dlugo sie nagrzewa
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
ale jeżu ma nowszy model, może dlatego tam jest inaczej.
Ja sprawdzę jak wsiąde czy faktycznie zadziwi mnie szybkość rozgrzania bo zawsze miałem ECONA.
Nie dawno podpinałem auto pod kompa i nie miałem żadnego błędu więc mam nadzieję, że u mnie z dogrzewaczem wszystko ok.
Dam znać
Dzięki Dodi za wskazówkę.
Ja sprawdzę jak wsiąde czy faktycznie zadziwi mnie szybkość rozgrzania bo zawsze miałem ECONA.
Nie dawno podpinałem auto pod kompa i nie miałem żadnego błędu więc mam nadzieję, że u mnie z dogrzewaczem wszystko ok.
Dam znać

Dzięki Dodi za wskazówkę.
Pozdrawiam!
- Dodi
- Władca postów
- Auto:: Sharan 7N CFGB
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 58 razy
nie miałeś błedów bo dogrzewacz nie chodził ze względu na wciśniety ECON, tak samo ja miałem... dopoki temperatura nie spadła... ale bądzmy dobrej myśli... wyłacz ECON, zobacz czy dogrzewacz działa i potem podepnij go pod Vag-a...Ciapek pisze:Nie dawno podpinałem auto pod kompa i nie miałem żadnego błędu więc mam nadzieję, że u mnie z dogrzewaczem wszystko ok.
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 678 razy
Najprościej poniżej 4 stopni (a teraz tak przeważnie jest) sprawdźcie czy dogrzewacz pracuje. Widać ewidentnie nawet bez schylania (przednie prawe koło) białą chmurkę z rana jak odpalę i sobie chodzi... I nawet zostawia na kostce podobnie jak wydech "mokrą plamę" po kilku minutach pracy silnika... A jak nie to schylić się i sprawdzić na Econ i na włączonej AC... 

- Ciapek
- Expert
Dodi, chłopaki.. posprawdzajcie sobie dogrzewacze, albo pomontujcie je 
Wycisnąłem ECONa i po kilku minutach zaczęło buchać namacalne ciepłe powietrze jak z farelki no i silnik nagrzewa się zdecydowanie szybciej.
Po dłuższym czasie mając temp. ustawiona na 25 biło takie ciepło, że skręciłem temperaturę.
Ewidentnie jest to inne ciepło niż to na ECONie.
Nie wiem czy teraz się pomyle czy nie, ale szybsze nagrzewanie się silnika związane jest chyba z tym że przy dogrzewaczu auto nie pobiera ciepła z silnika do grzania wnętrza tylko z webasto czy sprężarki klimy.
Jak miałem Polo to przy ustawionej temperaturze na zimno silnik się szybciej nagrzewał niż jak było ustawiono na maxa ciepło.
Powiedzcie mi jeszcze kilka rzeczy....
Po nagrzaniu się silnika wyłączacie klime i przestawiacie na ECONa?
Znacznie więcej auto pobiera paliwa przy dogrzewaczu i nie jeżdżeniu na ECONie?
pozdr

Wycisnąłem ECONa i po kilku minutach zaczęło buchać namacalne ciepłe powietrze jak z farelki no i silnik nagrzewa się zdecydowanie szybciej.
Po dłuższym czasie mając temp. ustawiona na 25 biło takie ciepło, że skręciłem temperaturę.
Ewidentnie jest to inne ciepło niż to na ECONie.
Nie wiem czy teraz się pomyle czy nie, ale szybsze nagrzewanie się silnika związane jest chyba z tym że przy dogrzewaczu auto nie pobiera ciepła z silnika do grzania wnętrza tylko z webasto czy sprężarki klimy.
Jak miałem Polo to przy ustawionej temperaturze na zimno silnik się szybciej nagrzewał niż jak było ustawiono na maxa ciepło.
Powiedzcie mi jeszcze kilka rzeczy....
Po nagrzaniu się silnika wyłączacie klime i przestawiacie na ECONa?
Znacznie więcej auto pobiera paliwa przy dogrzewaczu i nie jeżdżeniu na ECONie?
pozdr
Pozdrawiam!
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Webasto działa jak 5kW "czajnik-grzałka" podłączony do układu chłodzenia w aucie,także pobór ciepła do wnetrza jest taki sam,tylko jest jego tyle więcej,ze wystarcza na ogrzewanie i wzrost temp.cieczy.Ciapek pisze:Nie wiem czy teraz się pomyle czy nie, ale szybsze nagrzewanie się silnika związane jest chyba z tym że przy dogrzewaczu auto nie pobiera ciepła z silnika do grzania wnętrza tylko z webasto czy sprężarki klimy.
Zawsze jeżdże na auto i nigdy nie włączam econ-bo po co? Nie po to ustawiam temperature w aucie,zeby nie była ona utrzymywanaCiapek pisze:Po nagrzaniu się silnika wyłączacie klime i przestawiacie na ECONa?

A co do idei oszczędności w zime,to działa to na odwrót na econie...U mnie jak dogrzewacz nie działał auto paliło 9l/100km z dogrzewaczem 6,5l/100km,a w aucie nie było jakoś super ciepło i na światłach temp.spadała w oczach..
odpowiedziałem już w sumie wyżej,a dodać mogę że spalanie webasto to jakieś znikome ilości,bo coś ok.0,5l/h pracy na "full throttle.",a jak auto jest nagrzane to wystarcza w wiekszości praca na "part throttle",a wtedy pali mniej;)Ciapek pisze:Znacznie więcej auto pobiera paliwa przy dogrzewaczu i nie jeżdżeniu na ECONie?
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

- tomasino74
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 2.0 BMM 2007
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
Mnie się też silnik nagrzewał do 90 stopni po przejechaniu około 15-16km jeżdżąc na ECONie, po przeczytaniu tego tematu, dzisiaj włączyłem na AUTO i po 3km wskazówka temp. była na 70 stopniach, a po 6km temperatura podskoczyła do 90stopni. Dzięki chłopaki, gdyby nie Wy to pewnie jeździłbym tak całą zimę i myślał, że ten silnik tak długo się ma nagrzewać.
- Ciapek
- Expert
tak, tak, tak!Dodi pisze:mozesz mieć czysta komore spalania, to wtedy bedziesz miał mało dymu lub wogole... po zgaszeniu silnika słyszysz jak dogrzewacz sie wychładza?

Ostatnio po wylaczeniu silnika otworzylem maske aby cos zobaczyc i wlasnie w okolicach prawego koła coś sobie syczało i po jakiejś chwili przestało

Pozdrawiam!