Remi82 pisze:qwerty4u o proszę! Też Mrągowo?
Ciężko mi było uwierzyć w tak niskie spalanie kolegów. Więc wczoraj postanowiłem wykonać test spalania.
Trasa Mrągowo - Olsztyn około 60km, temperatura powietrza 0.5st C, godzina 13-14, natężenie ruchu normalne. Jazda na tempomacie ze stałą prędkością 100km/h, wyprzedzałem może około 10 razy. I po tej trasie moje średnie spalanie komputer pokazał mi 5.6l/km. Wydaję mi się że gdybym wogóle nie wyprzedzał to spokojnie zszedł bym do 5.5l/km. }:>
Taka jazda to koszmar! Ale jak widzę, średnie spalanie na poziomie 5.5l/km jest możliwe w Touranie.
Przed Poznaniem zrobiłem jeszcze trasę do Brodnicy coś ok. 340 km temp.+3 średnie spalanie w trasie 5,1l/100km i zastanawiałem się czy da się Touranem zejść poniżej 5 litrów. Prędkość max. 110 km i raczej jej nie przekraczam, chyba że przepisy na to pozwalają. Co do wskazań MFA, to czasem Touran oszukuje o 0,5 litra, a czasem wychodzi na zero. W Skodzie zawsze oszukiwał o 0,5 litra i przyjąłem to jako normę. Mój rekord to 3,4 l/100km (MFA: 2,9l/100)- trasa Mrągowo - Białystok temp.15st, prędkość max. 100km/h, bardzo mały ruch na drodze, no i superoszczędny 1.4TDI PD.
Wracając do Tourana to zauważyłem, że pali więcej jadąc na tempomacie. Czy u Was też tak jest?