Problem z odpaleniem na ciepłym silniku
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
Re: Problem z odpaleniem na ciepłym silniku
Ja myślę, że to nie tarpan żeby pchac przekaźniki.
Jak masz kontakt z tunerem to niech sprawdzi parametry auta i załatwi temat jak należy. Temat jest powszechnie znany w branży i nie ma co z niego robić epopei.
Jak masz kontakt z tunerem to niech sprawdzi parametry auta i załatwi temat jak należy. Temat jest powszechnie znany w branży i nie ma co z niego robić epopei.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
-
Leszekr
- Początkujący
- Auto:: Golf
- Imię:: Leszek
Znany temat długiego kręcenia, czy zapalania z szarpnieciem na ciepło?JacaTouran pisze:Ja myślę, że to nie tarpan żeby pchac przekaźniki.
-
dlugasek
- Kandydat
- Auto:: touran 1,9 BKC 2006
- Imię:: piotr
- Podziękował: 4 razy
Drodzy forumowicze, nawiązując do tematu dzisiaj rozprawiłem się z problemem odpalania na ciepłym silniku. Po wyczytaniu miliona opinii i nie zliczonych konsultacji z mechanikami postawiłem na rozrusznik myśląc żeby zacząć od najprostszych rzeczy i najtańszych. Wymontowałem sam czas około 1 godz. zawiozłem do elektryka po 3 godz. był gotowy koszt 80 PLN wymiana szczotek i tulei. Wciąż nie dowierzałem czy to będzie właśnie to, (bo niby kręcił normalnie) ale trzeba było długo kręcić i czasem tak silnikiem rzuciło aż lewarek od biegów po kolanach walił. Po założeniu od razu na miasto i grzanie auta. Temperatura 90* gaszę i próba. Rewelacja pali od strzała nie zliczę ile razy dzisiejszego popołudnia gasiłem i odpalałem na ciepłym i za każdym razem idealnie. Bez zmiany dawek, przekaźników ITP. Każdemu z was polecam zacząć właśnie od rozrusznika.
Upewnił mnie w tym tuner u którego chcę podnieść moc, wspomniałem że gdy będzie robił mapę ma dawkę od razu zwiększyć, gość zachował się uczciwie i od razu mówi najpierw napraw sobie auto bo na 99% wina w rozruszniku i miał rację. Pozdrawiam
Upewnił mnie w tym tuner u którego chcę podnieść moc, wspomniałem że gdy będzie robił mapę ma dawkę od razu zwiększyć, gość zachował się uczciwie i od razu mówi najpierw napraw sobie auto bo na 99% wina w rozruszniku i miał rację. Pozdrawiam
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
Oczywiście wielokrotnie powtarzane jak mantra na forum.
Rozrusznik bardzo pomaga.
Ja to zrobiłem około 2 miesiące temu.
Rozrusznik bardzo pomaga.
Ja to zrobiłem około 2 miesiące temu.
-
Joszko30
- Auto:: touran, 1.9 tdi, 2003 AVQ
- Imię:: Szymon
Miałem podobne objawy, na zimnym palił od kopa, na ciepłym długo kręcił i szarpał.
Po zmianie dawki zaczął zapalać szybko, ale szarpanie pozostało, padł mi akumulator więc siłą rzeczy musiałem wymienić, niestety szarpanie nie ustało
Znajomy mechanik założył mi "na chwilę" nowy rozrusznik - chwila ta trwa w dalszym ciągu - szarpanie ustało 
Po zmianie dawki zaczął zapalać szybko, ale szarpanie pozostało, padł mi akumulator więc siłą rzeczy musiałem wymienić, niestety szarpanie nie ustało
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
u mnie problem z zapalaniem na ciepłym był dodatkowo wzbogacany uderzeniem przy odpalanieu.
czasem slabym, czasem mocniejszym, a czasem nic sie nie działo.
momentami zapalal, ale silnik chodził jakby bez paliwa, krztusil sie i gasl.
tymczasowym lekarstwem gdy silnik byl siepły było przekrecenie kluczyka, poczekanie az wszystkie kontrolki zgasna i dodatkowo jeszcze z 10-15 sekund.
po takiej operacji tez zapalal od strzala.
wydedukowalem ze to jednak moze byc rozrusznik a nie dawka rozruchwa.
zwarcie powoduje gwaltowny pobor proądu i tegoz pradu brakuje już na zasilnie kompa, pompowtrysków sterowania itp.
no i okazalo sie ze rozrusznik juz byl w rozsypce i ledwo sie trzymal.
szczotki standardowow, ale rowniez lozysa prawie nie bylo.
w efekcie przy zapaleniu na cieplo rozrusznik mial dodatkowe opory i nie cofal sie prawidlowo - stad stukniecie.
po regeneracji (Wrocław-230zł) wszystko pieknie gra. pali jak zloto na zimlnym i cieplym
czasem slabym, czasem mocniejszym, a czasem nic sie nie działo.
momentami zapalal, ale silnik chodził jakby bez paliwa, krztusil sie i gasl.
tymczasowym lekarstwem gdy silnik byl siepły było przekrecenie kluczyka, poczekanie az wszystkie kontrolki zgasna i dodatkowo jeszcze z 10-15 sekund.
po takiej operacji tez zapalal od strzala.
wydedukowalem ze to jednak moze byc rozrusznik a nie dawka rozruchwa.
zwarcie powoduje gwaltowny pobor proądu i tegoz pradu brakuje już na zasilnie kompa, pompowtrysków sterowania itp.
no i okazalo sie ze rozrusznik juz byl w rozsypce i ledwo sie trzymal.
szczotki standardowow, ale rowniez lozysa prawie nie bylo.
w efekcie przy zapaleniu na cieplo rozrusznik mial dodatkowe opory i nie cofal sie prawidlowo - stad stukniecie.
po regeneracji (Wrocław-230zł) wszystko pieknie gra. pali jak zloto na zimlnym i cieplym
- marcelid
- ____________________

- Auto:: BASIC, 1.9 TDi-BKC, 2004
- Imię:: Marceli
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
- jakubek666
- Przeglądacz
- Auto:: touran 1.9tdi bkc 2005 HL
- Imię:: kuba
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 23 razy
Chłopaki poratujcie proszę.
Turbo zregenerowałem i myślałem, że juz koniec problemów z autem.
Niestety, zaczęły się problemy z odpalaniem po nocy.
Jak odpalam bez dotykania gazu zaraz po odpaleniu, to odpali, zgaśnie po chwili i trezeba dłuuugo kręcić by zaskoczył.
jeśli odpali bez problemu to i tak zaczyna chodzić jak na 3 garach.
Jak już zaskoczy to nie ma problemu i niby chodzi dobrze, choć pali trochę więcej niż zwykle palił.
zrobiłem pomiary na 13, 18 i 23 i 4 cylinder odbiega od normy.
na 13 na 1-3 pokazywał -0,3 - +0,5 mg/R a na 4 cyl pokazuje +-1,5mg/R
na 18 pokazuje poprawne wartości(0 na jałowym,4.0 na gazie i 0 na jałowym)
na 23 też wariuje bo na 1-3 pokazywał wartości +-10 lub +-15 a na 4cyl na jałowym -70 a po dodaniu gazu rośnie do -90.
Mechanior kazał wymienić wtrysk. kupiłem jeden z 3dostępnych, wsadzili go i po nocy to samo, choć wyniki odrobinę lepsze na 4cyl.
teraz każe mi jechać zamienić ten kupiony wtrysk na inny. Sprzedawca nie robi problemu, ale twierdzi, że wszystkie wtryski były OK i nie powinno być róznicy, który losowo wziąłem.
Doradźcie coś proszę.
Turbo zregenerowałem i myślałem, że juz koniec problemów z autem.
Niestety, zaczęły się problemy z odpalaniem po nocy.
Jak odpalam bez dotykania gazu zaraz po odpaleniu, to odpali, zgaśnie po chwili i trezeba dłuuugo kręcić by zaskoczył.
jeśli odpali bez problemu to i tak zaczyna chodzić jak na 3 garach.
Jak już zaskoczy to nie ma problemu i niby chodzi dobrze, choć pali trochę więcej niż zwykle palił.
zrobiłem pomiary na 13, 18 i 23 i 4 cylinder odbiega od normy.
na 13 na 1-3 pokazywał -0,3 - +0,5 mg/R a na 4 cyl pokazuje +-1,5mg/R
na 18 pokazuje poprawne wartości(0 na jałowym,4.0 na gazie i 0 na jałowym)
na 23 też wariuje bo na 1-3 pokazywał wartości +-10 lub +-15 a na 4cyl na jałowym -70 a po dodaniu gazu rośnie do -90.
Mechanior kazał wymienić wtrysk. kupiłem jeden z 3dostępnych, wsadzili go i po nocy to samo, choć wyniki odrobinę lepsze na 4cyl.
teraz każe mi jechać zamienić ten kupiony wtrysk na inny. Sprzedawca nie robi problemu, ale twierdzi, że wszystkie wtryski były OK i nie powinno być róznicy, który losowo wziąłem.
Doradźcie coś proszę.
Pozdrawiam,
Kuba
Jeśli pomogłem, to nie zapomnij podziękować(żółta łapka prawy dolny róg) :-)
Mój PLATINIUM GREY Touran
Kuba
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Wymień wszystkie oringi na wtryskach i sprawdź wiązkę i dognij piny. Pisz do jeża, on ma zestawy Boscha
NzTT
NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
- jakubek666
- Przeglądacz
oringi wstawili nowe na wymienianej 4.
piny doginali i czyścili zanim wymienili wtrysk 4. bez poprawy.
jak silnik się zagrzeje to się stabilizuje praca, ale na zimnym po nocy szarpie lub ma problem z odpaleniem.
na szybko pomysł jest taki, by wymienić ten nowo-załatwiony wtrysk na inny(gość ma jeszcze 2 i nie zgadza się na zwrot kasy bo sprawdzał wtryski i gwarantuje że są dobre).
następnie:
zamontować go do banku 3 a ten z 3 wstawić na miejsce 4(to spowoduje, że oringi będą nowe na wtryskach 3 i 4).
wtedy wykluczymy problem wtrysku jeśli nadal na banku 4 będą złe odczyty.
piny doginali i czyścili zanim wymienili wtrysk 4. bez poprawy.
jak silnik się zagrzeje to się stabilizuje praca, ale na zimnym po nocy szarpie lub ma problem z odpaleniem.
na szybko pomysł jest taki, by wymienić ten nowo-załatwiony wtrysk na inny(gość ma jeszcze 2 i nie zgadza się na zwrot kasy bo sprawdzał wtryski i gwarantuje że są dobre).
następnie:
zamontować go do banku 3 a ten z 3 wstawić na miejsce 4(to spowoduje, że oringi będą nowe na wtryskach 3 i 4).
wtedy wykluczymy problem wtrysku jeśli nadal na banku 4 będą złe odczyty.
Pozdrawiam,
Kuba
Kuba
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Dokładnie tak można zrobić. Ale jak już bym znowu otwierał górę, to oringi założył bym wszędzie nowe. Dodatkowo zamienił pompę tandemowa z uszczelka od innego na próbę.
NzTT
NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
- alcest
- Użytkownik
- Auto:: 1.9 TDI BXE 06'
- Imię:: Radek
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Witam
ok. 22:00 wróciłem od mechanika, zmieniałem cały rozrząd + oleje. W tygodniu miałem problemy z paleniem na ciepłym - samochód mam świeżo zakupiony i w sumie to uczę się wszystkiego o nim. Objaw przy problemie z odpalaniem: "klasyczne" walenie silnikiem po całej komorze (nie muszę go długo piłować). Tak kilka prób aż złapie.
Po podpięciu do kompa (jakiś program Delphi?) okazało się że pompki są w dobrym stanie (sugerował mechanior że to poleciało
, ale błędy są dla EGR oraz turbiny (niestety nie mam zapisanych błędów). Dodatkowo wymienione wszystkie świece.
po powrocie do domu ekstra wrzuciłem wcześniej przygotowany nowy aku (choć ten co siedział wyglądał zacnie, nie miał chyba więcej jak 2-3 lata). Co dalej jeśli będzie problem z rzucaniem rozgrzanego silnika? świece, aku, rozrząd zrobione (rozrząd nie ma tu nic do powiedzenia) - pomożecie? Ponoć EGR w tym silniku (1,9 tdi BXE) nie da się naprawić wymieniając części tylko leci cały nowy...
ok. 22:00 wróciłem od mechanika, zmieniałem cały rozrząd + oleje. W tygodniu miałem problemy z paleniem na ciepłym - samochód mam świeżo zakupiony i w sumie to uczę się wszystkiego o nim. Objaw przy problemie z odpalaniem: "klasyczne" walenie silnikiem po całej komorze (nie muszę go długo piłować). Tak kilka prób aż złapie.
Po podpięciu do kompa (jakiś program Delphi?) okazało się że pompki są w dobrym stanie (sugerował mechanior że to poleciało
po powrocie do domu ekstra wrzuciłem wcześniej przygotowany nowy aku (choć ten co siedział wyglądał zacnie, nie miał chyba więcej jak 2-3 lata). Co dalej jeśli będzie problem z rzucaniem rozgrzanego silnika? świece, aku, rozrząd zrobione (rozrząd nie ma tu nic do powiedzenia) - pomożecie? Ponoć EGR w tym silniku (1,9 tdi BXE) nie da się naprawić wymieniając części tylko leci cały nowy...
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
Rozrząd ma tu b dużo do powiedzenia.
Jak będzie uszkodzony egr to wymień albo wyczyść albo usuń - to nie problem, ale on raczej nie spowoduje takich perypetii jsk u Ciebie.
W razie "w" mogę pomóc.
Pozdr
Jak będzie uszkodzony egr to wymień albo wyczyść albo usuń - to nie problem, ale on raczej nie spowoduje takich perypetii jsk u Ciebie.
W razie "w" mogę pomóc.
Pozdr
Jacek V-TEC Łowicz
tel.509963064
tel.509963064
- jakubek666
- Przeglądacz
Chłopaki :-)
Problemy z turkiem rozwiązane i wreszcie ładnie chodzi oraz spalanie ma na akceptowalnym poziomie!
Wymiana wtryskiwacza 4 i podmianka nowego z 3 + regulacja wszystkich.
przy okazji nie słychać już dwumasy, która jęczała co jakiś czas(ponoć łożysko) :-)
Doszła jeszcze wymiana sprzęgiełka alternatora+pasek, bo jak włączyłem klimę to było słychać jakby piszczenie paska altka.
kupiłem klucz i wymieniłem sam bo jak usłyszałem cenę "cieżkiej roboty" prawie równą kosztowi zakupu nowych części to postanowiłem sam pokombinować.
wystarczyły odpowiednie klucze(specjalny do sprzęgiełka,16,17,grzechotka) i w 15min zrobione z czego 10min zajęło mi zakładanie nowego paska na koło:-P
Dzięki za wsparcie!
-- 13 sie 2015, o 06:57 --
Jeśli będzie palił dobrze po takim przegazowaniu zaraz po starcie, to ja bym sprawdził:
- filtr paliwa(tylko odpowietrzyć albo go wymienić i odpowietrzyć jeśli tego nie robiłeś przy okazji wymiany oleju i filtrów).
- samemu odczytał bloki 13, 18 i 23 w sterowniku silnika i sprawdził na forum jakie są "dobre" wskazania, by mieć pewność, że faktycznie wtryskiwacze chodzą dobrze(u mnie rzucało silnikiem właśnie z powodu przycinającego się wtrysku 4).
Odnośnie EGRa - klucze imbusowe, odkręcasz kilka śrubek trzymających przepustnicę i egr, czyścisz przy okazji wszystko co wymontowałeś i dopiero jeśli nie pomoże kombinować z jego wymianą.
u mnie syfu w egr'ze było mnóstwo, a przepustnica też nie wyglądała idealnie. używałem do "mycia" sprayu do czyszczenia układów hamulcowych.
Problemy z turkiem rozwiązane i wreszcie ładnie chodzi oraz spalanie ma na akceptowalnym poziomie!
Wymiana wtryskiwacza 4 i podmianka nowego z 3 + regulacja wszystkich.
przy okazji nie słychać już dwumasy, która jęczała co jakiś czas(ponoć łożysko) :-)
Doszła jeszcze wymiana sprzęgiełka alternatora+pasek, bo jak włączyłem klimę to było słychać jakby piszczenie paska altka.
kupiłem klucz i wymieniłem sam bo jak usłyszałem cenę "cieżkiej roboty" prawie równą kosztowi zakupu nowych części to postanowiłem sam pokombinować.
wystarczyły odpowiednie klucze(specjalny do sprzęgiełka,16,17,grzechotka) i w 15min zrobione z czego 10min zajęło mi zakładanie nowego paska na koło:-P
Dzięki za wsparcie!
-- 13 sie 2015, o 06:57 --
A spróbuj od razu, gdy silnik zaskoczy po odpaleniu, przegazować silnik.alcest pisze:Witam
Objaw przy problemie z odpalaniem: "klasyczne" walenie silnikiem po całej komorze (nie muszę go długo piłować). Tak kilka prób aż złapie.
Jeśli będzie palił dobrze po takim przegazowaniu zaraz po starcie, to ja bym sprawdził:
- filtr paliwa(tylko odpowietrzyć albo go wymienić i odpowietrzyć jeśli tego nie robiłeś przy okazji wymiany oleju i filtrów).
- samemu odczytał bloki 13, 18 i 23 w sterowniku silnika i sprawdził na forum jakie są "dobre" wskazania, by mieć pewność, że faktycznie wtryskiwacze chodzą dobrze(u mnie rzucało silnikiem właśnie z powodu przycinającego się wtrysku 4).
Odnośnie EGRa - klucze imbusowe, odkręcasz kilka śrubek trzymających przepustnicę i egr, czyścisz przy okazji wszystko co wymontowałeś i dopiero jeśli nie pomoże kombinować z jego wymianą.
u mnie syfu w egr'ze było mnóstwo, a przepustnica też nie wyglądała idealnie. używałem do "mycia" sprayu do czyszczenia układów hamulcowych.
Pozdrawiam,
Kuba
Kuba
- alcest
- Użytkownik
- Auto:: 1.9 TDI BXE 06'
- Imię:: Radek
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Jaca dziękiJacaTouran pisze:Rozrząd ma tu b dużo do powiedzenia.
W razie "w" mogę pomóc.
Pozdr
wypiąłem aku, podłączyłem nowy, silnik jeszcze był ciepły i ładnie odpalił. Ale problem zawsze pojawia się w najmniej oczekiwanym momencie