Marco Polo - jak auto? jak cały czas się Touranie wożę. Wakacje w tym roku były w PL więc brak było motywacji do zmiany. a Touran póki co bez większych awarii jeździ ale widać że już pomału różne pierdoły się wysypują raz na kwartał.Marco_Polo pisze:Jak na razie nowe auto ok.
Sharan / Alhambra_czego unikać
-
- Zaawansowany
- Auto:: 2,0 TDI BKD, DSG, 2005
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Re: Sharan / Alhambra_czego unikać
- Marco_Polo
- Specjalista
- Auto:: VW Sharan 2.0 TSI 220KM
- Imię:: Marek
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 18 razy
Cześć,
Ja jestem bardzo zadowolony z Sharana. Sentyment do Tourana był, jest i będzie bo to super auto.
Jednak przewaga Sharana to więcej miejsca. Jak by nie było 50 cm dłuższe auto.
Dla mnie duży atut to jeszcze większy bagażnik niż Touranie.
Stosunkowo sporo miejsca bagażowego przy rozłożonych 7 siedzeniach.
Drzwi przesuwne to tez super sprawa. Przynajmniej jak się nic nie sypnie. Ja mam wersję manualną bo przy moich dzieciach z elektryczna mogłoby być już różnie.
Wbrew pozorom ten 140KM daje radę. Na autostradzie jak się rozbuja to 160-170km/h bez problemu. Oczywiście na niemieckiej autostradzie
Nie czuć tak prędkości jak w Touranie szczególnie przy wyższej prędkości.
Auto jedzie jak po szynach. Moje wrażenie że jest bardziej stabilny od Tourana. Ale to może tylko subiektywne zdanie.
Wada Sharana to gabaryty, szczególnie w mieście. Można się przyzwyczaić ale często trzeba szukać dłużej miejsca do zaparkowania żeby się zmieścić i żeby wysiąść.
Jeżeli rozważasz wymianę Tourana na Sharana to polecam. Zawsze możesz też zostać przy kolejnej wersji Tourana
Pozdrawiam
Ja jestem bardzo zadowolony z Sharana. Sentyment do Tourana był, jest i będzie bo to super auto.

Jednak przewaga Sharana to więcej miejsca. Jak by nie było 50 cm dłuższe auto.
Dla mnie duży atut to jeszcze większy bagażnik niż Touranie.
Stosunkowo sporo miejsca bagażowego przy rozłożonych 7 siedzeniach.
Drzwi przesuwne to tez super sprawa. Przynajmniej jak się nic nie sypnie. Ja mam wersję manualną bo przy moich dzieciach z elektryczna mogłoby być już różnie.
Wbrew pozorom ten 140KM daje radę. Na autostradzie jak się rozbuja to 160-170km/h bez problemu. Oczywiście na niemieckiej autostradzie

Nie czuć tak prędkości jak w Touranie szczególnie przy wyższej prędkości.
Auto jedzie jak po szynach. Moje wrażenie że jest bardziej stabilny od Tourana. Ale to może tylko subiektywne zdanie.
Wada Sharana to gabaryty, szczególnie w mieście. Można się przyzwyczaić ale często trzeba szukać dłużej miejsca do zaparkowania żeby się zmieścić i żeby wysiąść.
Jeżeli rozważasz wymianę Tourana na Sharana to polecam. Zawsze możesz też zostać przy kolejnej wersji Tourana
Pozdrawiam
Był VW Passat Variant B6 2005r. Comfortline 2.0 TDI 140KM - manual
Był VW Golf Plus 2005r. Sportline 2.0 TDI 140KM - DSG
Był VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM -> 186,1KM - DSG
Był VW Sharan 2012r. Comfortline 2.0 TDI 140KM Blumotion - DSG
VW Sharan 2017r. Highline 2.0 TSI 220KM - DSG
- litealis
- Auto:: T1, 1.4 TSI Ecofuel, 2009
Sam się zastanawiam nad Sharanem. Już od bardzo długiego czasu, bo niebawem rodzina znowu się powiększa i przydałoby się zastanowić nad większym autem. Post Marco_Polo zdecydowanie mnie przekonuje.
https://www.menopauza.pl/vectus-gdynia- ... wlosienia/ - skuteczna depilacja laserowa
- Maciej_F
- Expert
- Auto:: Alhambra 7N
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
Coś w tym jest : w stabilizacji jazdy i kulturze pracy silnika +DSG na duży plus .Marco_Polo pisze:Nie czuć tak prędkości jak w Touranie szczególnie przy wyższej prędkości.

Najważniejsze w tej przesiadce to pełnoprawny rząd 3cich siedzeń . Dziecobus zawsze ma je rozłożone a bagażnik z tyłu w zupełności wystarcza na codzienną jazdę .
Przesiadka z Tourana na Sharana to normalny efekt 500+

- Marco_Polo
- Specjalista
Litealis cieszę się, że Ciebie przekonałem 
Tak jak pisze Maciej_F też polecam skrzynię DSG.
Obaj je mamy w swoich autach.
To już moje trzecie auto z tą skrzynią.
Jeszcze co jest fajne to system przesuwania siedzeń żeby się dostać na trzeci rząd. To plus przesuwne drzwi to mega fajne rozwiązanie.
Testowałem Skodę Kodiaq w wersji siedmioosobowej i na trzeci rząd siedzeń tak fajnie się nie wchodziło jak w Sharanie. Raz że komfort, a dwa że łatwość przypinania dzieci nawet w trzecim rzędzie.
Dodam, że trzeci rząd ma też siedzenia z ISOFIX i tak jak pisał Maciej_F są to pełnoprawne siedzenia, gdzie jest sporo miejsca na nogi.
Jadąc Sharanem szczególnie na drogach szybkiego ruchu muszę mocno uważać, żeby nie przekraczać prędkości ponieważ jej nie czuć.
W Sharanach jest jeszcze jedna fajna opcja dla dzieci ale bardziej starszych (chyba od 3 lat, to do dopytania bo nie jestem pewien).
Opcja fotelika w skrajnych siedzeniach drugiego rzędu. W tej sytuacji podnosi się cześć siedziska do góry i zamienia zagłówki na takie w kształcie rogów i jest fotelik. Jeżeli nie jedzie dziecko opuszcza się siedzisko i jest zwykły fotel dla dorosłych lub starszych dzieci. Niestety mi nie udało się dostać auta z tą wersją wyposażenia bo jest ich mało ale od czasu do czasu się pojawiają.
Pozdrawiam

Tak jak pisze Maciej_F też polecam skrzynię DSG.

To już moje trzecie auto z tą skrzynią.
Jeszcze co jest fajne to system przesuwania siedzeń żeby się dostać na trzeci rząd. To plus przesuwne drzwi to mega fajne rozwiązanie.
Testowałem Skodę Kodiaq w wersji siedmioosobowej i na trzeci rząd siedzeń tak fajnie się nie wchodziło jak w Sharanie. Raz że komfort, a dwa że łatwość przypinania dzieci nawet w trzecim rzędzie.
Dodam, że trzeci rząd ma też siedzenia z ISOFIX i tak jak pisał Maciej_F są to pełnoprawne siedzenia, gdzie jest sporo miejsca na nogi.
Jadąc Sharanem szczególnie na drogach szybkiego ruchu muszę mocno uważać, żeby nie przekraczać prędkości ponieważ jej nie czuć.
W Sharanach jest jeszcze jedna fajna opcja dla dzieci ale bardziej starszych (chyba od 3 lat, to do dopytania bo nie jestem pewien).
Opcja fotelika w skrajnych siedzeniach drugiego rzędu. W tej sytuacji podnosi się cześć siedziska do góry i zamienia zagłówki na takie w kształcie rogów i jest fotelik. Jeżeli nie jedzie dziecko opuszcza się siedzisko i jest zwykły fotel dla dorosłych lub starszych dzieci. Niestety mi nie udało się dostać auta z tą wersją wyposażenia bo jest ich mało ale od czasu do czasu się pojawiają.
Pozdrawiam
- Maciej_F
- Expert
Wyposażenie '' 4kids''Marco_Polo pisze:W Sharanach jest jeszcze jedna fajna opcja dla dzieci ale bardziej starszych
-
- ____________________
- Auto:: Sharan 7N, CFFB, 2010
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 55 razy
- Otrzymał podziękowań: 39 razy
Może ja od siebie kilka słów. Latałem golfem mk4 i przesiadłem się bezpośrednio na Sharana. Auto duże.... no właśnie... Przy bliźniakach jednak za małe. Dokupiłem boxa 500l i juz jest OK. Dzieciaki podrosną, Sharan będzie idealny. Przy niemowlakach trzeba liczyć podwójny wózek (gondole zajmują dużo miejsca), przy wyjazdach doliczyć łóżko turystyczne, jedzenie, pieluchy i dużo... dużo więcej... Juz była myśl żeby przeskoczyć na T5, ale spróbowałem z boxem. Auto poza adblue i jego osprzętem z bardzo dobrymi jednostkami tdi CR. Mój był zakupiony z przebiegiem około 220k, tak więc bolączki wieku dziecięcego zostały wyeliminowanie i "poprawione". Jedyne co zrobiłem to rozrząd, termostat, zawór wody na tył i zamek drzwi tylnych. Ogólnie udało mi się kupić w mega dobrej cenie, więc nie ma co narzekać. Na niemieckiej grupie facebook jest jeden użytkownik co ma CFFB 140PS, ma juz nastukane ponad 740k km i jedynie co robił to rzeczy eksploatacyjne, np kompresor klimy przy 600k, sprzęgło (posiada manual) 485k km, alternator 600k km, ale adblue i start/stop wyłączył, olej zmienia co 15k km. Do tego przy 280k km wrzucił jakiegoś chipa na 20PS.
Dla mnie jak lecę załadowany te 140PS jest za mało, więc wpadnie jakiś program. Auto użytkuje dopiero od grudnia 2017 roku, więc mało mogę się wypowiedzieć. Na dzień dzisiejszy mam 250k km.
Dla mnie jak lecę załadowany te 140PS jest za mało, więc wpadnie jakiś program. Auto użytkuje dopiero od grudnia 2017 roku, więc mało mogę się wypowiedzieć. Na dzień dzisiejszy mam 250k km.
-
- ____________________
Prędkości w aucie nie czuć. Zapinasz tempomat i "pyrkasz" do celu. Właśnie zainwestowałem w jeszcze cichsze opony i komfort podróżowania się poprawił. Wracając do tematu T5 multiwana, miałem okazję zrobić nim trochę kilometrów i sharanem leci się dużo wygodniej. T5 ma mega twarde zawieszenie. W mk4 na gwincie od KW var2 latało mi sie z większym komfortem.
- Marco_Polo
- Specjalista
Dodam jeszcze coś od siebie 
W Touranie miałem 186KM i myślałem, że przesiadka na 140KM będzie szokiem. Powiem szczerze, że nie jest zle jak dla mnie. Wiadomo kopa nie ma niewiadomo jakiego ale masa i to że jest to auto rodzinne robi swoje.
Teraz Sharany nawet chyba robią z mocą 220KM więc tutaj już jest sporo pod butem.
Pozdrawiam
-- 6 paź 2018, o 21:28 --
litealis jak tam postępy w zakupie furki
?

W Touranie miałem 186KM i myślałem, że przesiadka na 140KM będzie szokiem. Powiem szczerze, że nie jest zle jak dla mnie. Wiadomo kopa nie ma niewiadomo jakiego ale masa i to że jest to auto rodzinne robi swoje.
Teraz Sharany nawet chyba robią z mocą 220KM więc tutaj już jest sporo pod butem.
Pozdrawiam
-- 6 paź 2018, o 21:28 --
litealis jak tam postępy w zakupie furki

-
- Zaawansowany
koledzy dzięki wszystkim za posty i swoje oceny
teraz pytanie disel czy benzyna. roczny przebieg ok 17 tys km. auto po mieście głównie. zdarza się 2-4 trasy w miesiącu po ok 170 km każdy plus wakacje i ferie jak w PL to trasa ok 1000 km za za granica to ok 3300 km.
ta benzyna ma na pasie wlepkę Webasto Heizgerat Typ Thermo Top V 12V / 42 W, 5 kW, Benzin, 2,5 bar - to jest postojowe. Na konsoli tak jakby miał przycik ogrzewania ale sprzedający pilota nie ma inie wie co to jest - więc tak słabo to wygląda.
mam 3 auta na oku:
https://www.otomoto.pl/oferta/seat-alha ... 256323fdb5
wszystkie komentarze i porady mile widziane.
teraz pytanie disel czy benzyna. roczny przebieg ok 17 tys km. auto po mieście głównie. zdarza się 2-4 trasy w miesiącu po ok 170 km każdy plus wakacje i ferie jak w PL to trasa ok 1000 km za za granica to ok 3300 km.
ta benzyna ma na pasie wlepkę Webasto Heizgerat Typ Thermo Top V 12V / 42 W, 5 kW, Benzin, 2,5 bar - to jest postojowe. Na konsoli tak jakby miał przycik ogrzewania ale sprzedający pilota nie ma inie wie co to jest - więc tak słabo to wygląda.
mam 3 auta na oku:
wszystkie komentarze i porady mile widziane.
- Maciej_F
- Expert
Przeglądnąłem pierwszą alhambrę, fakt full wypas , nawet chyba jest paktronik . Pełna elektyka drzwi i klapy , ksenony ,
pakiet cargo . Tylko nie ma fotelików dla dzieci Jak na 2011 to drogo . Ciekawe czy naprawdę nie dobiła do 200 tys .
pakiet cargo . Tylko nie ma fotelików dla dzieci Jak na 2011 to drogo . Ciekawe czy naprawdę nie dobiła do 200 tys .
-
- ____________________
Ja zakupiłem sharana w grudniu 2018 roku i on był z przebiegiem ponad 220k, a rocznik to 2010 (latał w firmie). Wiec może nawet realny ten przebieg.
- Maciej_F
- Expert
Druga bardzo podobne wypozażenie . Rzadkość podgrzewana szyba przednia . Nie jestem jednoznacznie pewien czy na elektyczne drzwi i klapę .
Trzecia słabsze wposażenie . Fotele nie wpełni elektyczne , materiał tapicerka (jak kto woli ) . Ale ma 4 kids foteliki . Nowsze zagłówki (lepiej się sprawują -wymieniałem u siebie) . Chyba nie ma szyberdachu .
Trzecia słabsze wposażenie . Fotele nie wpełni elektyczne , materiał tapicerka (jak kto woli ) . Ale ma 4 kids foteliki . Nowsze zagłówki (lepiej się sprawują -wymieniałem u siebie) . Chyba nie ma szyberdachu .
Ostatnio zmieniony sob paź 27, 2018 19:06 przez Maciej_F, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Zaawansowany
drugi nie ma elektryki w bocznych drzwiach i tylnej klapie. na szybę ma zwykły większy na wiew. tak samo nie ma USB w radiu.
ale znalazłem coś takiego:
http://vw-clubpolska.pl/index.php?topic=1835.0
porównując wygląd to chyba problematyczny ten silnik; k..a jak nie add bluse to jakieś TSI
https://www.wyborkierowcow.pl/wadliwy-s ... 88-porady/
https://autokult.pl/27875,najgorsze-sil ... wanych,all
czyli trzeba szukać nowszego modelu był taki biały ale dzisiaj rano poszedł
-- 7 sty 2019, o 22:37 --
koledzy szukam i się zdecydować nie mogę
jest coś takiego:
https://www.otomoto.pl/oferta/volkswage ... 09d243bc2d
przebieg realny raczej - ktoś coś zauważył niepokojącego?
I pytanie jak to jest z kupnem auta z importu. Podpisuję umowę i jadę z kompletem dokumentów do siebie do wydziału komunikacji i potem znowu po auto z dowodem czasowym i tablicami?
ale znalazłem coś takiego:
http://vw-clubpolska.pl/index.php?topic=1835.0
porównując wygląd to chyba problematyczny ten silnik; k..a jak nie add bluse to jakieś TSI

https://www.wyborkierowcow.pl/wadliwy-s ... 88-porady/
https://autokult.pl/27875,najgorsze-sil ... wanych,all
czyli trzeba szukać nowszego modelu był taki biały ale dzisiaj rano poszedł

-- 7 sty 2019, o 22:37 --
koledzy szukam i się zdecydować nie mogę
jest coś takiego:
https://www.otomoto.pl/oferta/volkswage ... 09d243bc2d
przebieg realny raczej - ktoś coś zauważył niepokojącego?
I pytanie jak to jest z kupnem auta z importu. Podpisuję umowę i jadę z kompletem dokumentów do siebie do wydziału komunikacji i potem znowu po auto z dowodem czasowym i tablicami?
- GASIOR997
- Specjalista
- Auto:: SHARAN 7N2
- Imię:: GASIOR
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 60 razy
Też zakupiłem Sharana bo Touran stał się za mały i niewygodny. Szczególnie przez ten tunel w 2 rzędzie siedzeń. Został sentyment do VW ale ciężko też znaleźć w tych czasach samochód z pełnowymiarowymi siedzeniami w 2 rzędzie. Narobili tych SUV-ów wyglądają z zewnątrz jak napakowane samochodu a w środku masakra. Jak w maluchu. Mój zakup 2016 VW Sharan
2.0 TDI BLUEMOTION, Diesel 184 KM
Przebieg (km):
km 127 122
2.0 TDI BLUEMOTION, Diesel 184 KM
Przebieg (km):
km 127 122
Jak pomogłem to podziękowanie! - Pozdrawiam