Jaka antena do CB-Radia?

Problemy dotyczące radioodtwarzaczy, zmieniarek, systemów nawigacji, CB itp.
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Re: Jaka antena do CB-Radia?

Post autor: Tomas »

U mnie od niedawna na dachu President Missuri
Awatar użytkownika
Robcio
Użytkownik
Auto:: Touran 1,9TDI Trendline
Imię:: Robert
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 29 razy

Post autor: Robcio »

Co do wyboru anten... w pasmie CB dlugosc fali wynosi okolo 11m, jezeli wiec ma byc dobrze, to antena musi byc mozliwie dluga; model czy producent [z wyjatkiem chinskich no name] nie jest az tak istotny, liczy sie fizyczna dlugosc anteny - nic wiecej.

Co do sposobu montazu anteny... ja zawsze polecam montaz staly, roznica w zasiegu nadawania/odsluchu i ilosci zaklocen jest ogromna. Nie ma problemu z podpieciem mikrofonu ze wzmocnieniem. Antena w takim przypadku stroi sie idealnie... w Touranie mam WFS 1,1 na calej podstawie [pomiar analizatorem].

Polecam glowke PL od Sirio, do tego antena z gniazdem PL [optymalnie 100-150cm dlugosci], nalezy porzadnie antene zestroic do auta [jak nie umiesz, to w serwisie, koszt jest maly] i bedzie pieknie chodzilo. Wy bedziecie ladnie slyszec i Was beda ladnie slyszec.

Zamontowana na dachu glowka PL wyglada estetycznie, antena nigdy nie spadnie, przewod nie jest zgniatany przez rant klapy czy drzwi, nic nie rysuje dachu. Same plusy :D Ciezko jest tylko przelamac sie w kwestii przewiercenia, ale kto to zrobi, ten nie bedzie zalowal jednej dobrze zabezpieczonej dziurki w karoserii.

Ponizej fotka glowki PL od Sirio oraz po montazu na moim Touranie... obecnie jezdze z antena Sirio Turbo 5000, ktora ma 200cm dlugosci: odsluch i nadawanie BAJKA :super:

Image
Image
...: Touran by Robcio :...
Mobil: President Johnny II ASC/Densei EC-2002/Sirio Turbo 5000
Baza: President Lincoln/Densei EC-2023/Sirio 827
PMR: Intek HT-460scr/Motorola T5522/Nagoya NA-771
>> SQ8KMY _ 161DKC475 <<
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Robcio pisze:jezdze z antena Sirio Turbo 5000, ktora ma 200cm dlugosci: odsluch ... BAJKA
Zwłaszcza w dużym mieście :>
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Awatar użytkownika
Robcio
Użytkownik

Turanek pisze:Zwłaszcza w dużym mieście :>
Automatyczny squelch zalatwia sprawe, w razie potrzeby jest jeszcze rf-gain. A poza tym nie kazdy zawsze siedzi na 19-tym 8)
>> SQ8KMY _ 161DKC475 <<
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
remont
Przeglądacz
Auto:: sprzedam -2007 BLS
Imię:: Przemek
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: remont »

Sirio Triflex w miejsce oryginalnej płetwy - pasuje jak ulał.
Navi i tak nie używam więc wrzuciłem tam triflexa.
Trochę zabawy i jest ok, chociaż przy skanowaniu modułu radia jest oczywiście błąd połączenia anteny od nawigacji i telefonu...
Wygląda całkiem fajnie
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

@remont
Żebyś tylko później pretensji nie miał, że nikt nie mówił "że stoją". Na tym triflexie nie wiele usłyszysz i ciebie też nie daleko będą słyszeć.
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Damian15
Specjalista
Auto:: Touran '03 AZV
Imię:: Damian
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: Damian15 »

Jak dla mnie Sirio Omega 27 na Touranie z Harry-m II współpracuje bardzo dobrze jedynie zaczynają się problemy jak jakieś spece pozakładają sprzęt no-name...
Piotr1979
Specjalista
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: Piotr1979 »

Damian też mam taką antenkę tylko radyjko inne bo Johnny II z poprawionym ASC. Zadowolony jestem bo zbiera czasami i z 12 km czysto i czytelnie (poza miastem oczywiście). Graty wsadzone w podłokietnik (jak zamknę mam jakiś 1 cm szczeliny i do tego odczepiany zewnętrzny głośniczek- coby nóg sprzęt nie dostał).
ps teraz testuje Yanosika. Nawet fajnie działa.
Szukajcie a znajdziecie.
Awatar użytkownika
remont
Przeglądacz
Auto:: sprzedam -2007 BLS
Imię:: Przemek
Podziękował: 10 razy

Re: Odp: Jaka antena do CB-Radia?

Post autor: remont »

Turanek pisze:@remont
Żebyś tylko później pretensji nie miał, że nikt nie mówił "że stoją". Na tym triflexie nie wiele usłyszysz i ciebie też nie daleko będą słyszeć.
Turanek zdziwiłbyś się powiem szczerze. Wiem co mówie gdyż jeżdze tak już 4 rok i wiem, że do zwykłej jazdy i kontaktu zupełnie to wystarcza. Odbiór i nadawanie jest średnie, a mi to w zupełności wystarcza :-) a wygoda użytkowania daje dodatkowy plus.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego OT-995 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
Robcio
Użytkownik

remont pisze:[...] jeżdze tak już 4 rok i wiem, że do zwykłej jazdy i kontaktu zupełnie to wystarcza. Odbiór i nadawanie jest średnie, a mi to w zupełności wystarcza :-) a wygoda użytkowania daje dodatkowy plus.
Pozdrawiam
...a co to znaczy zwykla jazda i sredni odbior i nadawanie? ;) Wg mnie albo instalacja antenowa jest zrobiona pozadnie, albo nie... dziala poprawnie, albo kiepsko. Nie neguje Triflex'a [jest to 'jakiestam' wyjscie], ale nie oszukujmy sie - nie tak powinno byc. To tak, jak z podstawami magnesowymi - niby dzialaja, ale roznica w stosunku do montazu stalego jest ogromna.

W piatek rozmawialem z Kolega oddalonym ode mnie o prawie 25km, siedzialem w samochodzie w centrum miasta, a On jechal... slyszelismy sie glosno i wyraznie, pelna czytelnosc. A zdarzaja sie tez dalsze lacznosci... przed tym jak zaczalem instalowac anteny na stale, zasiegi byly duuuzo mniejsze.

Zycze wszystkim dobrych instalacji antenowych, wtedy bedziemy slyszec sie lepiej i dalej :D
>> SQ8KMY _ 161DKC475 <<
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Johny7205
Auto:: 1T2T21 1.9TDI Trendline+
Imię:: Janek
Podziękował: 69 razy
Otrzymał podziękowań: 60 razy

Post autor: Johny7205 »

Ja jeźdżę z zestawem Johnny II i president georgia. Radio dobre i sprawdzone a antenka mimo, że nie pozorna daje radę . Jeżdżę 70 tysi w roku. Anteny do nieba mi nie odpowiadają z uwagi na parkingi podziemne itd.
Triflexa ćwiczyłem w którymś poprzedni samochodzie ale to była porażka w odborze, którą ostatecznie zepsuła myjnia automatyczna.

Georgia ma podwójną cewkę i mimo swoich mikro rozmiarów odbiera 2-5 km w zależności od miejsca. Jeżdżę już z nią 4 lata. Nie odlatuje z dachu na autostradzie nawet przy 230 km/h :oki: .
Obrazek
Awatar użytkownika
Robcio
Użytkownik

Johny7205 pisze:[...]Georgia ma podwójną cewkę i mimo swoich mikro rozmiarów 2-5 km w zależności od miejsca.[...]
...masz tzw. "swinski ogonek" :P Najczesciej jak widzisz, to i slyszysz... zakladajac, ze w ruchu osiagnalbys 2km zasiegu uzytecznego, to w rozbieznych kierunkach np. przy predkosci 100km/h na rozmowe masz 37,5 sekundy. Porazka totalna... pytasz -> ktos Ci odpowada -> pyta Ciebie -> Ty odpowiadasz, ale Twoj sygnal juz jest marny i czesto niezrozumialy. I dosc czesto jedzie ktos taki i pyta sie co chwile o sytuacje, bo nie slyszy co sie dzieje za zakretem 1km dalej :omatko:

Nie pisze tego do Ciebie ze zlosliwosci, ale nie polecaj na pasmo, w ktorym fala ma 11m anteny o dlugosci 30cm, bo pozniej sie wszyscy na tym CB mecza.

Pamietac nalezy o tym, ze zadna cewka (czy tam nawet dwie) nie zastapi promiennika. Nie kazdy musi/chce/moze/potrzebuje miec dluga antene, ale optymalny zakres dlugosci, to 100-150cm i takie anteny nalezy do CB polecac, aby pozniej istnial jakis komfort dzialania dla obu korespondentow.

73! :ok:
>> SQ8KMY _ 161DKC475 <<
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Johny7205
Auto:: 1T2T21 1.9TDI Trendline+
Imię:: Janek
Podziękował: 69 razy
Otrzymał podziękowań: 60 razy

Post autor: Johny7205 »

Masz całkowitą rację. Ja też zdaję sobie sprawę jakie parametry ma ta antenka. Jeżdżę bardzo dużo (tak mi się wydaje) i dla mnie jest wystarczająca tzn słyszę co mam słyszeć a jak pytam zawsze mi odpowiadają. Dla mnie słyszalność w najbliższym otoczeniu mi wystarcza i nigdy mnie nie zawiodła. Nie zastanawiam się o której drodze mówią i 20 km zasięgu nie potrzebuję pytając jak wygląda droga przede mną. Konwersacji dłuższych nie prowadzę bo nie mam czasu i przeważnie nie ma z kim i o czym.
Obrazek
jakintos
Przeglądacz
Auto:: 2.0 TDI/BMM/DSG/140KM/06r
Imię:: jacek
Podziękował: 9 razy

Post autor: jakintos »

Witam.
Chciałem podłączyć uchwyt antenowy do relingu, zewnętrzna chromowana warstwa nie przewodzi prądu, czy ktoś wie z jakiego materiału wykonane są relingi chromowane?
Moje światła dzienne: [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=4DlGrSXOJZ0[/youtube]

Radio: Icom IC-7000, Magnum S9, Yaesu VX-7R, Baofeng GT-3TP, Uniden 520XL, Uniden 310E
Antena: Santiago 1200. Sirio 1000 Turbo, Nagoya MAG-79E

Γεια σας παιδια!
Awatar użytkownika
wachu
Użytkownik
Auto:: 2.0tdi dSG '12
Imię:: Marcin
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 38 razy

Post autor: wachu »

Hmm. Ja mam czarne. Zeskrobałem trochę pod uchwytami i masa jest. Podejrzewam, ze w srebrnych podobnie bedzie
ODPOWIEDZ