[Manual] Czyszczenie / wymiana zaworu EGR 2.0TDI

Miejsce do prezentowania własnych modyfikacji - co ulepszyliśmy, usprawniliśmy i chcemy podzielić się tym z innymi.
sztorm
Auto:: Seat Toledo 3, BKD, 2006
Imię:: Jacek
Podziękował: 1 raz

Re: [Manual] Czyszczenie / wymiana zaworu EGR 2.0TDI

Post autor: sztorm »

EGR wyciągnięty i wyczyszczony według tego manuala, @jeżu świetna robota :piwo: poleciało

Wcale taki brudny nie był jak na zdjęciach co przedstawił jeżu (rok temu wymieniana była klapa gasząca więc fachowcy pewnie wtedy czyścili).
Teraz pytanie jak zweryfikować ten zawór w warunkach domowych ?
Nacisnąłem na zawór zamykający rurę z chłodnicy spalin i trzeba do tego użyć sporej siły wygląda na to jakby sprężyna przy membranie była bardzo twarda, (czy tak ma być? czy jest tam aż takie ciśnienie aby otworzyć ten zawór). Sam zawór pod wspomnianym naciskiem chodzi płynnie. Mam jeszcze czas do czwartku bo zamówiłem oryginalny oring pomiędzy EGR a kolektorem ssącym (bo widzę, że fachowcy chyba jej nie wymieniali tylko dodatkowo uszczelnili jakimś czarnym chyba silikonem) i uszczelkę pomiędzy EGR a rurą z chłodnicy spalin. Rozumiem, że jak dam nowy oring nie będę musiał dodatkowo uszczelniać tak jak to było wcześniej zrobione.
Jak sprawdzić membranę czy sprawna?

Porada dla tych co mają problem z tą długą śrubą:
trzeba zdjąć tą grubą rurę co wchodzi z dołu do klapy gaszącej obniżyć ją aby powstała 2cm luka i w tej luce operowąć kluczem z grzechotką aby ją zluźnić a potem już idzie palcami.
mrHary
Początkujący
Auto:: Touran 1.9 TDI AVQ 2003
Imię:: Michał
Podziękował: 3 razy

Post autor: mrHary »

Witam,
Czy orientuje się ktoś może jaki zestaw lub jakie konkretnie uszczelki dobrze wymienić podczas czyszczenia EGR w silniku 1.9 tdi AVQ?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Killarmy
Początkujący
Auto:: Touran 1,9 BXE 135KM 2008
Imię:: Mikołaj
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: Killarmy »

ja wymieniłem uszczelki między egr-em a chłodnicą układu recyrkulacji spalin 2szt nr 069131547D zdarza się, że świszczą.
Awatar użytkownika
Alfik
Przeglądacz
Auto:: Caddy BSU 2008
Imię:: Paweł
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: Alfik »

A ja nie czyściłem, tylko zaślepiłem w Łowiczu i już :-)
darekzz
Auto:: Seat altea 2.0 tdi 2005
Imię:: Darek

Post autor: darekzz »

egr i przepustnica wyczyszczona według opisu :piwo:
Zmusił mnie do tego pisk wydobywający się z klapy gaszącej, klapa rozebrana w drobny mak (w środku sporo oleju ) wszystko wyczyszczone i poskładane według opisu z tej stronki
http://www.touranpassion.com/forum/topi ... 206e2cd959
trochę było zabawy ale się udało klapa się zamyka przy gaszeniu i zaraz potem otwiera brak przeraźliwego pisku ale... klapa cały czas zachowuje się jak na filmiku znalezionym w sieci :
https://www.youtube.com/watch?v=QsEzl0NJTGw
co może być tego przyczyną ?
grisza0
Auto:: Touran 2.0 TDI BKD
Imię:: Jan
Podziękował: 2 razy

Post autor: grisza0 »

Bardzo dobry manual :)Podziekować autorowi . Wszystko przebiegło bez problemów. Autko jest żywsze, lecz mój mechanik i tak każe wymienić zaworek ponieważ stwierdził, że czyszczenie nic nie da, bo po przegazówce strzela powietrze do filtra. Czy ma racje?
noelmarcin7
Kandydat
Auto:: VW Touran 1.9 TDI BKC 04'
Imię:: Marcin

Post autor: noelmarcin7 »

a tu znalazłem manual dla 1.9 TDi niestety po francusku ale fotki fajnie opisane a tłumacz google wszystko przemieli:

http://www.auto-technique.fr/fiche-tech ... 1-580.html
polus0
Początkujący
Auto:: Touran, 2.0TDI, BKD
Imię:: Przemek
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: polus0 »

Przy czyszczeniu EGR np. "Preparat do czyszczenia EGR i TURBO" Moje Auto, bez względnie należy używać grubych rękawic gumowych. Ja takich nie zastosowałem i miałem poparzone ręce :omatko: Po około miesiącu dopiero zaczyna się ładnie goić. Ale blizny pozostają 8)

Mimo przeciwności, teraz już nie klepie przy gaszeniu (a może to efekt placebo?? ). :20:
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 418 razy

Post autor: wesol »

Nie ma to jak wyciagniecie egr i umycie go w misce nawet tylko benzyna.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
polus0
Początkujący
Auto:: Touran, 2.0TDI, BKD
Imię:: Przemek
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: polus0 »

Ja wyciągnąłem EGR na stół i szorowałem szczoteczką do zębów. Efekt taki sam jak na pierwszej stronie. Tylko BHP nie zadziałało tak jak powinno:-)
maggicc666
Początkujący
Auto:: Touran Cross lift BMN
Imię:: Maciej

Post autor: maggicc666 »

Cześć wszystkim,

zaczynam powoli "walkę" z swoim turanem 2.0tdi bmn...problem jaki zauważyłem to lekkie szarpanie/przerwanie podczas przyspieszania pomiędzy 1,5-2 tys obr. Na biegu jałowym również potrafi szarpnąć....

Jak najprościej sprawdzić czy to wina EGR? czytałem żeby go po prostu wypiąć i spróbować pojeździć bądź zkryzować. Autko mam kilka tygodni, dopiero rozkminiam co z nim ewentualnie nie tak.

pozdrawiam

-- Wt cze 16, 2020 22:09 --

Proszę o wsparcie: walczę dalej z EGR...auto jak lekko się nagrzeje to lekko poszarpuje, na biegu jałowym również zatelepie. Na gorącym i zimnym jest ok. Jak tylko go podepnę to wszystko jest ok. Wymieniłem EGR na inny, niby sprawnymi sprawdzony. Jest to samo.

Czy powodem szarpania może być coś innego? Coś co steruje EGR? Czy powodem może być przepustnica przy EGR?
ODPOWIEDZ