Silver Shadow :)

Tu chwalimy się naszymi autami. Jeden temat = jedno auto.
poaa1hd
Auto:: Touran 2.0TDI CFJB 2014
Imię:: Andrzej
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Re: Silver Shadow :)

Post autor: poaa1hd »

szczyku pisze:Wszystko P&P?

Coś takiego: https://allegro.pl/oferta/zacisk-hamulc ... e=facebook
Tak tylko zacisk ktory Ty wyslales jest na tarcze 320mm. Nie wyswietlilo jednego zdjecia ktore dodalem wlasnie z mocowania. Zacisk na tarcze 320mm nie ma "oczka" pomiedzy otworami na sruby mocujace i po tym latwo je rozpoznac ktory jest ktory. Tak to wyglada od wewnatrz:
Image
poaa1hd

No to zaczynamy robic bandyte :)
Image

W miedzy czasie wymiana zaciskow o ile przewody oryginalne do Q5 beda odpowiednio dlugie bo cos mi sie wydaje ze bez kombinacji sie nie obejdzie ale na szczescie sa na stanie z Q7 od zacisków Akebono a te sa tak dlugie ze wystarcza spokojnie no chyba ze beda za dlugie wtedy pozostaje tylko zrobienie przewodow HEL na zamowienie.

No niestety wszystko ladnie szlo do przymiarki felgi ;P Na przyszlosc jesli ktos chce zakladac zacisk z Q5 na tarcze 345mm z R32 minimalne ET felgi przy jej szerokosci 7,5 to 45 zeby bylo wystarczajaco miejsca miedzy zaciskiem i ramionami do tego aby zacisk czy felga nie rysowaly sie od brudu osiadajacego na jednym i drugim... Ja u siebie mam ET51 i mozna powiedziec ze zabraklo 2 milimetrow zeby weszlo na styk dla tego uwazam ze ET45 jest optymalne do zaczecia zabawy. Dystanse juz zamowione :) kolejne podejscie jak przyjda choc prze koronowirusa moze sie to troche przeciagnac...
poaa1hd

Troche zmian się pojawiło :) Czarny dach i zaciski 4 tłoczkowe przednie z Audi Q5 juz siedzą doszły dystanse 10mm które pozwoliły na zmieszczenie zacisku w felge :) poprawiło to również wygląd auta :)

Image
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
[mArCin]
Przeglądacz
Auto:: Touran '05 BKC
Imię:: MARCIN
Podziękował: 5 razy

Post autor: [mArCin] »

Piękny turek i zmiany które wprowadzasz są konkretne :ok: Nic tylko brać przykład :piwo:
● KLIKNIĘCIE w obrazek przekieruje do mojego tematu ●
Obrazek
szczyku
Auto:: Sharan 7N, CFFB, 2010
Imię:: Marcin
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Post autor: szczyku »

Juz wiem kogo to turek, widziałem na grupie i pisaliśmy na mesengerze :)
poaa1hd

[mArCin] pisze:Piękny turek i zmiany które wprowadzasz są konkretne :ok: Nic tylko brać przykład :piwo:
Dziekuje i działam dalej :)
szczyku pisze:Juz wiem kogo to turek, widziałem na grupie i pisaliśmy na mesengerze :)
Zawsze staram sie pomagać jak mogę :)

A teraz odnośnie dalszych działań. Temat 4motion powraca :) W tym tygodniu bede mial wszystko co potrzebne do tej przeróbki. Stoi Golf5 i Passat B6 na szrocie z tym napędem wiec do wyboru mam sporo :) Z Golfa chce wziąć wózek dyferencjał półosie tył półoś prawa przód wal podporę walu zbiornik paliwa wraz z mocowaniami bez wahaczy bo u mnie wszystko nowe w końcu było zakładane a ze sa takie same wiec zostana wykorzystane, zwrotnice chce wyjąć z passata bo sa aluminiowe i fajnie poszerzają auto :) do tego stabilizator przód tez trzeba wymienić bo okazuje sie jest inny przy napędzie na 4 koła. Czyszczenie i szykowanie wszystkiego i tylko czekam na zatwierdzenie projektu w urzędzie komunikacji i po wakacjach zaczynam zabawę :) na zimę ma sie juz odpychać 4 kolami :) Pompa ABS juz jest przygotowana pozostaje sterownik silnika. Napęd na 4 byl w silnikach diesla BKD i BKC z tego co puki co mi wiadomo. Ja mam BLS i sterownik silnika ma opcje zakodowania napędu na 4 kola ale go nie przyjmuje. Pytanie czy nie przyjmuje bo w getaway nie jest zakodowany napęd na 4 kola czy po prostu w BLS tej opcji nie przewidziano. Zobaczymy :) najwyżej bedzie zabawy. Wiem ze przy napędzie na 4 przy przekodowaniu sterownika silnika na napęd na przód błędów nie ma tylko jak sie zachowuje esp gdy przednia os straci przy takim kodowaniu trakcje tego niestety nie wiem. Niebawem dodam zdjęcia wszystkich potrzebnych części i ich numery jak by ktoś był zainteresowany takim modem.
poaa1hd

Dawno mnie tu nie było :) 4 motion puki co czeka, ze względu na zwariowana sytuacje na świecie szroty były troszkę czasu niedostępne i nie można było wchodzić i wykręcać sobie części i w między czasie auta z których miały być pobrane po prostu trafiły pod prasę wiec trzeba czekać na coś nowego jak się pojawi. Zmiany jednak cały czas postepują :) Na pokład trafiły aluminiowe zwrotnice i wahacze z Passata B6 a wraz z nimi pełne tylne tuleje z Seata Cupry. Wymiana tych elementów sprawiła ze auto jak stanęło na kolach lewe kolo chciało jechać bardzo w lewo a prawe bardzo w prawo wiec jeśli ktoś zdecyduje sie na taki mod niech będzie przygotowany że od razu będzie musiał sobie poprawić zbieżność żeby dojechać do warsztatu na ustawienie. Ja poradziłem sobie najstarszym sposobem na sznurek :) i okazało sie ze błąd jaki był po trafieniu na maszynę to po milimetrze na stronę wiec sposób sznurkowy jest skuteczny. Teraz trwa montaż dodatkowych czujników parkowania żeby uruchomić PLA2.0 co pozwoli na użycie sterownika 1K8 który jest potrzebny aby mieć wizualizacje na Discover Media.
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
poaa1hd

PLA 2.0 nie wytrzymało próby czasu :) Po długich bojach i wyzwaniach związanych z uruchomieniem wreszcie się udało. Dodatkowe czujniki jednak musiały zostać przeniesione troche bardziej do tyłu auta a kodowanie ABS dla czujników na tylnych kołach zmienione na F0 zamiast 50 jak w większości przypadków żeby wszystko zaczęło działać jak należy. Wymiary brałem z Tourana 1T3 w którym PLA 2.0 było juz montowane. Niestety w nim wszystkie czujniki są umiejscowione inaczej wiec żeby zrobić jak fabryka najlepiej by było kupić zderzak bez czujników i wszystko robić od nowa. Ja tylko wymierzyłem gdzie dodatkowe boczne czujniki być powinny i tak je zamontowałem a oryginalne zostały na swoich miejscach. Auto parkowało super ale jak to mówią w miarę jedzenia apetyt rośnie i zachciało się PLA3.0 a że na pokładzie mam juz pompę ABS 20bit i zegary 3D to czemu nie skoro to tylko wymiana sterownika... Tak jasne tylko ;) Okazuje się ze sterownik może być z platformy MQB które sa sporo tańsze i wystarczy tylko zmienić oprogramowanie. Ja użyłem do tego sterownika 5Q0919298L i za pomocą Vag Can Pro zmieniłem oprogramowanie na 7N0919475F. Parametryzacje z tego co sie juz z forum dowiedziałem najlepiej wgrać z Passata USA bo raz ze jest bardziej wymiarami zbliżony do Tourana a dwa tam nadal ręczny jest mechaniczny i nie ma w sterowniku błędu. Niestety do dziś nie znalazłem pliku i mam wgrane parametry z Sharana. Niestety dla mnie okazało się ze mój licznik mimo ze 3D nie daje możliwości zapamiętania kodowania PLA3.0 i konieczna jest edycja eeprom żeby to zrobić. No nic licznik na stół lutownica w ręke programator CH341A w ruch i w godzinkę wszystko było gotowe :) Teraz taki programator za 50 zł można kupić juz z klipem wiec odpada lutowanie. Program jakim wyedytowałem eeprom to darmowy VAG Dash Editor, zaznaczamy tylko opcje jakie chcemy zapisujemy i wgrywamy zmodyfikowany plik do pamięci licznika, składamy wszystko i gotowe :) Ja u siebie juz miałem przerobioną instalacje na dwie wtyczki pod moduł 1K8 więc u mnie tylko zmiana sterownika była konieczna. Osoby z modułem PLA 2.0 3AA które beda chciały sobie tego moda zrobić albo kupią przejściówkę albo same wtyczki i poprzepinają wiązkę.
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
turan75
Przeglądacz
Auto:: touran1.4TSI BMY/2008
Imię:: Jarek
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: turan75 »

Szacun. :oki:
Touran1.4TSI 140kucy
BMY.
poaa1hd

No to kolejne zmiany choc mozna powiedziec kosmetyczne trafily na poklad. Byl SEAT jest wreszcie VW a to dzieki Pawłowi czyli pab567 z naszego forum. Kolega jest magik i jak ktos ma problem z lub ochote na Discover Media to tylko do niego :)
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
sebik
Początkujący
Auto:: touran 1.9 2006
Imię:: sebastian
Podziękował: 2 razy

Post autor: sebik »

:oki: :brawa:
Awatar użytkownika
karolek_ust
Specjalista
Auto:: Jetta A2
Imię:: Karol
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 94 razy

Post autor: karolek_ust »

Siema pod jaką tarcze wkladales te zaciski . Mam takie hamulce w A4 mojej a chce kobicie w touranie wsadzić też coś większego
Vento - Golf III - Astra G - Toledo 1M - Passat B5FL - Touran 1T1 - Jetta A2 - Touran 1T3 - A4 B8 -
poaa1hd

karolek_ust pisze:Siema pod jaką tarcze wkladales te zaciski . Mam takie hamulce w A4 mojej a chce kobicie w touranie wsadzić też coś większego
Tarcze przednie sa od R32 albo S3 8P czy tez Passata R36 i kilku innych z tarczami 345mm na tej plycie. Tył mam z R32
Awatar użytkownika
karolek_ust
Specjalista
Auto:: Jetta A2
Imię:: Karol
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 94 razy

Post autor: karolek_ust »

Aha i co zacisk pod tą tarcze P&P
Vento - Golf III - Astra G - Toledo 1M - Passat B5FL - Touran 1T1 - Jetta A2 - Touran 1T3 - A4 B8 -
poaa1hd

karolek_ust pisze:Aha i co zacisk pod tą tarcze P&P
tak jak na zdjeciach widac wszystko pasuje P&P tylko musisz pamietac ze ten zacisk wychodzil w dwoch wersjach dla tarczy 345 i 320 mm. Na pierwszy rzut oka sa identyczne roznica jest w "oczku" pomiedzy otworami na sruby mocujace zacisk do zwrotnicy. W wersji na 345mm ono jest co widac na zdjeciu zamieszczonym wyzej a w wersji na 320mm nie bo nie ma na nie miejsca.
ODPOWIEDZ