2.0 Tdi i jego "niedociągnięcia"

Gwivaldi
Kandydat
Auto:: Touran
Imię::
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: 2.0 Tdi i jego "niedociągnięcia"

Post autor: Gwivaldi »

Ja tam mam BKD (bez dpf) i przebieg 135tys i nic! Tylko oliwę zmieniam co 10 tys. i auto furczy no i filtry co 20. pozdrawiam

kolego "notoniewiem" czegoś tu nie caman, olej co 10 tyś, filtry co 20 ,chyba oleju nie :?: :> Ten wymieniasz z olejem. Tak w formie przestrogi olej co 10 tyś wraz z filtrem olejowym tzn. wkładem filtra bo taki jest tu zamontowany to bardzo dobra reguła. Jeśli jest inaczej to uważaj :!: długie przebiegi na wkładach filtra olejowego mogą zakończyć się tragicznie. Filtry te mają skłonności do zozrywania się pod ciśnieniem oleju, jak za długo są w silniku, taka sytuacja może doprowadzić do zatarcia silnika, i żadna kontrolka nawet nie błyśnie, a silnik kląknie. Wiem bo już reanimowałem takie silniki u tych bardzo oszczędnych. Co 10 tyś olej i wkład i silniczek podziękuje nam długą bezawaryjną pracą. A to, że produceńci olejów informują o zwiększonej jego żywotności nawet do 50 tyś km, może i prawda :?: :> ale wkład filtra może tego nie wytrzymać. Pozdrawiam i życzę tysięcy bezawaryjnych km. A co do pozostałych jak powietrza, kabinowy to wiosna, jesień jest dość schematycznym serwisem.
ODPOWIEDZ