TomTDI pisze:Dla kolegi zrzut TPI na temat wolnych obrotów. Także jeżeli akumulator jest dokumentnie rozładowany wzrasta obciążenie i zgodnie z załączoną tabelką podnosi obroty.
Przeciez to samo napisałem, ale nie doładowuje akumulatora. Więc nie wiem co chcesz udowodnic.
Jacek V-TEC Łowicz Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
Już się cieszyłem że problem rozwiązany. Ale nie długo. W czwartek elektryk naprawiał alternator, było za niskie napięcie ładowania. Wczoraj odebrałem auto, ładowanie 14,37. No i dziś niestety znów obroty poszły do góry. Nie mam już siły. Akumulator jest dobrze naładowany, klemy czyszczone, czujnik temp cieczy wymieniony.
Tomas, a pkty masowe poczyściłeś? pod filtrem na podłużnicy są bardzo dogodne warunki do "rozwijania" się korozji. Tak samo wyczyść masę na kielichu przy aku.
Tomas, u mnie bajka była podobna. Gość wymienił mi cały alternator (jakiś lewy) i dalej to samo, pomimo tego że mu sugerowałem wymienić sam regulator napięcia. W końcu jak wymienił ten nieszczęsny regulator na oryginał Boscha to wszystko wróciło do normy, a chciał mnie naciągnąć na więcej (łajza). Koszt regulatora około 150 + 50-80 wymiana. Temat podwyższających się obrotów zakładałem, a tu link ;
Przeczyściłem wszystkie masy na podłużnicy i jeszcze raz na kielichu. Razem 5 szt. Zobaczymy. Mi wymienił komutator w alternatorze, jeżeli czyszczenie masy nie pomoże to wracam do niego.
Niestety znów to samo, obroty idą w górę. Do tego dochodzi odcinanie np podgrzewanie szyby tylnej. Czyli komp wyłącza zbędny pobór prądu. Dziś go przeskanuje.
Napiecie ladowani jest 14,36 V - ksiązkowe, aku trzyma, wszytkie cele ok.
Sugerowałem mu regulator napięcia ale twierdzi ze skoro ładowanie po naprawie komutatora jest OK to z alternatorem tez jest juz OK.
Tomas, no to musisz podłączyć auto i sprawdzić napięcia kiedy auto podnosi obroty.U mnie czasami jak był słabszy akumulator podnosił obroty,ale nigdy nie odłączał grzania szyby czy innych,także u Ciebie spadek musi być konkretny.Jak dla mnie regulator napięcia