Podróż z dziećmi: w dzień czy w nocy?

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert
Auto:: Alhambra 7N
Imię:: Maciej
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: Maciej_F »

GUCIO pisze:
Dodi pisze: A co by, unikać niepożądanych fotek to w PL jest YANOSIK testowałem sprawdza się wyśmienicie...
mam tą aplikacje i chcę wypróbować w PL po raz pierszy .

PS. Gucio :piwo: poszło za pomoc w planowaniu noclegu . ;)
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Dodi pisze:dokładnie, a z tego co widze wszyscy bagatelizują to zagrożenie...w nocy widoczność jest mocno ograniczona i trzeba mocno wytężać wzrok żeby coś zobaczyć...
Ostatnio jechałem do Gliwic (200km), jeżdżę tam raz w tygodniu. Trasę miałem od 4 rano po deszczu i ulewach. Mogłem zaliczyć 2 sarny i jedno drzewo, które leżało na całej drodze i tylko w jednym miejscu by7ło przecięte i poszarpane (prawdopodobnie przez jakiś inny samochód) i dało się przejechać..., a tak to za dnia nigdy mi się nic na tej trasie nie przydarzyło.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
GUCIO
Użytkownik
Auto:: Touran
Imię::
Kontakt:

Post autor: GUCIO »

Maciej_F pisze:
GUCIO pisze:
Dodi pisze: A co by, unikać niepożądanych fotek to w PL jest YANOSIK testowałem sprawdza się wyśmienicie...
mam tą aplikacje i chcę wypróbować w PL po raz pierszy .

PS. Gucio :piwo: poszło za pomoc w planowaniu noclegu . ;)
Dzięki, ale następnym razem szybciej to lepiej zorganizujemy ten nocleg.
Yanosik jest rewelacja, testowałem w czerwcu w PL i 100% dokładności... :super:
ralf
Przeglądacz
Auto:: TOURAN 1.9 TDI 2004
Imię:: .

Post autor: ralf »

Witam.
Dla mnie najlepsza jazda jest w nocy staram się jechać tak długo jak dzieci śpią bo jak się obudzą to się zaczyna siku,jeśc,itp.najlepiej mieć dvd i puszczać bajki wtedy jest ok na trasę biorę 10 puszek mrożonej kawy a jak mnie już bierze zmęczenie to wtedy robię postój na 1 godz. oczywiście wcześniej też robimy postoje co 200km żeby przewietrzyć samochód itp.wszystko zależy też od kierowcy czy da rade jechać czy go światła samochodów z naprzeciwka nie oślepiają i inne takie tam no i najważniejsze droga jest większości pusta .Jadąc w nocy dobrze mieć przy sobie CB radio mnie już pomogło w kilku sytuacjach a to stadko dzików pasło się przy drodze,to ktoś zgubił zapas to czy bieżnik z tira odpad z koła na drogę mnie ostrzegli niestety kolega uszkodził zderzak i osłonę pod silnikiem nie miał radyjka więc skąd miał wiedzieć.lub np.jak koledzy piszą drzewo.
Pozdrowienia dla wszystkich klubowiczów.
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Imię:: Tomasz
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Post autor: Tomasz_W-wa »

No i ja dodam w tym temacie dwa słowa od siebie.

W sobotę po pracy (pracowałem do późna), ruszyłem do Radomia na AirShow ok. 23:30.
W połowie drogi tak gdzieś o godz. 1:00 przed odcinkiem Białobrzegi, po drodze szedł sobie dość sporawy pies, nie jechałem bardzo szybko ok. 110 h/km i zobaczyłem go w ostatniej chwili, manewr ominięcia nie do końca się udał i piesio dostał w tyłek rogiem przedniego zderzaka. Autko zaczęło tracić moc przy większych obrotach, a więc na najbliższym zjeździe zjechałem na parking z karczmą. Podjechałem pod lampę i ....
Rogu zderzaka po prostu nie było dostał również intercooler, który miał w górnej części (łączenie obudowy plastikowej i żeberek) dziurę przez całą długość.
Dlatego autko traciło moc, z układu uchodziło powietrze, a czujnik który jest przy intercoolerze robił odcinkę.
Autko z holował mi brat do kumpla który ma mi wszystko powymieniać i poskładać do kupy autko, teraz wertuje alledro za częściami. Autko to Seat Ibiza wersja Sport.

Musze kupić:
- przedni zderzak, wersja FR pod spryskiwacze reflektorów (bardzo rzadko spotykany),
- prawa kratka pod halogen przeciwmgielny wersja FR
- intercoller
- łapacz powietrza do intercooler-a
- nadkole

Skończę tylko tym, że na szczęście mi nic się nie stało, jak dobrze pójdzie to koszty zamkną się gdzieś tak w 1000 zł.
A więc Ci którzy chcą jeździć w nocy muszą wziąć pod uwagę że mogą się nam przytrafić taki rzeczy, nie była to moja pierwsza podroż nocą jeżdżę tak już kilka lat, ale teraz chyba częściej będę strzelał długimi na drodze przed siebie oczywiście w tedy gdy nie będą jechać z naprzeciwka samochody.
Tyle ode mnie.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

Przykra sprawa. :/ W sobotę jak wracałem 7 do Warszawy wczesnym wieczorem (około 21.00) na trasie jakiś koleś jechał rowerem powiedzmy nie poboczem, które jest dość szerokie, w ostatniej chwili zauważyłem. :evil: Dlatego jestem za wprowadzeniem odblasków dla pieszych, nawet takich zakładanych na rękę, żeby tylko coś błysnęło.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
lukasz22i
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: lukasz22i »

Ja od jakiegoś czasu praktykuję jazdę w nocy, w dzień dziecko marudzi i ciężko się skupić na jeździe, w nocy śpi. W tym roku zaliczyliśmy z naszą 3-latką wyjazd do Chorwacji, wyjechaliśmy z Wrocławia o 22:30, na pierwszym noclegu w ok. Zagrzebia (ponad 700km) byliśmy ok 8ej rano. Dziecko zasnęło k. 23ej i obudziło się chwilkę przed siódmą. Droga minęła spokojnie i komfortowo, do tego mały ruch i brak korków na bramkach a o to w sezonie letnim nie trudno.
Polecam ;)
shaman82
Przeglądacz
Auto:: 1T1 BXF '06
Imię:: Pablo
Podziękował: 1 raz

Post autor: shaman82 »

Mam nadzieję, ze zglosiles się z tą kolizją na policję? Jechałeś przecież drogą ekspresową więc psa tam nie powinno być! Odszkodowanie od zarządcy drogi się należy.
matti1535
Specjalista

Re: Podróż z dziećmi: w dzień czy w nocy?

Post autor: matti1535 »

Nie za często bywam na forum, więc zapomniałem o tym, że miałem się podzielić wrażeniami z jazdy w nocy i w dzień. Wyjeżdżałem nad Bałtyk (500km) o 23:00 bo tak dzieci zasypiają i stawałem 2 razy na postój. Wszyscy grzecznie spali i jechało się rewelacyjnie, tyle, że ostatnie 50 km, jak budził się dzień to ja czułem już brak snu, ale bez problemów dotarłem. Wracałem w dzień (sobota) i bez DVD, MacD., nie mogło się obyć, a mimo wszystko ciągle słyszałem: "daleko jeszcze" ;) Jeśli ktoś się czuje na siłach to polecam noc.
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

w tym temacie ile jest ludzi tyle bedzie racji...wszystko zalezy od człowieka, jak sie czuje na siłach zeby jechać w nocy, co mu przeszkadza a co nie itd. ogólnie wiadomo jazda noca jest bardziej niebezpieczna niż w dzień i tutaj chyba wiekszość mnie poprze...a kto woli jezdzic nocą ze wzgledu na małe dzieci to niech jezdzi, jego wybór...
Awatar użytkownika
Królewna
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0TDI 177KM 2013
Imię:: Królewna
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: Królewna »

Zgadzam sie z przedmówcą. Dlatego dopóki dzieci były bardzo małe, podróżowałam głównie nocą. Nie powiem, żebym to kochała, ale tak było wtedy łatwiej. Poza tym zmieniamy się z mężem, więc jest szansa złapać trochę snu.
Teraz dzieci przestały być dziećmi, a ja wolę jednak spać w poziomie, więc preferuję dzień, ale faktycznie fajnie jest wyjechać wcześnie rano, przed wszystkimi :)
Mam nadzieję, że w moim nowym Turku fotele będą na tyle wygodne i tak rozkładane, że nawet drzemka w czasie podróży będzie przyjemnością (mówię o fotelu pasażera, oczywiście! :))
Awatar użytkownika
Robcio
Użytkownik
Auto:: Touran 1,9TDI Trendline
Imię:: Robert
Otrzymał podziękowań: 29 razy

Post autor: Robcio »

Wg mnie o wiele wiecej niebezpiecznych sytuacji na drodze spotkac mozna w dzien, w nocy jest zwyczajnie spokojniej. A z malymi dzieciakami dodatkowo wygodniej i latwiej.

Królewna masz jeszcze opcje zlozenia foteli w drugim rzedzie... a wtedy spisz jak na lozku :super:
...: Touran by Robcio :...
Mobil: President Johnny II ASC/Densei EC-2002/Sirio Turbo 5000
Baza: President Lincoln/Densei EC-2023/Sirio 827
PMR: Intek HT-460scr/Motorola T5522/Nagoya NA-771
>> SQ8KMY _ 161DKC475 <<
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

Robcio pisze:Wg mnie o wiele wiecej niebezpiecznych sytuacji na drodze spotkac mozna w dzien, w nocy jest zwyczajnie spokojniej. A z malymi dzieciakami dodatkowo wygodniej i latwiej.
kolego troche sie mylisz...moim zdaniem wogole porównywanie warunków nocnych z dziennymi jest jak powownywanie np. dwóch owoców jabłka i banana i to owoc i to owoc... wiadomo warunki jazdy nocą a za dnia są diametrialnie różne, począwszy od tego jak reaguje ludzkie ciało na warunki nocne, po warunki atmosferyczne i niebezpieczeństwa bezpośrednie typu dzika zwierzyna itp. itd. każdy ma prawo sobie wybrać kiedy i jak chce jechać ale dyskusja na tym czy lepiej nocą czy dniem jest moim zdaniem bez sensu bo ile ludzi tyle racji bedzie, i jedni przedstawiaja sensowne argumenty i drudzy ale to indywidualne kwestie są... tak osobiście uważam...
Awatar użytkownika
Chicken
Użytkownik
Auto:: Touran 1.9 BLS '06
Imię:: Adam
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy
Kontakt:

Post autor: Chicken »

Zgadzam się w 100% z Dodim. A poza tym czasem sytuacja wymusza jazdę w nocy, a czasem w dzień. Więc złotego środka nie ma. Dla przykładu mam kolegę, który ma sporą wadę wzroku i on np. nie jeździ autem kiedy robi się szarówka tuż przed zachodem słońca. Zwyczajnie wtedy droga mu się zlewa i nic nie widzi. Dlatego dla bezpieczeństwa nie jeździ w tych porach. A jak już jedzie to albo się z kimś zamienia, albo zatrzymuje na postój.

Więc różnie to bywa.
...sometimes agressive , never depressive , always progressive...
Awatar użytkownika
Robcio
Użytkownik
Auto:: Touran 1,9TDI Trendline
Imię:: Robert
Otrzymał podziękowań: 29 razy

Post autor: Robcio »

Dodi masz racje, ze kazdy ma tutaj inne zdanie, wiec nie pisz ze sie myle. Wg mnie Ty sie mylisz, ale szanuje Twoje zdanie, wiec nie narzucam Ci swojego :ok:

Temat dotyczy podrozy z dziecmi i kazdy moze miec inne doswiadczenia... uznajmy, ze nie da sie jednoznacznie stwierdzic, ktora pora jazdy jest najlepsza i ok.
...: Touran by Robcio :...
Mobil: President Johnny II ASC/Densei EC-2002/Sirio Turbo 5000
Baza: President Lincoln/Densei EC-2023/Sirio 827
PMR: Intek HT-460scr/Motorola T5522/Nagoya NA-771
>> SQ8KMY _ 161DKC475 <<
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ