Webasto dogrzewacz ogrzewanie postojowe - usterki, naprawa

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 418 razy

Re: Webasto dogrzewacz ogrzewanie postojowe - usterki, napra

Post autor: wesol »

miki55 pisze:
wesol pisze:Czym to potem będziesz diagnozował Marcin?
Webasto Thermo Test

To będzie musiał to sobie dokupić. Trochę szkoda bo jakby miał od vaga to by tradycyjnie vcds robił.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
szczyku
Auto:: Sharan 7N, CFFB, 2010
Imię:: Marcin
Podziękował: 55 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Post autor: szczyku »

wesol pisze:
miki55 pisze:
Webasto Thermo Test

To będzie musiał to sobie dokupić. Trochę szkoda bo jakby miał od vaga to by tradycyjnie vcds robił.
Czyli na standardowej wiązce nie ruszy?

-- Pt gru 30, 2022 23:57 --
wesol pisze:
miki55 pisze:
Webasto Thermo Test

BODZIO1975
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 6 razy

Post autor: BODZIO1975 »

Piter7707 pisze:
BODZIO1975 pisze:
BODZIO1975 pisze:Cześć
Po lekturze odnośnie usterek dogrzewacza doszedłem tylko do tego że udało mi się odblokować i uruchomić dogrzewacz po uprzednim wy kodowaniu pompki V55 natomiast po ponownym jej wkodowaniu wyskakuje błąd 01415 Pernamentny---Pompa obiegu zwarcie obwodu do masy. Pompa na krótko pracuje i tłoczy. Na wyjsciu z dogrzewacza gdzie podpinana jest pompa V55 mierzone napięcie wynosi około 9,83V. Po zgłoszeniu problemu do sprzedającego pompkę odpowiedział że na sterowniku spalił się element sterujący pompą wodyV55 ponieważ poprzednia robiła zwarcie. Czy ktoś z was spotkał się z taką sytuacją że uszkodzona pompka uszkadzała sterownik Dogrzewacza?? Czy wymiana sterownika będzie tutaj konieczna??
Pozdrawiam
Niestety pomogła tylko wymiana dogrzewacza
Najwidoczniej był uszkodzony moduł odpowiedzialny sterowaniem pompki V55
Kolego a jak się wykodowuje pompkę v 55 z dogrzewacza ,bo mi cały czas ona zgłasza błędy 1415zwarcie z plusem przerwa,dogrzewacz pracuje,na teście v55 procenty z 100,6 po 3.4 sekundach spadają do zera ale nie słyszę buczenia pompki
Wydaje mi się że przy dogrzewaczach jest ona niepotrzebna bo tłoczy główna pompa wody silnika
U mnie w tescie pompki V55 pokazywało 0 procent, pompka nie pracowała. Po wykodowaniu pompki dogrzewacz pracował ale obserwując parametry jego pracy to po zgaszeniu auta temperatura płynu w dogrzewaczu drastycznie wzrastała do ponad 110stopni po wymianie dogrzewacza po zgaszeniu auta pracuje jeszcze pompka V55 która jeszcze przez chwile pcha ciecz chłodzącą nie dopuszczając do jej większego podniesienia temperatury---podsumowując dogrzewacz nie dostaje po D---e przez przegrzanie.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 418 razy

Post autor: wesol »

szczyku pisze:
Chodzi oto że piec od innej marki nie da się diagnozować sprzętem do diagnostyki vag itp. Sterownik pieca jest robiony pod jakiegoś producenta aut czyli vw, fiat, volvo opel itp. Piec kupiony prosto od webasto będzie diagnozowalny tylko jak wspomniał miki. Dlatego na sterowniku pieca pisze Webasto i np znaczek marca lub vw itp.

-- So gru 31, 2022 12:38 --
szczyku pisze:
Chodzi oto że piec od innej marki nie da się diagnozować sprzętem do diagnostyki vag itp. Sterownik pieca jest robiony pod jakiegoś producenta aut czyli vw, fiat, volvo opel itp. Piec kupiony prosto od webasto będzie diagnozowalny tylko jak wspomniał miki. Dlatego na sterowniku pieca pisze Webasto i np znaczek marca lub vw itp.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
orfeos
Auto:: Touran, 1.9 TDI, 2007
Podziękował: 1 raz

Post autor: orfeos »

Witam wszystkich,
W moim Touranie zniknęło całkowicie ogrzewanie.
Czytając wszystkie wątki z podobnym problemami, niestety nie udało mi się przywrócić ciepłego powietrza.
Historia mojej przygody:
Zgodnie z sugestiami, obstawiałem zatkaną chłodniczkę nagrzewnicy.
Wymieniłem ją na nową (Valeo).
W kabinie wróciło ciepłe powietrze, ale jedynie na kilka dni.
Okazało się, że problem był również z pompą V55 (oryginalną). Pracowała nieregularnie, od czasu do czasu udał się ją włączyć przez VCDS, aż przestała się odzywać całkowicie.
Wymieniłem pompkę na nową (na chiński zamiennik ze znanego portalu internetowego).
Znów po kilku dniach ogrzewanie zniknęło.
Po podłączeniu komputera, sterownik dogrzewacza się nie odezwał.
Wywaliło bezpiecznik od podgrzewacza. Po wymianie bezpiecznika, sterownik znów zaczął się odzywać, ale pompa już nie działała. Ponownie wymieniłem pompę (na kolejny nowy chiński zamiennik).
Historia się znów powtórzyła. Pompa uszkodzona (śmierdziała aż spalenizną).
Musiałem tymczasowo założyć pierwszą pompę (oryginał), więc aktualnie nadal nie mam ogrzewania i pomysłu na dalszą naprawę.
Przy wymianie pompek, wylatywało niewiele płynu z węży (tak ok. szklanki). Czy to normalne?
Zauważyłem też, że każda pompa mocno się nagrzewała.
Gdzie szukać problemu?
Czy wymienić pompę na kolejną (myślałem o zakupie używanego oryginału)?
Czy sam piec może mieć zapchany przepływ wody?
Awatar użytkownika
hagio
Expert
Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
Imię:: BARTOSZ
Podziękował: 276 razy
Otrzymał podziękowań: 153 razy
Kontakt:

Post autor: hagio »

orfeos pisze:Witam wszystkich,
W moim Touranie zniknęło całkowicie ogrzewanie.
Czytając wszystkie wątki z podobnym problemami, niestety nie udało mi się przywrócić ciepłego powietrza.
Historia mojej przygody:
Zgodnie z sugestiami, obstawiałem zatkaną chłodniczkę nagrzewnicy.
Wymieniłem ją na nową (Valeo).
W kabinie wróciło ciepłe powietrze, ale jedynie na kilka dni.
Okazało się, że problem był również z pompą V55 (oryginalną). Pracowała nieregularnie, od czasu do czasu udał się ją włączyć przez VCDS, aż przestała się odzywać całkowicie.
Wymieniłem pompkę na nową (na chiński zamiennik ze znanego portalu internetowego).
Znów po kilku dniach ogrzewanie zniknęło.
Po podłączeniu komputera, sterownik dogrzewacza się nie odezwał.
Wywaliło bezpiecznik od podgrzewacza. Po wymianie bezpiecznika, sterownik znów zaczął się odzywać, ale pompa już nie działała. Ponownie wymieniłem pompę (na kolejny nowy chiński zamiennik).
Historia się znów powtórzyła. Pompa uszkodzona (śmierdziała aż spalenizną).
Musiałem tymczasowo założyć pierwszą pompę (oryginał), więc aktualnie nadal nie mam ogrzewania i pomysłu na dalszą naprawę.
Przy wymianie pompek, wylatywało niewiele płynu z węży (tak ok. szklanki). Czy to normalne?
Zauważyłem też, że każda pompa mocno się nagrzewała.
Gdzie szukać problemu?
Czy wymienić pompę na kolejną (myślałem o zakupie używanego oryginału)?
Czy sam piec może mieć zapchany przepływ wody?
Pokaz te chińskie zamienniki, tam z reguły są źle przewody
orfeos

Zgadza się, przewody były zamienione. Musiałem rozbierać wtyczkę i zmieniać piny.
Po poprawnym podłączeniu, pompa działała i ogrzewanie w kabinie było.
Po kilku dniach pompa padała (sprawdzałem ją nawet zasilając bezpośrednio z akumulatora).
Zamiennik taki jak tu:
https://allegro.pl/oferta/pompa-wody-webasto-v55-audi-seat-skoda-vw-12931509776?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czesci_czesci-samochodowe_pla_pmax_sc&ev_campaign_id=18003445430&gclid=EAIaIQobChMIi9PgyOKt_AIVUwWiAx2AxACGEAQYASABEgJih_D_BwE
Awatar użytkownika
hagio
Expert
Kontakt:

orfeos pisze:Zgadza się, przewody były zamienione. Musiałem rozbierać wtyczkę i zmieniać piny.
Po poprawnym podłączeniu, pompa działała i ogrzewanie w kabinie było.
Po kilku dniach pompa padała (sprawdzałem ją nawet zasilając bezpośrednio z akumulatora).
Zamiennik taki jak tu:
https://allegro.pl/oferta/pompa-wody-webasto-v55-audi-seat-skoda-vw-12931509776?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czesci_czesci-samochodowe_pla_pmax_sc&ev_campaign_id=18003445430&gclid=EAIaIQobChMIi9PgyOKt_AIVUwWiAx2AxACGEAQYASABEgJih_D_BwE
A sprawdzałeś pompkę w obu wariantach z zasilaniem? Pompka od strony płaskiej gniazda pin1 to 12v
Pin 2 masa
orfeos

Pompka pracuje tylko w jednym wariancie. Po zmianie pinów w wtyczce i podłączeniu do samochodu pracowała i ogrzewanie było. Ale tylko kilka dni (może z 200 km). Tak jak pisałem, uszkodziłem już dwie pompki - zamienniki. Nie wiem czy kupić kolejną, tym razem oryginał Buhler, czy szukać problemu gdzie indziej.
Cieju
Auto:: Sharan 7n 2.0 TDI DFMA
Imię:: Maciek

Post autor: Cieju »

Dzień dobry.
Witam wszystkich, to mój 1 post.
Co prawda samochód to Sharan ale tylko na waszym forum są sensowne porady.
Mam problem z ogrzewaniem postojowym. Rozbudowałem je do Thermo Top Vevo, założyłem nowy, nie używany piec 1K0 815 007 CJ SW4840 i po kilku dniach zaczęły się schody. Po nocy po dłuższym postoju na ustawionym zegarze piec często łapie błąd 01407-zanik płomienia. Po odpaleniu auta piec rusza ale jest lekka zadyma, tak jakby był zalany nadmiarem paliwa i musiał to przepalić. Normalnie podczas dnia śmiga wszystko, nie ważne czy odpalam z pilota czy zaprogramuję czas. Wymieniłem pompkę na nową DP42 TM8860 WOS9019847C ale dalej lipa. Przewód zasilający paliwo wygląda ok, żadnych wycieków, załamań. Skończyły mi się pomysły. Help...
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
hagio
Expert
Kontakt:

Cieju pisze:Dzień dobry.
Witam wszystkich, to mój 1 post.
Co prawda samochód to Sharan ale tylko na waszym forum są sensowne porady.
Mam problem z ogrzewaniem postojowym. Rozbudowałem je do Thermo Top Vevo, założyłem nowy, nie używany piec 1K0 815 007 CJ SW4840 i po kilku dniach zaczęły się schody. Po nocy po dłuższym postoju na ustawionym zegarze piec często łapie błąd 01407-zanik płomienia. Po odpaleniu auta piec rusza ale jest lekka zadyma, tak jakby był zalany nadmiarem paliwa i musiał to przepalić. Normalnie podczas dnia śmiga wszystko, nie ważne czy odpalam z pilota czy zaprogramuję czas. Wymieniłem pompkę na nową DP42 TM8860 WOS9019847C ale dalej lipa. Przewód zasilający paliwo wygląda ok, żadnych wycieków, załamań. Skończyły mi się pomysły. Help...
Pozdrawiam.
Masz vcds? Nagraj filmik z bloków pomiarowych jak piec startuje najlepiej zimny nie odpalony motor —-kanał 001/002/004 i podeslij na messenger HALINA MARIA FERDKOWA.
Cieju

Nie mam vcds'a, mam obdeleven. Zastanawiam się jeszcze nad szybkozłączką która jest na przewodzie zasilającym w paliwo w miejscu łączenia przewodu gumowego z plastikowym przy piecu. Miałem lekki problem żeby to rozpiąć bo nigdy tego nie robiłem i może coś tam jest nieszczelne. Tak myślę żeby na próbę podłączyć wąż gumowy od pieca do góry żeby wyeliminować ew nieszczelnośc na złączce.
Awatar użytkownika
hagio
Expert
Kontakt:

Cieju pisze:Nie mam vcds'a, mam obdeleven. Zastanawiam się jeszcze nad szybkozłączką która jest na przewodzie zasilającym w paliwo w miejscu łączenia przewodu gumowego z plastikowym przy piecu. Miałem lekki problem żeby to rozpiąć bo nigdy tego nie robiłem i może coś tam jest nieszczelne. Tak myślę żeby na próbę podłączyć wąż gumowy od pieca do góry żeby wyeliminować ew nieszczelnośc na złączce.
Waż gumowy owszem ale max 20 cm od pieca. Zauważ ze cała magistrala paliwowa jest cienkim plastikowym a ewentualne łączenia krótkimi gumowymi. Im mniej gumy tym lepiej . Wycieków może nie być ale łapać lewe powietrze…… nagraj telefonem start pieca jak najbliżej pieca żeby było słychać dobrze i na messenger podeslij .
Cieju

Witam ponownie.
Problem w końcu rozwiązany, w sumie rozwiązał się sam. Przyczyną błędu 01407-zanik płomienia był słaby akumulator. Dlatego błąd pojawiał się tylko po dłuższym postoju na zaprogramowanym webasto a nie podczas pracy silnika. Co dziwne przez długi czas nie było innych błędów dlatego nie pomyślałem o sprawdzeniu aku aż do chwili pojawienia się kilku innych. Założyłem i zrobiłem adaptację nowego akumulatora AGM i wszystko śmiga.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
g_b
Specjalista
Auto:: 2011 TOURAN
Imię:: Grześ
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy

Post autor: g_b »

Hej.
Czy ktos z Was zmienial temperature przy ktorej zalacza sie dogrzewacz?
Był VW Passat B5 1.8T 150 BHP
Był Seat Ibiza 6L 1.9 TDI 130 BHP
Był VW Passat B5 FL 1.9TDI 130 BHP 4MOTION
Był VW Polo 6N2 1.4 55 BHP
Był VW Touran 1T2 2.0 TDI 177 BHP
Był Seat Ibiza 6l FR 1.8T 150 BHP

Jest

VW TOURAN 1T3 2.0 TDI 177 BHP CFHC www.touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=2402
Seat Ibiza 6J 1,4 85 BHP
PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI NIE JEDZA MIODU... PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI ŻUJA PSZCZOLY!
ODPOWIEDZ