VW Touran - Światła do jazdy dziennej - kodowanie

Miejsce do prezentowania własnych modyfikacji - co ulepszyliśmy, usprawniliśmy i chcemy podzielić się tym z innymi.

Statystyka użyteczności :) - Po przeczytaniu:

Dobrze wiedzieć, zakoduję sobie wersję North America:)
108
73%
Dobrze wiedzieć, zakoduję sobie wersję Skandinavian
12
8%
Nie będę poprawiał po fabryce, oni wiedzą co robią
2
1%
Prędzej sobie LED'owe dzienne dołożę
26
18%

Liczba głosów: 148

bluszcz
Początkujący
Auto:: Touran 2.0 TDI BMM, 2007
Imię:: Grzesiek
Podziękował: 2 razy

Re: VW Touran - Światła do jazdy dziennej - kodowanie

Post autor: bluszcz »

Witam, mieliście tak?
w Touranie mam zakodownane światła na sposób Płn. Amerykański, ale świecą się też oba kierunkowskazy z przodu, słabo ale świecą. Już kilka razy diagnosta na stacji badań zwracał mi uwagę że tak być nie powinno, pieczątkę dał ale gadał.

Czy coś zostało źle zakodowane? (robił to poprzedni właściciel auta).
Awatar użytkownika
marcyb3
Expert
Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
Imię:: Marcin
Podziękował: 141 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Post autor: marcyb3 »

Może masz zakodowane światła pozycyjne jako USA wtedy pozycja świeci z pozycji kierunku. Chyba ze się mylę to nich ktoś mnie poprawi [WHITE SMILING FACE]

wystukane z mojego Siamsiunga :P
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
Awatar użytkownika
rzutnik
Specjalista
Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
Imię:: Wojtek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 133 razy

Post autor: rzutnik »

bluszcz pisze:Witam, mieliście tak?
w Touranie mam zakodownane światła na sposób Płn. Amerykański, ale świecą się też oba kierunkowskazy z przodu, słabo ale świecą. Już kilka razy diagnosta na stacji badań zwracał mi uwagę że tak być nie powinno, pieczątkę dał ale gadał.
Świecenie kierunków z przodu jest niezgodne z przepisami obowiązującymi w PL więc tak naprawdę to diagnosta nie powinien ci podbić badań. Wiem że po naszych drogach jeżdżą samochody z tak zakodowanymi światłami ale w przypadku upierdliwego policjanta masz pewny mandat.
bluszcz
Początkujący

Zdaje sobie sprawę że jest to niezgodne z przepisami.
Jeżdżę tak juz 3 lata i mandatu za to nie dostałem.

Czy ktoś mógłby doradzić co zmienić, i jak aby zgasić niepotrzebne żarówki ?
Ewentualnie chciarz naprowadzic gdzie szukać.

Dzieki
Awatar użytkownika
marcyb3
Expert
Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
Imię:: Marcin
Podziękował: 141 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Post autor: marcyb3 »

Musisz kolego zmienić kodowanie i będzie wszystko ok , chwila roboty. Jak masz vcds to nie problem a jak nie masz to poszukaj kogoś w okolicy kto ma i Ci przekoduje:)

wystukane z mojego Siamsiunga :P
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Post autor: yox »

bluszcz pisze:Zdaje sobie sprawę że jest to niezgodne z przepisami.
Jeżdżę tak juz 3 lata i mandatu za to nie dostałem.

Czy ktoś mógłby doradzić co zmienić, i jak aby zgasić niepotrzebne żarówki ?
Ewentualnie chciarz naprowadzic gdzie szukać.

Dzieki
... :uklon: http://www.touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=6616 Pkt.14 ;)
bluszcz
Początkujący

Mam VCDS-a może czas wykorzystać go nie tylko do oczytywania i kasowani błędów.
Tylko skąd czerpac wiedze o tym kodowaniu - jest jakiś manual?
Ostatnio zmieniony wt lis 22, 2016 10:54 przez bluszcz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gordon
Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
Imię:: Ireneusz
Podziękował: 115 razy
Otrzymał podziękowań: 188 razy

Post autor: gordon »

bluszcz pisze:Mam VCDS-a może czas wykorzystać go nie tylko do oczytywania i kasowani błędów.
Tylko skąd czerpac wiedze o tym kodowaniu - jest jakiś nabiał?
Jak to skąd? Wszystko masz na forum. Wystarczy użyć szukaj. Na początek zajrzyj do działu "Własne modyfikacje" gdzie Koledzy w pocie czoła, niejednokrotnie z duszą na ramieniu, ponieważ właściwie to odkrywali Amerykę, opracowywali i publikowali manuale.
bluszcz
Początkujący

Tak zrobię - dzięki
Mario_KG
Początkujący
Auto:: Touran 2.0 TDI Highline
Imię:: Mariusz
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Mario_KG »

Witam, skorzystałem ze wskazówek, uruchomiłem światła w trybie "Ameryka Północna" mój Turanik 2007r wersja Highline z bixenonami skrętnymi z doświetlaniem zakrętów i czujnikiem deszczu . Sterownik bordnetz mam 23 bitowy. Mam teraz problem bo w dzień włączają mi się żarówki doświetlania zakrętów na zakrętach. Czy jest możliwe wyłączenie doświetlania w trybie dziennym.
Touran 2007 2.0 TDI DSG BMM 140/168 Mod w Łowiczu :P
Wyposarzenie fabryczne:
- Kierownica Multifunkcja
- Full FIS
- RLS
- Bixenon skrętny
- Chrom pakiet
- Dogrzewacz
- RNS510
- Lusterka fotochromatyczne
- Czujnik deszczu/światła
- Alufelgi 16"
Kabel jest:P
W planach:
Grill od R Line
Bluetooth audio in
Awatar użytkownika
gordon
Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
Imię:: Ireneusz
Podziękował: 115 razy
Otrzymał podziękowań: 188 razy

Post autor: gordon »

Mario_KG pisze:Witam, skorzystałem ze wskazówek, uruchomiłem światła w trybie "Ameryka Północna" mój Turanik 2007r wersja Highline z bixenonami skrętnymi z doświetlaniem zakrętów i czujnikiem deszczu . Sterownik bordnetz mam 23 bitowy. Mam teraz problem bo w dzień włączają mi się żarówki doświetlania zakrętów na zakrętach. Czy jest możliwe wyłączenie doświetlania w trybie dziennym, drugi problem mam z czułością w pochmurne dni świeci mi wszystko bez trybu dziennego. Które bity lub gdzie kodować czułość załączania oświetlenia dziennego.
Ja mam doświetlanie zakrętów przez halogeny i u mnie ten problem co u Ciebie nie występuje, więc tu nie pomogę :(
A jeżeli chodzi o przełączanie dzienne-pełne musisz wejść w bordnetz i przekodować czułość w podsystemie RLS, na początek spróbuj takie dwa (jedno jest Jarrego drugie Yoxa, sorry chłopaki, ale nie pamiętam które czyje):
01509197,
01511967.
I mnie też teraz w niektóre pochmurne i dżdżyste dni włączają się pełne światła. Czasami jak jest pochmurnie i jadę np przez jakiś zalesiony teren to też potrafi przełączyć na pełne. Pojeździsz i obadasz czy pełne światła włączają się kiedy chcesz. Ja osobiście jeżdżę na tym pierwszym.
A jeżeli chodzi o bixenony to jest opcja zakodowania dziennych w halogenach przeciwmgłowych (o ile posiadasz), co też jest niezgodne z prawem, ale wiem, że niektórzy tak jeżdżą. Jeden Touran polift u mnie w mieście, tak btw. niezrzeszony, właśnie tak jeździ. Ja osobiście miałem, ale zmieniłem na tryb Ameryka (tylko światła mijania) ściemniony do 50%.
Mario_KG
Początkujący
Auto:: Touran 2.0 TDI Highline
Imię:: Mariusz
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Mario_KG »

gordon pisze:A jeżeli chodzi o bixenony to jest opcja zakodowania dziennych w halogenach przeciwmgłowych (o ile posiadasz), co też jest niezgodne z prawem, ale wiem, że niektórzy tak jeżdżą.
gordon pisze:
Mario_KG pisze:Witam, skorzystałem ze wskazówek, uruchomiłem światła w trybie "Ameryka Północna" mój Turanik 2007r wersja Highline z bixenonami skrętnymi z doświetlaniem zakrętów i czujnikiem deszczu . Sterownik bordnetz mam 23 bitowy. Mam teraz problem bo w dzień włączają mi się żarówki doświetlania zakrętów na zakrętach. Czy jest możliwe wyłączenie doświetlania w trybie dziennym, drugi problem mam z czułością w pochmurne dni świeci mi wszystko bez trybu dziennego. Które bity lub gdzie kodować czułość załączania oświetlenia dziennego.
Ja mam doświetlanie zakrętów przez halogeny i u mnie ten problem co u Ciebie nie występuje, więc tu nie pomogę :(
A jeżeli chodzi o przełączanie dzienne-pełne musisz wejść w bordnetz i przekodować czułość w podsystemie RLS, na początek spróbuj takie dwa (jedno jest Jarrego drugie Yoxa, sorry chłopaki, ale nie pamiętam które czyje):
01509197,
01511967.
I mnie też teraz w niektóre pochmurne i dżdżyste dni włączają się pełne światła. Czasami jak jest pochmurnie i jadę np przez jakiś zalesiony teren to też potrafi przełączyć na pełne. Pojeździsz i obadasz czy pełne światła włączają się kiedy chcesz. Ja osobiście jeżdżę na tym pierwszym.
A jeżeli chodzi o bixenony to jest opcja zakodowania dziennych w halogenach przeciwmgłowych (o ile posiadasz), co też jest niezgodne z prawem, ale wiem, że niektórzy tak jeżdżą. Jeden Touran polift u mnie w mieście, tak btw. niezrzeszony, właśnie tak jeździ. Ja osobiście miałem, ale zmieniłem na tryb Ameryka (tylko światła mijania) ściemniony do 50%.
Mam przeciwmgielne halogeny właśnie w dzień fajnie świecą tylko te doświetlanie dziwnie wygląda jak po rondach jeżdżę. W którymś z bitów znalazłem wyłączenie głowicy bixenona ale sypało błedami więc wróciłem do poprzednich ustawień.
Touran 2007 2.0 TDI DSG BMM 140/168 Mod w Łowiczu :P
Wyposarzenie fabryczne:
- Kierownica Multifunkcja
- Full FIS
- RLS
- Bixenon skrętny
- Chrom pakiet
- Dogrzewacz
- RNS510
- Lusterka fotochromatyczne
- Czujnik deszczu/światła
- Alufelgi 16"
Kabel jest:P
W planach:
Grill od R Line
Bluetooth audio in
Awatar użytkownika
Łuki 82
Przeglądacz
Auto:: 1,9 TDI AVQ Trendline 03
Imię:: Łukasz
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: Łuki 82 »

Witam, u mnie natomiast po zmianie na Tryb Ameryka Północna po przełączeniu na tryb auto na włączniku świateł na zaciągniętym ręcznym świecą się tylko przednie a po zwolnieniu zapalają się wszystkie, na wyłączonych światłach jest prawidłowo jak w poradniku, ogólnie jest to fajna funkcja lecz nie jak się ma tryb auto we włączniku, jak się robi ciemno trzeba przełączyć do końca w prawo co jest dla mnie nie wygodne :roll: pozostaje przy oryginalnym ustawieniu, może przyzwyczajenie :lol:
ANDRIUBIKER
Początkujący
Auto:: PASSAT B7 2014
Imię:: AND
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: ANDRIUBIKER »

ale to wszystko jest w kodowaniu, możesz ustawić tryb skandynawia, i wtedy światła, święcą ciągle, po za płonie (wraz z pozycyjnymi przód i tył,), i możesz ustawić tryb ameryka, wtedy jeśli masz drl to przy przełączniku na 0 , po zapłonie świecą się jedynie one, jak nie ma drl , to same światła mijania świecą( bez pozycyjnych) i dodatkowo w obu przypadkach, jest opcja aby światła gasły po zaciągnięciu ręcznego, ale to można odznaczyć, w niektórych wersjach mając drl ( oczywiście fabryczne) to można zakodować aby na fos była możliwość wyłączenia i tych osobno, a przełącznik auto w każdej z opcji automatycznie przełącza światła z drl na mijania poz mroku lub w tunelu, lub jak nie ma drl, to po zmroku do świateł mijania w trybie ameryka automtycznie załącza wszystkie pozycyjne i oświetlenie liczników po zmroku
Awatar użytkownika
Łuki 82
Przeglądacz
Auto:: 1,9 TDI AVQ Trendline 03
Imię:: Łukasz
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: Łuki 82 »

Nie kumam ale, nie mam czujnika zmierzchu tylko włącznik z funkcją auto.
ODPOWIEDZ