Co dziś zrobiłeś dla swojego auta? (2016)
- gordon
- ____________________
- Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
- Imię:: Ireneusz
- Podziękował: 115 razy
- Otrzymał podziękowań: 188 razy
Re: Co dziś zrobiłeś dla swojego auta? (2016)
Nie wiem czy już był taki wpis, ale ja dziś NIC nie zrobiłem dla swojego auta. Ale za to wczoraj i przedwczoraj poczyściłem klemy, "słupki" na aku, wszystkie masy pod maską na podłużnicy. Przesmarowałem wszystkie te elementy smarem miedziowym, solidnie dokręciłem i wydaje mi się, że od wczoraj Groubas nie podniósł obrotów po odpaleniu, naciśnięciu sprzęgła oraz na skrzyżowaniu, ani razu. Teraz obserwuję go
i z pełną odpowiedzialnością piszę, że jak sytuacja się powtórzy nie cofnę się przed kolejnymi działaniami 

- GioW
- Expert
- Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
- Imię:: Janek
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 91 razy
Touranek oddany do Krystiana (VAG Bauer Servis) na regenerację wtrysków - 3 pompka niestety umarła 

- Paweł.F
- ____________________
- Auto:: TOURAN 1,9 TDI, 2007
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 28 razy
Kolejny etap usuwania rudej z zakamarków. Tym razem pokrywa bagażnika - zamek pokrywy i oświetlenie tablicy rejestracyjnej. Po rozmontowaniu całości (zdjęcie plastiku i odkręcenie zespołu klamka/oświetlenie) wyglądało to tak:
- stąd pusta "dziura". Teraz skręcona całość jest śrubą z nakrętką, ale na wiosnę trzeba będzie do tematu wrócić i wykombinować coś sensownego tak, aby wymieniając podkładkę tablicy nie demontować wszystkiego. Ale tak bywa - zawsze trafi się niespodzianka...
Zrobiłem też fotki - dla pokazania - listwy stanowiącej zespół klamka/podświetlenie oraz "gumek" klamki i lampek. Czerwone strzałki to otwory mocujące zespół do klapy, żółte - zaczepy mocujące metalową osłonę zespołu - zdejmując ją nie trzeba nic robić na siłę - wyczepia się bez problemu, ruszając nią raz w jedną stronę, raz w drugą. Gumki, po całonocnym moczeniu w wodzie z mydłem, porządnie wyszorowałem przed montażem, podobnie jak plastikowe klosze lamp. Przed złożeniem w całość, zawiaski klamki oraz krawędzie gumek posmarowałem delikatnie smarem bezkwasowym. Na piątym zdjęciu, w górnym prawym rogu, widać pozostałości gniazda śruby mocującej tablicę oraz, w dolnym lewym rogu, fragment metalowej osłony całej listwy: Tak jak poprzednio, zaskoczyła mnie wielkość koniecznej do oczyszczenia powierzchni. Zwłaszcza, że na pierwszy rzut oka wydawało się, że lakier jest w porządku: Po polakierowaniu (baza plus bezbarwny) całość wygląda o wiele lepiej, niż przed
.
W przyszłym roku popróbuję chyba z aerografem zamiast pędzelka... 
Na trzecim zdjęciu widać, że prawa śruba podkładki pod tablicę postanowiła nie poddawać się i, współpracując z gniazdem, pozostać na swoim miejscu - nie pomógł nawet wszechmocny WD-40 

Zrobiłem też fotki - dla pokazania - listwy stanowiącej zespół klamka/podświetlenie oraz "gumek" klamki i lampek. Czerwone strzałki to otwory mocujące zespół do klapy, żółte - zaczepy mocujące metalową osłonę zespołu - zdejmując ją nie trzeba nic robić na siłę - wyczepia się bez problemu, ruszając nią raz w jedną stronę, raz w drugą. Gumki, po całonocnym moczeniu w wodzie z mydłem, porządnie wyszorowałem przed montażem, podobnie jak plastikowe klosze lamp. Przed złożeniem w całość, zawiaski klamki oraz krawędzie gumek posmarowałem delikatnie smarem bezkwasowym. Na piątym zdjęciu, w górnym prawym rogu, widać pozostałości gniazda śruby mocującej tablicę oraz, w dolnym lewym rogu, fragment metalowej osłony całej listwy: Tak jak poprzednio, zaskoczyła mnie wielkość koniecznej do oczyszczenia powierzchni. Zwłaszcza, że na pierwszy rzut oka wydawało się, że lakier jest w porządku: Po polakierowaniu (baza plus bezbarwny) całość wygląda o wiele lepiej, niż przed

Paweł
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Zwykłą nitonakrętkę trzeba od nowa zanitować i tyle, wpadnij na chwile to ci zanitujePaweł.F pisze:Na trzecim zdjęciu widać, że prawa śruba podkładki pod tablicę postanowiła nie poddawać się i, współpracując z gniazdem, pozostać na swoim miejscu - nie pomógł nawet wszechmocny WD-40 - stąd pusta "dziura". Teraz skręcona całość jest śrubą z nakrętką, ale na wiosnę trzeba będzie do tematu wrócić i wykombinować coś sensownego tak, aby wymieniając podkładkę tablicy nie demontować wszystkiego

- hubert222
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 2004 1.9 TDI AVQ
- Imię:: Hubert
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 48 razy
Wczorajszy mini spot u kolegi hagio i wymiana boardnetza 

Ostatnio zmieniony pn wrz 05, 2016 23:26 przez hubert222, łącznie zmieniany 1 raz.
- PioDer
- Przeglądacz
- Auto:: 1T2 1.9 BLS '07
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Paweł.F, moim zdaniem słabo, trzeba było zabezpieczyć podkładem epoksydowym dwuskładnikowym najpierw, do roku pewnie wyskoczy Ci ruda ponownie 

- Marcinas
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.9 BKC
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
Tutaj się zgodzę, sam muszę po roku poprawićPioDer pisze:Paweł.F, moim zdaniem słabo, trzeba było zabezpieczyć podkładem epoksydowym dwuskładnikowym najpierw, do roku pewnie wyskoczy Ci ruda ponownie

Marcinas - PPD
- Paweł.F
- ____________________
Wiem wiem, zdaję sobie z tego sprawę, że pewnie wróci
. Ale bez zrobienia tego przynajmniej w ten sposób, za rok byłoby zapewne gorzej. Niestety miałem bardzo mało czasu, żeby ogarnąć to lepiej, a i warunki dalekie od dobrych. A ze śrubą koncept już mam - wymienię w przyszłym roku (na słowo ASO dostaję nerwowych tick'ów
). Przy tej robocie jakoś postaram się też poprawić uszczelnienie wycieraczki - są wyraźne ślady wilgoci od wewnątrz 

Paweł
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 2007r,1.9 tdi bls
- Imię:: Robert
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Paweł.F tez mam takie rude wykwity jak ty,chcem się tez za to zabrać nie tylko od zewnątrz ale i od środka ,pytanie jak jest zamontowana plastikowa osłona ,ile tam jest śrub i jak zdjąć ja bez uszkodzeń.
- Paweł.F
- ____________________
Śrub jest cztery - dwie we wnęce trójkąta ostrzegawczego (mocują paski) i po jednej we wnękach (uchwytach) do zamykania klapy. Poza tym cała dolna osłona jest na 12-tu metalowych zatrzaskach. Odpinając trzeba ją podważyć, koniecznie czymś niemetalowym - łatwo zarysować lakier. Odpinamy od dolnej krawędzi - ja zacząłem od rogów klapy. Dobrze byłoby zaopatrzyć się przed robotą w zapasowe spinki - mi jedna pękła.

Paweł
-
- Zaawansowany
- Auto:: touran 2.0 BMM 2007
- Imię:: Grześ
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 43 razy
Ja może nic dla niego nie zrobiłem ale naszła mnie myśl ,żeby go zmienić na DSG więc może bedzie troszke gratów do sprzedania 

Touran 1t3 new beetle Kymco downtwon
669 997 911
669 997 911
- sianko86
- Specjalista
- Auto:: 2.0tdi CFHC 140km 2011rok
- Imię:: Damian
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
touranek dostal inne kółka
Zmiana cyfry na cyferblacie
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy