Nie tylko CH, CJ i CK też będzie ok.Tomasz_W-wa pisze:Przykro mi ale nie będzie kompatybilny, w Twoim przypadku tylko CH.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
VW Touran - Kierownica multifunkcyjna MFSW - manual
- winetu_vip
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 2.0, AZV+, 2004
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 36 razy
Re: VW Touran - Kierownica multifunkcyjna MFSW - manual
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
winetu_vip a te moduły CJ i CK to przecież chodzę tylko w autku z Lin 2.0 a kolega ma w swoim 1.3 to jak mają za trybić. Ten CH właśnie jest kompatybilny z 1.3 i 2.0 i dlatego jest tak poszukiwany.
No chyba że mam złą rozpiskę modułów z RossTecha albo po prostu moja wiedza jest mizerna
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
No chyba że mam złą rozpiskę modułów z RossTecha albo po prostu moja wiedza jest mizerna

Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
popo666
Nie uzyskasz pełnej funkcjonalności tej kiery bez wymiany zegarów na kolorowe lub czarno-białe.
Co do tempomatu, musisz wymienić manetke na: 1K0 953 513 G , lub (poszukaj na necie, bo nie pamiętam) zamienić lub zewrzeć 2 przewody w starej.
Przestał działać tempomat i pojawiły mi się następujące błędy:
Nie uzyskasz pełnej funkcjonalności tej kiery bez wymiany zegarów na kolorowe lub czarno-białe.
Co do tempomatu, musisz wymienić manetke na: 1K0 953 513 G , lub (poszukaj na necie, bo nie pamiętam) zamienić lub zewrzeć 2 przewody w starej.
-
- Początkujący
- Auto:: VW Sharan, CFFB, '13
- Imię:: Piotr
Dzięki za odpowiedź, manetkę można kupić na allegro pytanie mam do zegarów jaki numer zegara muszę kupić żeby zachować kolorystykę (niebieskie zegary, czerwone wskazówki) i jakie przeróbki zrobić, żeby uzyskać pełną funkcjonalność kiery. Rozumiem, że licznik z pełnym FIS.
Przyciski z prawej strony powinny działać na radio? a FIS sterowany będzie z manetki? Czy moja manetka się nada do pełnego FIS'a czy również ją wymienić muszę??
Przyciski z prawej strony powinny działać na radio? a FIS sterowany będzie z manetki? Czy moja manetka się nada do pełnego FIS'a czy również ją wymienić muszę??
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
Kolego do działa kierownicy 12 przyciskowej potrzeba wymienić licznika ale nie na czerwony Fis tylko na nowszego typu czyli kolor lub czarno biały, do sprawdzenia również pompa ABS-u bo może być również do wymiany.
Co do manetek to szukaj z nowszymi piktogramami i lewa musi być z obsługą tempomatu, a prawa bez obsługi komputera pokładowego bo po założeniu kierownicy funkie na Fis-e będziesz przestawia z kierownicy.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Co do manetek to szukaj z nowszymi piktogramami i lewa musi być z obsługą tempomatu, a prawa bez obsługi komputera pokładowego bo po założeniu kierownicy funkie na Fis-e będziesz przestawia z kierownicy.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
- Początkujący
Teraz już zmieniam funkcje Fis- u na kierownicy, a mnie chodzi czy mogę sterować radiem prawymi przyciskami a FIS sterować z manetki.
A jak nie wymienię licznika to powinienem zmienić manetkę bez sterowania Fis. Koledzy którzy mają większe doświadczenie niech podpowiedzą co się najlepiej opłaca zrobić??
A jak nie wymienię licznika to powinienem zmienić manetkę bez sterowania Fis. Koledzy którzy mają większe doświadczenie niech podpowiedzą co się najlepiej opłaca zrobić??
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
U mnie w zestawie: Pełen czerwony FIS+ moduł CH+ kiera 12 przyciskowa+ RNS510 przy kodowaniu :0003401popo666 pisze:Teraz już zmieniam funkcje Fis- u na kierownicy, a mnie chodzi czy mogę sterować radiem prawymi przyciskami a FIS sterować z manetki.
i po wymianie lewej manetki, działa tempomat,
lewa strona kiery:
1.głośniej----ciszej - działa
2.wybieranie głosowe - działa
3.odbieranie połączeń - działa
4.zmiana stacji, utworu - nie działa
prawa strona kiery:
działają tylko przyciski góra---dół i nimi moge poruszać sie po menu na FIS-ie, analogicznie jak z manetki.
Niestety w/w zestawie nic wiecej nie wymodzę, jak to mówią 'z g.... bata nie ukręcisz'

Do pełnej funkcjonalności, muszę wymienić zegary, na nowsze (inny protokół przesyłania danych).
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
Wypowiedź yox powinna Ci dać do myślenia.
Licznik kolor lub czarno biały nie jest przystosowany do działania z kierownicą multi i z manetką z przyciskami, dlatego wymieniasz na taką bez przycisków.
Może być nawet tak że jak założysz licznik kolor a zostawisz manetkę z przyciskami to nie będzie Ci działać prawa strony przycisków na kierownicy i oczywiście przestawianie z manetki też.
Po prostu nowsze liczniki są już tylko pod sterowanie z kiery.
Dodam nawet że ostatnie liczniki z czerwonym Fis-em też już tak miały.
Lepszym rozwiązaniem jest np. zamontowanie kolorowego licznika i zostawienie kierownicy multi z 8 plastikowymi przyciskami i na takim zestawie wszystko też będzie śmigało, ale w odwrotną stronę już nie (czytaj kiera z 12 przyciskami i licznik z czerwonym Fis-em)
Tyle ode mnie.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Licznik kolor lub czarno biały nie jest przystosowany do działania z kierownicą multi i z manetką z przyciskami, dlatego wymieniasz na taką bez przycisków.
Może być nawet tak że jak założysz licznik kolor a zostawisz manetkę z przyciskami to nie będzie Ci działać prawa strony przycisków na kierownicy i oczywiście przestawianie z manetki też.
Lepszym rozwiązaniem jest np. zamontowanie kolorowego licznika i zostawienie kierownicy multi z 8 plastikowymi przyciskami i na takim zestawie wszystko też będzie śmigało, ale w odwrotną stronę już nie (czytaj kiera z 12 przyciskami i licznik z czerwonym Fis-em)
Tyle ode mnie.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 116 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
Etam.... słyszałes ze dzwonią ale nie wiesz gdzieTomasz_W-wa pisze:......
.
Tomasz_W-wa
Licznik może działać z manetką jak i z Kierownicą.
nie zaleca się jednak założenia KIEROWNICy i MANETKi bo wtedy kierownica traci swoje funkcje.
Z Manetki po prostu beznadziejnie się to obsługuje ale "na bezrybiu i rak ryba"
Kolor, czarnobiały , czy czerwone po 2007r.
nie ma znaczenia.
-
- Początkujący
U mnie działa tak samo tylko manetkę lewą muszę zmienić. Prawą zostawię bez zmian.yox pisze:U mnie w zestawie: Pełen czerwony FIS+ moduł CH+ kiera 12 przyciskowa+ RNS510 przy kodowaniu :0003401
i po wymianie lewej manetki, działa tempomat,
lewa strona kiery:
1.głośniej----ciszej - działa
2.wybieranie głosowe - działa
3.odbieranie połączeń - działa
4.zmiana stacji, utworu - nie działa
prawa strona kiery:
działają tylko przyciski góra---dół i nimi moge poruszać sie po menu na FIS-ie, analogicznie jak z manetki.
Niestety w/w zestawie nic wiecej nie wymodzę, jak to mówią 'z g.... bata nie ukręcisz'
Zastanawia mnie dlaczego przestało działać automatyczne dostosowanie głośności radia do prędkości, radio: http://www.blaupunkt.com/pl/nc/produkty ... ngle/7135/ przedtem działało.
Skąd taki alarm

- winetu_vip
- Zaawansowany
Kolega Robert87 napisał że ma licznik czarno biały...
moduł CJ na 100% obsługuje LIN 1.3 i 2.0, wiem bo taki mam zamontowany u siebie.
To jeżeli ma zegary czarno-białe to może spokojnie zamontować moduł, CJ lub CK.Robert87 pisze:Licznik mam czarno biały także kierownica zagra bez problemu, ale najbardziej mi o ten moduł CD chodzi czy normalnie podejdzie bez żadnych problemów.
Tomek mizerna może nie jestTomasz_W-wa pisze:winetu_vip a te moduły CJ i CK to przecież chodzę tylko w autku z Lin 2.0 a kolega ma w swoim 1.3 to jak mają za trybić. Ten CH właśnie jest kompatybilny z 1.3 i 2.0 i dlatego jest tak poszukiwany.
No chyba że mam złą rozpiskę modułów z RossTecha albo po prostu moja wiedza jest mizerna![]()
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa

- Tomasz_W-wa
- Władca postów
No to super wiadomość i w 100% sprawdzona
Nie od dziś wiadome że na stronie RossTech-a są błędy:
http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.ph ... e_Versions
A ten CK to również obsługuje 1.3 i 2.0 ????
No tak chyba jakieś zaćmienie dostałem jak czytałem posta Robert87.
Ale moduł musi szukać który obsługuje moduł skrętu na kierownicy.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa

Nie od dziś wiadome że na stronie RossTech-a są błędy:
http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.ph ... e_Versions
A ten CK to również obsługuje 1.3 i 2.0 ????
No tak chyba jakieś zaćmienie dostałem jak czytałem posta Robert87.
Ale moduł musi szukać który obsługuje moduł skrętu na kierownicy.
Pozdrawiam

Tomasz_W-wa
- winetu_vip
- Zaawansowany
Podejrzewam, że tak ale na 100% nie wiem. Na którymś z forum widziałem kodowanie tego modułu ale gdzieś mi to umknęło...Tomasz_W-wa pisze:A ten CK to również obsługuje 1.3 i 2.0 ????
Jak najbardziej czujnik kąta skrętu musi byćTomasz_W-wa pisze:Ale moduł musi szukać który obsługuje moduł skrętu na kierownicy.

-
- Użytkownik
- Auto:: Golf GT BMN '08
- Imię:: Krzysiek
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 60 razy
- Kontakt:
CK obsługuję tylko Lin 2.0, sam mam taki założony...
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2.0 2011
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Zmieniłem Gateway na taki z literką K i menu na kierownicy się pojawiło.Zostało jeszcze radia.spacewalker pisze:z tym licznikiem nie bedzie działaćpawel07777 pisze: 1T0 920 872 F
Musisz miec 873 lub 874 licznik
Uwierz - ze licznik ma tu znaczenie.
Wtedy wchodzisz do MENu przez guzik MENu a nie strzałki, całkiem inna obsługa , o niego lepsza niż ze strzałek
WITAM [you]