Uszkodzenie auta - co dalej robić

Problemy ogólne, które nie pasują do innych tematów.
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Re: Potrzebuje rady w związku z uszkodzeniem auta

Post autor: niko02 »

Miki76 pisze: roboto godzina oni liczą 60
Nie wiem, czy w skodzie nie widziałem gdzieś 120zł/h muszę spojrzeć w papiery ale może to lakiernia....
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
Miki76
Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
Imię:: Damian
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowań: 194 razy

Post autor: Miki76 »

wiem wiem a vw biorą więcej jak pokazałem tą wycenę w warsztacie co miałem to robić to mnie wyśmiali i powiedzieli że będę musiał im do tej wyceny dopłacić bo oni za takie pieniądze nie robią mają swój cennik i tyle
tomix
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,6 TDI 2011
Imię:: TOMEK
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: tomix »

Miki76 pisze:wiadomo wolał bym sam sobie to zrobić ale jak nie chcą uczciwie zapłacić za szkodę to trudno nie wiem czym się kierują takie firmy że wolą o wiele więcej zapłacić do ASO niż klientowi zapłacić myślę że te 1500zł to bym się zgodził a w ASO na pewno wyjdzie więcej sama roboto godzina oni liczą 60zł ciekawe ile ASO policzy
Na kosztorys czyli pieniadze do "reki" stawki sa ustalone i usrednione wiec 60 zl roboczo godzina moze byc liczona i nic nie zrobisz, w ASO bedzie 100-160 zl. Napisz o 2 ogledziny samochodu jesli wtedy bedzie problem ze nie beda chcieli dalej policzyc lampy itd to wtedy do ASO, tyko wiadomo to wszystko czas. Masz moze AC ?
Awatar użytkownika
Miki76

napisałem o ponowne oględziny auta w serwisie roboczogodzina to 200zł a poszycie zderzaka w granicach 1400zł zależy od koloru hokej coś około 300-400zł i lampa między 400-500zł nie liczę innych pierdołów typu ślizg i mocowanie zderzaka mocowania chłodnic górne to śmieszne pieniądze bo w granicach 30-40zł
tomix
Zaawansowany

Miki76 pisze:napisałem o ponowne oględziny auta w serwisie roboczogodzina to 200zł a poszycie zderzaka w granicach 1400zł zależy od koloru hokej coś około 300-400zł i lampa między 400-500zł nie liczę innych pierdołów typu ślizg i mocowanie zderzaka mocowania chłodnic górne to śmieszne pieniądze bo w granicach 30-40zł
wszystko fajnie ale podajesz ceny servisowe jak bys robil w aso. Na kosztorys jak wystepuje dana czesc w zamienniku a turan prawie caly wystepuje w zamienniku to beda w kosztorys dawac zamienniki a nawet nie maja na to wplywu bo to program wylicza. jak to mowia zamiennik nie odbiegajacy jakoscia od orginalu z tym zawsze jest problem bo masz lampe orginal a oni dadza monete na zamiennik, czyli lampa tylnia nowa na przyklad 150 zl zamiennik przykladowo firmy polcar od tego amartyzacja za rok auta z tego co widze to ze 150 zl nalezy odjac 35% procent, takze sie robi kino.Jak by nie wystepowany zamienniki jak w innych autach to za zderzak bys dostal jakies 1000 zl minus 35%. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Miki76

zobaczymy co odpiszą najwyżej auto podstawie do serwisu i to w sumie nie ja będę stratny a ich firma i wtedy tego nie widzą że muszą zapłacić o wiele wiele więcej niż przyznać niższą kwotę niż serwis im wykasuje nie rozumiem ich polityki
Awatar użytkownika
Łukaszz
Zaawansowany
Auto:: BLS 1.9 tdi
Imię:: Łukasz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: Łukaszz »

No tak jak kase za ubezpieczenie kasować to jest ok, ale jak człowiek ma problem i chce mieć dobrze zrobione to już problemy żeby czasem za dużo nie wypłacić.

-- 4 sty 2014, o 13:05 --

Nad ich polityką sie nie zastanawiaj tylko zadbaj aby auto było na tip top
BLS 147ps 375nm
AAZ 1.9 TD 615tyś i rośnie:)
MT-09 było
MT-07 jest
tomix
Zaawansowany

Łukaszz pisze:No tak jak kase za ubezpieczenie kasować to jest ok, ale jak człowiek ma problem i chce mieć dobrze zrobione to już problemy żeby czasem za dużo nie wypłacić.

to normalne

Miki76 pisze:zobaczymy co odpiszą najwyżej auto podstawie do serwisu i to w sumie nie ja będę stratny a ich firma i wtedy tego nie widzą że muszą zapłacić o wiele wiele więcej niż przyznać niższą kwotę niż serwis im wykasuje nie rozumiem ich polityki
Pytalem czy masz AC bo wtedy z tzw regresem mogl bys robic
Awatar użytkownika
Miki76

mam ale się orientowałem i poszły by mi zniżki gdyż ono jest od kradzieży taki jakiś śmieszny pakiet
tomix
Zaawansowany

Miki76 pisze:mam ale się orientowałem i poszły by mi zniżki gdyż ono jest od kradzieży taki jakiś śmieszny pakiet
w takim wypadku to tak. To czekamy co powiedza na 2 ogledzinach. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
viscum
Użytkownik
Auto:: 1.5 evo 7 os. 2020
Imię:: Wojtek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: viscum »

tomix pisze:
pisałem o tym w pierwszym postcie, więc chyba AC nie ma.
Ze zdjecia wynika, ze uderzenie nie było aż tak silne, wycena nie jest zla jeżeli chodzi o zderzak, dodać hokej i do przyjęcia, zderzak można kupić za 300 pln. A kwestia przodu, to powinna być zrobiona z rękojmi tego co robił przód bo nie znam drugiego takiego przypadku, a miałem 3 najechania na tył i wszystkie mocniejsze. Można też czekać kolejne tygodnie, albo się sądzić, ale niewiele to da.
Jak jesteś przekonany, że przód, skrzynia były ok, to bierz niezależnego rzeczoznawcę i nie ma co czekać. To już nie te czasy, gdy ze stłuczki można było zarobić.
tomix
Zaawansowany

viscum pisze:
tomix pisze:
pisałem o tym w pierwszym postcie, więc chyba AC nie ma.

AC ma ale od kradziezy

Ze zdjecia wynika, ze uderzenie nie było aż tak silne, wycena nie jest zla jeżeli chodzi o zderzak, dodać hokej i do przyjęcia, zderzak można kupić za 300 pln. A kwestia przodu, to powinna być zrobiona z rękojmi tego co robił przód bo nie znam drugiego takiego przypadku, a miałem 3 najechania na tył i wszystkie mocniejsze. Można też czekać kolejne tygodnie, albo się sądzić, ale niewiele to da.

tego nie wiemy i nie widzimy czy to uszkodzenie ma zwiazek z poprzednimi zdarzeniami czy bezposrednio z tym. Kazde najechanie jest inne. Zderzak to nawet o wiele taniej mozna kupic. mnie najbardziej ciekawi ta skrzynia. Czasy te same ale samochod musial by byc inny.

Jak jesteś przekonany, że przód, skrzynia były ok, to bierz niezależnego rzeczoznawcę i nie ma co czekać. To już nie te czasy, gdy ze stłuczki można było zarobić.
-- 16 sty 2014, o 19:19 --

Cześć, coś się ruszyło w temacie .
Awatar użytkownika
viscum
Użytkownik
Auto:: 1.5 evo 7 os. 2020
Imię:: Wojtek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: viscum »

Jak się sprawy mają ? Udało się ze skrzynią ?
"Any customer can have a car painted any colour that he wants so long as it is black."

Obrazek
Awatar użytkownika
Miki76

,

-- 27 sty 2014, o 21:44 --

ze skrzynią to jest inna sprawa gdyż oni napisali że nie było bezpośredniego uderzania w przód i jest to bez związku już sobie kupiłem mocowania górne chłodnic w ASO koszt 30zł co do skrzyni to w serwisie powiedzieli że będzie ciężko im udowodnić uszkodzenie w związku ze szkodą dzisiaj jak dostałem po dwóch tygodniach oczekiwania że oni swoją kwotę podali i stanowiska nie zmienią dodatkowo napisali że w naprawie uwzględnili naprawę tylnego poszycia do naprawy tworzyw sztucznych czyli spawania tak mnie wkurzyli że już byłem w serwisie i jutro podstawiają auto zastępcze a mój touranek będzie naprawiany bezgotówkowo jak nie chcą zapłacić chociażby 1500zł tylko 815zł to serwis im wystawi fakturę o wiele wyższą no i jeszcze muszą zapłacić za auto zastępcze czyli czysty zysk w ich kierunku.
Dzisiaj byłem w serwisie obejrzeć mojego tourana oto fota
Obrazek
no i się dowiedziałem że ta dziadowska firma pro......ama potrafi przysłać wyższą wycenę ale serwis i tak uznaje ją za zaniżoną i będą walczyć o koszt roboczo godziny gość z serwisu powiedział mi jak wstawiałem auto że to potrwa a tu wycena z dnia na dzień ale chyba pomogło to że wziąłem auto zastępcze na ich koszy bo w serwisie stoi też jeden samochód na wycenę z tą ubezpieczalnią i czekają na wycenę już 3 tydzień aż łaskawie się odezwą niby w środę do odbioru
grzegomir
Użytkownik
Auto:: Touran BKC 2004
Imię:: grzesiek
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Post autor: grzegomir »

nie będę smiecił więc touran dostał z liścia od bmw
P2050102.JPG
P2050101.JPG
spisane oświadczenie, podanie danych do ubezpieczyciela sprawcy (link4), wycenili szkodę na 1700 zł... co dalej robić bo kwota jest śmieszna... zapytany o szkody widoczne wymieniłem zderzak lampa błotnik... więcej informacji nie podałem bo stwierdziłem że nie jestem mechanikiem i nie wiem co jeszcze... poprosiłem o przysłanie rzeczoznawcy na wycenę szkody, ubezpieczyciel upiera się o wycenę z warsztatu lub przyjąć tą kwotę... na pytanie cy mi zwrócą koszta wyceny nie odpowiedź nie jest to ich obowiązkiem...

decyzja jutro wyjazd do serwisu wycena, czekam na odpowiedź... tylko co lepiej teraz robić zostawić go w serwisie czy łudzić się na większe odszkodowanie??
grzegomir
ODPOWIEDZ