No i niestety stłuczka.

Tu chwalimy się naszymi autami. Jeden temat = jedno auto.
Awatar użytkownika
KIX
Przeglądacz
Auto:: VW Touran 2.0 TDI AZV
Imię:: Kuba
Podziękował: 5 razy
Kontakt:

Re: No i niestety stłuczka.

Post autor: KIX »

Tak, odebrane.
Ogólnie wyszło wszystko dobrze, z małymi trudnościami, ale finalnie jest ok.
Po kolei:
Naprawa została wykonana przez ASO VW Krotoski-Cichy w Koszalinie.
ASO wyceniło w sumie na 12 470 zł brutto.
Allianz zaakceptował ... :)
Wymieniono: Maska, reflektor, błotnik, nadkole, zderzak, profil, nakładka zderzaka, podpora, listwy ochronne, belka i jeszcze kilka drobnych elementów, których nie chce mi się przepisywać. Dodatkowo oczywiście robocizna blacharska, lakiernicza, i mechaniczna. Za całość dostałem fakturkę (od której musiałem zapłacić połowę VATu), a naprawa została wpisana w historię auta w systemie ASO, więc mam czyste sumienie...
Naprawa została wykonana starannie, nie ma różnicy w kolorze lakieru, a poszczególne elementy zostały dobrze spasowane - nie mam do tej części zastrzeżeń.
Oczywiście nie obyło się bez przygód... po odebraniu auta podjechałem na stację i okazało się, że nie mogę otworzyć ...drzwi kierowcy...
Wracam do ASO, pokazuję, zabierają na warsztat i oddają za 30 min mówiąc, że nic się z tym nie da zrobić ("komputer nic nie pokazuje..") i że mogę otwierać albo wyciągając całkiem najpierw kluczyki ze stacyjki, albo przed pociągnięciem za klamkę odblokowywać centralny z przycisku... Myśleli, że przejdzie, no ale nie przeszło:)
Kazałem napisać załącznik do protokołu odbioru auta i powiedziałem, że nie mam ochoty się z nimi kłócić tylko napiszę do Allianza i niech on się martwi. Facet z którym rozmawiałem w ASO powiedział jeszcze, że jutro postara się pogadać ze swoimi przełożonymi i rzeczywiście zadzwonił na drugi dzień z informacją, że zamówią zapadkę na swój koszt i wymienią tylko muszę poczekać na tą część. Więc na razie nie rozkręcam afery tylko spokojnie czekam. Formalnie jestem zabezpieczony więc mogę poczekać.
Po odebraniu zalałem Turankowi V-Powera z shella, wymyłem, wyglinkowałem, nałożyłem świeżutką warstwę wosku i obiecałem w sobotę wymianę klocuszków i tarcz - tak na pocieszenie.
Najważniejsze, że jesteśmy już razem bo w sumie zabrali mi auto na 2 tygodnie.
Efekt końcowy taki:
Załączniki
KIX_4924.JPG
KIX_4925.JPG
KIX_4926.JPG
KIX_4927.JPG
tomix
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,6 TDI 2011
Imię:: TOMEK
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: tomix »

KIX pisze:Tak, odebrane.
Ogólnie wyszło wszystko dobrze, z małymi trudnościami, ale finalnie jest ok.
Po kolei:
Naprawa została wykonana przez ASO VW Krotoski-Cichy w Koszalinie.
ASO wyceniło w sumie na 12 470 zł brutto.
Allianz zaakceptował ... :)
Wymieniono: Maska, reflektor, błotnik, nadkole, zderzak, profil, nakładka zderzaka, podpora, listwy ochronne, belka i jeszcze kilka drobnych elementów, których nie chce mi się przepisywać. Dodatkowo oczywiście robocizna blacharska, lakiernicza, i mechaniczna. Za całość dostałem fakturkę (od której musiałem zapłacić połowę VATu), a naprawa została wpisana w historię auta w systemie ASO,...
Czyli dolozyles do interesu rozumiem połowa VAT, hmm to i tak mało przygód jak na aso ??
Ostatnio zmieniony pt sie 15, 2014 10:32 przez Turanek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa kodu cytowania
Awatar użytkownika
KIX
Przeglądacz
Kontakt:

Fizycznie kase musialem wylozyc ale stratny nie bede bo VAT sobie z faktur swoich odbiorę. Chociaż sam fakt, że musiałem wyłożyć kasę strasznie mnie zeźlił - próbowałem z tym walczyć, ale w pewnym momencie odpuściłem. Takie mamy prawo… :evil:
macszl
Przeglądacz
Auto:: Touran, 2.0 tdi, 2014
Imię:: Maciek
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: macszl »

Czy ja jako fizyczna osoba w razie takiej przygody też musiałbym coś dopłacić ?
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Re: Odp: No i niestety stłuczka.

Post autor: cheles »

Jeżeli ubezpieczyciel zanizy odszkodowanie a warsztat/ASO wyceni szkodę na więcej to tak.

NzTT
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
KIX
Przeglądacz
Kontakt:

Oczywiście to co pisze cheles jest prawdą, natomiast u mnie była trochę inna sytuacja.
Ja musiałem zapłacić połowę VATu od faktury wystawionej przez ASO. Jeszcze do kwietnia musiałbym zapłacić całość VATu, ale że zmieniły się przepisy to teraz możemy odliczać tylko połowę z kosztów VATu od napraw warsztatowych na pojazdy w firmie...
Te pieniądze fizycznie nie są moja stratą bo odliczam je potem od podatku, który miałbym zostawić w Urzędzie Skarbowym. Ale nie zmienia to faktu, że tą kwotę trzeba wyciągnąć z portfela i zostawić przy kasie w ASO...
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Re: Odp: No i niestety stłuczka.

Post autor: cheles »

Bo musimy rozgraniczyc osoba fizyczna a przedsiebiorca.

NzTT
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
ODPOWIEDZ