Webasto dogrzewacz ogrzewanie postojowe - usterki, naprawa
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
Re: Webasto dogrzewacz ogrzewanie postojowe - usterki, napra
Kolego nie obrażaj osób będących na tym forum, ze mną włącznie.
A co do tego co napisałeś, to prawda, jeżeli masz pełny piec, albo dogrzewacz z przerobioną płytką na pełne (w takim przypadku nie masz menu na liczniku) + panel z Webasto + Telestart + pilot to Ci się wszystko włączy uruchamiając piec z pilota, są tylko dwa przypadki w jakim nie będziesz miał możliwości nastawić piec na włączanie pieca na odpowiedni dzień i godzinę:
- gdy mamy taki zestaw z pełnym piecem i nie mamy licznika z pełnym fisem,
- gdy mamy piec z przerobioną płytką bo tak jak wcześniej już pisałem nie pojawi nam się menu na liczniku nawet jak będziemy go mieli z pełnym Fis-em
Kolego kombinujesz jak chłop pod górkę, a nie lepiej było za miast montować jajka to wymienić licznik na taki z pełnym Fisem, zakładasz zestaw z pełnym piecem i masz jak fabryka wypuściła.
Ja to tak widzę.
EDIT, jeżeli nie mamy panela z Webasto to tylko IPCU lub inne bajery jakie teraz można kupić na zagranicznych stronach aukcyjnych, tylko jak dla mnie ich koszt powala.
Tyle ode mnie.
Bo widzę że kolega to chce wszystko na tacy na tym forum dostać, a ciekawi mnie ile sam wniósł do tego forum.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
A co do tego co napisałeś, to prawda, jeżeli masz pełny piec, albo dogrzewacz z przerobioną płytką na pełne (w takim przypadku nie masz menu na liczniku) + panel z Webasto + Telestart + pilot to Ci się wszystko włączy uruchamiając piec z pilota, są tylko dwa przypadki w jakim nie będziesz miał możliwości nastawić piec na włączanie pieca na odpowiedni dzień i godzinę:
- gdy mamy taki zestaw z pełnym piecem i nie mamy licznika z pełnym fisem,
- gdy mamy piec z przerobioną płytką bo tak jak wcześniej już pisałem nie pojawi nam się menu na liczniku nawet jak będziemy go mieli z pełnym Fis-em
Kolego kombinujesz jak chłop pod górkę, a nie lepiej było za miast montować jajka to wymienić licznik na taki z pełnym Fisem, zakładasz zestaw z pełnym piecem i masz jak fabryka wypuściła.
Ja to tak widzę.
EDIT, jeżeli nie mamy panela z Webasto to tylko IPCU lub inne bajery jakie teraz można kupić na zagranicznych stronach aukcyjnych, tylko jak dla mnie ich koszt powala.
Tyle ode mnie.
Bo widzę że kolega to chce wszystko na tacy na tym forum dostać, a ciekawi mnie ile sam wniósł do tego forum.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- cam3ridge
- Początkujący
- Auto:: VW Touran 1.9 BKC 2004r.
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Kolego, nikogo nie obrażałem , ani wcześniej ani teraz, a sam zostałem przez "kolegę" wesol potraktowany jak byle gnojek. Ale łatwiej mnie zwrócić uwagę.
Temat nie jest łatwy i dlatego zwracam się do was , do osób którzy maja większa wiedzę w temacie, i chyba po to takie fora kiedyś powstawały, prawda. A nie odpowiadać po sto razy jaki olej wlać i na jakie żarówki wymienić.
Nie ,nie chce też mieć wszystkiego na tacy. Sam drążę temat już chwile i póki co nie znalazłem rozwiązania ,dlatego pytam tu. Jak się okazało nie sam ma taki problem kolega hagio tez zgłasza taka ciekawostkę
Jeśli się komuś będzie chciało czytać , to tak oto u mnie wygląda.
VW Touran , oryginalnie dogrzewacz , przerobiony na ogrzewanie postojowe.
Dodatkowo panel klimatronika wymieniony na opcje z ogrzewaniem postojowym zamienione piny 16 i 20
Jak to wyglądało :
-Piec startuje automatycznie po zapaleniu silnika
-Piec startuje po wciśnięciu przycisku ogrzewania postojowego na panelu
klimatronika - niezależnie czy silnik ciepły czy zimny
-Po uruchomieniu pieca z przycisku przy zapłonie wyłączonym, po nagrzaniu do
temperatury X , webasto odpala klimatronika
Tak według mnie jest ok.
Teraz problem.
W związku z tym iż dostałem info zwrotne od fachowca który mi ten piec przysłał po serwisie i przerobieniu (fleszowaniu) na postojowe , ze przy full fis nie zadziała programowanie na daną godzinę, wymyśliłem sobie że zamontuje zegar webasto 1533 tzw Jajko , aby ogrzewanie startowało o godzinie X , żebym nie musiał wychodzić z domu i uruchamiać pieca manualnie , po to żeby mieć już ciepło w aucie kiedy będę musiał gdzieś jechać.
Zebrałem info z tu z forum , oraz od fachowca, że należy podciągnąć do kabiny przewód z pieca (pin nr 2) i podłączyć do zegara(w-bus), tak tez zrobiłem , a sam zegar podłączyłem do stałego plusa i minusa w kabinie.
Teraz wygląda to tak , że zegar odpala piec z przycisku płomienia i zgodnie z zaprogramowanej godziny, reszta się nie zmieniła , czyli sterowanie automatyczne z przycisku panelu kilmatronika.
Problemem jest to, że nie zależnie jak zostawię ustawiony klimatronik , zegar nie odpala mi nadmuchu w kabinie czyli nie uruchamia mi klimatronika , co dawało włączenie ogrzewanie z przycisku panelu klimatronika. Nagrzewa mi sam płyn. Wygląda to tak że np. po 30 min pracy, szyby dalej są zaszronione , w aucie zimno , a płyn po włączeniu zapłonu , ma prawie 90 st.
Temat nie jest łatwy i dlatego zwracam się do was , do osób którzy maja większa wiedzę w temacie, i chyba po to takie fora kiedyś powstawały, prawda. A nie odpowiadać po sto razy jaki olej wlać i na jakie żarówki wymienić.
Nie ,nie chce też mieć wszystkiego na tacy. Sam drążę temat już chwile i póki co nie znalazłem rozwiązania ,dlatego pytam tu. Jak się okazało nie sam ma taki problem kolega hagio tez zgłasza taka ciekawostkę
Jeśli się komuś będzie chciało czytać , to tak oto u mnie wygląda.
VW Touran , oryginalnie dogrzewacz , przerobiony na ogrzewanie postojowe.
Dodatkowo panel klimatronika wymieniony na opcje z ogrzewaniem postojowym zamienione piny 16 i 20
Jak to wyglądało :
-Piec startuje automatycznie po zapaleniu silnika
-Piec startuje po wciśnięciu przycisku ogrzewania postojowego na panelu
klimatronika - niezależnie czy silnik ciepły czy zimny
-Po uruchomieniu pieca z przycisku przy zapłonie wyłączonym, po nagrzaniu do
temperatury X , webasto odpala klimatronika
Tak według mnie jest ok.
Teraz problem.
W związku z tym iż dostałem info zwrotne od fachowca który mi ten piec przysłał po serwisie i przerobieniu (fleszowaniu) na postojowe , ze przy full fis nie zadziała programowanie na daną godzinę, wymyśliłem sobie że zamontuje zegar webasto 1533 tzw Jajko , aby ogrzewanie startowało o godzinie X , żebym nie musiał wychodzić z domu i uruchamiać pieca manualnie , po to żeby mieć już ciepło w aucie kiedy będę musiał gdzieś jechać.
Zebrałem info z tu z forum , oraz od fachowca, że należy podciągnąć do kabiny przewód z pieca (pin nr 2) i podłączyć do zegara(w-bus), tak tez zrobiłem , a sam zegar podłączyłem do stałego plusa i minusa w kabinie.
Teraz wygląda to tak , że zegar odpala piec z przycisku płomienia i zgodnie z zaprogramowanej godziny, reszta się nie zmieniła , czyli sterowanie automatyczne z przycisku panelu kilmatronika.
Problemem jest to, że nie zależnie jak zostawię ustawiony klimatronik , zegar nie odpala mi nadmuchu w kabinie czyli nie uruchamia mi klimatronika , co dawało włączenie ogrzewanie z przycisku panelu klimatronika. Nagrzewa mi sam płyn. Wygląda to tak że np. po 30 min pracy, szyby dalej są zaszronione , w aucie zimno , a płyn po włączeniu zapłonu , ma prawie 90 st.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Chodzi oto że skoro wiedzą na FB to trzeba tam pytać.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
miki55
- Zaawansowany
- Auto:: 1.9 bls
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 29 razy
Szkoda że nie masz telestarta T100 bo to rozwiązało by chyba problem z ustawieniem godziny odpalania.
- hagio
- Expert
- Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
- Imię:: BARTOSZ
- Podziękował: 276 razy
- Otrzymał podziękowań: 153 razy
- Kontakt:
Po dzisiejszych moich testach odpowiedź już z Łukaszem znamy i co jest przyczyną. Zegarek 1533 owszem uruchomi piec bez zbędnego kodowania natomiast nie uruchomi wentylatora w kabinie. Natomiast Telestart zakodowany uruchomi nawiew przy ok.temperaturze 40 stopni. Najwyraźniej po w-bus idzie inne polecenie do pieca. Solucja- piec Standheizung z odpowiednim sw oraz odpowiedni licznik Full FIS. lub Telestart co dla mnie jest najwygodniejszym rozwiązaniem. Dla celów naukowych sprawdzę jak to się ma z telestartem T100 bo mam parę zestawów.
-
misiu0
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.9 TDI
- Imię:: Artur
Witam czy telestart t91 lub t90 spięty razem ze sterownikiem jajko 1533 uruchomi piec z wentylatorami chodzi o to że jajko uruchamia ale bez wentylatorów czy te dwa moduły rozwiążą problem bedzie wykorzystane tylko jajko 1533 razem z t91 bez pilota to ze wystartuje z pilota to wiem
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
A co ma uruchomić te wentylatory ?????
Sam piec ????
Kiedy to sam piec uruchamia wentylatory ????
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Sam piec ????
Kiedy to sam piec uruchamia wentylatory ????
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
misiu0
- Początkujący
A co wedlug ciebie ma uruchomić ten piec i jajko i telestart go uruchamia bez problemu tylko jajko nie uruchamia wentylatorów A telestart uruchamia bez problemu więc pytam czy jajko spięte razem z telestartem bo jest taka możliwość poprzez y-cabel uruchomi wentylatory czy sygnał podany przez jajko przez telestart zadziała tak samo ja pilot który podaje sygnał do telestartu.Dodam że mam panel z obsługą webasto który działa po naciśnięciu guzika wentylatory startują.
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
Kolego samych wentylatorów nigdy nie uruchamiał sam piec, robił to albo panel z Webasto, który miał w sobie soft do tego (i dlatego jest on niezbędny do działania Wbeasto), albo jak zakładaliśmy jajko robił to przekaźnik IPCU wypuszczony od firmy Webasto i kodowany do danego auta.
W wiązce do IPCU podciągnięte są do zwykłego panela climatronic dwa przewody, które uruchamiają wentylator na 2 biegu.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
W wiązce do IPCU podciągnięte są do zwykłego panela climatronic dwa przewody, które uruchamiają wentylator na 2 biegu.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
misiu0
- Początkujący
Kolego nie o to chodzi pytanie jest proste telestart t91 uruchamia piec z wentylatorami po otrzymaniu sygnału z pilota potwierdzone przez użytkowników ja nie chce pilota bo jest mi bez użyteczny zamiast tego chcę podłączyć 1533 do telestartu t91 czy to zadziała wszystko inne mam ok panel uruchamia webasto z guzika.lnaczej czy sygnał z jajka idzie przez telestart do pieca czy omija telestart
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
Kolego a czytałeś wypowiedź kolegi wyżej:
"Zegarek 1533 owszem uruchomi piec bez zbędnego kodowania natomiast nie uruchomi wentylatora w kabinie."
Jeżeli ktoś chce zamontować jajko bo nie ma licznika z pełnym Fisem i nie ma Menu od Webasto, bo chce mieć nastawy czasowe, to jak widać tak to nie działa.
Po co wydawać 200 zł na jajko jak można w tej cenie podmienić licznik na taki z pełnym Fis-em, bez sensu.
I tyle w temacie.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
"Zegarek 1533 owszem uruchomi piec bez zbędnego kodowania natomiast nie uruchomi wentylatora w kabinie."
Jeżeli ktoś chce zamontować jajko bo nie ma licznika z pełnym Fisem i nie ma Menu od Webasto, bo chce mieć nastawy czasowe, to jak widać tak to nie działa.
Po co wydawać 200 zł na jajko jak można w tej cenie podmienić licznik na taki z pełnym Fis-em, bez sensu.
I tyle w temacie.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
miki55
- Zaawansowany
- Auto:: 1.9 bls
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 29 razy
Przed chwilą testowane po telefonie od kogoś z forum. Niestety nie działa, piec włącza się , wentylator niestety nie. Natomiast pojawia się ładny migający napis na jajku TELEmisiu0 pisze:Kolego nie o to chodzi pytanie jest proste telestart t91 uruchamia piec z wentylatorami po otrzymaniu sygnału z pilota potwierdzone przez użytkowników ja nie chce pilota bo jest mi bez użyteczny zamiast tego chcę podłączyć 1533 do telestartu t91 czy to zadziała wszystko inne mam ok panel uruchamia webasto z guzika.lnaczej czy sygnał z jajka idzie przez telestart do pieca czy omija telestart
- cam3ridge
- Początkujący
Orientuje się który z kolegów który piec (SW) będzie działał z licznikiem Full FIS - tzn będą wyświetlane ustawienia ogrzewania.
EDIT: Jak jest z zaworkiem N109 , mam dogrzewacz bez zaworka , mam szukać pełnego ogrzewania też bez , czy nie ma to znaczenia ?
Dziekuje.
Szczęśliwego Nowego Roku
EDIT: Jak jest z zaworkiem N109 , mam dogrzewacz bez zaworka , mam szukać pełnego ogrzewania też bez , czy nie ma to znaczenia ?
Dziekuje.
Szczęśliwego Nowego Roku
- cam3ridge
- Początkujący
Naprawdę ? Chciało ci się ? Dziękuje za "pomoc"miki55 pisze:To o co pytasz jest na forum. Kłopot z czytaniem?
Życzę ci Szczęśliwego Nowego Roku !!!