Bagażnik rowerowy na klapę czy dach
- Miki76
- ____________________
- Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
- Imię:: Damian
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowań: 194 razy
-
- Przeglądacz
- Auto:: Jetta A5 BKD 2007
- Imię:: Kamil
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
Re: Bagażnik rowerowy na klapę czy dach
Moi drodzy waham się pomiędzy uchwytem/bagażnikiem do podwieszania rowerów a platformą.
Czy ktoś z Was używał może tego typu uchwytów/bagażników? Który wg Was byłby lepszy?
Przy tym do podwieszania dodatkowo wymagana jest poprzeczka dla rowerów dziecięcych czy damek, więc dodatkowe elementy do przechowywania no i koszta.
Natomiast rozłożona platforma zajmuje więcej miejsca, ale jakoś tak bardziej do mnie przemawia.

Czy ktoś z Was używał może tego typu uchwytów/bagażników? Który wg Was byłby lepszy?
Przy tym do podwieszania dodatkowo wymagana jest poprzeczka dla rowerów dziecięcych czy damek, więc dodatkowe elementy do przechowywania no i koszta.
Natomiast rozłożona platforma zajmuje więcej miejsca, ale jakoś tak bardziej do mnie przemawia.

-
- Użytkownik
- Auto:: 2,0TDI 130KW 4motion DSG
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 80 razy
- Otrzymał podziękowań: 135 razy
- Johny7205
- ____________________
- Auto:: 1T2T21 1.9TDI Trendline+
- Imię:: Janek
- Podziękował: 69 razy
- Otrzymał podziękowań: 60 razy
Zdecydowanie platforma na hak. Mam taką 3 lata. Jeżdżę z czterema rowerami czyli z dużym obciążeniem i jest ok. Bardzo wygodne rozwiązanie. Szybki montaż i demontaż. Rowery trzymają się stabilnie, nic nie lata w powietrzu. Nie wielkie opory powietrza, jedynie obciążenie tylnej osi. Tak czy inaczej wg mnie to najlepsze rozwiązanie. Jedyny minus w przypadku Tourana jest taki że mimo platformy odchylonej do tyłu nie mogę otworzyć klapy bagażnika. Muszę się wtedy dostawać do bagażnika przez tylne siedzenie. W innym samochodzie problem nie występuje. Klapa w sedanie otwiera się bez problemu.

- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
wożę rowery na dachu od jakiegoś czasu, początkowo na fordzie focusie, teraz na touranie.
trudności z załadowaniem na dach są przy pierwszych próbach montażu - potem dochodzi się do wprawy, jak złapać rower, jak stabilnie go włożyć "od razu".
mam relingi aluminiowe poprzeczki na relingi polskiej firmy, które kupiłem na allegro za niecałe 200zł.
same uchwyty na rowery zostały mi jeszcze po poprzednim aucie - też nie jest to najwyższa półka: rynna mocowana na relingach, ruchome ramie trzymające ramę (możliwość mocowania każdego roweru), opaski na koła.
podstawa to dobre chwycenie roweru aby stabilnie go położyć na rynnie w takich proporcjach aby jedną ręką przytrzymać rower na dachu a drugą podnieść ramie mocujące ramę i praktycznie jednym ruchem zablokować rower na dachu.
potem zostaje zaciśniecie zacisku ramienia na ramie + opaski na koła i jedziesz.
dobrze jest to robić w rękawiczkach - nie przejmujesz się za co łapiesz rower.
poruszałeś kwestie oporów powietrza. kiedyś kiedyś... były testy w auto świecie lub motorze.
najmniejsze opory powietrza stawiają rowery zamocowane na dachu.
tak zamocowane rowery "tną powietrze" a ich powierzchnia czołowa stawiająca opór jest stosunkowo niewielka.
dodatkowa zaletą takiego transportu jest bezproblemowy dostęp do bagażnika oraz możliwość użycia posiadanego zabezpieczenia rowerowego celem przypięcia go do relingów, belek lub uchwytu rowerowego.
rowery zamocowane na tylnej klapie, często dwa, trzy, tworzą duża powierzchnie czołową - niemalże prostokątną. powietrze opływające auto zamiast omieść tył pojazdu zatrzymuje się na rowerach.
mam nadzieję że co nie co pomogłem.
trudności z załadowaniem na dach są przy pierwszych próbach montażu - potem dochodzi się do wprawy, jak złapać rower, jak stabilnie go włożyć "od razu".
mam relingi aluminiowe poprzeczki na relingi polskiej firmy, które kupiłem na allegro za niecałe 200zł.
same uchwyty na rowery zostały mi jeszcze po poprzednim aucie - też nie jest to najwyższa półka: rynna mocowana na relingach, ruchome ramie trzymające ramę (możliwość mocowania każdego roweru), opaski na koła.
podstawa to dobre chwycenie roweru aby stabilnie go położyć na rynnie w takich proporcjach aby jedną ręką przytrzymać rower na dachu a drugą podnieść ramie mocujące ramę i praktycznie jednym ruchem zablokować rower na dachu.
potem zostaje zaciśniecie zacisku ramienia na ramie + opaski na koła i jedziesz.
dobrze jest to robić w rękawiczkach - nie przejmujesz się za co łapiesz rower.
poruszałeś kwestie oporów powietrza. kiedyś kiedyś... były testy w auto świecie lub motorze.
najmniejsze opory powietrza stawiają rowery zamocowane na dachu.
tak zamocowane rowery "tną powietrze" a ich powierzchnia czołowa stawiająca opór jest stosunkowo niewielka.
dodatkowa zaletą takiego transportu jest bezproblemowy dostęp do bagażnika oraz możliwość użycia posiadanego zabezpieczenia rowerowego celem przypięcia go do relingów, belek lub uchwytu rowerowego.
rowery zamocowane na tylnej klapie, często dwa, trzy, tworzą duża powierzchnie czołową - niemalże prostokątną. powietrze opływające auto zamiast omieść tył pojazdu zatrzymuje się na rowerach.
mam nadzieję że co nie co pomogłem.
- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
Rowery na dachu podnoszą do góry środek ciężkości całego auta, rowery z tyłu (na klapie czy na haku) przesuną go nieco do tyłu.
Każdy montaż ma swoje wady i zalety.
Każdy montaż ma swoje wady i zalety.
Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3
- Miki76
- ____________________
- Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
- Imię:: Damian
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowań: 194 razy
ja czekam za przesyłką oto takiej platformy i prawdopodobnie będzie na sprzedaż
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HGbPUyGVZOs[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HGbPUyGVZOs[/youtube]
- bartek0-01
- Specjalista
- Auto:: 1T3 2.0TDI CFHC DSG 2014
- Imię:: Bartłomiej
- Podziękował: 204 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
Jest to montowane na hak ?
----------------------------------------------------------
MOJE AUTO
---> viewtopic.php?f=9&p=301997#p301997 ---> Najnowsza aktualizacja profilu 06.05.2021 zapraszam do oglądania
MOJE AUTO

- pabloxxx
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1,9 TDI
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
Jeśli będziesz przewoził 4 rowery, nawet się nie zastanawiaj i bierz platformę.Kamel pisze:Moi drodzy waham się pomiędzy uchwytem/bagażnikiem do podwieszania rowerów a platformą.
Podwieszany używam do 1, góra 2 rowerów .
-
- Przeglądacz
- Auto:: Jetta A5 BKD 2007
- Imię:: Kamil
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
Dziękować Panowie :-)
Utwierdziliście mnie w moim przekonaniu co do platformy :-)
Początkowo będą przewożone 3 rowery (2 "dorosłe" i jeden "dziecięcy"), ale "za chwilę" dojdzie 4, więc od razu chcę iść przyszłościowo.
Utwierdziliście mnie w moim przekonaniu co do platformy :-)
Początkowo będą przewożone 3 rowery (2 "dorosłe" i jeden "dziecięcy"), ale "za chwilę" dojdzie 4, więc od razu chcę iść przyszłościowo.
- Johny7205
- ____________________
- Auto:: 1T2T21 1.9TDI Trendline+
- Imię:: Janek
- Podziękował: 69 razy
- Otrzymał podziękowań: 60 razy
Kamel, u mnie było dokładnie to samo. Początkowo jeździły 3 rowery w tym jeden dziecięcy. Teraz jeżdżą 4.
Platformę zakładam zamiennie do dwóch samochodów, przekładając kopię tablicy rejestracyjnej. Mam zrobiona kopię dwustronną, tzn dwie naklejki tablic na płycie z tworzywa. Oczywiście przepisy w Polsce nie regulują kwestii oznakowania platformy ale ja jeżdżąc ponad trzy lata nie spotkałem się z problemami ze strony policji (miałem nawet dwie kontrole policji po drodze).
Platformę zakładam zamiennie do dwóch samochodów, przekładając kopię tablicy rejestracyjnej. Mam zrobiona kopię dwustronną, tzn dwie naklejki tablic na płycie z tworzywa. Oczywiście przepisy w Polsce nie regulują kwestii oznakowania platformy ale ja jeżdżąc ponad trzy lata nie spotkałem się z problemami ze strony policji (miałem nawet dwie kontrole policji po drodze).

- Gregor
- Zaawansowany
- Auto:: 1T1 AVQ 1.9 tdi
- Imię:: Grzegorz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
-
- Przeglądacz
- Auto:: Opel Zafira C
- Imię:: Jarek
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Ja woziłem na klapie ale ma to swoje wady, raz źle zamontowałem rower i rączka od kierownicy porysowała klapę, musiałem odkręcać też jeden pedał (tak na wszelki wypadek) a druga sprawa to długi montaż razem z porządnym zamocowaniem rowerów i nie ma dojścia do bagażnika z zewnątrz. Teraz po odmalowaniu klapy szukam właśnie platformy
strażak-emeryt
- przemo86m
- ____________________
- Auto:: AZV, 2.0 TDI 136 KM, 2004
- Imię:: Przemek
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
dzięki koledzy przydatny wątek. Właśnie zastanawiałem się nad kupnem bagażnika na klapę.
Niestety trzeba wydać więcej a mieć pewność, spokój, bezpieczeństwo i czas montażu. Jak słyszę że trzeba to i tamto odkręcać, zabiera to dużo czasu i można sobie niezłych szkód narobić, to jednoznacznie przechodzę na platformę ( i tu następne prace, muszę zamontować hak ). Platforma dla tego bo uważam że to będzie łatwiejsze do zamontowania rowerów niż na dachu auta, a tam nieuwaga i roztropność nie wybacza, chwila nieuwagi i pewne uszkodzenia.
Niestety trzeba wydać więcej a mieć pewność, spokój, bezpieczeństwo i czas montażu. Jak słyszę że trzeba to i tamto odkręcać, zabiera to dużo czasu i można sobie niezłych szkód narobić, to jednoznacznie przechodzę na platformę ( i tu następne prace, muszę zamontować hak ). Platforma dla tego bo uważam że to będzie łatwiejsze do zamontowania rowerów niż na dachu auta, a tam nieuwaga i roztropność nie wybacza, chwila nieuwagi i pewne uszkodzenia.