Problem z odpaleniem na ciepłym silniku

Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Re: Problem z odpaleniem na ciepłym silniku

Post autor: JacaTouran »

Leszekr pisze:
pabloxxx pisze:
Leszekr pisze:Im cieplej tym gorzej.Brakuje mi już sił do tego auta, nie mam pojecia jak się pozbyć tego uderzenia a wkurza mnie to niemiłośiernie.
To w czym masz problem? w Swoich okolicach znajdziesz dobrych fachowców , którzy stroją auta.

Tylko ze oni nie mają pojecia o uderzeniu cieplego silnika. Znany jest im problem dlugiego kręcenia na cieplo. Jesli ktos zna jakiegos fchowca co zna temat uderzenia i podejmie sie naprawy chetnie nawiaze kontakt

Zapraszam, podejmę temat bez problemu.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Awatar użytkownika
roodi
Auto:: Touran 1,9TDI 2005
Imię:: RUDI
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: roodi »

właśnie po 2 miesiącach udało mi się usunąć przyczynę szarpnięcia silnikiem przy rozruchu na ciepłym silniku.

Dodam, że na zimnym(np.po nocy) nie było żadnych szarpnięć odpalał dość gładko(dlaczego dość opisze dalej)
Mam Tourana 1.9TDI 2005r. - 200tys.(kupiłem go 2 mce temu)
Po przejechaniu 30-40km obwodnica(droga z pracy do domu) w momencie kiedy zaparkowałem pod blokiem przypomniało mi sie że musze cos jeszcze załatwic...wsiadłem za kólko i po min. postoju próbuje odpalić auto. W chwili przekręcania kluczyka silnik niemiłosiernie zaczął szarpać i skakać.Myślałem ze zaraz wyskoczy spod machy.Auto nie odpaliło.
Dopiero za 3 razem, z ogromnym problemem udał się odpalić.
Następnego dnia wizyta w warsztacie. Moj zaprzyjazniony mech mówi stanowczo - DWUMAS się kończy. Szykuj kase albo mieje mnie wbitego w kom. jak nr. alarmowy w razie potrzeby lawety.
Nie ukrywam ze sie zmartwilem - kasa nie mała.Nawet takiej nie miałem w tym momencie.
Na szczescie głupi nie jestem i zacząłem drązyc temat. Po pierwsze zadnych objawów innych oprócz szarpania przy rozruchu nie miałem wiec musze szukac dalej.Mechanika olewam.
Tydzien pozniej znalazłem kontakt do gościa od tuningu.
Wczytał mi nowe mapy startowe.Koszt 350zł. Wróciwszy do domu wyłaczyłem silnik i włączyłem ponownie. Cicho. Żadnych szarpnieć. Ucieszyłem sie.
Minęło 1,5miesiąca.Auto odpala ok. ale nie moge powiedziec ze idealnie.Nie szarpie przy odpalaniu ale silnikiem delikatnie drgnie prawie zawsze -nie ważne czy ciepły czy zimny.
Pomyślalem ze to wina świec zarowych bo przy wczytywaniu nowych map wyskoczyło mi ze 3świece są walnięte. Temat chcialem olać i zostawić bo nie był tak uciązliwy jak wcześniej.
Pod koniec maja przyszły upały(30st). Przejechawszy 30km wyłaczyłem na 2min. auto i ponownie musialem jechac. Silnik zaczą tak walic ze mysilalem ze buda sie rozleci - pomyslem dwumas faktycznie sie skonczyl.
Odpalilem i na stacje podjechalem zatankowac. Auto po 5min.postoju ledwo odpalilo wiec pomyslalme ze to jednak nie dwumas tylko podobnie sie zachowuje jak przed wczytaniem map. Zadzwonilem do goscia od wczytywania map zeby upewnic sie czy upały mogly cos spowodowac. Olał mnie i powiedzial ze tak juz musi byc i nie trzeba niczego korygować.
Wrociem do internetu - szukałem szukałem i znalazłem. Słaby prąd rozruchowy - słaby akumulator.
W sobote kupilem nowy - Varta Silver Dynamic 780Ah 80a. Prze 4dni przejedzilem 300km i go przetestowalem na wszystkie mozliwe strony.
Auto odpala jak nowiutkie - cichutko milutko az miło!Nie szarpie nawet nie drgnie jak pisałem na początku - zimny czy ciepły!Elegancko!
Moja rada - Sprawdzcie swoje akumulatory!
Leszekr
Początkujący
Auto:: Golf
Imię:: Leszek

Post autor: Leszekr »

Masz racje pomaga, mi też pomogło ale już po 3 latach od wymiany juz nie jest tak dobrze niestety :/
Mirkok
Początkujący
Auto:: Touran; 1,9 BKC; 2004
Imię:: Mirko
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Mirkok »

Witam.
Też po zakupie auta (w kwietniu 2014) zauważyłem , że mam objawy ciężkiego uruchomienia silnika na ciepłym oraz szarpnięcie podczas uruchomienia. Po sprawdzeniu starego akumulatora, który podczas sprawdzenia w serwisie - okazał się sprawny, ale niestety za mały (prąd rozruchu - 540A). Zakupiłem jednak nowy akumulator (Varta E44). Nic się nie zmieniło - nadal ciężko odpalał na ciepłym. Wczoraj zmieniłem dawkę paliwa VCDS-em z 0 na 50 i jak na razie widzę, że jest OK !
W tym momencie dziękuję wielu forumowiczom, przede wszystkim: "jeżu", "JacaTouran" i innym, trudno tu wymienić wszystkich... :piwo:
- informacje znajdziecie w wielu wątkach.

PS.
A tak poza tym zastanawiam się, czy szarpnięcia wpływają na żywotność poduszek silnika ?
Co myślicie, chyba wpływają, co !?
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Post autor: JacaTouran »

Wpływają
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Awatar użytkownika
Przemo210481
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 2 razy

Post autor: Przemo210481 »

U mnie dzieje się coś takiego :
Na zimnym pali od razu, jak przegonię go po autostradzie to odpala i od razu gaśnie, dopiero jak poczekam chwilę to odpala normalnie.
Czy to też problem dawki??
killer
Początkujący
Auto:: touran 2.0 2005
Imię:: MATEUSZ
Podziękował: 1 raz

Post autor: killer »

panowie czy zamiana wartości w kanale 1 (ustawione chyba na 150, na ciepłym pali od strzała) powoduje tez zwiększenie spalania??? spalanie wzrosło o 1l
Awatar użytkownika
pabloxxx
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,9 TDI
Imię:: Paweł
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: pabloxxx »

killer pisze:panowie czy zamiana wartości w kanale 1 (ustawione chyba na 150, na ciepłym pali od strzała) powoduje tez zwiększenie spalania??? spalanie wzrosło o 1l
nie powoduje ustawiasz tylko dawkę rozruchową.
Leszekr
Początkujący

Rozwiązał ktoś z Was ostatecznie problem z szarpaniem ciepłego silnika przy odpalaniu?Na zimno zapala jak benzyna na ciepło czasami zatrzęsie silnikiem:(
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

Tak, wystarczy poczytać ten wątek.
Leszekr
Początkujący

Cały czas śledzę wątek czytam i nadal nie wiadomo co jest przyczyną. Niektórzy zwiększają dawkę VCDS ale pojawiają się głosy że na szarpanie nie pomaga a jedynie na długie kręcenie:(
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

A zrobiłeś coś z podanych podpowiedzi ? Czy czekasz aż samo się naprawi ? Najprostsze to podniesienie dawki. Jeśli to nie pomoże to dwumasa, akumulator itd.
Leszekr
Początkujący

Tomas pisze:A zrobiłeś coś z podanych podpowiedzi ? Czy czekasz aż samo się naprawi ? Najprostsze to podniesienie dawki. Jeśli to nie pomoże to dwumasa, akumulator itd.

Pierwszy wymieniałem akumulator, zapomniałem o problemie na 2,5 roku. Potem delikatnie zaczął szarpać(tak do dziś) ale nie było juz to tak mocne i dokuczliwe jak na początku. Jako ze ciągle dążyłem do takiego zapalania jak na zimno szukałem dalej. Podniosłem dawkę, jakoś nie odczułem znaczącej poprawy, wiec pwróciłem do ustawień fabrycznych.
Potem dałem nowy rozrusznik, który trochę pomógł, ale nadal kiedy silnik gorący zdarzają się już nie walnięcia, ale kołysanie silnikiem przy zapalaniu. To tyle z moich dłuugich bojów z zapalaniem na ciepło, choć zaznaczam, że poprawa w stosunku do tego co było kiedyś jest ogromna. Zapalanie na zimno to sama przyjemnośc, na ciepło no cóż bywa różnie:)
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Post autor: yox »

Witka, czy ktos zna sposob na podniesienie dawki w EDC 16, VCDS-em ? Login 12233 zostaje przyjety, niestety kanaly sa niedostepne :(
dlugasek
Kandydat
Auto:: touran 1,9 BKC 2006
Imię:: piotr
Podziękował: 4 razy

Post autor: dlugasek »

Mam to samo, chcę podnieść moc i rozmawiałem z tunerem że ciężko pali mówił żeby zacząć od rozrusznika. Wczoraj rozmawiałem z zaprzyjaźnionym elektronikiem i mówił że albo zmieni mi dawkę albo co praktykuje częściej to info dla Gregora żeby nie bawić się we włączniki robi to na przekaźnikach w momencie włączenia zapłony przekaźnik odcina czujnik po uruchomieniu załącza czujnik ponownie. Co myślicie na takie rozwiązanie?
ODPOWIEDZ