TOFFEE - 4Q4Q czyli Toffeek by AZI

Tu chwalimy się naszymi autami. Jeden temat = jedno auto.
Awatar użytkownika
Puchal's
Użytkownik
Auto:: VW Touran 1.9 TDI
Imię:: Kamila
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Puchal's »

Muti, a jakie to ma znaczenie? No wybacz ale każdy jeździ na czym chce chyba prawda?
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Ma to znaczenie w bezpieczeństwie.. Oczywiście,ze każdy jeździ na czym chce,ale(tu tylko i wyłącznie moje zdanie) jeżeli ktoś posiada auto klasy wyższej,to powinien też kupować opony,które nadążają za tym autem(moc,prowadzenie,systemy)...
No i kolejny argument,to opony są naszymi jedynymi łącznikami z asfaltem/śniegiem (wielkości 4"kart kredytowych") :roll:
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
AZIK
Użytkownik
Auto:: 1T3 1,4 TSI
Imię:: Michał
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: AZIK »

Muti, opony dostałem do samochodu....

wcale nie uważam i zadowolony jestem, że posiadam choć takie zimówki.... opony są z 2010 roku i w porówniu do Michelinów czy Pirelli z allegro z 2004 ściągniętych z jakiegoś skorodowanego passka za 70 zł/kmpl to jeździ się na nich bardzo dobrze i fajnie łapią trakcje...

przynajmniej wiem, że polskie, bo w porównaniu z niemieckimi oponami to ile w nich jest niemiec to nie wiem... wszystko made in taiwan lub indonesia...

jeździłeś na tych Frigo??? czy bezpodstawnie siadłeś na jakość opon z góry zakładając, że Polski produkt to "gówno" bazując swoją wiedzę na portalach internetowych???? :>

:piwo:
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

AZIK, jeżdziłem dokładnie na takich jak ty masz i na poprzednim modelu i co do ich trakcji na śniegu to są na prawdę super,ale niestety na wodzie były śliskie..
AZIK pisze:wszystko made in taiwan lub indonesia...
Tu niestety nie mogę się zgodzić..Większość firm oponiarskich ma fabryki w Europie.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Auto:: Golf MK7.5 variant
Imię:: Kris
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy
Kontakt:

Post autor: KriSSo »

Sądzę, że jak ktoś jeździ sobie normalnie, nie wymaga mega trakcji to dębica też da radę, chociaż nie miałem okazji. Za to jeździłem na kormoranie (podobna półka?) i dało się jeździć. W razie czego można sobie przypomnieć Paciorek i heja w drogę :D
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
AZIK
Użytkownik

stare przysłowa Eskimosów mówią:
"Lepsza gorsza zimowa niż najlepsza letnia"
"Nie jedz żółtego śniegu"

W obu przypadkach się z tym zgadzam...

nie należę raczej do "wariatów drogowych" i dla mnie posiadanie opony zimowej, ABSu, ESP itd itp nie gwarantuje maxymalnego bezpieczeństwa .... najważniejsza jest zimna krew i trochu pomyślunku...

:piwo: Zdrowych i Wesołych Świąt Koledzy
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Kontakt:

Ja, najbardziej lubię stare porównanie Masters'a (tuner z Wawy), że jazda zimą na oponie letniej, to jak CAŁOWANIE W DUPÊ LWA - PRZYJEMNOŚĂ† ŻADNA, RYZYKO OGROMNE. :haha: :haha:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
AZIK
Użytkownik

:haha:
Awatar użytkownika
Eljot
Władca postów
Auto:: 1T1 BLS 1,9 2006
Imię:: Lesław
Podziękował: 780 razy
Otrzymał podziękowań: 344 razy
Kontakt:

Post autor: Eljot »

Felki na zimę ekstra!
:D
Gratki!
:ok:
[you] zobacz nasz Black Hunk
Obrazek
Awatar użytkownika
g_b
Specjalista
Auto:: 2011 TOURAN
Imię:: Grześ
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy

Post autor: g_b »

Muti pisze:AZIK, fura za grubą kasę i opony dębicy? Trochę nie pasuje jak dla mnie :roll:
Muti pamietaj: nie maszyna a technika robi z Ciebie zawodnika :P

[ Dodano: Pią Gru 28, 2012 14:31 ]
Muti pisze:Ma to znaczenie w bezpieczeństwie.. Oczywiście,ze każdy jeździ na czym chce,ale(tu tylko i wyłącznie moje zdanie) jeżeli ktoś posiada auto klasy wyższej,to powinien też kupować opony,które nadążają za tym autem(moc,prowadzenie,systemy)...
No i kolejny argument,to opony są naszymi jedynymi łącznikami z asfaltem/śniegiem (wielkości 4"kart kredytowych") :roll:
nie przesadzajmy, ja bym sie raczej skanial ku rozmiarowi zeszytu A5 lub A4 ale niestety to wlanie powierznia powiedzmy 4 kartek z zeszytu trzyma nas na drodze... osobiscie przetestowalem i opony z niskiej polki i powiedzmy ze srednio wyzszej i wedlug mnie warto dolozyc pare groszy na dobra opone... warto poczytac opinie w necie zanim sie cos kupi.
ps, oryginalne kolka :haha:
Był VW Passat B5 1.8T 150 BHP
Był Seat Ibiza 6L 1.9 TDI 130 BHP
Był VW Passat B5 FL 1.9TDI 130 BHP 4MOTION
Był VW Polo 6N2 1.4 55 BHP
Był VW Touran 1T2 2.0 TDI 177 BHP
Był Seat Ibiza 6l FR 1.8T 150 BHP

Jest

VW TOURAN 1T3 2.0 TDI 177 BHP CFHC www.touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=2402
Seat Ibiza 6J 1,4 85 BHP
PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI NIE JEDZA MIODU... PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI ŻUJA PSZCZOLY!
Awatar użytkownika
polka
Przeglądacz
Auto:: 1T3
Imię:: Paweł

Post autor: polka »

AZIK felunie naprawdę ciekawe a i maszyna się rewelacyjnie prezentuje :brawa:
Pytanko z innej beki mam, czy płukałeś może Touriego przy niskich (nawet minusowych temperaturach) na myjce ciśnieniowej :?: Otóż ja kilka razy i mocno zaparowywują przednie reflektory. Mgła na kloszach utrzymuje się nawet kilka dni. Koledzy z TKP radzili aby zgłosić to do ASO. Wydzwoniłem kontrolnie serwis aby usłyszeć co w trawie piszczy i ludek powiedział aby podjechać, cykną foto i wyślą do Poznania. Jestem ciekaw jak to u Ciebie wygląda?
Dzisiaj: TOURAN 1T3 2.0 TDI CR CFHC 140 KM COMFORTLINE 2012
Wczoraj: GOLF Mk5 1.4 FSI BKG 90 KM TRENDLINE 2004
Obrazek
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Kontakt:

U mnie tez wyminiali juz reflektor, bo przeciekal. A tapicerki jeszcze nie wymieniales? U mnie zmechacil sie fotel kierowcy po 3 miesiacach uzytkowania. Masakra jakas.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Łukaszz
Zaawansowany
Auto:: BLS 1.9 tdi
Imię:: Łukasz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: Łukaszz »

AZIK pisze:Muti, opony dostałem do samochodu....

wcale nie uważam i zadowolony jestem, że posiadam choć takie zimówki.... opony są z 2010 roku i w porówniu do Michelinów czy Pirelli z allegro z 2004 ściągniętych z jakiegoś skorodowanego passka za 70 zł/kmpl to jeździ się na nich bardzo dobrze i fajnie łapią trakcje...

przynajmniej wiem, że polskie, bo w porównaniu z niemieckimi oponami to ile w nich jest niemiec to nie wiem... wszystko made in taiwan lub indonesia...

jeździłeś na tych Frigo??? czy bezpodstawnie siadłeś na jakość opon z góry zakładając, że Polski produkt to "gówno" bazując swoją wiedzę na portalach internetowych???? :>

:piwo:
Ja jezdziłem na frigo 4 zimy i dalej będe jezdzić jak dla mnie są ok (do normalnej jazdy oczywiście)a były duże śniegi i zawsze mnie auto dowoziło na miejsce bez problemu,ile bede dawać niemcom zarobiać.
BLS 147ps 375nm
AAZ 1.9 TD 615tyś i rośnie:)
MT-09 było
MT-07 jest
Awatar użytkownika
polka
Przeglądacz
Auto:: 1T3
Imię:: Paweł

Post autor: polka »

KriSSo pisze:U mnie tez wyminiali juz reflektor, bo przeciekal. A tapicerki jeszcze nie wymieniales? U mnie zmechacil sie fotel kierowcy po 3 miesiacach uzytkowania. Masakra jakas.
Tapicerka wydaję się być w porządku. Inny temat, który wyszedł po tygodniu użytkowania to głośnik w prawych, tylnych drzwiach. W trakcie jazdy coś cholernie trzeszczało, pyrkało trudno opisać, coś jakby źle spasowany plastik. Dziwne tarcie. Księgowa usiadła w tyle i miała za zadanie wykukać skąd to dochodzi. Stwierdziła, iż nie hula tylny głośnik i to z niego wydobywa się dziwny churgot. Migiem do ASO i okazało się, iż Gebels powyginał PINy w kostce podłączając głośnik do instalacji. Drobiazg ale kilka dni trwało macanie we wnętrzu wszystkiego plastikowego w celu zlokalizowania źródła.
Coś innego zauważyłem i to już jest istotne. Pod samochodem są wyznaczone miejsca do podnoszenia auta. Auto było windowane ze dwa razy (o tylu wiem). Raz do montażu haka a drugi raz do wymiany kół z letnich na zimowe. Z przodu z tych miejsc odkleja się baranek. Jest go tak grubo :!: :shock: , że w całości odkleił się od konstrukcji. Można obejrzeć kolor podkładu. Zerknijcie jak to wygląda u Was i dajcie info.
Dzisiaj: TOURAN 1T3 2.0 TDI CR CFHC 140 KM COMFORTLINE 2012
Wczoraj: GOLF Mk5 1.4 FSI BKG 90 KM TRENDLINE 2004
Obrazek
Awatar użytkownika
AZIK
Użytkownik

Tapicera oki, nie zauważyłem nieprawidłowści.

Dawno auta nie myłem w tych mrozach :) więc trudno określić....

głośniki grają na razie :)

dzięki za informację..... będę zwracał uwagę na opisane nieprawidłowości....

mnie to się tylko wydaje, że jak wyłącze nawiew na kabinę (środek) na sterowaniu, to dalej bucha ciepłem.... i że tylne hample jakoś szybciej łapią jak dłużej postoi wozik i niekiedy coś chroboce/ociera jakby tłoczek na tyłach nie odbijał do końca....

mówiłem: szmelcwagen :hahaha:
ODPOWIEDZ