Touran 1,4 TSI 150 KM HL, 2016
- Gandalf
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.4 TSI HL 2016
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowań: 49 razy
Re: Touran 1,4 TSI 150 KM HL, 2016
Przed poprzednimi wakacjami też rozważałem taki mod ale w końcu z niego zrezygnowałem. Stwierdziłem, że jednak wolę mieć pełne koło zapasowe niż dojazdówkę szczególnie będąc za granicą.Jusand pisze:Witam
czy ta dojazdówka schowa się na tyle aby podłoga pasowała w dolne prowadzenie.
Pod podłogą zrobiłem dodatkowy całkiem spory schowek. Usunąłem oryginalny styropian. Narzędzia włożyłem do koła zapasowego. Koło ubrałem w pokrowiec, żeby rzeczy się nie brudziły od gumy. Metalową podłogę wyłożyłem matami antypoślizgowymi. Mieści się tam całkiem sporo rzeczy. Zwykle pakuję tam to co jest małe i ciężkie. Dostęp jest niezły bo z obu stron: od klapy i tylnych siedzeń.
Teraz już nie pamiętam dokładnie ale chyba będzie brakowało paru cm aby koło dojazdowe się zmieściło po podłogą na niższym poziomie.
- Johny7205
- ____________________
- Auto:: 1T2T21 1.9TDI Trendline+
- Imię:: Janek
- Podziękował: 69 razy
- Otrzymał podziękowań: 60 razy
Myślę, że dojazdówka zmieści się pod podłogą w dolnym położeniu.
Mogę zmierzyć wysokość dojazdówki ze styropianem w środku w moim Tourku.
W Passacie B8 mieści mi się nawet pełnowymiarowe koło ze styropianem w środku pod obniżoną podłogą bagażnika.
Mogę zmierzyć wysokość dojazdówki ze styropianem w środku w moim Tourku.
W Passacie B8 mieści mi się nawet pełnowymiarowe koło ze styropianem w środku pod obniżoną podłogą bagażnika.

- Jusand
- Początkujący
- Auto:: Touran, 1.4 TSI, 2016
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
A narzędzia do koła wsadziłeś w dedykowany wkład, jeśli tak to czy pasuje dowolny z VAG?Gandalf pisze: Pod podłogą zrobiłem dodatkowy całkiem spory schowek. Usunąłem oryginalny styropian. Narzędzia włożyłem do koła zapasowego. Koło ubrałem w pokrowiec, żeby rzeczy się nie brudziły od gumy. Metalową podłogę wyłożyłem matami antypoślizgowymi. Mieści się tam całkiem sporo rzeczy. Zwykle pakuję tam to co jest małe i ciężkie. Dostęp jest niezły bo z obu stron: od klapy i tylnych siedzeń.
Te maty antypoślizgowe, przyklejałeś do podłogi? Czy możesz podać jaką konkretną matę użyłeś, bo jest tego sporo.
- Gandalf
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.4 TSI HL 2016
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowań: 49 razy
Na początku kupiłem wkład styropianowy ale podnośnik się do niego nie zmieścił i wkład zwróciłem. Wszystkie narzędzia mam w płóciennym worku ściągnięte taśmą i przymocowane od wewnątrz do koła aby tam nie latały.Jusand pisze: A narzędzia do koła wsadziłeś w dedykowany wkład, jeśli tak to czy pasuje dowolny z VAG?
Te maty antypoślizgowe, przyklejałeś do podłogi? Czy możesz podać jaką konkretną matę użyłeś, bo jest tego sporo.
Maty antypoślizgowe kupiłem marketowe w większych kawałkach i dociąłem tak aby pasowały. Nie są przyklejone bo się nie ślizgają.
Tu masz poglądową aukcję mat (podobny typ mam u siebie):
http://allegro.pl/jj71-antyposlizgowa-m ... 99526.html
- Jusand
- Początkujący
Witam
Wiecie może jakiej firmy są oryginalnie montowane pióra wycieraczek? Bo zamierzam kupić, gdyż wymieniam szybę przednią (kamyk, odprysk i pajączek).
Czy Bosch 3 397 007 557 będzie dobry i czy ma oryginalny zaczep?
Wiecie może jakiej firmy są oryginalnie montowane pióra wycieraczek? Bo zamierzam kupić, gdyż wymieniam szybę przednią (kamyk, odprysk i pajączek).
Czy Bosch 3 397 007 557 będzie dobry i czy ma oryginalny zaczep?
- Johny7205
- ____________________
Wg mnie Bosch będzie najlepszy. Zaczepy pasują. Właśnie zmieniłem w B8. Kupiłem przez internet cały komplet z tyłem.
W ASO ceny fabrycznych wycieraczek są zbliżone do ogólnie dostępnych Boschów lub innych markowych. W ASO Skody zdarzyło mi się nie raz kupić taniej od Boscha ze sklepu.
W ASO ceny fabrycznych wycieraczek są zbliżone do ogólnie dostępnych Boschów lub innych markowych. W ASO Skody zdarzyło mi się nie raz kupić taniej od Boscha ze sklepu.

- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Kup ori. To Bosch... Ale Bosch ze sklepu, a Bosch z logo vw, to jednak coś innego.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

- Jusand
- Początkujący
Hej
Czy miał ktoś taki problem z tarczą (lewy tył) jak na zdjęciu, że klocek nie bierze całej tarczy?

W ASO twierdzą, że to nic takiego tylko skorodowana tarcza i należało by wymienić. Dodam że samochód na gwarancji jeszcze, ale w jej ramach nie chcą tego zrobić. Nie wiem czy się z nimi bić, bo w poniedziałek i tak zostawiam na dokończenie naprawy gwarancyjnej grzania siedzenia (opowieść na cały inny post).
Czy miał ktoś taki problem z tarczą (lewy tył) jak na zdjęciu, że klocek nie bierze całej tarczy?

W ASO twierdzą, że to nic takiego tylko skorodowana tarcza i należało by wymienić. Dodam że samochód na gwarancji jeszcze, ale w jej ramach nie chcą tego zrobić. Nie wiem czy się z nimi bić, bo w poniedziałek i tak zostawiam na dokończenie naprawy gwarancyjnej grzania siedzenia (opowieść na cały inny post).
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Teoretycznie gwarancja na takie rzeczy jest na 8kkm. Tutaj najwidoczniej stał dłużej i tak się stało. Ja i tak bym ich cisnal, że to mniejsza powierzchnia tarcia, a zatem skuteczność i bezpieczeństwo. Raczej się nie uda, ale warto spróbować
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

- Johny7205
- ____________________
Kiedyś serwisy nie dyskutowały tylko dawały tarcze do przetoczenia i to g--nianej marki a nie VW.
Teraz całą winę zrzuca się na klienta który jeździ mało np. po mieście i tylne hamulce są prawie nie używane. Żeby nie było niejasności jestem zwolennikiem grupy vw ale czasami uprawiają dziadostwo.
Miałem to samo w moim Touranie którym jeździ żona z dzieciakami. I serwis stwierdził że rdzewienie tylnych tarcz wynika ze sposobu eksploatacji.
A ja myślę, że jak kupuję drożej nowy sprzęt o lepszej jakości od konkurencji to chciałbym mieć również lepszej jakości tarcze.
Teraz całą winę zrzuca się na klienta który jeździ mało np. po mieście i tylne hamulce są prawie nie używane. Żeby nie było niejasności jestem zwolennikiem grupy vw ale czasami uprawiają dziadostwo.
Miałem to samo w moim Touranie którym jeździ żona z dzieciakami. I serwis stwierdził że rdzewienie tylnych tarcz wynika ze sposobu eksploatacji.
A ja myślę, że jak kupuję drożej nowy sprzęt o lepszej jakości od konkurencji to chciałbym mieć również lepszej jakości tarcze.

- Jusand
- Początkujący
No ja mało nie jeżdżę chyba, bo mam 55 tys w niecałe 2 lata i prawie codziennie , ale od lata zauważyłem, że cały klocek nie "szlifuje" tarczy. Z drugiej strony nie ma tego cała tarcza jest brana.
Przypomniało mi się, że gość z ASO powiedział, że, za delikatnie hamuje, ale czy wtedy z dwóch stron nie powinno być tak samo? Ach te serwisy co ja się z nimi mam. Napiszę jeszcze moja historię jak się wreszcie skończy.
Przypomniało mi się, że gość z ASO powiedział, że, za delikatnie hamuje, ale czy wtedy z dwóch stron nie powinno być tak samo? Ach te serwisy co ja się z nimi mam. Napiszę jeszcze moja historię jak się wreszcie skończy.

-
- Początkujący
- Auto:: Touran 5T 2.0TDI 190KM
- Imię:: Krzysztof
Miałem podobnie na przednich tarczach. Gdy przyszło na wymianę klocków a tarcze były jeszcze dobre to po zmianie klocków miałem taki pasek z obydwu stron
Tylko oem sprzęt....
VAS 6150D + VAS 6154
VCDS/VCP
ODS S/E Online
Development tool
ELSAPRO GEKO VW AUDI SEAT SKODA MAN
Touran 5T
Potrzebujesz schematów, instrukcji, informacji z Etki itd... pisz
VAS 6150D + VAS 6154
VCDS/VCP
ODS S/E Online
Development tool