TOURAN 2015 (5T1)
- Gandalf
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.4 TSI HL 2016
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowań: 49 razy
Re: TOURAN 2015
Niestety nie było tych elementów w specyfikacji (latarka+siatka). Katalog to materiał promocyjny - nie stanowi oferty w rozumieniu KC zatem z tego tytułu roszczenia nie przysługują.
Natomiast jest to nauczka, żeby przy zamówieniu wpisać takie elementy - wtedy nie ma dyskusji.
W bagażniku jest po prostu ciemno więc będę negocjował zamontowanie latarki/lampki.
Jeden z kolegów pisał, że zlecił takie coś i jest tam cała wiązka.
Natomiast jest to nauczka, żeby przy zamówieniu wpisać takie elementy - wtedy nie ma dyskusji.
W bagażniku jest po prostu ciemno więc będę negocjował zamontowanie latarki/lampki.
Jeden z kolegów pisał, że zlecił takie coś i jest tam cała wiązka.
- Gandalf
- Użytkownik
też napisałem do salonu i serwisu - na razie bez odpowiedzi.
Przy okazji: czy w nowych Touranach 2015- macie naklejkę z danymi samochodu (nr VIN, wyposażenie itd) w bagażniku (pewnie na podłodze)? Zgodnie z zapisami w instrukcji powinna być a u mnie jej nie ma. Salon twierdzi, ze teraz dostają tylko jedną naklejkę.
Przy okazji: czy w nowych Touranach 2015- macie naklejkę z danymi samochodu (nr VIN, wyposażenie itd) w bagażniku (pewnie na podłodze)? Zgodnie z zapisami w instrukcji powinna być a u mnie jej nie ma. Salon twierdzi, ze teraz dostają tylko jedną naklejkę.
- Gandalf
- Użytkownik
Jest na niej lista całego wyposażenia, nr VIN, info o okresach przeglądowych.
We wszystkich moich wcześniejszych autach była taka wyklejka a w Touranie nie ma. Jest tylko wklejona w książce
We wszystkich moich wcześniejszych autach była taka wyklejka a w Touranie nie ma. Jest tylko wklejona w książce
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.4Tsi, 2016
- Imię:: Tom
Jutro mam ubezpieczac wybór hdi lub alianz ,
zagłebiam się w szczegóły asistance bo w wersji 7 osobowej nie ma koła zapasowego i ubezpieczyciele gwarantują tylko zmiane koła na zapas który wg ich regulaminu mam miec lub holowanie do warsztatu ale tylko jesli z jakis powodów nie udało im sie zmienic koła ,jesli go nie mam w zapasie to mnie nie holują
a ja myslałem ze przywiozą i załozą choć dojazdówke na miejscu
A jak działa vw asistance przy przebitej oponie?
zagłebiam się w szczegóły asistance bo w wersji 7 osobowej nie ma koła zapasowego i ubezpieczyciele gwarantują tylko zmiane koła na zapas który wg ich regulaminu mam miec lub holowanie do warsztatu ale tylko jesli z jakis powodów nie udało im sie zmienic koła ,jesli go nie mam w zapasie to mnie nie holują

a ja myslałem ze przywiozą i załozą choć dojazdówke na miejscu

- siemi1
- Przeglądacz
- Auto:: Octavia II FL 2009 BMM
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 28 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Ty tak serio? I co assistance ma miec wdzystkie rozmiary dojazdowek do wdzystkich marek auta... Wroc na ziemiedonjuanik pisze: a ja myslałem ze przywiozą i załozą choć dojazdówke na miejscu![]()

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.4Tsi, 2016
- Imię:: Tom
"Pamiętaj o posiadaniu w Twoim pojeździe sprawnego koła zapasowego lub zestawu naprawczego koła. W przypadku braku wyżej wymienionych świadczenie pomocy nie zostanie zrealizowane"
z tej strony:
https://hdiubezpieczenia.pl/samochod/op ... zi#hditabs
siemi1 -No tak myslałem bo z tego wynika ze bedac na drugim koncu polski majac dodatkowo wykupiony pakiet opony w hdi warta a nie majac koła zapasowego w aucie zadnej pomocy mi nie udzielą
z tej strony:
https://hdiubezpieczenia.pl/samochod/op ... zi#hditabs
siemi1 -No tak myslałem bo z tego wynika ze bedac na drugim koncu polski majac dodatkowo wykupiony pakiet opony w hdi warta a nie majac koła zapasowego w aucie zadnej pomocy mi nie udzielą
- marcinde
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.4tsi150
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 45 razy
A co w przypadku, gdy uszkodzony jest bok opony, i zestaw naprawczy nie daje sobie rady? Bedą holować w miejsce w którym naprawisz lub kupisz oponę.donjuanik pisze:"Pamiętaj o posiadaniu w Twoim pojeździe sprawnego koła zapasowego lub zestawu naprawczego koła. W przypadku braku wyżej wymienionych świadczenie pomocy nie zostanie zrealizowane"
Nie popadajmy w paranoje.
Mamy assistance z ubezpieczenia i dodatkowo w ramach gwarancji. Niech tylko któryś nie będzie chciał przyjechać mi pomóc (odpukać oczywiście - oby nie było potrzeby) na drodze. Łojejku

Pa. Ja wybrałem allianz.
- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
Wszystko wygląda fajnie w momencie ubezpieczania. Gorzej będzie gdy uszkodzisz oponę tak, że zestaw naprawczy sobie nie poradzi i stanie się to gdzieś w szczerym polu daleko od jakiegoś większego miasta. Oczekiwanie na pomoc pewnie będziesz liczył w godzinach. Mając dojazdówkę zakładasz ją i pomykasz dalej (oczywiście wolniej ale jedziesz).marcinde pisze:A co w przypadku, gdy uszkodzony jest bok opony, i zestaw naprawczy nie daje sobie rady? Bedą holować w miejsce w którym naprawisz lub kupisz oponę.
Nie popadajmy w paranoje.
Mamy assistance z ubezpieczenia i dodatkowo w ramach gwarancji. Niech tylko któryś nie będzie chciał przyjechać mi pomóc
W swoim poprzednim Touranie jak i obecnym wywaliłem "gówniany" zestaw naprawczy i wsadziłem normalną dojazdówkę.
Taki mały offtopic odnośnie ubezpieczeń:
Ostatnio znajomi mieli mały pożar w domu. Pożar został ugaszony przez straż pożarną ale zostały jakieś tam niewielkie zniszczenia. Zadowoleni no bo przecież jest ubezpieczenie więc będzie na remont z odszkodowania. Przedstawiciel ubezpieczyciela oglądający szkodę poprosił o aktualne badania kominów wykonane przez osobę z uprawnieniami. Znojomi tego nie mieli i decyzja odmowna. Rozmawiali potem z agentem u ktorego ubezpieczają i pytali dlaczego i nie mówił, że potrzebne są aktualne badania kominiarza, elektryka itd. Agent odpowiedział, że takich informacji nie przekazują bo przecież to oczywiste, że muszą być.
Sami zastanówcie się kto co roku robi przeglądy kominów przez uprawnionego kominiarza, badanie uziomów przez uprawnionego elektryka itd. bo potem może być duże zdziwienie przy szkodzie.
Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3
- Gandalf
- Użytkownik
Temat koła zapasowego w nowych Touranach jest bardzo ciekawy ponieważ w konfiguratorze/cenniku nie ma informacji o tym, że w wersji 7os. NIE MA KOŁA ZAPASOWEGO!
Za to w cenniku jest informacja, że jest:
Pełnowymiarowe koło zapasowe stalowe (trendline)
Pełnowymiarowe koło zapasowe aluminowe (comfortline)
Dojazdowe koło zapasowe (highline)
Słowem się VW nie zająknął, że dotyczy to tylko wersji 5os.
Co ciekawe realia są takie, że dla wersji trendline i highline jest to samo czyli koło zapasowe 16 cali.
Co ciekawe realia są takie, że dla wersji trendline i highline jest to samo czyli koło zapasowe 16 cali.
-
- ____________________
- Auto:: Touran 2016 1,4 TSI DSG
- Imię:: Grzegorz
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Kolego ale cos chyba niedoczytales bo ja pamietam jak bralem pod uwage 7os tourana to gdzies widzialem ze 7os. ma opony RUNONFLAT i nie posiadają kola zapasowegoGandalf pisze:Temat koła zapasowego w nowych Touranach jest bardzo ciekawy ponieważ w konfiguratorze/cenniku nie ma informacji o tym, że w wersji 7os. NIE MA KOŁA ZAPASOWEGO!
- Gandalf
- Użytkownik
Zdecydowanie doczytałem info VW oraz sprawdziłem organoleptycznie.terex pisze: Kolego ale cos chyba niedoczytales bo ja pamietam jak bralem pod uwage 7os tourana to gdzies widzialem ze 7os. ma opony RUNONFLAT i nie posiadają kola zapasowego
Touran nie ma Runonflat - i tylko w wyposażeniu HL ma opony samouszczelniające się (cokolwiek by to nie znaczyło) lub trzeba dopłacić za koła fakultatywne Marseille, Salvador lub Vallelunga
Koła i opony:
trendline - Obręcze stalowe 6J x 16 Opony 205/60/ R 16
comfortline - Obręcze ze stopu metali lekkich "Trondheim" 6,5 J x 16 Opony 205/60 R 16
highline - Obręcze ze stopu metali lekkich "Stockholm" 6,5 J x 17 Opony 215/55 R 17 samouszczelniające się
W cenniku i konfiguratorze nie ma informacji, że wersja 7os nie ma koła zapasowego.