Zacznij od sprawdzenia, czy zapalają się światła cofania w momencie, gdy nie ma dźwięku buzera. Problem może być w czujniku wstecznego, który nie za każdym razem wykrywa włączenie wstecznego bieguŁuki 82 pisze:Witam, mam problem z czujnikami cofania a mianowicie gdy włączam wsteczny to raz włączy się buzer a raz nie i gdy nie zapiszczy to czujniki nie działają czy ma ktoś z was schemat, czujniki montowane fabrycznie, brak błędów w kompie.
Czujniki parkowania / cofania - na co zwrócić uwagę
- poldiver
- Zaawansowany
- Auto:: Caddy 1.6TDI 2011
- Imię:: Kuba
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 71 razy
- Kontakt:
Re: Czujniki parkowania / cofania - na co zwrócić uwagę
- poldiver
- Zaawansowany
- Kontakt:
Sprawdź w VCDS-ie w blokach pomiarowych, czy czujniki mierzą odległość od przeszkody.Łuki 82 pisze:Światła wsteczne działają.
Oczywiście w trakcie niedziałania buzera.
- Łuki 82
- Przeglądacz
- Auto:: 1,9 TDI AVQ Trendline 03
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Sprawdziłem VCDS-em i mam błąd zwarcia na jednym czujniku, a jak się sprawdza bloki pomiarowe tego nie wiem, dopiero się zapoznaje z tym programem.poldiver pisze:Sprawdź w VCDS-ie w blokach pomiarowych, czy czujniki mierzą odległość od przeszkody.Łuki 82 pisze:Światła wsteczne działają.

- poldiver
- Zaawansowany
- Kontakt:
To już masz odpowiedź, dlaczego nie zawsze czujniki działają. Żeby system działał wszystkie czujniki muszą być sprawne. Teraz, na Twoim miejscu, czujnik na którym masz błąd przełożyłbym w inne miejsce (zamieniłbym czujniki miejscami) i obserwowałbym, czy błąd przeniesie się z czujnikiem, czy pozostanie na starym miejscu. Jeśli się przeniesie - do wymiany czujnik, jeśli pozostanie na starym miejscu - problem w wiązce elektrycznejŁuki 82 pisze:Sprawdziłem VCDS-em i mam błąd zwarcia na jednym czujniku, a jak się sprawdza bloki pomiarowe tego nie wiem, dopiero się zapoznaje z tym programem.poldiver pisze:Sprawdź w VCDS-ie w blokach pomiarowych, czy czujniki mierzą odległość od przeszkody.Łuki 82 pisze:Światła wsteczne działają.
- Łuki 82
- Przeglądacz
- Auto:: 1,9 TDI AVQ Trendline 03
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
OK dzięki za info, jak tylko będzie pogoda to się tym zajmę.poldiver pisze:To już masz odpowiedź, dlaczego nie zawsze czujniki działają. Żeby system działał wszystkie czujniki muszą być sprawne. Teraz, na Twoim miejscu, czujnik na którym masz błąd przełożyłbym w inne miejsce (zamieniłbym czujniki miejscami) i obserwowałbym, czy błąd przeniesie się z czujnikiem, czy pozostanie na starym miejscu. Jeśli się przeniesie - do wymiany czujnik, jeśli pozostanie na starym miejscu - problem w wiązce elektrycznej
No i okazało się że uszkodzony mechanicznie jeden czujnik, trzeba zamówić nowy.
-
- Auto:: touran 2,0 tdi BMM
- Imię:: Marcin
Odgrzewam, bo nigdzie nie mogę znaleźć - gdzie jest to ustrojstwo sterujące czujnikami? Problem polega na tym że dźwięk jest z tylnych czujników bardzo cichy , niemal niesłyszalny. Z przodu jest wszystko ok. Sprawdzałem VCDSem i są ustawione na głośno a prawie z tyłu nie słychać? Gdzie szukać brzęczyka i czemu to tak jest? Z góry dzięki za pomoc.
- Tomi
- ____________________
- Auto:: Touran 5t, 2.0tdi 150,dsg
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 115 razy
- Otrzymał podziękowań: 48 razy
Moze zajrzyj najpierw do dzialu powitalnia...melo pisze:Odgrzewam, bo nigdzie nie mogę znaleźć - gdzie jest to ustrojstwo sterujące czujnikami? Problem polega na tym że dźwięk jest z tylnych czujników bardzo cichy , niemal niesłyszalny. Z przodu jest wszystko ok. Sprawdzałem VCDSem i są ustawione na głośno a prawie z tyłu nie słychać? Gdzie szukać brzęczyka i czemu to tak jest? Z góry dzięki za pomoc.

-
- Przeglądacz
- Auto:: bkc
- Imię:: kriss
- Podziękował: 10 razy
witam podpinajac sie pod temat mam u siebie oryginalny zestaw czujnikow na tyle po wlaczeniu wstecznego ciagly dzwiek najczesciej sprawdzam vcdsem i nie pokazuje bledow ale w blokach pomiarowych w grupie 001 pokazuje 255 na wszystkich ale juz w grupie 002 i003 brak wskazan dla lewego czujnika czy to znaczy ze czujnik do wymiany
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 1,6 BGU 2005
- Imię:: Krzysiek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
też sie podepnę pod temat
w orginale z tego co się doczytałem moga być dwa rodzaje czujników (foto)?
Mam pytanie jak wyciąga się czujnik? Czy wystarczy odgiąć lekko te dwa mocowania(foto) i wypchnąć czujnik z drugiej strony i on wyskoczy z tego mocowania?
w orginale z tego co się doczytałem moga być dwa rodzaje czujników (foto)?
Mam pytanie jak wyciąga się czujnik? Czy wystarczy odgiąć lekko te dwa mocowania(foto) i wypchnąć czujnik z drugiej strony i on wyskoczy z tego mocowania?
Touran 1,6 102KM BGU 2005r (przód lift).LPg Stag/Qmax Plus.Tur/Baracucda
-
- Zaawansowany
- Auto:: 1.9 bls
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 29 razy
Dokładnie tak jak Piszesz.gorny7 pisze:Czy wystarczy odgiąć lekko te dwa mocowania(foto) i wypchnąć czujnik z drugiej strony i on wyskoczy z tego mocowania?
-
- Początkujący
dzięki
będe starał się jeden wyciągnąć bez ściągania zderzaka na czuja dloni więc musiałem się upewnić jak to działa
będe starał się jeden wyciągnąć bez ściągania zderzaka na czuja dloni więc musiałem się upewnić jak to działa
-
- Początkujący
czujnik wyciągnięty(lewy tylny) bez ściągania zderzaka( w zderzaku jest lpg więc nie jest tak szybko i w ogóle nie bylo potrzeby ,chociaż trochę gimnastyki palców było.
teraz pytanie czy wymieniał ktoś pojedyńczo na zamienniki z alledrogo? . czy lepiej używkę oryginał ?
teraz pytanie czy wymieniał ktoś pojedyńczo na zamienniki z alledrogo? . czy lepiej używkę oryginał ?