BODZIO1975 pisze:Cześć
Po lekturze odnośnie usterek dogrzewacza doszedłem tylko do tego że udało mi się odblokować i uruchomić dogrzewacz po uprzednim wy kodowaniu pompki V55 natomiast po ponownym jej wkodowaniu wyskakuje błąd 01415 Pernamentny---Pompa obiegu zwarcie obwodu do masy. Pompa na krótko pracuje i tłoczy. Na wyjsciu z dogrzewacza gdzie podpinana jest pompa V55 mierzone napięcie wynosi około 9,83V. Po zgłoszeniu problemu do sprzedającego pompkę odpowiedział że na sterowniku spalił się element sterujący pompą wodyV55 ponieważ poprzednia robiła zwarcie. Czy ktoś z was spotkał się z taką sytuacją że uszkodzona pompka uszkadzała sterownik Dogrzewacza?? Czy wymiana sterownika będzie tutaj konieczna??
Pozdrawiam
Niestety pomogła tylko wymiana dogrzewacza
Najwidoczniej był uszkodzony moduł odpowiedzialny sterowaniem pompki V55
BODZIO1975 pisze:Cześć
Po lekturze odnośnie usterek dogrzewacza doszedłem tylko do tego że udało mi się odblokować i uruchomić dogrzewacz po uprzednim wy kodowaniu pompki V55 natomiast po ponownym jej wkodowaniu wyskakuje błąd 01415 Pernamentny---Pompa obiegu zwarcie obwodu do masy. Pompa na krótko pracuje i tłoczy. Na wyjsciu z dogrzewacza gdzie podpinana jest pompa V55 mierzone napięcie wynosi około 9,83V. Po zgłoszeniu problemu do sprzedającego pompkę odpowiedział że na sterowniku spalił się element sterujący pompą wodyV55 ponieważ poprzednia robiła zwarcie. Czy ktoś z was spotkał się z taką sytuacją że uszkodzona pompka uszkadzała sterownik Dogrzewacza?? Czy wymiana sterownika będzie tutaj konieczna??
Pozdrawiam
Niestety pomogła tylko wymiana dogrzewacza
Najwidoczniej był uszkodzony moduł odpowiedzialny sterowaniem pompki V55
Kolego a jak się wykodowuje pompkę v 55 z dogrzewacza ,bo mi cały czas ona zgłasza błędy 1415zwarcie z plusem przerwa,dogrzewacz pracuje,na teście v55 procenty z 100,6 po 3.4 sekundach spadają do zera ale nie słyszę buczenia pompki
Wydaje mi się że przy dogrzewaczach jest ona niepotrzebna bo tłoczy główna pompa wody silnika
BODZIO1975 pisze:
Wydaje mi się że przy dogrzewaczach jest ona niepotrzebna bo tłoczy główna pompa wody silnika
Ale zatrzymasz się na światłach np tak że będą tylko wolne obroty silnika i wywali błąd przegrzania pieca bo za mały przepływ wody będzie i zablokuje piec.
Rezystancja chyba podobna bo pobór prądu podobny. Zależy jakich szczotek użyje w takiej pompce to pobiera około 1 do 1.5 ampera. Szczotkowa jeśli dobrze pamiętam też tak ma. No i dodam że miałem w garści taka pompkę co to drgała jakby niby działała ale się okazało że sterowanie jedna cewka było skopane i pompka nie pompowała. Ale pobór był około 2 amper. Zresztą w swoich dwóch 1t3 mampompki od sharana wstawione i jakoś to działa. Błędów brak.
szczyku pisze:Niby wyciągnięte z Fiata Ducato. Ojciec zakupił do swojego Fiata, ale gość wysłał bez wiązki elektrycznej i tak się zastanawiam. Więcej zdjęć: