Dodi pisze:to co ona tam takiego ciśnienia dostaje wielkiego, że puchnie bo nie rozumiem jak inaczej może spuchnąc? i skąd to cisnienie sie moze tam brac?
NIe ciśnienie, tylko wilgoć(woda) dostaje sie w miejscu jak jest zasilanie pompki i wszystko tam koroduje, utlenia się i puchnie
no wlasnie puchnie,tak ze zmieniaja sie jej zew. Ksztalty:) jak znajde swoja stara to zrobie zdjecie srodka co tam sie dzialo,ale nie pamietam czy jej nie wywalilem...
Witam, podepne się pod temat.
Mam takie błędy w dogrzewaczu; 01415-pompa recyrkulacji V55 i 02251- element grzejny zablokowany. Po odblokowaniu wraca pierwszy błąd i pytanie czy w/w pompa uruchomi czy wyskoczą inne usterki. Pompa w serwisie 544 zł. szkoda jak by miało nie pomóc. Czytałem że pompa mechaniczna wywoluje obieg cieczy i mimo uszkodzonej V55 dogrzewacz ruszy.
Pozdrawiam i dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
Dogrzewacz silnika będzie Ci działał i bez pompki V55 (jako dogrzewacz silnika, ale nie ogrzewanie postojowe jeśli posiadasz takowe). Ale nie sądzę, żeby piec się zablokował z powodu awarii tej pompki.
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
U mnie tak działa od początku zimy (z uwaloną pompką) i się nie blokuje.
jezeli tak to nie jest to zdrowe dla dogrzewacza... predzej czy pozniej bedziesz musiał wymienic komore spalania, jak sie nie bedzie wychładzał po pracy...
Rauko pisze:Wiem. Mam już pompkę. Ja teraz mało jeżdżę - raz na 2 dni, a w weekend wymieniam Nie dam mu się popsuć
jak tak to nic złego sie nie stanie... myślałem, że tak cały czas ganiasz... z pompka ni ejest duzy problem ale zderzak pewni bedzie do zdjęcia zeby łatwiej operowac narzędziami...
Zdejmę zderzak bo jeszcze muszę rurkę do tłumika ogrzewacza podmienić na nową Bo moja pękła i mam wrażenie, że mi przez to spalinami w środku wali (jak pracuje dogrzewacz).
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Nawiązując do walenia spalinami...
Czym może być spowodowane walenie spalinami przy niskich temperatruach (takich przy których powinien włączyć się piec webasto) w momencie kiedy na panelu climatronica jest włączone ECON a jak ECON jest wyciśnięty nic nie czuć??