Oferty sprzedaży Touranów- oceny, komentarze 2011-2014

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
karl
Użytkownik
Auto:: BMN,2.0 tdi,2006
Imię:: Karol
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 44 razy

Re: Oferty sprzedaży Touranów- oceny, komentarze

Post autor: karl »

Tomek jezeli sa tak male przebiegi to chyba :98: jest zlotym srodkiem bo :on: i jeszcze z DPF na małych odcinkach może generować koszty
Awatar użytkownika
aki
Władca postów
Auto:: VW/AUDI
Imię:: Artur
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: aki »

Tomek, dokładnie przy takim przebiegu raczej stawiałbym na benzynę.

1. Wersja Conceptline czyli podstawa, brak relingów w przyszłości możesz odczuć nie mając do czego przyczepić bagażnika dachowego. Jeżeli się go zdecydujesz zobaczyć, sprawdź prędzej historię ASO i porównaj z książką serwisową, auto bardzo ubogie, przy takim przebiegu to powinien mieć już wymieniony rozrząd jak nie ma to czeka cie na pierwszy rzuc wymiana.

2. Wrsja Coneptline, plus za relingi i czarne szyby, minus manualna klima, lecz na takie małe przebiegi powinno to wystarczyć, lecz grono nabywców szuka klimatronika. Do minusów nalżą także tylne szyby manualnie opuszczane. Plusem jest instalacja gazowa, lecz przebieg na benzynę spory, jak był serwisowany na bierząco nie powinien sprawiać problemów.

3. Wersja Cross do której mam zawsze słabość, bo mnie zastanawia to to że nie widzę gdzie niby miałby on to Webasto, chyba że sprzedawca uważa że dogrzewacz jest webasten. Zarysowany zderzak żaden problem. Auto zawieszone jest o ok. 15 mm wyżej od normalnej wersji. Jeżeli jest tak jak pisze sprzedawca to warte uwagi, jako plus można zaliczyć silnik 2.0 tdi BMM, ale według mnie jak dla kobiety która robi małe przebiegi wystarczy 1.6 mpi. Jeżeli zdecydujesz się na TDI sprawdź w jakim stanie jest DPF i wtryskiwacze.

4. Ładna opcja w wersji Highline, przy jej oględzinach koniecznie sprawdź historię ASO, i czy były wymieniane wtryski i/lub głowica. Są to rzeczy które w tych silnikach BMN lubią się psuć i objęte są akcją serwisową, w PL wtryski na pewno. Nie jest to pełna opcja jak pisze sprzedawca bo brakuje mu czujników PDC z przodu i innych rzeczy. Ciekawe dlaczego brakuje mu światełka w tylnych lewych drzwiach?

5. nie jest ot wersja Highline a trendline, doposażona o chromowe relingi, ciemne szyby, PDC dorzucone, trochę mało przelatane jak na diesla i rocznik, ciekawe w jakim stanie jest DPF. Jeżeli serwisowany to sprawdzisz historie po vin.

Dla mnie interesujące egzemplarze to 3 i 4, według mnie musisz się zdecydować czy kupujesz benzynę i śmigasz bez problemów w postaci DPF itp czy decydujesz się na DPF i liczysz się z tym że jak sprawi ci problem to go wytniesz. Do silnika BMN 170 PS podchodziłbym ostrożnie, wolałbym wybrać 2.0 TDI BMM i zrobić chipa w razie potrzeby. Chyba że BMN ma pełen serwis i wszystko wadliwe wymienione czyli wtryski i głowicę.
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO
"Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
Image
Awatar użytkownika
wkpwojtek
Zaawansowany
Auto:: Touran,2.0 BKD, 2005
Imię:: Wojtek
Podziękował: 95 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy

Post autor: wkpwojtek »

Dla mnie zdecydowanie niebieski! Jeśli jest wszystko ok oczywiście!
Wojtek
Awatar użytkownika
viscum
Użytkownik
Auto:: 1.5 evo 7 os. 2020
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: viscum »

tonyfrym pisze:Witam serdecznie,

Szukam VW Tourana, który pomoże mi wozić 3-kę dzieci. Za góra dwa tygodnie rodzina powiększy mi się o bliźniaki :)
(...)
Tomek
Również przerabiam ten temat od pewnego czasu, wprawdzie ja to 3-ciego dziecka mam jeszcze co najmniej 9 miesięcy, ale jakkolwiek by to na forum nie zabrzmiało, to zastanów się, czy Touran będzie wystarczający.

IsoFixów masz tylko 2 - czyli dla maluchów, środkowe siedzenie nie nadaje się dla fotelika. Ewentualnie przód, ale -wtedy jak jedziecie całą rodziną, ktoś z dorosłych musi jechać w środku na tylnej kanapie - przy średniej wielkości fotelikach (u mnie przykładowo Recaro Monza), nie wspominając o większych (mój wcześniejszy Recaro Polaric), dorosły się ledwo mieści.

Sharan, Voyager ... z benzynowym silnikiem.
"Any customer can have a car painted any colour that he wants so long as it is black."

Obrazek
tonyfrym
Kandydat
Auto:: Szukam Tourana
Imię:: Tomek
Podziękował: 8 razy

Post autor: tonyfrym »

@aki
Tomek, dokładnie przy takim przebiegu raczej stawiałbym na benzynę
...myślałem o benzynie, niestety podaż jest znikoma, przynajmniej teraz a ja muszę kupić właśnie teraz :)
3. Wersja Cross do której mam zawsze słabość
Mi też bardzo się podoba, dlatego boję się, że będę robić wszystko, aby wybrać właśnie ten egzemplarz (zachorował na Crossa) :))

W 4. jest jeszcze jedna rzecz, której nie rozumiem - pierwszy i drugi rząd ma dwukolorową, skórzaną tapicerkę a trzeci tylko jednokolorową, czy to znaczy, że były wstawiane nowe fotele, czy zawsze trzeci rząd jest w jakimś standardowym kolorze ?

Aki, wielkie dzięki za wyczerpujący opis poszczególnych ogłoszeń, to dla mnie mega pomocne!

@wkpwojtek
Dla mnie zdecydowanie niebieski! Jeśli jest wszystko ok oczywiście!
Fajny, fajny, ale silnik jednak bardziej "niebezpieczny", poza tym przebieg jednak dość spory, plusem jest cena - auto nie jest drogie no i widać, że właściciel dba o niego. Tylko te dostawiane LED-y są dość pretensjonalne, poza tym ok ;)

@karl
Tomek jezeli sa tak male przebiegi to chyba :98: jest zlotym srodkiem bo :on: i jeszcze z DPF na małych odcinkach może generować koszty
Benzyn jest jednak mało na rynku. DPF ? Cóż, będę go musiał co jakiś czas przegonić i przedmuchać na trasie ;)

@viscum
Również przerabiam ten temat od pewnego czasu, wprawdzie ja to 3-ciego dziecka mam jeszcze co najmniej 9 miesięcy, ale jakkolwiek by to na forum nie zabrzmiało, to zastanów się, czy Touran będzie wystarczający.

IsoFixów masz tylko 2 - czyli dla maluchów, środkowe siedzenie nie nadaje się dla fotelika. Ewentualnie przód, ale -wtedy jak jedziecie całą rodzina, ktoś z dorosłych musi jechać w środku na tylnej kanapie - przy średniej wielkości fotelikach (u mnie przykładowo Recaro Monza), nie wspominając o większych (mój wcześniejszy Recaro Polaric), dorosły się ledwo mieści.

Sharan, Voyager ... z benzynowym silnikiem.
Uważam, że jednak wystarczający. Długo myślałem nad dużym vanem, ale dzieci będą małe i na początku będą jeździć tylko okazjonalnie, jedyny czas kiedy będzie potrzeba większego zapakowania w jedno auto to wakacje, ale cóż - są raz, dwa razy w roku, więc wtedy się przemęczymy, ewentualnie poratuje nas box na dach. 95% czasu auto będzie w konwencji 4 osoby. Dwa noworodki + pięciolatek + żona, więc damy radę.

W czasie wyjazdu całą rodziną konwencja następująca - cała trójka z tyłu, zapniemy całą trójkę (każde do osobnego fotelika). Myśleliśmy nad ISOFIX-ami, ale finalnie zdecydowaliśmy się na zwykłe MAXI COSI CITY SPS, bo jednak są dużo tańsze, dlatego my akurat wykorzystamy trzy fotele.

Jak Dzieci podrosną, może nie będzie już wyboru i zmienimy na Espace, Sharan albo inne, okropne akwarium ;)
Awatar użytkownika
viscum
Użytkownik

O te 3 foteliki z tyłu właśnie mi chodziło. Środkowe siedzenie jest mniejsze i system mocowania mniej bezpieczny. Upewnij się uda Ci się tam pomieścić. Bagażnik raczej wystarczy.
"Any customer can have a car painted any colour that he wants so long as it is black."

Obrazek
Awatar użytkownika
wachu
Użytkownik
Auto:: 2.0tdi dSG '12
Imię:: Marcin
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 38 razy

Post autor: wachu »

Nie przesadzacie z tym isofixem? Ja mam od poczatku 2 foteliki zamontowane obok siebie i sue mieszczą. Maluch zawsze na środku a obok starszy. Tym sposobem miejsce za kierowca jest dla mamy. Na środku porządnie naciagasz pasy. Po kilku dniach dociagasz jeszcze i jest ok.
Awatar użytkownika
wujo_sam
Specjalista
Auto:: Touran 2.0
Imię:: Tomasz
Podziękował: 68 razy
Otrzymał podziękowań: 70 razy

Post autor: wujo_sam »

Dokladnie jak Wachu piszesz :)
Awatar użytkownika
viscum
Użytkownik

Można i bez fotelików wozić, jak kto uważa. Gdyby środkowe siedzenie spełniało wymogi bezpieczeństwa dla fotelika byłby tam isofix (jak w sharanie) to moje zdanie.

EDITED:
żeby nie już nie ciągnąć off-topic'u:
http://en.recaro-cs.com/tl_files/recaro ... _DE-EN.pdf
Ostatnio zmieniony śr sty 07, 2015 21:51 przez viscum, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
Awatar użytkownika
wujo_sam
Specjalista
Auto:: Touran 2.0
Imię:: Tomasz
Podziękował: 68 razy
Otrzymał podziękowań: 70 razy

Post autor: wujo_sam »

viscum pisze:Można i bez fotelików wozić, jak kto uważa. Gdyby środkowe siedzenie spełniało wymogi bezpieczeństwa dla fotelika byłby tam isofix (jak w sharanie) to moje zdanie.
Czy moglbys rozwinac dlaczego srodkowe siedzenie nie spelnia wymogow bezpieczenstwa dla fotelika ?
Awatar użytkownika
patarek
Zaawansowany
Auto:: Sharan 7n 2.0 2011
Imię:: Paweł
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy
Kontakt:

Post autor: patarek »

Nie chce się mądrować ale to jest temat o ofertach sprzedaży samochodów a nie o fotelikach i isofixach.

Pozdrawiam
Oto JA

Błogosławieni Ci, którzy nie mając nic do powiedzenia,
nie oblekają tego faktu w słowa.

[ Julian Tuwim ]
saint27
Początkujący
Auto:: Mk6, CAXA, 2009
Imię:: Bartek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: saint27 »

Panowie, prośba o opinie.
http://otomoto.pl/volkswagen-touran-1-4 ... 93281.html
Auto już trochę wisi na alledrogo.
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Auto:: Touran
Imię:: Maciek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Kontakt:

Post autor: admin »

Auto powypadkowe, pytanie jak mocno.

Kiera multi z manetkami do DSG, przycisk WINTER w tunelu jak dobrze widzę na foto... a skrzynia manual ;)

Zderzak ze spryskami a brak grzanych foteli.
RNS300 - w 2010 już nie wsadzali tej navi.
Awatar użytkownika
rzutnik
Specjalista
Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 133 razy

Post autor: rzutnik »

viscum pisze:Można i bez fotelików wozić, jak kto uważa. Gdyby środkowe siedzenie spełniało wymogi bezpieczeństwa dla fotelika byłby tam isofix (jak w sharanie) to moje zdanie.
Wrócę jeszcze na chwilę do isofixów - w moim touranie we wszystkich 3 siedzeniach z tyłu jest isofix.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

rzutnik pisze:Wrócę jeszcze na chwilę do isofixów - w moim touranie we wszystkich 3 siedzeniach z tyłu jest isofix.
Nie widziałem takiej opcji. Z tego co mi wiadomo środkowy fotel jest za wąski na Isofix,dlatego go nie ma. Zrób foto,zobaczymy :ok:
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Zablokowany