Jaka antena do CB-Radia?
- Tomas
- Władca postów
- Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 438 razy
- Otrzymał podziękowań: 127 razy
- Robcio
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1,9TDI Trendline
- Imię:: Robert
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 29 razy
Re: Jaka antena do CB-Radia?
Co do wyboru anten... w pasmie CB dlugosc fali wynosi okolo 11m, jezeli wiec ma byc dobrze, to antena musi byc mozliwie dluga; model czy producent [z wyjatkiem chinskich no name] nie jest az tak istotny, liczy sie fizyczna dlugosc anteny - nic wiecej.
Co do sposobu montazu anteny... ja zawsze polecam montaz staly, roznica w zasiegu nadawania/odsluchu i ilosci zaklocen jest ogromna. Nie ma problemu z podpieciem mikrofonu ze wzmocnieniem. Antena w takim przypadku stroi sie idealnie... w Touranie mam WFS 1,1 na calej podstawie [pomiar analizatorem].
Polecam glowke PL od Sirio, do tego antena z gniazdem PL [optymalnie 100-150cm dlugosci], nalezy porzadnie antene zestroic do auta [jak nie umiesz, to w serwisie, koszt jest maly] i bedzie pieknie chodzilo. Wy bedziecie ladnie slyszec i Was beda ladnie slyszec.
Zamontowana na dachu glowka PL wyglada estetycznie, antena nigdy nie spadnie, przewod nie jest zgniatany przez rant klapy czy drzwi, nic nie rysuje dachu. Same plusy
Ciezko jest tylko przelamac sie w kwestii przewiercenia, ale kto to zrobi, ten nie bedzie zalowal jednej dobrze zabezpieczonej dziurki w karoserii.
Ponizej fotka glowki PL od Sirio oraz po montazu na moim Touranie... obecnie jezdze z antena Sirio Turbo 5000, ktora ma 200cm dlugosci: odsluch i nadawanie BAJKA

Co do sposobu montazu anteny... ja zawsze polecam montaz staly, roznica w zasiegu nadawania/odsluchu i ilosci zaklocen jest ogromna. Nie ma problemu z podpieciem mikrofonu ze wzmocnieniem. Antena w takim przypadku stroi sie idealnie... w Touranie mam WFS 1,1 na calej podstawie [pomiar analizatorem].
Polecam glowke PL od Sirio, do tego antena z gniazdem PL [optymalnie 100-150cm dlugosci], nalezy porzadnie antene zestroic do auta [jak nie umiesz, to w serwisie, koszt jest maly] i bedzie pieknie chodzilo. Wy bedziecie ladnie slyszec i Was beda ladnie slyszec.
Zamontowana na dachu glowka PL wyglada estetycznie, antena nigdy nie spadnie, przewod nie jest zgniatany przez rant klapy czy drzwi, nic nie rysuje dachu. Same plusy

Ponizej fotka glowki PL od Sirio oraz po montazu na moim Touranie... obecnie jezdze z antena Sirio Turbo 5000, ktora ma 200cm dlugosci: odsluch i nadawanie BAJKA

...: Touran by Robcio :...
Mobil: President Johnny II ASC/Densei EC-2002/Sirio Turbo 5000
Baza: President Lincoln/Densei EC-2023/Sirio 827
PMR: Intek HT-460scr/Motorola T5522/Nagoya NA-771
>> SQ8KMY _ 161DKC475 <<

>> SQ8KMY _ 161DKC475 <<

- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Zwłaszcza w dużym mieścieRobcio pisze:jezdze z antena Sirio Turbo 5000, ktora ma 200cm dlugosci: odsluch ... BAJKA

- Robcio
- Użytkownik
Automatyczny squelch zalatwia sprawe, w razie potrzeby jest jeszcze rf-gain. A poza tym nie kazdy zawsze siedzi na 19-tymTuranek pisze:Zwłaszcza w dużym mieście

>> SQ8KMY _ 161DKC475 <<

>> SQ8KMY _ 161DKC475 <<

- remont
- Przeglądacz
- Auto:: sprzedam -2007 BLS
- Imię:: Przemek
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Sirio Triflex w miejsce oryginalnej płetwy - pasuje jak ulał.
Navi i tak nie używam więc wrzuciłem tam triflexa.
Trochę zabawy i jest ok, chociaż przy skanowaniu modułu radia jest oczywiście błąd połączenia anteny od nawigacji i telefonu...
Wygląda całkiem fajnie
Navi i tak nie używam więc wrzuciłem tam triflexa.
Trochę zabawy i jest ok, chociaż przy skanowaniu modułu radia jest oczywiście błąd połączenia anteny od nawigacji i telefonu...
Wygląda całkiem fajnie
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
@remont
Żebyś tylko później pretensji nie miał, że nikt nie mówił "że stoją". Na tym triflexie nie wiele usłyszysz i ciebie też nie daleko będą słyszeć.
Żebyś tylko później pretensji nie miał, że nikt nie mówił "że stoją". Na tym triflexie nie wiele usłyszysz i ciebie też nie daleko będą słyszeć.
-
- Specjalista
- Auto:: Touran '03 AZV
- Imię:: Damian
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 24 razy
Jak dla mnie Sirio Omega 27 na Touranie z Harry-m II współpracuje bardzo dobrze jedynie zaczynają się problemy jak jakieś spece pozakładają sprzęt no-name...
-
- Specjalista
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
Damian też mam taką antenkę tylko radyjko inne bo Johnny II z poprawionym ASC. Zadowolony jestem bo zbiera czasami i z 12 km czysto i czytelnie (poza miastem oczywiście). Graty wsadzone w podłokietnik (jak zamknę mam jakiś 1 cm szczeliny i do tego odczepiany zewnętrzny głośniczek- coby nóg sprzęt nie dostał).
ps teraz testuje Yanosika. Nawet fajnie działa.
ps teraz testuje Yanosika. Nawet fajnie działa.
Szukajcie a znajdziecie.
- remont
- Przeglądacz
- Auto:: sprzedam -2007 BLS
- Imię:: Przemek
- Podziękował: 10 razy
Re: Odp: Jaka antena do CB-Radia?
Turanek zdziwiłbyś się powiem szczerze. Wiem co mówie gdyż jeżdze tak już 4 rok i wiem, że do zwykłej jazdy i kontaktu zupełnie to wystarcza. Odbiór i nadawanie jest średnie, a mi to w zupełności wystarcza :-) a wygoda użytkowania daje dodatkowy plus.Turanek pisze:@remont
Pozdrawiam
Wysłane z mojego OT-995 przy użyciu Tapatalka
- Robcio
- Użytkownik
...a co to znaczy zwykla jazda i sredni odbior i nadawanie?remont pisze:[...] jeżdze tak już 4 rok i wiem, że do zwykłej jazdy i kontaktu zupełnie to wystarcza. Odbiór i nadawanie jest średnie, a mi to w zupełności wystarcza :-) a wygoda użytkowania daje dodatkowy plus.
Pozdrawiam

W piatek rozmawialem z Kolega oddalonym ode mnie o prawie 25km, siedzialem w samochodzie w centrum miasta, a On jechal... slyszelismy sie glosno i wyraznie, pelna czytelnosc. A zdarzaja sie tez dalsze lacznosci... przed tym jak zaczalem instalowac anteny na stale, zasiegi byly duuuzo mniejsze.
Zycze wszystkim dobrych instalacji antenowych, wtedy bedziemy slyszec sie lepiej i dalej

>> SQ8KMY _ 161DKC475 <<

>> SQ8KMY _ 161DKC475 <<

- Johny7205
- ____________________
- Auto:: 1T2T21 1.9TDI Trendline+
- Imię:: Janek
- Podziękował: 69 razy
- Otrzymał podziękowań: 60 razy
Ja jeźdżę z zestawem Johnny II i president georgia. Radio dobre i sprawdzone a antenka mimo, że nie pozorna daje radę . Jeżdżę 70 tysi w roku. Anteny do nieba mi nie odpowiadają z uwagi na parkingi podziemne itd.
Triflexa ćwiczyłem w którymś poprzedni samochodzie ale to była porażka w odborze, którą ostatecznie zepsuła myjnia automatyczna.
Georgia ma podwójną cewkę i mimo swoich mikro rozmiarów odbiera 2-5 km w zależności od miejsca. Jeżdżę już z nią 4 lata. Nie odlatuje z dachu na autostradzie nawet przy 230 km/h
.
Triflexa ćwiczyłem w którymś poprzedni samochodzie ale to była porażka w odborze, którą ostatecznie zepsuła myjnia automatyczna.
Georgia ma podwójną cewkę i mimo swoich mikro rozmiarów odbiera 2-5 km w zależności od miejsca. Jeżdżę już z nią 4 lata. Nie odlatuje z dachu na autostradzie nawet przy 230 km/h

- Robcio
- Użytkownik
...masz tzw. "swinski ogonek"Johny7205 pisze:[...]Georgia ma podwójną cewkę i mimo swoich mikro rozmiarów 2-5 km w zależności od miejsca.[...]

Nie pisze tego do Ciebie ze zlosliwosci, ale nie polecaj na pasmo, w ktorym fala ma 11m anteny o dlugosci 30cm, bo pozniej sie wszyscy na tym CB mecza.
Pamietac nalezy o tym, ze zadna cewka (czy tam nawet dwie) nie zastapi promiennika. Nie kazdy musi/chce/moze/potrzebuje miec dluga antene, ale optymalny zakres dlugosci, to 100-150cm i takie anteny nalezy do CB polecac, aby pozniej istnial jakis komfort dzialania dla obu korespondentow.
73!

>> SQ8KMY _ 161DKC475 <<

>> SQ8KMY _ 161DKC475 <<

- Johny7205
- ____________________
- Auto:: 1T2T21 1.9TDI Trendline+
- Imię:: Janek
- Podziękował: 69 razy
- Otrzymał podziękowań: 60 razy
Masz całkowitą rację. Ja też zdaję sobie sprawę jakie parametry ma ta antenka. Jeżdżę bardzo dużo (tak mi się wydaje) i dla mnie jest wystarczająca tzn słyszę co mam słyszeć a jak pytam zawsze mi odpowiadają. Dla mnie słyszalność w najbliższym otoczeniu mi wystarcza i nigdy mnie nie zawiodła. Nie zastanawiam się o której drodze mówią i 20 km zasięgu nie potrzebuję pytając jak wygląda droga przede mną. Konwersacji dłuższych nie prowadzę bo nie mam czasu i przeważnie nie ma z kim i o czym.

-
- Przeglądacz
- Auto:: 2.0 TDI/BMM/DSG/140KM/06r
- Imię:: jacek
- Podziękował: 9 razy
Witam.
Chciałem podłączyć uchwyt antenowy do relingu, zewnętrzna chromowana warstwa nie przewodzi prądu, czy ktoś wie z jakiego materiału wykonane są relingi chromowane?
Chciałem podłączyć uchwyt antenowy do relingu, zewnętrzna chromowana warstwa nie przewodzi prądu, czy ktoś wie z jakiego materiału wykonane są relingi chromowane?
Moje światła dzienne: [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=4DlGrSXOJZ0[/youtube]
Radio: Icom IC-7000, Magnum S9, Yaesu VX-7R, Baofeng GT-3TP, Uniden 520XL, Uniden 310E
Antena: Santiago 1200. Sirio 1000 Turbo, Nagoya MAG-79E
Γεια σας παιδια!
Radio: Icom IC-7000, Magnum S9, Yaesu VX-7R, Baofeng GT-3TP, Uniden 520XL, Uniden 310E
Antena: Santiago 1200. Sirio 1000 Turbo, Nagoya MAG-79E
Γεια σας παιδια!
- wachu
- Użytkownik
- Auto:: 2.0tdi dSG '12
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowań: 38 razy
Hmm. Ja mam czarne. Zeskrobałem trochę pod uchwytami i masa jest. Podejrzewam, ze w srebrnych podobnie bedzie