Liczniki wszystkich marek przekłamują i zawsze zawyżają prędkość. Z tego, co gdzieś, kiedyś, wyczytałem, jest to związane z procesem homologowania pojazdów. Wskazanie prędkości ma mieścić się w granicach określonego błędu pomiarowego, ale, obowiązkowo, nigdy nie może zaniżać faktycznej prędkości. Dopóki w samochodach będą montowane analogowe wskaźniki prędkości, problem będzie istniał.yox pisze:
... liczniki VW zawsze przekłamują...
Przekłamanie licznika kilometrów
- poldiver
- Zaawansowany
- Auto:: Caddy 1.6TDI 2011
- Imię:: Kuba
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 71 razy
- Kontakt:
Re: Przekłamanie licznika kilometrów
- d3v0
- Przeglądacz
- Auto:: TOURAN 1T3 '11
- Imię:: MATEUSZ
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
jeżdzę na codzień nowym Iveco Dailly i razem z kolegą sprawdziłem liczniki
on takie samo Dailly tyle że z tachografem i na oponach 225/75/16 jechał na tempomacie 90km/h(yanosik pokazywał także równe 90) ja jadąc za nim miałem na liczniku 98km/h na oponach 225/65/16 .
dodam że oba samochody ledwo opuściły fabrykę i oba wyszły na takich oponach od producenta tak więc raczej celowo zaniża się prędkość na licznikach dla normalnych samochodów tylko samochody ciężarowe i takie z homologacją i tachografem mają rzeczywistą prędkość
on takie samo Dailly tyle że z tachografem i na oponach 225/75/16 jechał na tempomacie 90km/h(yanosik pokazywał także równe 90) ja jadąc za nim miałem na liczniku 98km/h na oponach 225/65/16 .
dodam że oba samochody ledwo opuściły fabrykę i oba wyszły na takich oponach od producenta tak więc raczej celowo zaniża się prędkość na licznikach dla normalnych samochodów tylko samochody ciężarowe i takie z homologacją i tachografem mają rzeczywistą prędkość

- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
.... dokładnie, jest to wymóg przepisów EU, np VW zaniża prędkość srednio ok 8-10 % możesz sobie ustawić (VCDS) jak najbardziej przybliżoną prędkość, ale nigdy nie będzie to dokładne czyt. zgodne z GPS.
Oczywiście nie ma rzeczy nie możliwych
ale to już wymaga ingerencji w soft zegarów 
Oczywiście nie ma rzeczy nie możliwych
- poldiver
- Zaawansowany
- Kontakt:
Różnica między licznikiem prędkości a tachografem jest, mimo pewnego podobieństwa między nimi, ogromna. Licznik tylko wskazuje prędkość i współczynnik odchyleń może mieć o wiele większy od tachografu.
Tacho jest przede wszystkim rejestratorem - prędkości i czasu pracy kierowcy. Ponieważ dane zapisane przez tachograf mogą być dowodem rzeczowym w np. postępowaniu karnym, dokładność wskazań tachografów jest o wiele większa.
Tacho jest przede wszystkim rejestratorem - prędkości i czasu pracy kierowcy. Ponieważ dane zapisane przez tachograf mogą być dowodem rzeczowym w np. postępowaniu karnym, dokładność wskazań tachografów jest o wiele większa.
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 118 razy
- Otrzymał podziękowań: 702 razy
Jadę na liczniku 95km/h a realna jest 90km/h to jest zaniżenie czy zawyżenie?yox pisze:.... dokładnie, jest to wymóg przepisów EU, np VW zaniża prędkość srednio ok 8-10 % .....
bo tak własnie jest w VW
jak by zaniżał - jedziesz 50 na ograniczeniu 50 - a radar Cie łapie bo jechałeś 60
Licznik zaniżył prędkość
- poldiver
- Zaawansowany
- Kontakt:
Myślę, że w tym przypadku yox zastosował po prostu skrót myślowy. Ale faktycznie, dla dociekliwych, źle to wyszło. Powinien był napisać: samochody VW zaniżają rzeczywistą prędkość względem wskazań licznika...spacewalker pisze:Jadę na liczniku 95km/h a realna jest 90km/h to jest zaniżenie czy zawyżenie?yox pisze:.... dokładnie, jest to wymóg przepisów EU, np VW zaniża prędkość srednio ok 8-10 % .....![]()
bo tak własnie jest w VW
jak by zaniżał - jedziesz 50 na ograniczeniu 50 - a radar Cie łapie bo jechałeś 60
Licznik zaniżył prędkość
- yox
- Władca postów
... no faktycznie "skrót myślowy"poldiver pisze:Myślę, że w tym przypadku yox zastosował po prostu skrót myślowy. Ale faktycznie, dla dociekliwych, źle to wyszło. Powinien był napisać: samochody VW zaniżają rzeczywistą prędkość względem wskazań licznika...spacewalker pisze:Jadę na liczniku 95km/h a realna jest 90km/h to jest zaniżenie czy zawyżenie?yox pisze:.... dokładnie, jest to wymóg przepisów EU, np VW zaniża prędkość srednio ok 8-10 % .....![]()
bo tak własnie jest w VW
Licznik zaniżył prędkość
- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
I tak jak wcześniej podał yox jest to procentowe - przykładowo jadę 50 wg licznika a GPS pokazuje 46, ale jadę 150 wg licznika to GPS pokazuje 140.
Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3
- yox
- Władca postów
... dokładnie, a jest to zakodowane w eprom licznika (taka różnica procentowa)rzutnik pisze:I tak jak wcześniej podał yox jest to procentowe - przykładowo jadę 50 wg licznika a GPS pokazuje 46, ale jadę 150 wg licznika to GPS pokazuje 140.
tu: https://www.dropbox.com/s/wu7wmtzb355i3 ... .xlsx?dl=0
do pobrania calkulator w excelu autorstwa ubercam z tdiclub.com, który (mając odp. dane) pozwala na zakodowanie licznika, aby wskazywał, prędkość najbardziej zbliżoną do rzeczywistości
- poldiver
- Zaawansowany
- Kontakt:
Wszelkiego rodzaju mierniki wychyłowe (a takimi są nasze liczniki) podlegają klasom dokładności, które określają o ile procent maksymalnej wartości na skali może licznik się rozjechać z danymi rzeczywistymi. W przypadku liczników w samochodach jest jeszcze mowa, że mogą mylić się tylko w górę. To znaczy, że mogą zawyżać, ale nigdy nie mogą zaniżać rzeczywistej prędkości.yox pisze:... dokładnie, a jest to zakodowane w eprom licznika (taka różnica procentowa)rzutnik pisze:I tak jak wcześniej podał yox jest to procentowe - przykładowo jadę 50 wg licznika a GPS pokazuje 46, ale jadę 150 wg licznika to GPS pokazuje 140.![]()
Dla dociekliwych: we.pb.edu.pl/~ketim/ketim-md/ed_2_m/M-02.pdf
- yox
- Władca postów
Dokładnie tak jak piszeszpoldiver pisze:...W przypadku liczników w samochodach jest jeszcze mowa, że mogą mylić się tylko w górę. To znaczy, że mogą zawyżać, ale nigdy nie mogą zaniżać rzeczywistej prędkości
- boniek_2
- Początkujący
- Auto:: Touran/Caddy 1.6 CAYx
- Imię:: Rafał
Widzę ze posypały się posty co do błędów itp.
poniżej zdjęcie z diagnozy VAG_CAN_PRO licznika w starszym touranie i tu ciekawostka nie ma problemu z przestawieniem wartości na inna przyjmuje kodowanie i wszystko można ustawić ja niestety posiadam białe liczniki i samochód z rocznika 2012 i nie mam takiej możliwości przynajmniej VAG_CAN_PRO
Tu prośba do szanownego grona czy może ktoś podejrzeć w swoim aucie powiedzmy z białymi zegarami czy VCDSem da się zmienić kodowanie tak jak w starym liczniku czy jest jakiś inny sposób ?
Zdjęcie z diagnozy starszego pojazdu tym samym programem

Jak widzicie jest inaczej niż u mnie ale wartość 22188 jest ta sama.
Możę ktoś z Was ma jakieś pomysły ?
poniżej zdjęcie z diagnozy VAG_CAN_PRO licznika w starszym touranie i tu ciekawostka nie ma problemu z przestawieniem wartości na inna przyjmuje kodowanie i wszystko można ustawić ja niestety posiadam białe liczniki i samochód z rocznika 2012 i nie mam takiej możliwości przynajmniej VAG_CAN_PRO
Tu prośba do szanownego grona czy może ktoś podejrzeć w swoim aucie powiedzmy z białymi zegarami czy VCDSem da się zmienić kodowanie tak jak w starym liczniku czy jest jakiś inny sposób ?
Zdjęcie z diagnozy starszego pojazdu tym samym programem

Możę ktoś z Was ma jakieś pomysły ?
- yox
- Władca postów
... czytałeś te posty ? czy tylko 'przeleciałeś' ? przecież napisałem na poprzedniej stronie, sprawdż bajt 0
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 118 razy
- Otrzymał podziękowań: 702 razy
Biały licznik ma długie kodowanie, stary czerwony - krótkie, dlatego opisy są różne.boniek_2 pisze:.....
Tu prośba do szanownego grona czy może ktoś podejrzeć w swoim aucie powiedzmy z białymi zegarami czy VCDSem da się zmienić kodowanie tak jak w starym liczniku czy jest jakiś inny ....
... ?
Jak umiesz kodować(poruszać sie po kodowaniu) , to zakodujesz w obu
- boniek_2
- Początkujący
- Auto:: Touran/Caddy 1.6 CAYx
- Imię:: Rafał
Widzisz kolego nie wiem jak zrobić długie kodowanie.
Możecie coś podpowiedzieć krok po kroku jak to zrobić
ewentualnie jakaś lektura do poczytania ?
yox przeglądałem twój link
http://forums.tdiclub.com/showthread.php?t=316833
ale mysle ze jak nie wiem jak zrobić długi kodowanie nie na wiele mi sie to zda
Możecie coś podpowiedzieć krok po kroku jak to zrobić
ewentualnie jakaś lektura do poczytania ?
yox przeglądałem twój link
http://forums.tdiclub.com/showthread.php?t=316833
ale mysle ze jak nie wiem jak zrobić długi kodowanie nie na wiele mi sie to zda