Webasto dogrzewacz ogrzewanie postojowe - usterki, naprawa
- Piter7707
- Specjalista
- Auto:: Touran TDI 2.0 CFHC 2010r
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 39 razy
Re: Webasto dogrzewacz ogrzewanie postojowe - usterki, napra
Siema
Czy po wymianie pompki dogrzrwacza cieczy v 55 trzeba jakoś inaczej odpowietrzacz układ chłodzenia nastawiłem ogrzewanie na hi to starczy?Zaueażylem głośniejszą pracę dogrzrwacza po zgaszeniu auta, słychać tą nową pompkę zastanawiam się czy nie zostało na niej powietrze zbiorniczek miałem otwarty podczas wymiany pompki trochę płynu wycieklo
Czy po wymianie pompki dogrzrwacza cieczy v 55 trzeba jakoś inaczej odpowietrzacz układ chłodzenia nastawiłem ogrzewanie na hi to starczy?Zaueażylem głośniejszą pracę dogrzrwacza po zgaszeniu auta, słychać tą nową pompkę zastanawiam się czy nie zostało na niej powietrze zbiorniczek miałem otwarty podczas wymiany pompki trochę płynu wycieklo
- hagio
- Expert
- Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
- Imię:: BARTOSZ
- Podziękował: 276 razy
- Otrzymał podziękowań: 153 razy
- Kontakt:
Edit
Ostatnio zmieniony śr gru 13, 2023 22:43 przez hagio, łącznie zmieniany 1 raz.
- Piter7707
- Specjalista
- Auto:: Touran TDI 2.0 CFHC 2010r
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 39 razy
Kolega Hagio nie zrozumiał mojego pytania że trzeba to wiem ale jak? Czy jakoś inaczej niż nastawienie ogrzewania na max temperature
- hagio
- Expert
- Kontakt:
co daje ustawienie nawiewu na HI ?Piter7707 pisze:Kolega Hagio nie zrozumiał mojego pytania że trzeba to wiem ale jak? Czy jakoś inaczej niż nastawienie ogrzewania na max temperature
-- 13 gru 2023, o 21:45 --
co daje ustawienie nawiewu na HI ?Piter7707 pisze:Kolega Hagio nie zrozumiał mojego pytania że trzeba to wiem ale jak? Czy jakoś inaczej niż nastawienie ogrzewania na max temperature
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Najszybciej odpowieyrzusz jak piec wisi jeszcze na wężach i nim triszje poruszasz gdy układ jyz zalany jest. Powietrze naturalnie poleci do góry. Dalej juz silnik sobie poradzi.
-- Cz gru 14, 2023 07:14 --
Najszybciej odpowieyrzusz jak piec wisi jeszcze na wężach i nim triszje poruszasz gdy układ jyz zalany jest. Powietrze naturalnie poleci do góry. Dalej juz silnik sobie poradzi.
-- Cz gru 14, 2023 07:14 --
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Auto:: Touran
- Imię:: Paweł
Aż się zarejestrowałem na stronie żeby napisać ten post 
przejrzałem wiele stron na temat dogrzewacza który po prostu u nie na początku nie działał
ale w końcu udało mi się go uruchomić , powiedzmy vagiem i zrobiło się bardzo ciekawie , Gasnący płomień , błąd powtarzalny itp ( nie było żadnych innych błędów , dodam że po skasowaniu błędu dogrzewacz się odpalał ale gasł z powodu jak później doczytałem wysokiej temperatury) ale od razu odpalając auto i jadąc ogrzewanie było do półki nie spadły obroty.
i tutaj zaczęła się zabawa , okazało się że pompa V55 jest transparentna dla vaga ( czyli mimo że nie działa nie pokazuje błędu) więc zabrałem się jej za wymianę , po włożeniu nowej pompy nagle pojawił się błąd V55 ??? mimo że w poprzedniej napęczniałej i spalonej go nie było ... dogrzewacz się zablokował kasowałem błąd wyłączałem pompę w adaptacjach itp ale nic to nie dawało błąd się pojawiał lub dogrzewacz nie działał , głupi ja żeby sprawdzić pompę rozebrałem samochód ( okazuje się że za zaślepką halogenu był świetny dostęp do sprawdzenia) wiec wypinam kabel i błąd znika , dogrzewacz i wabasto chodzi ale się wyłącza przez jak popisałem wcześniej zbyt wysoką temperaturę ..... i tutaj mnie olśniło ponieważ w czeluściach Internetu ktoś bardzo mądry napisał że główną przyczyną tego dogrzewacza jest nie działająca pompka której nie widać w vagu ale nie działa, więc zamiast od tego zacząć powymieniałem termostaty bezpieczniki , szukałem po kablach itp.... strata czasu i pieniędzy ... więc cały czas chodziło o przeklętą pompkę, która wywalała błędem po podłączeniu ale była sprawna ... więc co zrobiłem w akcie desperacji , wpiąłem się na krótko w pompę , podłączyłem ją pod światła postojowe i EUREKA działa
(chociaż do taj pory nie wiem czemu wywala błąd v55 po jej podłączeniu tak jak powinna być podłączona , piny też zamieniałem
)

przejrzałem wiele stron na temat dogrzewacza który po prostu u nie na początku nie działał
ale w końcu udało mi się go uruchomić , powiedzmy vagiem i zrobiło się bardzo ciekawie , Gasnący płomień , błąd powtarzalny itp ( nie było żadnych innych błędów , dodam że po skasowaniu błędu dogrzewacz się odpalał ale gasł z powodu jak później doczytałem wysokiej temperatury) ale od razu odpalając auto i jadąc ogrzewanie było do półki nie spadły obroty.
i tutaj zaczęła się zabawa , okazało się że pompa V55 jest transparentna dla vaga ( czyli mimo że nie działa nie pokazuje błędu) więc zabrałem się jej za wymianę , po włożeniu nowej pompy nagle pojawił się błąd V55 ??? mimo że w poprzedniej napęczniałej i spalonej go nie było ... dogrzewacz się zablokował kasowałem błąd wyłączałem pompę w adaptacjach itp ale nic to nie dawało błąd się pojawiał lub dogrzewacz nie działał , głupi ja żeby sprawdzić pompę rozebrałem samochód ( okazuje się że za zaślepką halogenu był świetny dostęp do sprawdzenia) wiec wypinam kabel i błąd znika , dogrzewacz i wabasto chodzi ale się wyłącza przez jak popisałem wcześniej zbyt wysoką temperaturę ..... i tutaj mnie olśniło ponieważ w czeluściach Internetu ktoś bardzo mądry napisał że główną przyczyną tego dogrzewacza jest nie działająca pompka której nie widać w vagu ale nie działa, więc zamiast od tego zacząć powymieniałem termostaty bezpieczniki , szukałem po kablach itp.... strata czasu i pieniędzy ... więc cały czas chodziło o przeklętą pompkę, która wywalała błędem po podłączeniu ale była sprawna ... więc co zrobiłem w akcie desperacji , wpiąłem się na krótko w pompę , podłączyłem ją pod światła postojowe i EUREKA działa

(chociaż do taj pory nie wiem czemu wywala błąd v55 po jej podłączeniu tak jak powinna być podłączona , piny też zamieniałem

- hagio
- Expert
- Kontakt:
Pokaż tą pompkę i przewód od niej lub aukcję gdzie kupiłeś.sndwwa pisze:Aż się zarejestrowałem na stronie żeby napisać ten post
(chociaż do taj pory nie wiem czemu wywala błąd v55 po jej podłączeniu tak jak powinna być podłączona , piny też zamieniałem)
-
- Auto:: Touran
- Imię:: Paweł
wiesz co , warsztat mi ją zamawiał , model i nr się zgadzają katalogowo , jedyna różnica ze oryginalna pompka miała wbudowany kabel a ta ma wypinany dzięki czemu łatwiej było mi się wpiąć w nią kablem
podejrzewam że może jest nie kompatybilna w jakiś sposób dlatego wywala błąd ale już tyle z tym walczyłem że nie chce mi się nic więcej kombinować po prostu zrezygnowałem , jedynie zastanawia mnie czy dogrzewacz reguluje napięcie pompki czy działa ona na zasadzie włącz wyłącz bo oczywiście na ostatnich mrozach w wwa -15c po 3min temperatura płynu na postoju miała już ponad 30c a po 7-8 min już wiało cieplutkim powietrzem więc jest dobrze ale zastanawia mnie czy nie zastosować jakiegoś potencjometru żeby dać jej 70% mocy ?

- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Pompka ma silnik bezszczotkowy. Nie da się regulować niczym z zewnątrz. Druga rzecz to że dziaka zero jedynkowo. Z powodu że jest to silnik bezszczotkowy to dość często jej awaria to np przepalenie się mosfecika jednego z wielu i już pompka mimo że pobiera prąd a silnik buczy i drga co sugeruje ze się kręci tak nie jest niestety. Silnik stoi.
-- Cz sty 11, 2024 20:23 --
Pompka ma silnik bezszczotkowy. Nie da się regulować niczym z zewnątrz. Druga rzecz to że dziaka zero jedynkowo. Z powodu że jest to silnik bezszczotkowy to dość często jej awaria to np przepalenie się mosfecika jednego z wielu i już pompka mimo że pobiera prąd a silnik buczy i drga co sugeruje ze się kręci tak nie jest niestety. Silnik stoi.
-- Cz sty 11, 2024 20:23 --
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Kandydat
- Auto:: Touran 2005r 1.9 bkc
- Podziękował: 1 raz
Witam
potrzebuje pomocy...
taka sytuacja :
Dogrzewacz pracował jak trzeba całą zimę aż do ubiegłego tygodnia. Podpiełem pod kompa, zrobiłem skan i wyskoczył mi bład :
Adres 18 Ogrzewanie pomocnicze
nie może być osiągnięty
Adres 19 CAN Gateway
01207 - sterownik dodatkowego ogrzewania (J364)
004 - brak sygnału/ brak komunikacji
Podpowie ktoś gdzie szukać rozwiązania, może bezpiecznik sie spalił ? ewentualnie który należy sprawdzić
potrzebuje pomocy...
taka sytuacja :
Dogrzewacz pracował jak trzeba całą zimę aż do ubiegłego tygodnia. Podpiełem pod kompa, zrobiłem skan i wyskoczył mi bład :
Adres 18 Ogrzewanie pomocnicze
nie może być osiągnięty
Adres 19 CAN Gateway
01207 - sterownik dodatkowego ogrzewania (J364)
004 - brak sygnału/ brak komunikacji
Podpowie ktoś gdzie szukać rozwiązania, może bezpiecznik sie spalił ? ewentualnie który należy sprawdzić
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 678 razy
mierzaj pisze:Witam
potrzebuje pomocy...

Skrzynka B w wersji Low - bezpiecznik SB 11 - 20A
Skrzynka B w wersji High - bezpiecznik SB 30 - 20A
-
- Kandydat
- Auto:: Touran 2005r 1.9 bkc
- Podziękował: 1 raz
Dziękuję Tobie bardzo, już ogarnąłem. Okazało się że to rzeczywiście spalony bezpiecznik
-
- Auto:: Vw Touran 1.9 TDI 2006
- Imię:: Marek
Re: Webasto dogrzewacz ogrzewanie postojowe - usterki, naprawa
Witajcie, chciałem zapytać czy ktoś z forumowiczów sprzedaje części zamienne do dogrzewacza Webasto Touran 1?