Zasilanie gniazd 12V

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
newcastle26
Użytkownik
Auto:: Touran 1,9 BKC 2005
Imię:: Konrad
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Re: [manual] Jak wymienić żarówkę oświetlenia zapalniczki.

Post autor: newcastle26 »

nie wiem czy powinienem w tym watku, ale sprobuje :)
dostalem sie do przewodow ktore ida do zapalniczki (ciapek :piwo: ) i chcialbym podpiac pod nie rozdzielacz (czy jak to sie tam nazywa) na dwa gniazda, zeby podpiac cb i rejestrator jazdy. w ktore kabelki moge sie wpiac? sa trzy:niebieski, czerwony, brazowy.

dobra, juz wiem :)
ale pkazuje sie ze prad jest bez kluczyka nawet, to odpada, bo rejestrator chodzilby mi caly czas :(

jeszcze jedno pytanie:
nie da sie gdzies komputerem przestawic zeby w zapalniczce nie bylo produ bez kluczyka?
W życiu piękne są tylko chwile - RR
rossi2106
Przeglądacz
Auto:: 1,9 TDI AVQ
Imię:: Marek
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Re: [manual] Jak wymienić żarówkę oświetlenia zapalniczki.

Post autor: rossi2106 »

newcastle26 pisze: jeszcze jedno pytanie:
nie da sie gdzies komputerem przestawic zeby w zapalniczce nie bylo produ bez kluczyka?
ja rozdzielacz podlaczylem do jednego z bezpiecznikow w skrzynce[gdzie napiecie jest po stacyjce]i schowalem w boczku tablicy rozdzielczej.zasilam stamtad kamerke,transmiter fm,telefon i nawigacje.
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Re: Zasilanie gniazd 12V

Post autor: Dodi »

newcastle26 pisze:jeszcze jedno pytanie:
ja jeszcze nie spotkałem tourana który miałby prąd bez kluczyka w zapalniczce...
rossi2106
Przeglądacz
Auto:: 1,9 TDI AVQ
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: rossi2106 »

Dodi pisze:
newcastle26 pisze:jeszcze jedno pytanie:
ja jeszcze nie spotkałem tourana który miałby prąd bez kluczyka w zapalniczce...
no chyba wszystkie przedliftowe tak maja :?:
chyba ze nawiazujesz do kluczyka w zapalniczce :)
Awatar użytkownika
Robcio
Użytkownik
Auto:: Touran 1,9TDI Trendline
Imię:: Robert
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 29 razy

Post autor: Robcio »

stann pisze:To czy ktoś wie jak w polifcie zrobić aby było chociaż w jednym gniazdu napięcie po wyjęciu kluczyka?? Nie chodzi tutaj aby zostawić lodówkę na pół dnia, ale chociaż aby bajkę na dvd dziecko mogło oglądać na postoju, bo teraz mi płacze jak wyłączę stacyjkę a zapomnę że ona ogląda. Do telefonu też jest dobrze mieć coś takiego. Czy ktoś z was wie jak to zrobić?? [...]
Dzisiaj zmienilem sposob zasilania gniazda zapalniczki... do tej pory mialem 'po zaplonie', a chcialem miec 'na stale'.

Jak ktos chcialby miec odwrotnie, to robota analogiczna.

Temat jest banalnie prosty... nalezy dobrac sie do skrzynki bezpiecznikow pod kierownica i zdjac oslone z tylu skrzynki [o ile jest], sa tam dwie grupy obwodow z bezpiecznikami - te wlaczone przy szynie (+)po zaplonie oraz te wlaczone przy szynie (+)na stale.

Trzeba znalezc obwod z bezpiecznikiem zapalniczki [u mnie w polifcie byl to SC30 20A przy szynie (+)po zaplonie], wysunac dlugie rozowe zabezpieczenia i wyjac z kostki przewod z pinem od znalezionego obwodu. Nastepnie wyjety przewod z pinem wlozyc w wolne miejsce w drugiej grupie obwodow, czyli przy szynie (+)na stale. Potem wsunac zabezpieczenia, wlozyc bezpiecznik i poskladac wszystko.

Chwila roboty i po temacie :ok:

Zmiana obejmuje oczywiscie obie zapalniczki w kabinie.

Pozdr. Robcio ;)
...: Touran by Robcio :...
Mobil: President Johnny II ASC/Densei EC-2002/Sirio Turbo 5000
Baza: President Lincoln/Densei EC-2023/Sirio 827
PMR: Intek HT-460scr/Motorola T5522/Nagoya NA-771
>> SQ8KMY _ 161DKC475 <<
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Robcio pisze:wyjac z kostki przewod z pinem
i tak bez wyjmaka pin ci wyszedł :oops:
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Awatar użytkownika
Robcio
Użytkownik

Turanek pisze:i tak bez wyjmaka pin ci wyszedł :oops:
...nie mam specjalnego wyjmaka, ale mam dwa cienkie i sztywne popychaki :mrgreen:

Rzeczywiscie nie napisalem nic o kwestii wyjecia pinu... pin trzeba wyjac z pomoca czegos cienkiego. Akurat w tym przypadku blaszki blokujace sa z dwoch stron :drinks:
>> SQ8KMY _ 161DKC475 <<
Obrazek
Obrazek
trial70
Użytkownik
Auto:: Touran 2,0 BMM DSG 2006
Imię:: Jarek
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: trial70 »

A jak by do tego mały manual ze zdjęciami bo ja w przed lifcie chcę zdjąć stałe napięcie z zapalniczek :super:
Jaro-J
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert
Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
Imię:: Darek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 518 razy

Post autor: JEDARO »

Robcio pisze:i tak bez wyjmaka pin ci wyszedł :oops:
...nie mam specjalnego wyjmaka, ale mam dwa cienkie i sztywne popychaki :mrgreen:

Rzeczywiscie nie napisalem nic o kwestii wyjecia pinu... pin trzeba wyjac z pomoca czegos cienkiego. Akurat w tym przypadku blaszki blokujace sa z dwoch stron :drinks:
I tylko to sprawia problem no nie Robcio :D ale jak sie dorobi narzędzie własne to i większa satysfakcja :D
trial70 pisze:A jak by do tego mały manual ze zdjęciami bo ja w przed lifcie chcę zdjąć stałe napięcie z zapalniczek :super:
a manual masz taki jak kolega napisał tylko w drugą stronę to nie jest nic trudnego ;)
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
Jest i Tiguan :)
[you] Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie
Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila
Awatar użytkownika
Robcio
Użytkownik

...tak, jak Darek pisze... do tego nie potrzebny jest manual. Przeczytaj opis raz jeszcze i dasz rade bez problemu, jak odkrecisz plastiki oraz skrzynke bezpiecznikow, to zobaczysz, ze to nic trudnego.

Do wyjecia pinu nalezy znalezc sobie np. jakies dwa cienkie i sztywne druciki... no chyba, ze dysponujemy dedykowanymi narzedziami.
>> SQ8KMY _ 161DKC475 <<
Obrazek
Obrazek
atomic
Początkujący
Auto:: Touran 1.6 BGU 2005
Imię:: Tomek
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: atomic »

Zlokalizowałem bezpiecznik odpowiedzialny za gniazdo zapalniczki SC47 (touran 1T1 przedliftowy). Znajduje się w dolnym rzędzie. Rzeczywiście zawsze jest na nim jakieś napięcie a na bezpiecznikach w górnym rzędzie pojawia się napięcie dopiero po włączeniu zapłonu.
Rozumiem że muszę przełożyć gniazdo bezpiecznika ("pin"?) z dolnego rzędu do górnego.
Odkręciłem plastiki, wyjąłem i otworzyłem skrzynkę bezpieczników i patrzę na wchodzące kable ale jak się dobrać do tego cholerstwa nie mam zielonego pojęcia. Może ktoś pokaże jak wygląda dedykowane narzędzie do wyjmowania tych "pinów" i gdzie kupić.
Poza tym skąd mam pewność że po przełożeniu gniazda (pinu) obwód będzie miał zasilanie - chyba trzeba wybrać takie miejsce, które będzie miało zasilanie ale jak to sprawdzić. Czy może ktoś wskazać w które miejsce najbezpieczniej wsadzić ten wyjęty "pin".
Pomocny byłby chociaż rysunek jak ten "pin" wygląda, jak podważać itp.
Może w poliftowym jest to inaczej rozwiązane bo u mnie pole manewru jest bardzo ograniczone - krótkie kable i wszystko gęsto upakowane, trzeba odginać na siłę, nie wyobrażam sobie kombinowania z jakimiś drucikami w takiej pozycji. Kable z tyłu skrzynki nie są opisane, trzeba dokładnie policzyć który to jest.
Załączniki
touran_bezpieczniki_01.pdf
(210.13 KiB) Pobrany 1124 razy
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert
Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
Imię:: Darek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 518 razy

Post autor: JEDARO »

o tym narzędziu specjalnym zapomnij potrafi kosztować nawet 150 zł zrób sobie z czegoś sam jak widelec 2 zębny ;) jak zdejmiesz z tyłu osłonę skrzynki najpierw przesuń różowe zabezpieczenie inaczej nic nie zdziałasz to wszystko jest proste i tak samo jak w polifcie nie ma tu wielkiej filozofii wkładasz tam gdzie jest wolne miejsce i po zapłonie napięcie spr miernikiem ale to nawet gołym okiem widać gdzie jest bo idzie szyna taki grzebień
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
Jest i Tiguan :)
[you] Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie
Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila
Awatar użytkownika
Robcio
Użytkownik

atomic pisze:[...]Rozumiem że muszę przełożyć gniazdo bezpiecznika ("pin"?) z dolnego rzędu do górnego.[...]
W jednym rzedzie bezpiecznikow, na tej dlugiej szynie, '+' pojawia sie po zaplonie, a w drugim rzedzie '+' na szynie jest caly czas... dokladnie tak, trzeba przelozyc ten jeden pin do drugiego rzedu.
atomic pisze:[...]Odkręciłem plastiki, wyjąłem i otworzyłem skrzynkę bezpieczników i patrzę na wchodzące kable ale jak się dobrać do tego cholerstwa nie mam zielonego pojęcia. Może ktoś pokaże jak wygląda dedykowane narzędzie do wyjmowania tych "pinów" i gdzie kupić. [...]
Jestes juz prawie 'w domu' :) Skoro znalazles pin od zapalniczki, to trzeba go teraz tylko wyjac i przelozyc w wolne miejsce w drugim rzedzie bezpiecznikow. Powinienes znalezc takie wolne miejsce, do ktorego wystarczy Ci taka dlugosc przewodu jaka masz.

Narzedzie pewnie jest drogie, ale wystarcza dwa cienkie i sztywne druciki lub jeden drucik zgiety w ksztalt litery U .
atomic pisze:[...]Poza tym skąd mam pewność że po przełożeniu gniazda (pinu) obwód będzie miał zasilanie - chyba trzeba wybrać takie miejsce, które będzie miało zasilanie ale jak to sprawdzić[...]
Obwod bedzie mial zasilanie, w Twoim przypadku po zaplonie, poniewaz caly rzad bezpiecznikow przy tej szynie ma zasilanie po zaplonie. Ty dokladasz tylko pin do drugiej szyny i po zaplonie (przez bezpiecznik) idzie '+' na zapalniczke.
atomic pisze:[...]Czy może ktoś wskazać w które miejsce najbezpieczniej wsadzić ten wyjęty "pin".
Pomocny byłby chociaż rysunek jak ten "pin" wygląda, jak podważać itp.[...]
Miejsce wlozenia pinu jest dowolne... trzeba go wlozyc w wolne miejsce w drugim rzedzie, tak aby Ci wystarczyla dlugosc przewodu i to wszystko.

Przed wyjeciem pinu z aktualnego miejsca oraz przed wlozeniem go w wolne miejsce koniecznie musisz odblokowac[wysunac w bok] te dlugie rozowo-fioletowe zabezpieczenia. Potem oczywscie wsuwasz je spowrotem.

Pin, mniej wiecej, wyglada tak: Image Musisz, od strony wyjetego bezpiecznika, po dwoch stronach pinu wcisnac jakies stywne druciki tak, aby te odstajace blaszki "przytulic" do pinu... wtedy od tylu skrzynki wyciagniesz pin. Nic na sile, ale dasz rade.
atomic pisze:[...]Może w poliftowym jest to inaczej rozwiązane bo u mnie pole manewru jest bardzo ograniczone - krótkie kable i wszystko gęsto upakowane, trzeba odginać na siłę, nie wyobrażam sobie kombinowania z jakimiś drucikami w takiej pozycji. Kable z tyłu skrzynki nie są opisane, trzeba dokładnie policzyć który to jest.
No jasne, ze nie masz tego na stoliku z nocna lampka :P Jest dokladnie tak, jak piszesz, jest dosc niewygodnie, ale da sie to zrobic bez problemu. Wydaje mi sie, ze masz juz wszystko dokladnie opisane, ale jak masz jeszcze pytania, to dawaj :ok:
>> SQ8KMY _ 161DKC475 <<
Obrazek
Obrazek
atomic
Początkujący
Auto:: Touran 1.6 BGU 2005
Imię:: Tomek
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: atomic »

Udało się ale zdecydowanie nie było "bezproblemowo". Jutro wrzucę fotki, na pewno przydadzą się kolejnym userom. Dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
Robcio
Użytkownik

Gratuluje :super: Nie narzekaj, skoro dales rade, to gdzie widzisz problem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
>> SQ8KMY _ 161DKC475 <<
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ