Tomasz_W-wa pisze:Jak widać piec się przegrzał.
Albo pompka wody jest kaput, albo czujniki temp na piecu szwankują.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Jak odpalić pompkę z VCDSa wiem (ogrzewanie /18/ i test elementów /03/), ale czy mogę też sprawdzić temperaturę na czujniku? Czy nie wskazuje jakiejś abstrakcyjnej wartości? I czy wymienia się ewentualnie sam czujnik?
Ze względu na słabo działająca funkcję REST obstawiam pompkę i teraz pytanie czy jestem w stanie określić jaki dokładnie model mam bez wcześniejszego rozbierania samochodu? Wg ETKI do Sharana to 5N0 965 561.
Chcesz zmienić podświetlenie licznika, climatronic czy przycisków? Pisz na priv
Kuba co do temp. samych czujników to nie wiem czy gdzieś to można podejrzeć, może w którymś bloku pomiarowym to jest, nigdy tego nie włączałem.
Ale możesz sobie zobaczyć na błędzie wywalonym z VCDS-e jak jest błąd samych czujników powinna być tam wartość temp. ludzie nie raz tam mają pokazaną temp z kosmosu co świadczy o niewłaściwych wskazaniach.
Możesz też uruchomić piec i w blokach pomiarowych sobie sprawdzić jakie są wskazania temp w układzie chłodzenia w aucie i jakie są temp w piecu.
Na pierwszej stronie tego tematu masz screeny jakie to bloki i gdzie się patrzy.
Jeżeli temp w układzie chłodniczym auta wzrasta bardzo powoli, a w piecu rośnie gwałtownie to nie ma cyrkulacji płynu przez piec i pompka jest KAPUT
Jak by co zobacz w dziale giełda ktoś tam ma do sprzedania pompkę wody
Po diagnostyce mojego pieca Thermo Top V okazało się że palnik jest wypalony oraz zapchana rurka paliwa która nie można udrożnić. Jest to wersja benzynowa 5 kW
Moje pytanie brzmi czy można zamontować palnik od innego modelu webasto np thermo top C ? Albo inny który jest kompatybilny?
Witam wszystkich. Mam takie pytanie: czym się różnią poza numerami dogrzewacze? Mam uszkodzony mechaniczne dogrzewacz o symbolu 1K0 815 065AG i muszę go wymienić. Czy mogę założyć cały pięć z innym oznaczeniem np. z literką J na końcu. Będzie to działać? Serdeczne dzięki za info
Dzisiaj podmieniłem u siebie płytki od pieca, nie pasowały mi 2 wtyczki, miałem je więc przelutowałem i wydawało się wszystko ok, ale przy próbie odpalenia
02754 - Element grzejny wstępnego podgrzewania paliwa (Z66)
007 - Zwarcie z masą
Ramka zamrożona:
Stan b3jdu: 01100111
Priorytet b3jdu: 0
Czjstof b3jdu: 2
Wew.licznik błędów: 71
Przebieg: 296795 km
Wskaźnik czasu: 0
Data: 2000.00.00
Czas: 15:50:02
Ramka zamro?ona:
uruchomienie
Temperatura: 15.0*C
Temperatura: 12.0*C
w samochodzie miałem wersje z podgrzewaczem paliwa, a ta płytka co wstawiłem niemiała...
-- N mar 20, 2022 17:03 --
Czy jest możliwość zakodować ten podgrzewacz do sterownika? Czy lepiej przełożyć palnik od dawcy bez tego podgrzewacza?
Panowie, jest ktoś z was w stanie wstawić/ wysłać połączenia węży wody do webasto wraz z kierunkiem cieczy? Bo już mi z 4 pompkę trafiło. Chyba coś ktoś tam grzebał wczesniej
Tomasz_W-wa pisze:
A na koniec pokażę dogrzewacz TTVEVO (1K0815065AR SW2730 23.03.2012) z przerobioną płytką żeby można było, włączać i wyłączać go pilotem
Tomasz_W-wa
Ja też mam uruchamianie i wyłączanie dogrzewacza pilotem , mało tego bez przerabiania płytki i nie zakładałem telestartu jak i nie zmieniałem panelu climatronic na taki z przyciskiem webasto, dokupiłem natomiast:
1 - sterownik W-bus (150zł)
2 - IPCU (150z)
3- sterownik centralnego zamka (42zł)
4 - przekaźnik czasowy z timerem od czas1s-1h (16zł)
za kwotę niecałe 400zł mam ogrzewanie postojowe z możliwością załączenia i wyłączenia z pilota.
Cześć wszystkim.
Chciałbym prosić o pomoc i podpowiedź odnośnie kompatybilnych piecy Webasto.
Temat dotyczy VW Tourana 2007r., silnik 1.9TDI BLS.
Ogólnie w moim padła świeczka, a ze względu, że są już niedostępne, chce podmienić całe Webasto.
Webasto jakie mam zamontowane, to pełne ogrzewanie postojowe, z programowaniem i z pilotem.
Numer z etykiety Webasto: 1K0815007CJ
Rok produkcji 2014.
Nie jest to oryginalne Webasto z mojego samochodu, poprzedni właściciel rozbudował podgrzewacz.
Z tego co mi się udało rozszyfrować to jest to Thermo Top Vevo.
Nie wiem tylko, czy jest to Webasto z zaworkiem paliwa czy nie.
Czy ktoś mógłby podpowiedzieć o jakich analogicznych kodach Webasta mogę szukać?
Ewentualnie może ktoś ma na zbyciu sama świeczkę albo cały piec o takich numerach.
koledzy VCDS wywala komunikat: Brak odpowiedzi ze sterownika. w aucie jest ogrzewanie postojowe.
W autscanie info:
Adres 18: Ogrzew.pomocn.
Nie mo�e by� osi�gni�ty
podsumowanie autoscanu:
00-Czujnik k�ta skr�tu kierownicy -- Stan: OK 0000
01-Silnik -- Stan: Usterka 0010
02-Skrzynia bieg�w -- Stan: OK 0000
03-ABS/hamulce -- Stan: OK 0000
08-Klimatyzacja -- Stan: Usterka 0010
09-Centr.zesp.elektr. -- Stan: Usterka 0010
15-Airbag -- Stan: OK 0000
16-Ko�o kierownicy -- Stan: OK 0000
17-Zest.wska�nik�w -- Stan: OK 0000
18-Ogrzew.pomocn. -- Stan: Nie mo�e by� osi�gni�ty 1100
19-CAN Gateway -- Stan: Usterka 0010
25-Immobiliser -- Stan: OK 0000
42-Elektr.drzwi kier. -- Stan: OK 0000
44-Wsp.kierownicy -- Stan: OK 0000
46-Modu� komfortu -- Stan: OK 0000
52-Elektr.drzwi pas. -- Stan: OK 0000
55-Zasi�g �wiate� -- Stan: OK 0000
56-Radio -- Stan: Usterka 0010
62-Drzwi tylne lewe -- Stan: OK 0000
69-Przyczepa -- Stan: OK 0000
72-Drzwi tylne prawe -- Stan: OK 0000
w sterowniku klimatyzacji (i innych wywala błąd komunikacji z ogrzewaniem) po autoscanie info:
Adres 08: Klimatyzacja Plik etykiet: 1K0-907-044.lbl
Oznaczenie elementu: 1K0 907 044 BC
Komponent: ClimatronicPQ35 066 0606
Kod serwisu: WSC 00000 000 00000
VCID: 69D908A34079EBC778-803C
Znaleziono 1 b��d:
01207 - Sterownik dodatkowego ogrzewania (J364)
004 - Brak sygna�u / brak komunikacji
bezpiecznik SB 11 (20A) pali się, był spalony, podmieniłem tez na 20A i po 2 sek na moich oczach się przepalił.
Gdzie szukać w pierwszej kolejności usterki? (nie mam garażu, pogoda słaba) chyba zaryzykuję podmianę w ciemno - tylko od czego by tu zacząć zakładając że po badaniu organoleptycznym kable będą ok? jakieś 6-7 lat temu pompka była podmieniana na używkę - ona może dawać takie objawy?
do tej pory na jesieni ogrzewanie działało kilkanaście razy - wszystko było OK. Przed weekendem przestało:(.
Cześć
Po lekturze odnośnie usterek dogrzewacza doszedłem tylko do tego że udało mi się odblokować i uruchomić dogrzewacz po uprzednim wy kodowaniu pompki V55 natomiast po ponownym jej wkodowaniu wyskakuje błąd 01415 Pernamentny---Pompa obiegu zwarcie obwodu do masy. Pompa na krótko pracuje i tłoczy. Na wyjsciu z dogrzewacza gdzie podpinana jest pompa V55 mierzone napięcie wynosi około 9,83V. Po zgłoszeniu problemu do sprzedającego pompkę odpowiedział że na sterowniku spalił się element sterujący pompą wodyV55 ponieważ poprzednia robiła zwarcie. Czy ktoś z was spotkał się z taką sytuacją że uszkodzona pompka uszkadzała sterownik Dogrzewacza?? Czy wymiana sterownika będzie tutaj konieczna??
Pozdrawiam
Witam kolegów i mnie dopadło zimko w samochodzie.
Zacznę może od początku, gdzie wydaje mi się że zaczą się problem (może ważne może nie)
Jakiś czas temu jechałam i raptem na desce rozdzielczej wyskoczył błąd świecy (żółta)
Po zgaszeniu silnika, świeca już się nie zapaliła, gdzieś wyczytałam, że taki błąd może wystąpić jak jest (problem) ze światłem stopu.
Nic nie sprawdzałam, a temat zwyczajnie zignorowałam
Bardzo możliwe, ze problem zaczął się właśnie od wyżej opisanego zdarzenia, ale wtedy temperatury były na poziomie 15/20" na plusie
Gdy teraz temperatury sa w granicach 0'c zauważyłam, że Turanek i moje webasto (dogrzewacz) nie może nabrac temperatury silnika 90'
-czy to po 5 min jazdy czy 50 minutach jazdy max 50/60 'c
Podłączyłam vcds i takie błędy pokazuje
Address 18: Aux. Heat Labels: 1K0-815-071.clb
Control Module Part Number: 7N0 963 271 G
Component and/or Version: Zuheizer 051 3041
Software Coding: 0000031
Work Shop Code: WSC 01357 011 00200
VCID: 387F4EC54B82188137-806C
2 Faults Found:
01415 - Recirculating Pump (V55)
007 - Short to Ground
Freeze Frame:
Fault Status: 01100111
Fault Priority: 3
Fault Frequency: 1
Reset counter: 169
Mileage: 240457 km
Time Indication: 0
Date: 2017.04.15
Time: 15:15:01
Freeze Frame:
Locked
Temperature: 61.0°C
Temperature: 63.0°C
Voltage: 14.74 V
Postanowiłam jak gdyby wymusić uruchomienie dogrzewacza, czyli
wchodzę w 18 dogrzewacz 10 adaptacje 42 i tam zmieniam na 1 później test i zapasuję wartość 1
Po tej czynności dogrzewacz działa ok 5 min, ale wskazówka oleju nie dobije do 90' max 85 i spada do 60'
i tak robiłam 2 razy z każdym to samo
-dodam że przy testach jak zakoduję na 1 i sprawdzeniu to w testach pompy recyrkulacyjnej pokazuje 100.6 ale przez 5sek. później wskakuje 0.0 %
i wskakują w /w błędy i znowu kasowanie błędów adaptacja na 1 i jest ok, ale przez 5min
Czy przy tych błędach pompa v55 jest do wymiany ?
Czy można ją jakoś jeszcze wskrzesic.