Ja tam mam BKD (bez dpf) i przebieg 135tys i nic! Tylko oliwę zmieniam co 10 tys. i auto furczy no i filtry co 20. pozdrawiam
kolego "notoniewiem" czegoś tu nie caman, olej co 10 tyś, filtry co 20 ,chyba oleju nie

Ten wymieniasz z olejem. Tak w formie przestrogi olej co 10 tyś wraz z filtrem olejowym tzn. wkładem filtra bo taki jest tu zamontowany to bardzo dobra reguła. Jeśli jest inaczej to uważaj

długie przebiegi na wkładach filtra olejowego mogą zakończyć się tragicznie. Filtry te mają skłonności do zozrywania się pod ciśnieniem oleju, jak za długo są w silniku, taka sytuacja może doprowadzić do zatarcia silnika, i żadna kontrolka nawet nie błyśnie, a silnik kląknie. Wiem bo już reanimowałem takie silniki u tych bardzo oszczędnych. Co 10 tyś olej i wkład i silniczek podziękuje nam długą bezawaryjną pracą. A to, że produceńci olejów informują o zwiększonej jego żywotności nawet do 50 tyś km, może i prawda

ale wkład filtra może tego nie wytrzymać. Pozdrawiam i życzę tysięcy bezawaryjnych km. A co do pozostałych jak powietrza, kabinowy to wiosna, jesień jest dość schematycznym serwisem.