czy zauważyłem jakąś różnice
Pewnie paliwo to ma jakieś lepsze dodatki i tyle, czy one mają aż tak duży wpływ na silnik jak reklamują, pewnie nie.
Plus jest taki, że nie miałem u siebie nigdy problemów z odpaleniem samochodów w zimę, a o to mi np. chodzi najbardziej jeżeli chodzi o paliwo.
Podobnież te paliwo ma własności czyszczące układ paliwowy ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć.
Co do kubków, to u mnie z jasnego pije syn, a z czerwonego córka co rano kakao
I tyle ode mnie w tym temacie.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Pewnie paliwo to ma jakieś lepsze dodatki i tyle, czy one mają aż tak duży wpływ na silnik jak reklamują, pewnie nie.
Plus jest taki, że nie miałem u siebie nigdy problemów z odpaleniem samochodów w zimę, a o to mi np. chodzi najbardziej jeżeli chodzi o paliwo.
Podobnież te paliwo ma własności czyszczące układ paliwowy ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć.
Co do kubków, to u mnie z jasnego pije syn, a z czerwonego córka co rano kakao
I tyle ode mnie w tym temacie.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
Rędzian
- Początkujący
- Auto:: Altea, 2.0BKD, DSG, 2005
- Imię:: Marek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
"benzin und diesel" plus rzetelne odmierzanie paliwa i wszystko jasne.
- wkpwojtek
- Zaawansowany
- Auto:: Touran,2.0 BKD, 2005
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 95 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
Ja też nie widzę różnicy. tankuję tylko na Shell i tylko Shell V-Power Nitro+, ale zastanawiam się czy to ma sens. Wlałem ostatnio normalnego paliwa i ani nie widzę słabszych osiągów ani jakiejś różnicy w spalaniu. Samochód czy to na tym czy na tym paliwie zachowuje się tak samo.
Wojtek