Damian15 pisze:Jak tam poliuretany ? Chwalcie się kto ile zrobił km i czy jesteście zadowoleni
Ponowie pytanie kolegi ?? Słyszałem że nie do końca to taka rewelacja, czy to prawda że po jakimś czasie zaczynają skrzypieć od kurzu i wilgoci ?? Rozmawiałem z moim mechanikiem i odradził mi to rozwiązanie. Do SPORTU jak najbardziej w codziennym użytkowaniu można uszkodzić coś innego, gałki , przekładnia itp. Więc jak użytkownicy , jaka jest prawda ??:)
moje skrzypią przy przejeżdżaniu np przez zwalniacz na drodze i jak przekroczę setke delikatnie "trzeszczą" jest to trochę denerwujące .
jeździ się dobrze ale chyba następnym razem rozwiazanie "chyba z wersji sport na oryginałach"
Przy ALU te dwie 50Nm + 90stopni i ta dluzsza 70Nm + 90stopni a beczka 70Nm + 180stopni. Pamiętaj dokrecaj przy opuszczonym na kola i nie obciążonym aucie
Witam
Kolejna wizyta w kanale i ile przyjemności z jazdy.
Wymiana jest banalnie prosta. Odkręcamy trzy śruby, zdejmujemy starą tuleję, czyścimy szczotką drucianą, wahacz smarujemy smarem, w moim przypadku silikonowy i wciskamy nową gumę- lekko trzeba pomóc trzonkiem młotka. I pojawił się problem, wahacz przesunął się na zewnątrz a łomem mnie ma o co się zaprzeć. Montujemy między wahaczami pas ściągający i napinamy go ustawiając wahacz w odpowiedniej pozycji. Dokręcamy śruby i powtarzamy z drugiej strony.
Kompletna tuleja z gumą Lemfordera 110zł na Allegro
ja płaciłem 130 zł za szt , co dziwnego jedna tuleja na stronę prawa była luźna... kupiona normalnie w hurtowni włożyłem ją bez żadnego problemu na wahacz i mogłem obracać wokoło kicha totalna a na pudełku napisane Made in China .... i to Lemforder ! musiałem kupić jedna z TRW i weszła ciasno...
Koledzy i mnie czeka wymiana tulei wahacza w przyszłym tygodniu. Wymieniam wszystkie 4 tuleje. Więc cały wahacz muszę wyciągnąć... Na innym forum wyczytałem coś o jakiejś metalowej tulei przy której wykręcaniu może zerwać się gwint w łapie... Mógłby ktoś bardziej zorientowany przybliżyć mi ten problem z którym mogę się zetknąć?? Czy nie chodzi przypadkiem o śrubę mocującą wahacz przy przedniej tulei? Wydaje mi się że cały temat ogarnę chęci i narzędzia są
Czy nie macie problemu przy odkręcaniu tylnej tulei (tej w obudowie aluminiowej) od reszty? Bu u mnie niestety śruby, które były wkręcone w aluminiową "belkę/kołyskę"(nie wiem jak się fachowo to nazywa) się urwały... Radzę uważać przy samodzielnej wymianie.