Problem z odpaleniem na ciepłym silniku
- bartek0-01
- Specjalista
- Auto:: 1T3 2.0TDI CFHC DSG 2014
- Imię:: Bartłomiej
- Podziękował: 204 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
Re: Problem z odpaleniem na ciepłym silniku
Przejedz się kawałek i powinno znikać samo . Czujniki powinny same sie zsynchronizować.
----------------------------------------------------------
MOJE AUTO
---> viewtopic.php?f=9&p=301997#p301997 ---> Najnowsza aktualizacja profilu 06.05.2021 zapraszam do oglądania
MOJE AUTO

- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
Sprawdź czujnik położenia walka rozrządu
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Tak, temat sto razy wałkowany. Normalne po wypięciu aku. Skręć do oporu w lewo,przytrzymaj 3 sek, potem w prawo i też 3 sekundy. Wyrostuj kierownice i przejedź sie kawałek na wprost. Po chwili zgasną.alcest pisze:po wypięciu aku na cyferblacie świeci mi się wyłączone ESP i za grzyba nie mogę tego włączyć ponownie przyciskiem (olać?) oraz (i tu nie wiem o co comne) - świeci się taka żółta kontrolka jakby kierownica?? Wiecie co to jest? Wcześniej nic takiego nie miałem przed wypięciem aku. Głupie i banalne pytania, ale za chwilę lecę w podróż i chciałbym wiedzieć, że nie stanę w polu bo coś olałem
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

- alcest
- Użytkownik
- Auto:: 1.9 TDI BXE 06'
- Imię:: Radek
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
CYT:
j.w. dzisiaj chciałem sprawdzić/zmienić dawkę ale kanał 1 nieaktywny dalej 5-6 tak samo itd, jedyne aktywne to od obrotów i np. 16 z wartościami 200, 300. Kabelek z naszego forum (sprawdzony), VCDS vol. 11, mój motor BXE 1.9. Czemu nie mogę ruszyć dawki? Robię jak kazano -01 engine -> 16 sec. accese (12233) kod przyjęty -> 10 adaptacje -> chanel 1 i pokazuje mi ERROR... podpowiedzcie proszę bo bateria nowa, rozrząd nowy, świeczki nowe. Nie ruszałem rozrusznika ale na zimnym pali ok.
-- Śr wrz 30, 2015 09:53 --
c.d..
dawki nie ruszyłem ale za to ogarnąłem rozrusznik który poszedł do regeneracji, koszt 150 zł (n.bendiks, tulejki, szczotki) i na razie problem ustąpił
zobaczymy na jak długo.
c.d.n...
stan na 01.12.2015. po regeneracji jest poprawa o 95%, samochodem turlam się codziennie. Niemniej, na 10 odpaleń 1-3 są takie, gdzie zatelepie silnikiem czyli tak jak było, ale za drugim razem już złapie normalnie. Nie ma reguły ale mam wrażenie, jakby rozrusznik źle się ustawiał. Co proponujecie? Ruszyć tę dawkę?
darek8677 pisze:Podepnę sie pod temat choć póki co on mnie niedotyczy, mianowicie siedziałem dziś z lapkiem w aucie i m.in. zalogowałem sie w Engine-adaptacje, zacząłem od kanału 1 (zmiana dawki startowej) u mnie jest nie aktywny. Dopiero w kanale bodajże 5 lub 6 moge zmienic obroty, a idąc dalej w kanałach 16-17 są wartości 300 i mogę zmnieniać do woli np: na 299 lub 500.Czy możliwość zmniany dawki rozr. moze byc u mnie niedostępna, czy moze w tych wyższych kanałach szukać? Dodam ze mam kabel od E-service, program VCDS Beta 11.3.0.
Pozdrawiam;)
j.w. dzisiaj chciałem sprawdzić/zmienić dawkę ale kanał 1 nieaktywny dalej 5-6 tak samo itd, jedyne aktywne to od obrotów i np. 16 z wartościami 200, 300. Kabelek z naszego forum (sprawdzony), VCDS vol. 11, mój motor BXE 1.9. Czemu nie mogę ruszyć dawki? Robię jak kazano -01 engine -> 16 sec. accese (12233) kod przyjęty -> 10 adaptacje -> chanel 1 i pokazuje mi ERROR... podpowiedzcie proszę bo bateria nowa, rozrząd nowy, świeczki nowe. Nie ruszałem rozrusznika ale na zimnym pali ok.
-- Śr wrz 30, 2015 09:53 --
c.d..
dawki nie ruszyłem ale za to ogarnąłem rozrusznik który poszedł do regeneracji, koszt 150 zł (n.bendiks, tulejki, szczotki) i na razie problem ustąpił

c.d.n...
stan na 01.12.2015. po regeneracji jest poprawa o 95%, samochodem turlam się codziennie. Niemniej, na 10 odpaleń 1-3 są takie, gdzie zatelepie silnikiem czyli tak jak było, ale za drugim razem już złapie normalnie. Nie ma reguły ale mam wrażenie, jakby rozrusznik źle się ustawiał. Co proponujecie? Ruszyć tę dawkę?
Ostatnio zmieniony wt gru 01, 2015 13:55 przez alcest, łącznie zmieniany 2 razy.
- kristouran
- Użytkownik
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
potrzebuje pomocy w temacie korekty dawki. Może ktoś kogoś polecić w Poznaniu?
- Mariusz_0904
- Początkujący
- Auto:: Touran, 1.9TDi BKC, 2005
- Imię:: Mariusz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Witam,
Procedura zwiększenia dawki paliwa:
Trzeba wejść w silnik czyli 01
Wpisać w dostępie upoważnionym 16
Kod dostępu 12233
Adaptacja 10 kanał 01
Zmienić wartość z 0 np na 10 - u mnie tyle wystarczyło.
Pozdrawiam
Procedura zwiększenia dawki paliwa:
Trzeba wejść w silnik czyli 01
Wpisać w dostępie upoważnionym 16
Kod dostępu 12233
Adaptacja 10 kanał 01
Zmienić wartość z 0 np na 10 - u mnie tyle wystarczyło.
Pozdrawiam
- kristouran
- Użytkownik
-
- Kandydat
- Auto:: touran 1.9tdi 2008
- Imię:: grzesiek
Witam.Mój problem jest ze spalaniem na postoju pali 0.9 albo 1.0 l/h przy normalnej jezdzie spalanie podskoczyło średnio o 2 l na 100 km.mam tourana 1.9 tdi 105 ps pokazuje błąd g40 położenie wałka rozrządu czy to może mieć wpływ na spalanie?
- PIOTREL
- Expert
- Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 64 razy
- Otrzymał podziękowań: 108 razy
grzesiek1706 pisze:Witam.Mój problem jest ze spalaniem na postoju pali 0.9 albo 1.0 l/h przy normalnej jezdzie spalanie podskoczyło średnio o 2 l na 100 km.mam tourana 1.9 tdi 105 ps pokazuje błąd g40 położenie wałka rozrządu czy to może mieć wpływ na spalanie?
Pewnie że może.
- Rafalgd1
- ____________________
- Auto:: Touran 1.9 BKC DSG
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowań: 18 razy
Panowie , jak sprawdzić obroty rozrusznika VCDS ?
Rafcio
BKC 136KM -322Mm
BKC 136KM -322Mm
- kristouran
- Użytkownik
Byłem dziś z tym problemem w VW. Stwierdzili to samo. Wymiana rozrusznika. Zanim zaczne zmieniać dawki zajmę się wymianą szczotek i tulei.dlugasek pisze:Drodzy forumowicze, nawiązując do tematu dzisiaj rozprawiłem się z problemem odpalania na ciepłym silniku. Po wyczytaniu miliona opinii i nie zliczonych konsultacji z mechanikami postawiłem na rozrusznik myśląc żeby zacząć od najprostszych rzeczy i najtańszych. Wymontowałem sam czas około 1 godz. zawiozłem do elektryka po 3 godz. był gotowy koszt 80 PLN wymiana szczotek i tulei. Wciąż nie dowierzałem czy to będzie właśnie to, (bo niby kręcił normalnie) ale trzeba było długo kręcić i czasem tak silnikiem rzuciło aż lewarek od biegów po kolanach walił. Po założeniu od razu na miasto i grzanie auta. Temperatura 90* gaszę i próba. Rewelacja pali od strzała nie zliczę ile razy dzisiejszego popołudnia gasiłem i odpalałem na ciepłym i za każdym razem idealnie. Bez zmiany dawek, przekaźników ITP. Każdemu z was polecam zacząć właśnie od rozrusznika.
Upewnił mnie w tym tuner u którego chcę podnieść moc, wspomniałem że gdy będzie robił mapę ma dawkę od razu zwiększyć, gość zachował się uczciwie i od razu mówi najpierw napraw sobie auto bo na 99% wina w rozruszniku i miał rację. Pozdrawiam
- JacaTouran
- Władca postów
- Kontakt:
Usterkę rozrusznika rozpoznaje się po jego wyjęciu i rozebraniu, a nie wymienia części dla samej wymiany.
Jacek V-TEC Łowicz
tel.509963064
tel.509963064
- alcest
- Użytkownik
- Auto:: 1.9 TDI BXE 06'
- Imię:: Radek
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Jaca, to powiedź proszę czy po 2 miesiącach jazdy rozrusznik który był regenerowany we wrześniu mógł się znów rozlecieć? Jakie objawy - to co pierwotnie: najpierw nie łapie za pierwszym razem i szarpnięcie do tego ale następna próba i pali. Później kilka dni spokoju i znów zonk. Problem narastał z każdym tygodniem aż do wczoraj, gdzie wszystkie objawy sprzed regeneracji powróciły z pełną mocą. Dopiero za 10-15 razem złapał. I takie uczucie jakby się coś nie cofało w rozruszniku, tak jak kiedyś w ursusie C330 kiedy się paliło na sztywnoJacaTouran pisze:Usterkę rozrusznika rozpoznaje się po jego wyjęciu i rozebraniu, a nie wymienia części dla samej wymiany.

Nie wiem dokładnie (jeszcze nie wiem) co było zmieniane/regenerowane. Od mechanika gdzie wstawiałem samochód wiem że bendiks, tulejki, szczotki. Sam tego nie robiłem i nie woziłem na stół.
W tygodniu samochód znów odstawię na "gwarancji" ale nie wiem czy warto. Jak znów pójdzie na "regenerację", wydam ponownie 150 zł?! Krew mnie zalewa. A ile kosztuje nowy rozrusznik do Turka w mojej wersji? Może tym razem to nie rozrusznik? Nie zaglądałem w ogóle do alternatora. Może to on słabo ładuje? Sam nie wiem...

- JacaTouran
- Władca postów
- Kontakt:
Rozrusznik to banalnie prosta konstrukcja. Jeżeli regeneracja polegała na wstawienia nowych części to nie powinien zaszwankowac w tak krótkim czasie. Chyba , że masz coś nie tsk w aucie i kręci dluugo żeby zapalił to każdy jeden kleknie.
Jacek V-TEC Łowicz
tel.509963064
tel.509963064