Nowa dwumasa LUK i już hałasuje

Problemy dotyczące manualnych skrzyń biegów, a także DSG.
dabjer
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Re: Nowa dwumasa LUK i już hałasuje

Post autor: dabjer »

Koledzy, często zjada nam koła dwumasowe tzw. ekonomiczna jazda. Mam skrzynię DSG i będę wymieniał drugą dwumasę.U mnie powodem zjadania jej jest to,że już przy 70km/h wbija mi 6 bieg przy obrotach ok.1500 a to na dwumasę dobrze nie wpływa. Jazda z prędkością 60-80km/h po terenie zabudowanym (w 90% po takim terenie się jeździ), niestety psuje dwumasy. Ciekawi mnie czy jest możliwość aby przestawić sterownik skrzyni na zminę z 5 na 6 bieg przy np.90km/h. Mam na myśli powolne-normalne rozpędzanie się,bo wiadomo jak sie mocniej dociska gaz to i przy 120km/h dopiero wbiję na 6 bieg lub później. Jak jest to w waszych Touranach z 6-cio stopniową skrzynią DSG?
CZEKAM NA INFO :19: :on:
Awatar użytkownika
kowet
Zaawansowany
Auto:: Touran 2,0 TDI DSG
Imię:: Tomek
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: kowet »

dabjer pisze:Koledzy, często zjada nam koła dwumasowe tzw. ekonomiczna jazda. Mam skrzynię DSG i będę wymieniał drugą dwumasę.U mnie powodem zjadania jej jest to,że już przy 70km/h wbija mi 6 bieg przy obrotach ok.1500 a to na dwumasę dobrze nie wpływa. Jazda z prędkością 60-80km/h po terenie zabudowanym (w 90% po takim terenie się jeździ), niestety psuje dwumasy. Ciekawi mnie czy jest możliwość aby przestawić sterownik skrzyni na zminę z 5 na 6 bieg przy np.90km/h. Mam na myśli powolne-normalne rozpędzanie się,bo wiadomo jak sie mocniej dociska gaz to i przy 120km/h dopiero wbiję na 6 bieg lub później. Jak jest to w waszych Touranach z 6-cio stopniową skrzynią DSG?
CZEKAM NA INFO :19: :on:
Też o tym czytałem (ekonomia niszczy dwumasy) rozwiązaniem na to jest chyba jazda na S - będzie zmieniał biegi na wyższych obrotach ale i więcej palił :(
Już nie Touran :( ale Sharan...
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Podobno można w sofcie ustawić min obr przy jakich zmieni bieg.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Rauko »

Rozumiem, że w ECU?
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Nie ECU,co w sterowniku skrzyni. ;)
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
dabjer
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: dabjer »

ale sprawdzaliscie jak zmienia biegi w waszych Touran-ach? U mnie na 6 wbija przy 70km/h a obroty ok. 1500. 2000 obrotów łapie przy 100km/h. :19: :on:

-- 9 wrz 2016, o 09:47 --

klubowicze.....czy można zaprogramować skrzynię biegów DSG tak, aby 6 bieg przy delikatnym rozpędzaniu włączał się np przy 80-90km/h a nie tak jak u mnie przy ok. 70km/h i 1400 obrotów silnika? Wolę żeby mi troszkę więcej spalił niż wymieniać dwumasę co 40-50tys.km. Druga dwumasa pada. Niestety ecodriving jest dla niej zabójczy i to się u mnie dzieje. Z powodu mojej niepełnosprawności nie mogę np jedzić na tip-troniku i utrzymywać odpowiednie obroty.
ODPOWIEDZ