Witam
Proszę na początku o wyrozumiałość, gdyż po raz pierwszy zadaję pytanie na forum .Przeczytałem wszystko o wymianie liczników na nowsze ale mam pewne obawy czy w moim aucie da się też bezproblemowo wymienić. W swoim Touranku posiadam licznik 1/2 Fis 1T0920860G a chciałbym wymienić na taki z pełnym fis 1T0920871D . Nie wiem czy poradzę sobie z jego wymiana i czy w łatwy sposób będzie pasował i co jeszcze będzie konieczne do wymiany by poprawnie licznik współpracował .Kierownicę mam bez multifunkcji i jeśli jest nie konieczna do tego licznika to nie chciałbym wymieniać (przynajmniej w chwili obecnej)wystarczy mi obsługa poprzez manetki .Radia z nawigacją też nie posiadam. Poczyniłem pierwsze kroki , które są zawarte w manualu czyli zczytanie danych z licznika licznika vag commanderem i teraz jestem przed wyborem licznika .Chodzi mi o potwierdzenie czy licznik 1T0920871D będzie pasował ?? ,bo nie chciał bym kupić go by póżniej magazynował.
Modyfikacje:
BT premium, licznik kolorowy premium, TPMS, oświetlenie ostrzegawcze w drzwiach, fottweel, kamera cofania w rns 510, ramki nawiewu chrom, panel klimatyzacji z T 2.podswietlenie klamek przod i tył.
Tak wiem że to od nowego modelu z białym podświetleniem i takowy mi się właśnie podoba .Rozumiem że o prostej wymianie mogę zapomnieć ?? Czy coś trzeba wymienić jeszcze w aucie lub licznik przerobić by współpracował z moim touranem z 2004r??
Modyfikacje:
BT premium, licznik kolorowy premium, TPMS, oświetlenie ostrzegawcze w drzwiach, fottweel, kamera cofania w rns 510, ramki nawiewu chrom, panel klimatyzacji z T 2.podswietlenie klamek przod i tył.
pcmarian pisze:Tak wiem że to od nowego modelu z białym podświetleniem i takowy mi się właśnie podoba .Rozumiem że o prostej wymianie mogę zapomnieć ?? Czy coś trzeba wymienić jeszcze w aucie lub licznik przerobić by współpracował z moim touranem z 2004r??
Trzeba wymienić np. pompę ABS bodajże a i jego kodowanie nie jest takie same jak te czerwone.
pcmarian pisze:Tak wiem że to od nowego modelu z białym podświetleniem i takowy mi się właśnie podoba .Rozumiem że o prostej wymianie mogę zapomnieć ?? Czy coś trzeba wymienić jeszcze w aucie lub licznik przerobić by współpracował z moim touranem z 2004r??
Trzeba wymienić np. pompę ABS bodajże a i jego kodowanie nie jest takie same jak te czerwone.
no i jeszcze pytanie czy sterownik silnika trzeba będzie przerabiać żeby pompa klimy ruszyła nie we wszystkich przypadkach potrzebna jest wymiana pompy ABS po prostu to loteria i trzeba zaryzykować żeby się dowiedzieć
ECU do wymiany jak chce nowy panel klimatyzacji po 2009 roku
ABS - jak chce nowy licznik
Nie ma potrzeby wymieniać ECU + ABS do samego licznika lub do samego panelu klimy.
Po wymianie licznika na pełny FIS (..874A) i kiery na multi, na wyświetlaczu w ustawieniach brak jest funkcji Convinience.
Pozostałe funkcje są aktywne: Lights&Vision, Time, Winter Tires, language, Units, factory setting.
Moduł komfortu mam: 1K0 959 433 BT
Bordnetz: 3C8 937 049 E High
Sprawdzałem kodowanie bordnetza i modułu komfortu i nic tam nie znalazłem takiego, żeby uruchomić funkcję convinience.
Czy moduł komfortu jest do wymiany czy mogę jakoś pokonać temat inaczej???
Tak szczerze to nic nie tracisz tam nie ma nic użytecznego moduł masz BT to teoretycznie nowszy od np AR na którym menu komfortu już jest. Przepatrz jeszcze ustawienia.
Muti pisze:Komfort do wymiany pewnie. W komforcie jest opcja wyłączania menu na liczniku. Poszukaj i zobacz czy nie jest zaznaczona.
NzTT
Muti, sprawdzałem tą opcję. Nie była zaznaczona.
winetu_vip pisze:Tak szczerze to nic nie tracisz tam nie ma nic użytecznego moduł masz BT to teoretycznie nowszy od np AR na którym menu komfortu już jest. Przepatrz jeszcze ustawienia.
Przejrzałem jeszcze raz wszystkie ustawienia ale nic tam niema. Fakt, że to nic specjalnego bo i tak wszystko ustawione mam za pomocą VCDS-a, ale pomyślałem, że skoro mam pełny FIS to i convinience mógłby się wyświetlać. Fakt faktem, że w drugim aucie (Skoda) ustawiłem funkcje komfortu zaraz po zakupie i od 4 lat tam nie zaglądałem i nic nie zmieniałem....