VW Touran - Światła do jazdy dziennej - kodowanie
-
- Początkujący
- Auto:: PASSAT B7 2014
- Imię:: AND
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Re: VW Touran - Światła do jazdy dziennej - kodowanie
przecież włącznik z funkcją auto bez czujnika zmierzchu, robi jedynie za ozdobę
a jeśli działa i światła się automatycznie włączają, tzn ,że czujnik zmierzchu masz, jest zintegrowany z czujnikiem deszczu... opisałem wszystkie możliwości zakodowania tych świateł, więc reasumując, możesz w vcds-e odznaczyć opcję wyłączania świateł po zaciągnięciu ręcznego i nie będą gasły wcale światła mijania lub drl, zależnie co w aucie masz

- Łuki 82
- Przeglądacz
- Auto:: 1,9 TDI AVQ Trendline 03
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Takowy już był jak kupiłem, a można zrobić tak że na 0 tryb amerykański i po zaciągnięci ręcznego gaśnie, a po przełączeniu na Auto włączają się wszystkie do jazdy nocnej??
-
- Początkujący
nie, jeśli nie ma czujnika zmierzchu, to ozdoba jest i funkcjonalność pokrętła znikoma;) , lepiej wymienić na pokrętło bez tej pozycji (wtedy po 0 jest pozycyjne i następne mijania) lub dołożyć czujnik zmierzchu aftermarketowy, wtedy nie mamy czujnika deszczu ( dla mnie zbyteczne absolutnie) a jedynie czujnik do automatycznego włączania świateł, możliwość masz ustawienia zależnie co chcesz albo tryb ameryka , albo skandynawia, a jeśli wybierzesz ameryka który jest lepszy moim zdaniem, to dodatkowo, możesz mieć aktywne wyłączanie świateł przez ręczny lub nie, ja u siebie mam tą funkcję wyłączoną, z racji posiadania elektromechanicznego ręcznego z autohold i wyłączania drl na fis, w innym wypadku to bardzo przydatna funkcja
-
- Początkujący
https://www.aliexpress.com/item/2014-Au ... 0.0.3vxtJX nie wiem czy zgodne z regulaminem jest wklejanie linków z portali aukcyjnych, ale dla tych co chcą sobie dołożyć w prosty sposób czujnik światła, który naprawdę świetnie dział, to wystarczy takie ustrojstwo plus przełącznik z funkcją auto
- marcyb3
- Expert
- Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 141 razy
- Otrzymał podziękowań: 182 razy
No to jak nie masz czujnika zmierzchu to nie będzie działać to z funkcją auto.U mnie na auto jak jest dzień palą się tylko przednie światła ,a jak zapada zmrok zapala się reszta świateł.
wystukane z mojego Siamsiunga
wystukane z mojego Siamsiunga

Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
-
- Początkujący
będzie działać wsio prawidłowo z czujnikiem który podałem w linku, a jeśli nie ma czujnika to też będzie wsio działać, czyt. tryb amerykański, tyle,że samemu trzeba przełączać miedzy 0 ( w tej pozycji będą świecić światła mijania przednie lub drl, zależnie co mamy) i przełącznik na światła mijania,żeby jeździć po zmroku
- Łuki 82
- Przeglądacz
Dziś zakupiłem światła Led http://allegro.pl/magneti-marelli-swiat ... 42974.html i problem z głowy.
-
- Początkujący
To polowiczne rozwiazanie, do pelni szczescia trzeba je podlaczyc pod bcm, tak jak oryginal i wtedy nadal tryb amerykanski jest w uzyciu, tyle za w przelaczniku na 0 lub na auto, swiecic sie beda swiatla drl zamiast swiatel mijania, u siebie mam fabryczne drl i tak to wlasnie funkcjonuje, do tego kontrolka drl na liczniku plus funkcja wylaczania drl z poziomu fis i wtedy jest pelnia szczescia 
-- Śr sty 04, 2017 16:27 --
a tak z innej beczki wi ektoś gdzie i czy jest taka funkcja w BCM, jak podaję.. to wycinek z bordnetz
LC,21,6,Wariant Leaving-Home (0 = LH w LDS / 1 = brak LH w LDS) i co właściwie oznacza ta funkcja , co to jest LDS ?

-- Śr sty 04, 2017 16:27 --
a tak z innej beczki wi ektoś gdzie i czy jest taka funkcja w BCM, jak podaję.. to wycinek z bordnetz
LC,21,6,Wariant Leaving-Home (0 = LH w LDS / 1 = brak LH w LDS) i co właściwie oznacza ta funkcja , co to jest LDS ?
- Łuki 82
- Przeglądacz
Bez przesadyANDRIUBIKER pisze:To polowiczne rozwiazanie, do pelni szczescia trzeba je podlaczyc pod bcm, tak jak oryginal i wtedy nadal tryb amerykanski jest w uzyciu, tyle za w przelaczniku na 0 lub na auto, swiecic sie beda swiatla drl zamiast swiatel mijania, u siebie mam fabryczne drl i tak to wlasnie funkcjonuje, do tego kontrolka drl na liczniku plus funkcja wylaczania drl z poziomu fis i wtedy jest pelnia szczescia

Pozdrawiam.
-
- Początkujący
może wystarczy może nie, zawsze to inna funkcjonalność, lepsza niż tylko włącz -wyłącz, oczywiście każdy montuje u siebie jak chce, jedynie podpowiadam ,że może być lepiej, tu warunek ,że bcm obsługuje taką opcję, czyli światła drl
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
LichtDrehSchalter ... czyli po naszemu... włącznik światełANDRIUBIKER pisze:... a tak z innej beczki wi ektoś gdzie i czy jest taka funkcja w BCM, jak podaję.. to wycinek z bordnetz

0 = LH w LDS - LH działa zawsze, nawet gdy włącznik jest w pozycji '0'
1 = LH w LDS - LH działa tylko, gdy włącznik jest w pozycji 'Auto'
-
- Początkujący
Dzieki wielkie o to mi wlasnie chodzilo 
-- Śr sty 04, 2017 22:30 --
Jeszcze tylko w ktorym miejscu jest ustawienie przy BCM, bo bajty od 0-9 w bcm sie da aktywne, moze hdzies w komforcie?

-- Śr sty 04, 2017 22:30 --
Jeszcze tylko w ktorym miejscu jest ustawienie przy BCM, bo bajty od 0-9 w bcm sie da aktywne, moze hdzies w komforcie?
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
Nie wszystko to, co jest w CECM (Bordnetz) da się (prosto) aktywować w BCM... i na odwrótANDRIUBIKER pisze:Jeszcze tylko w ktorym miejscu jest ustawienie przy BCM, bo bajty od 0-9 w bcm sie da aktywne, moze hdzies w komforcie?

-
- Początkujący
to ja wiem, stąd pytanie, w bcm, nie ma tych bajtó do kodowania, są one przeniesione w inne miejsca, czyt. kodujesz gdzie indziej np w module komfortu, a tu się parametry zmieniają, dlatego może ktoś wie gdzie tą funkcję w bcm uruchomić
LichtDrehSchalter ... czyli po naszemu... włącznik świateł
LichtDrehSchalter ... czyli po naszemu... włącznik świateł