Ubezpieczyciele

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
anko1973
Zaawansowany
Auto:: 2,0 TDI BKD, DSG, 2005
Imię:: Andrzej
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: anko1973 »

Iza, jeżlei broker jest zainteresowany kolejnym klientem to ja z chęcią skorzystam z jego usług; polisa kończy mi się w czerwcu więc zaraz trzeba bęzie się rozglądać. Jak jest chętny to przekaż na priva jakieś namiary do niego lub może na spocie warszawskim będziesz?
pablo686
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: pablo686 »

mam pytanko jak u Was jest w polisach AC macie wpisaną wartość samochodu na dzień ubezpieczenia, kurcze ja tak mam w jednym samochodzie...wlaśnie jestem w trakcie ubezpieczania tourana mialem sie zdecydowac na Avive ale tak, w polisie nie mam podanej wartości (jest tylko adnotacja:wartość rynkowa co mi się nie podoba), a jak rozmawialem przez tel to mi go wycenili, ogolnie warunki strasznie nie jasne:(...i co jeszce strasznie male wartości samochodu mi wyliczali w innych firmach (np PZU pobiło rekord samochód 2008 r wartość 31000 zł), trzeba się ostro wykłucać o tą wartość bo bu wpisali ze 20 tys zł....a jak to jest u reszty forumowiczów??
peterb
Władca postów
Auto:: 1.4 TSI DSG HL 2016
Imię:: Piotr
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: peterb »

U mnie jest wpisana wartość auta. Pierwszy raz się z czymś takim spotykam żeby nie chcieli wpisać wartości auta :shock:
PPD
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

pablo686 pisze:w polisie nie mam podanej wartości (jest tylko adnotacja:wartość rynkowa co mi się nie podoba)
cwane bestie... możesz sobie wpisac sam wartość nawet i wyższą niż rynkowa, oni naliczą sobie składni od tej wartość, a potem jak przyjdzie do wypłaty odszkodowania to i tak naliczą od wartości rynkowej w dniu powstania szkody...
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

Dodi pisze:
pablo686 pisze:w polisie nie mam podanej wartości (jest tylko adnotacja:wartość rynkowa co mi się nie podoba)
cwane bestie... możesz sobie wpisac sam wartość nawet i wyższą niż rynkowa, oni naliczą sobie składni od tej wartość, a potem jak przyjdzie do wypłaty odszkodowania to i tak naliczą od wartości rynkowej w dniu powstania szkody...
Dokładnie wycena wartości będzie zawsze na dzień szkody tzn. w styczniu wartość auta będzie powiedzmy 30.000 to w listopadzie będzie 20.000 i od tej kwoty będą liczyć wartość. Eurotax jest aktualizowany z tego co wiem co kwartał więc przy ubezpieczaniu auta i określaniu jego wartości lub przy wycenie szkody lub wycenie części sprawdzić należy aktualizację programu.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
Marco_Polo
Specjalista
Auto:: VW Sharan 2.0 TSI 220KM
Imię:: Marek
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Post autor: Marco_Polo »

Witam

Nie korzystałem z wypłaty (i nie zamierzam) ale Warta ma ubezpieczenie, że wypłacają kwotę na jaką ubezpieczało się auto. Przynajmniej tak mi mówił agent ubezpieczeniowy.

Pozdrawiam
Był VW Passat Variant B6 2005r. Comfortline 2.0 TDI 140KM - manual
Był VW Golf Plus 2005r. Sportline 2.0 TDI 140KM - DSG
Był VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM -> 186,1KM - DSG
Był VW Sharan 2012r. Comfortline 2.0 TDI 140KM Blumotion - DSG
VW Sharan 2017r. Highline 2.0 TSI 220KM - DSG
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

Marco_Polo pisze:Witam

Nie korzystałem z wypłaty (i nie zamierzam) ale Warta ma ubezpieczenie, że wypłacają kwotę na jaką ubezpieczało się auto. Przynajmniej tak mi mówił agent ubezpieczeniowy.

Pozdrawiam
To sprawdź dokładnie w umowie gdzie to jest zapisane :-)

Co do kolegi i PZU nadal nie ma kasy z PZU oddał sprawę Kancelarii
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
mur1000
Przeglądacz

Post autor: mur1000 »

Chce się podzielić moimi wyliczeniami składki OC, AC,NW i Assistance w AXA.
U innych ubezpieczycieli akurat w moim przypadku składka była dużo wyższa. :?: :evil:
Może komuś pomoże w wyborze towarzystwa ubezpieczeniowego. :?:

Składka jest wyliczana na samochód Touran 1,9 tdi trendline DSG rok 2005 brak uszkodzeń garażowany w garażu indywidualnym przebieg roczny 15-20tys km. Wartość według katalogu 29800zł . Brane są pod uwagę wszystkie zniżki za bezszkodową jazdę jakie posiadam.

I tak w pakiecie:

OC-obowiązek

AC-najważniejsze ,kradzież ,pożar,zbita przednia szyba itp. za każdą szkodę zgłoszoną(czy to rysy. czy rozbite auto,kradzież) zabierają 10%zniżki i 5%wkładu własnego.

Assistance mini -najważniejsze dla mnie wymiana koła mam wersje 7os. ,holowanie do 150km skrzynia DSG, samochód na 3 dni itp. (Assistance max różnica to holowanie 250km,samochód 5 dni)

NW - zrezygnowałem ale chcieli dodatkowo koło 100zł.

Razem za pakiet OC,AC i Assistance mini składka przy wpłacie jednorazowej 1100zł :super: uważam że nie jest zła.

Jest możliwość ubezpieczenia sobie dodatkowo np.alufelgi ,radio CB itp. Warunek posiadać fakture zakupu. No i składka wyższa.

Za każdy kolejny samochód 5% zniżki dodatkowo, i z czego nie korzystałem 20% przez internet.
Jeżeli pomogłem ,podpowiedziałem to się bardzo ciesze :haha:
TOURAN 1,9 TDI ,DSG
Obrazek
anko1973
Zaawansowany

u mnie wyszło bardzo drogo - w porównaniu z allianz direct oraz Liberty drożej o 57% (!) ponadto SU 29 600 (za mała jak dla mnie) - auto jak w opisie dodatkowow ogrzewanie postojowe, hak oryginał, xenony, 7 miejsc. Ok miałem szkodę w tym roku z AC no ale inni tez to uwzględniali z obliczeniach. aha i axa zazyczyła sobie 15% udział w szkodzie :omatko:
dla mnie największym bólem w AC jest niedoszacowanie SU i to praktycznie w każdym TU. Obecnie auto mam ubezpieczone w Compensie przez agenta bo tylko agent był w stanie zweryfikowac dodatkowe wyposażenie.

Ponadto dla aut starszych czesto nie ma mozliwości naprawy w AC w sieci autoryzowanej - stawki za roboczogodzinę są ustalane według stawek poza ASO :(; kolejny problem (axa) czasami zakres ubezp AC i/lub assinatce jest tylko na Polskę; poza granicami trzeba płacić dodatkowa kasę.
Assisance zaczyna na przykład działać ile tam (20-50) km od kodu pocztowego podanego we wniosku (ale czy po linii prostej czy po trasie dojazdu - jakiej? najkrótszej?)

znowu na przykład Allianz direct wyklucza ubezpieczenie wyposażenia dodtkowego innego niż w ich kwestionariuszu. jak masz auto o lepszym wyposażeniu no to sorki...przy szkodzie nie wylicza Ci na przykład kasy za hak (bo tego akurat nie maja uwzględnione)

trzeba liczyć i porównywac indywidulanie

@ mur1000 - ale Twoja składka i SU jest mysle bardzo OK - pewnie AXA nie lubi troche szkodowych kierowców.
gratuluje dobrej oferty!
Awatar użytkownika
Marco_Polo
Specjalista
Auto:: VW Sharan 2.0 TSI 220KM
Imię:: Marek
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Post autor: Marco_Polo »

Z tego co wyczytałem w regulaminie to powinienem dostać pełna kwotę, ale wolę się nie przekonywać.
Był VW Passat Variant B6 2005r. Comfortline 2.0 TDI 140KM - manual
Był VW Golf Plus 2005r. Sportline 2.0 TDI 140KM - DSG
Był VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM -> 186,1KM - DSG
Był VW Sharan 2012r. Comfortline 2.0 TDI 140KM Blumotion - DSG
VW Sharan 2017r. Highline 2.0 TSI 220KM - DSG
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

mur1000 pisze:Chce się podzielić moimi wyliczeniami składki OC, AC,NW i Assistance w AXA.
U innych ubezpieczycieli akurat w moim przypadku składka była dużo wyższa. :?: :evil:
Może komuś pomoże w wyborze towarzystwa ubezpieczeniowego. :?:

Składka jest wyliczana na samochód Touran 1,9 tdi trendline DSG rok 2005 brak uszkodzeń garażowany w garażu indywidualnym przebieg roczny 15-20tys km. Wartość według katalogu 29800zł . Brane są pod uwagę wszystkie zniżki za bezszkodową jazdę jakie posiadam.

I tak w pakiecie:

OC-obowiązek

AC-najważniejsze ,kradzież ,pożar,zbita przednia szyba itp. za każdą szkodę zgłoszoną(czy to rysy. czy rozbite auto,kradzież) zabierają 10%zniżki i 5%wkładu własnego.

Assistance mini -najważniejsze dla mnie wymiana koła mam wersje 7os. ,holowanie do 150km skrzynia DSG, samochód na 3 dni itp. (Assistance max różnica to holowanie 250km,samochód 5 dni)

NW - zrezygnowałem ale chcieli dodatkowo koło 100zł.

Razem za pakiet OC,AC i Assistance mini składka przy wpłacie jednorazowej 1100zł :super: uważam że nie jest zła.

Jest możliwość ubezpieczenia sobie dodatkowo np.alufelgi ,radio CB itp. Warunek posiadać fakture zakupu. No i składka wyższa.

Za każdy kolejny samochód 5% zniżki dodatkowo, i z czego nie korzystałem 20% przez internet.
Jeżeli pomogłem ,podpowiedziałem to się bardzo ciesze :haha:
Murr - jak to teoretycznie pięknie brzmi - zobaczymy czego Ci nie życzę - w praktyce:-)
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
mur1000
Przeglądacz

Post autor: mur1000 »

cheles Ile byś nie zapłacił to zawsze problemy z odzyskaniem kasy.
Zależy jeszcze dużo od agenta, który przyjeżdża do Ciebie szacować szkodę ,jak urzędas to i będzie kombinował jak by tu zrobić Cie w bambuko i zadziobać w firmie.
TOURAN 1,9 TDI ,DSG
Obrazek
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

mur1000 pisze:cheles Ile byś nie zapłacił to zawsze problemy z odzyskaniem kasy.
Zależy jeszcze dużo od agenta, który przyjeżdża do Ciebie szacować szkodę ,jak urzędas to i będzie kombinował jak by tu zrobić Cie w bambuko i zadziobać w firmie.
Oczywiście problemy zawsze wyjdą przy likwidacji.

Compensa (ubezpieczenia dla aut do 5 lat) wyliczenie wyszło mi na II raty plus asistance + szyby

1.290 PLN I rata
1.100 II rata

Zniżki komplet od wartości 45 tysi.
Obrazek
VW Touran by chelesline
anko1973
Zaawansowany

@Marco Polo a w Warcie nie jest tak, że ta stała suma ubezpieczenia jest dla aut nie starszych niz 3 lata i to pod warunkiem, zę masz to ubezpieczenie od początku kupna samochodu i kontynuujesz je co roku?
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

mur1000 pisze:cheles Ile byś nie zapłacił to zawsze problemy z odzyskaniem kasy.
Mur1000 - nie zgadzam się byś kolesi z ubezpieczalni (każdej) nazwać urzędasami :evil: :evil: :evil:
Obrazek
VW Touran by chelesline
ODPOWIEDZ