Akumulatory w Waszych autkach. Jaka pojemność, moc itd?

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Re: Akumulatory w Waszych autkach. Jaka pojemność, moc itd?

Post autor: wesol »

Tak, tez uznaje zasadę ze ma być parametr zmierzony a nie to co sobie wypisują. Choć też kombinują bo zbliżają za bardzo płyty i tym uzyskują większy prąd rozruchowy ale za to większa awaryjność takich aku. Dziś to naprawdę ciężko o dobry produkt. Duży aku ale średni model to najlepsze rozwiązanie.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

jeżu pisze:Nie masz się co dziwić że takim ładowaniem powyżej 15V i głębokimi rozładowaniami aku wytrzymał Ci tylko prawie 4 lata... Nie masz na co narzekać....
Jasne, że tak.
W swoim poście nie narzekam, tylko opisałem realne przyczyny zużycia akumulatora.
Gdyby nie to, to na bank 5-7 lat by wytrzymał.
Dbałem o aku, bo robię krótkie trasy i raz w miesiący podłączałem go pod Cteka 5.0.

Liczę, że skoro nowy teoretycznie jest lepszy, to spokojnie te 5-7 lat wytrzyma.

AGM-a nie wziąłem z 3-ech powodów
1. Cena
2. Mój aku padł z dnia na dzień, a liczyłem, że do zimy dojeżdżę, bo teraz zwaliło mi się sporo kosztów na głowę.
3. Nie byłem pewny co do ładowania, czy taki zwykły alternator ma odpowiednie parametry do AGM, nie miałem czasu zgłębić wiedzy.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert
Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
Imię:: Piotr
Podziękował: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy

Post autor: PIOTREL »

jeżu pisze:Nie masz się co dziwić że takim ładowaniem powyżej 15V i głębokimi rozładowaniami aku wytrzymał Ci tylko prawie 4 lata... Nie masz na co narzekać....
Szkoda ze wybrałeś ponownie zwykła kwasówkę. Mogłeś sobie kupić sobie aku AGM do systemu Start Stop z rekuperacją i było perfect... :bry:
Witaj
Tomku też mi się wydaje, że na takie przejścia jakie Niko miał tragedii nie ma z wytrzymałością.
Co do tego nowego typu akumulatorów coś więcej mógłbyś napisać. Jak się będzie zachowywać w naszych w większości zwykłych samochodach, jak z doładowywaniem, jak z instalacją, ustawieniami w kompie? Oczywiście jak to wygląda pojemnościowo, wytrzymałościowo i cenowo?
Myślę, że więcej pytań już nie mam. :)
Zadałem je celowo bo mój się już kończy.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Z moich informacji to agm są do aut z funkcją SS. Czyli dużo startów krótkie odcinki. Niekoniecznie duża żywotność. Lepiej zapodać duży aku ale nie jakieś futury itp. Lepszy no centra plus. Jest może bez szlowych parametrów ale działa ze 6 lat albo i więcej.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
Miki76
Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
Imię:: Damian
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowań: 194 razy

Post autor: Miki76 »

ja miałem future i padł mi po niecałych 4 latach i co się okazało powodem awari było uderzenie w tył auta i oberwała się cela od kolizji po tygodniu aku padł całkowicie przy pomiarze zamiast 12 wyświetlał 7 na testerze i po podłączeniu pod prostownik zaczynał się gotować po 5 minutach ładowania ubezpieczyciel stwierdził że uderzenie było w tył więc przód bez związku ze szkodą a mi nawet chłodnice wyskoczyły ułamały się górne mocowania które teraz muszę dokupić
touran2010
Auto:: VW Touran 2007 r. 1,9 BXE
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 8 razy

Post autor: touran2010 »

Witam serdecznie.

Chciałem prosić o poradę w kwestii wymiany akumulatora. Posiadam VW Tourana z 2007 r. z silnikiem 1,9TDI seria BXE. Oryginalny przebieg 196 tys km. Samochód jest wyposażony w fabryczny akumulator Varty o parametrach 61AH/330A. Jako że ma już 9 lat jego kres pomału dobiega końca i muszę wymienić na nowy. Chciałbym kupić Vartę Silver Dynamic 77AH/780A lub Vartę Blue Dynamic 74Ah/680A. Co możecie polecić z własnego doświadczenia oraz czy wskazane akumulatory bez problemu zmieszczą się w plastikowej obudowie i czy zamknie się plastikowy dekiel. Za wszelkie informacje i pomoc z góry dziękuje i pozdrawiam forumowiczów.

-- Śr wrz 14, 2016 11:55 --

A może przesadziłem z tymi parametrami akumulatora i powinno być coś mniejszego?
Awatar użytkownika
Paweł.F
Auto:: TOURAN 1,9 TDI, 2007
Imię:: Paweł
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 28 razy

Post autor: Paweł.F »

Tak na "dzień dobry" to proponowałbym najpierw zwykłe "cześć" w odpowiednim miejscu. A co do akku... No ja optuję zasadzie, że jeśli fabrycznie coś było, to nie trzeba tego zmieniać (mówimy o akumulatorze). Chyba, że alternator w autku da radę obsłużyć większy akumulator, czyli będzie go w pełni ładował i obsługiwał. Co do jakości ("lepszości") akku innych producentów się nie będę wypowiadał - nie mam organoleptycznego porównania ;) Jest też wątek na forum, jakich rozmiarów akumulator wejdzie do autka - na teraz nie pomnę gdzie, ale "szukaj" daje efekty ;)
Pozdr.
Paweł
:bry:
Paweł
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Wyjaśniłem ostatnio na forum skody ze wielkość akurat nie ma powiązania z wielkością altka. W sztaplarkach mamy akurat po 74Ah a altka zaledwie 45A. W dźwigu którym też smigam są dwa aku po 180 czy 220Ah a latek tez malutki bo coś koło 60A. Po odpaleniu auta akumulator ze tak powiem nie jest ładowany z pustego. Odzyskuje tylko utracony prąd z rozruchu i uplywnosci np po nocy. A to czemu w jednym tdi jest aku 60Ah a w drugim tez tdi juz 99Ah to nikt nie wie. Teoretycznie zależne jest to od wyposażenia dodatkowego auta ale też nie tak do końca. Aku właśnie 60Ah miałem w swoim turku przy zakupie. Zamienilem go odrazu na 74 Ah varte blue i wchodzi i mieści się spokojnie. Gdyby dało rade to bym zapodal 95Ah bo taki też mam ale nie wlezie niestety. Alek tez niedawno zmieniłem z seryjnego 140A na taki 220A. Dużo lepszy jest pod względem braków migania oświetlenia jak np domyka sie okna czy pracuje webasto
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
touran2010
Auto:: VW Touran 2007 r. 1,9 BXE
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 8 razy

Post autor: touran2010 »

No i jest. Dziś kupiłem i założyłem Vartę Blue Dynamic 74Ah/680A. Wszedł idealnie. Po wymianie świeciła się kontrolka ESP i układu kierowniczego. Po przejechaniu kilkuset metrów zgasły. Samochód zapala idealnie i bez porównania lżej niż na poprzednim ale już 9 letnim (fabryczna VARTA). Dzięki wszystkim za poradę. :)

Pozdrawiam

Krzysiek
Mobilek
Początkujący
Auto:: Audi A3 BKD
Imię:: Adam
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Mobilek »

Pany a jakiej pojemności aku jest wypuszczany fabrycznie w samochodzie z webastem , silnik BKD ?

Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
Miki76
Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
Imię:: Damian
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowań: 194 razy

Post autor: Miki76 »

Mobilek pisze:Pany a jakiej pojemności aku jest wypuszczany fabrycznie w samochodzie z webastem , silnik BKD ?

Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka
z webastem fabrycznym może ma większy alternator
Awatar użytkownika
bartek0-01
Specjalista
Auto:: 1T3 2.0TDI CFHC DSG 2014
Imię:: Bartłomiej
Podziękował: 204 razy
Otrzymał podziękowań: 102 razy

Post autor: bartek0-01 »

Hej mój akumulator już wyciąga kopyta a do wiosny kawał czasu.
Dziś po molestowałem trochę kolegę niko02 na temat tego akumulatora mercdesa.
A czy słyszeliście o marce TUBORG ? Ktos cos wie używa itp.zastanawiam sie nad takim modelem.

http://www.akumulatory24.pl/tuborg-gold ... p-649.html
----------------------------------------------------------
MOJE AUTO :20: ---> viewtopic.php?f=9&p=301997#p301997 ---> Najnowsza aktualizacja profilu 06.05.2021 zapraszam do oglądania
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Polskie aku. Tylko czemu gold? Jezdzisz na taxi karetka itp?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
bartek0-01
Specjalista
Auto:: 1T3 2.0TDI CFHC DSG 2014
Imię:: Bartłomiej
Podziękował: 204 razy
Otrzymał podziękowań: 102 razy

Post autor: bartek0-01 »

Nie ale pomyślałem ze warto dołożyć te 50 zl do wyższej wersji.
----------------------------------------------------------
MOJE AUTO :20: ---> viewtopic.php?f=9&p=301997#p301997 ---> Najnowsza aktualizacja profilu 06.05.2021 zapraszam do oglądania
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Utarlo sie juz chyba nie tylko w naszym kraju ze drozsze to znaczy lepsze. ludzie tez auta kupuja oczami a nie rozumem. Lepiej pomyslec i zastanowic sie i wtedy decyzja.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
ODPOWIEDZ