artek1234 pisze:witam mam pytanie moj touranek satl nie ruszany 3 tygodnie i podczas jazdy hamulce jakby ocieraly po przejechaniu ponad 100 km nic sie nie zmienia glos dochodzi z tylu pytanie czy to wina zaciskow czy tarcze i klocki sie juz koncza bo juz powoli zastanawialem sie nad wymiana kompletu i tu kolejne pytanie jaka firme mi polecicie tarcz i klockow ?
Pierwsze co to oceń wzrokowo ile jest mięsa na klocku..zewnątrz i wewnątrz "obmacaj" tarczę z obu stron bo może być niewidoczny rant-zobacz na zdjęcia na poprzedniej stronie.Druga rzecz podnieś na lewarku i zakręć/poszarp do siebie kołem , może okazać się że to łożyska siadają i jest luz na kole. Jeśli jest OK to tak jak kolega pisze
...rozebrać, wyczyścić, nasmarować miedziuchą i obserwować czy są zmiany.
Koledzy mam pytanie odnośnie tylnych zaciskow występują w nich dwie długości srob prowadzących jedna krótka druga długa pytanie która ma być do góry ktora na dole
greg0216 pisze:Koledzy mam pytanie odnośnie tylnych zaciskow występują w nich dwie długości srob prowadzących jedna krótka druga długa pytanie która ma być do góry ktora na dole
śruba nr 3 zaznaczona na żółto M8X22-MK SZTUK 4
śruba nr 16 oznaczenie M12X1,5X65 SZTUK 4
obie są inne więc ciężko pomylić
Nie wiem czy dobrze się zrozumieliśmy wstawiam zdjęcie poglądowe u mnie te dwie śruby są krótsze mam zaciski TRW może ktoś też ma i mógłby sprawdzić jak to powinno być
Poruszyłem ten temat ponieważ zauważyłem że coś mi dzwoni z tyłu auta jak jadę po nierównościach nie słychać tego w aucie dopiero jak szyby otwarte, rozebrałem i stwierdziłem że zaciski tak pukają dodam że tarcze i klocki są nowe i ewidentny luz na tych śrubach
Ja bym raczej stawiał na 280 to jest początek produkcji i auto wyszło na kołach 15 cali .Najlepiej zdjąć koło i zmierzyć [WHITE SMILING FACE]
wystukane z mojego SamsunG J1
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca