Zabezpieczenie przed kradzieżą.

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
pabloxxx
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,9 TDI
Imię:: Paweł
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Re: Zabezpieczenie przed kradzieżą.

Post autor: pabloxxx »

Romeczek pisze:Co sklonilo mnie do montazu wlasnie takiej blokady,wlamanie i proba kradziezy golfa V mojemu sasiadowi z blokuPomimo znacznych zniszczen wlasnie ten typ blokady zniechecil wlamywaczy i golf nie odjechal
to nie są duże pieniądze, a czasami jak widać dają radę :)
Awatar użytkownika
Tomek
Przeglądacz
Auto:: chwilowo bmw e46
Imię:: Tomek
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: Tomek »

witam,
ja dopiero teraz się zaczynam interesować tym tematem bo w piątek zwinęli kumplowi bmw e60. Tam jest problem bo podobno na obd II cały czas jest napięcie i złodziej nie ma większych komlikacji z wpięciem się w ecu i odpaleniem auta...
Czyli w touranie jest tak samo? bez kluczyka w stacyjce można używać obd II?
Pozdrawiam
ZWzPD
Awatar użytkownika
tomcio1600
Zaawansowany
Auto:: Touran 1.9 AVQ
Imię:: Tomasz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 28 razy

Post autor: tomcio1600 »

Tomek pisze:tam jest problem bo podobno na obd II cały czas jest napięcie i złodziej nie ma większych komlikacji z wpięciem się w ecu i odpaleniem auta...
Nie ma znaczenia... jedyna rozsądna kombinacja OBDII to jego przeniesienie. Samo odcięcie napięcia na nim nic nie da, bo "fachowcy" zaczęli przychodzić po auta z kompami mającymi własne zasilanie :/
Jest:
* Mondeo 2.0 SCTi 240KM

Było:
* Touran 1.9 TDI
** Peugeot 206 1.1
*** Audi A4 1.8
**** Ford Fiesta mk3 1.1i
Awatar użytkownika
Rafalgd1
Auto:: Touran 1.9 BKC DSG
Imię:: Rafał
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Post autor: Rafalgd1 »

Mozna w OBD zamienic + z - i w tedy niechciany gosc podlaczajacy sie do auta od reki palu swoj sprzet :)

Wysłane z mojego Pentagram Monster przy użyciu Tapatalka
Rafcio
BKC 136KM -322Mm
Krzycho
Użytkownik
Auto:: Golf GT BMN '08
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 60 razy
Kontakt:

Post autor: Krzycho »

Uwierz mi nic nie popali sie mu w jego "sprzecie"

Sent from my iPad using Tapatalk
Krzycho
MK5 '08 GT Sport ---> Kartoteka
Obrazek
Slawas
Kandydat
Auto:: Touran
Imię:: Slawek

Post autor: Slawas »

Witam,

Przepraszam, że wałkuję ten temat ale chciałbym sam zabezpieczyć w niestandardowy sposób mojego Touranka. Szukałem sporo na forum i w necie ale za dużo to nie znalazłem :( są raczej ogólne informacje z wiadomych jak się domyślam powodów. Chciałbym w swoim autku zamontować jakieś zabezpieczenie, które nie będzie sypało błędów i znacznie utrudni uruchomienie auta. Niestety nie mam jeszcze odpowiedniego interfejsu (obd2 chyba za wiele nie zrobię? - mam od starszego auta z grupy VW) ale mam zamiar kupić coś na CANie. Jeśli można to proszę o pomoc/rady co najlepiej i gdzie odciąć/podłączyć aby móc spać spokojniej - najlepiej oczywiście na PW ;) oraz jaki interfejs najlepiej kupić ;)

Dziękuję i pozdrawiam:
Sławas.
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Re: Odp: Zabezpieczenie przed kradzieżą.

Post autor: cheles »

Slawas,
Temat ogólnie był poruszany na forum np odcięcie złącza diagnostycznego, więc kolego poszukaj i poczytaj dokładnie. Druga kwestia to nie ma idealnego zabezpieczenia auta jak sie upra to i tak wezmą. To tylko kwestia przygotowania albo zrobienia szkód i kosztów z tym związanych. Mojemu sąsiadowi jak nie mogli odpalic auta i odjechać to cały kokpit zdemolowali np. nie wyjmowali radia- radio wyrwali Pogadaj że znajomym elektrykiem to Ci podpowie co możesz zrobić.
I żaden interfejs Ci nie pomoże a temat interfejsu też jest na forum więc także polecam na spokoju poszukać.
A najlepszym zabezpieczeniem auta jest AC wtedy śpisz spokojnie bo przynajmniej kasę odzyskasz choć wiadomo to nie to samo co wypieszczone auto i dopracowane ale zawsze.
Co do elektryka to pamiętaj znajomy i zaufany. W poprzednim aucie zlecalem założenie alarmu i odcięcie zapłonu w wiadomym tylko mi i oczywiście elektrykowi miejscu. Wiecie co najbardziej interesowało kolesia - gdzie mieszkam. Auto było z salonu a elektryk z firmy wspolpracujacej z ASO. Blachy miałem z poza Wawy więc spytałem sie a po co to Panu wiedzieć. Mieszkałem w Wawie auto było rejestrowane poza niech kurcze szukają.
P.S o bagnecie na sztorc pod siedzeniem nie wspomnę :grin:
NzTT
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Slawas
Kandydat

Dzięki za odpowiedź Cheles,

Wiem, że temat był poruszany (przepraszam, że go odgrzewałem ;) )
Zgadzam się z Tobą, że jak się uprą to nie ma zmiłuj :( ale muszą mieć sprzyjające okoliczności aby poświęcić więcej czasu niż planowali albo robić kilka podejść nigdy nie wiadomo co i gdzie włożyłeś ;) ). O złączu diagnostycznym czytałem i uważam to za świetny pomysł, z przeniesieniem oczywiście nie ma problemu.
To, że interfejs mi nie pomoże w zabezpieczeniu to też wiem ;) Ale fajnie wiedzieć co w autku piszczy i w razie czego móc coś podiagnozować ;)
Zgadzam się również z tym, że AC to najlepsze zabezpieczenie ale tak jak pisałeś, ja lubię to autko ;)
Słyszałem o akcjach gdzie auta ginęły jakiś czas po wizytach w warsztatach :( mają wtedy wszystko - kluczyki do dorobienia i adres przeważnie znają :(
Bagnet to rewelacyjny pomysł ;) ja słyszałem też o innym patencie - deska z gwoździami pod dywanikiem kierowcy ;)
Nie poruszałbym tego tematu ale kiedyś jak chciałem coś założyć to szukałem schematu i wiedziałem gdzie jaki kabel idzie i wiedziałem czy odetnę tylko to co chcę, czy coś jeszcze. Tutaj ciężko jakiś taki schemat poszukać, żeby dokładnie wiedzieć co i jak :( Z jednej strony to i lepiej, no i stopień skomplikowania większy niż kiedyś ale ja mam dzięki temu zagwózdkę ;) Zastanawiałem się nad elektrykiem ale wolałbym zrobić to sam.
PS. Co Ci ten elektryk powiedział jak go zapytałeś po co chce wiedzieć gdzie mieszkasz ;) ?

Pozdrawiam,
Slawas.
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert
Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
Imię:: Darek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 518 razy

Post autor: JEDARO »

Slawas pisze:Tutaj ciężko jakiś taki schemat poszukać, żeby dokładnie wiedzieć co i jak :( Z jednej strony to i lepiej, no i stopień skomplikowania większy niż kiedyś ale ja mam dzięki temu zagwózdkę ;) Zastanawiałem się nad elektrykiem ale wolałbym zrobić to sam.
Słabo szukasz na necie jest sporo informacji jak zrobić sobie zabezpieczenie a w tych autach jest dużo opcji do zrobienia tak aby nie było błędów ;)
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
Jest i Tiguan :)
[you] Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie
Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila
Slawas
Kandydat

Dzięki za odzew Jedaro ;)

Mógłbym Cię poprosić o podesłanie kilku pomysłów e-mailem lub na priva ?
Będę bardzo wdzięczny, wiem że jestem tu nowy i na pewno będziecie podchodzić do mnie z rezerwą w tym temacie ale zależy mi na tym aby zrobić coś zmyślnego do swojego autka a Wy znacie te autka najlepiej ;)

Będę bardzo wdzięczny za pomoc ;)

Pozdrawiam:
Sławas.
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Re: Odp: Zabezpieczenie przed kradzieżą.

Post autor: cheles »

Elektryk od razu zamknął sie i nie poruszał tematu. Zgasilem kolesia i tyle bo po co mu to wiedzieć, no chyba żeby był ładna zgrabna blondynka to może by dostała numer fona :)

NzTT
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Slawas
Kandydat

A mógł nie poruszać tematu ;) albo urodzić się ładną blondynką ;)

Pozdrawiam:
Sławas.
Awatar użytkownika
Dawid_FreeStyle
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.9 BLS 09r
Imię:: Dawid
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: Dawid_FreeStyle »

a co byście powiedzieli na takie cudo http://allegro.pl/lokalizator-gps-tk102 ... 09457.html ???????
DAWID
Awatar użytkownika
kijec
Przeglądacz
Auto:: Touran 1t2 1.4 140km 2008
Imię:: Marcin
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: kijec »

Ja proponuję kontrakton jest to rurka którą przykleja się pod deską, w momencie przejechania magnesem następuje zwarcie i załącza przekaźnik, który jest na odcieniu rozrusznika lub czegoś innego nie widać. Magnes można obszyć i przyczepić do kluczy lub kłaść na półce koło ESP. Nikt z pasażerów nawet się nie skapnie
Załączniki
images.jpg
images.jpg (4.45 KiB) Przejrzano 2274 razy
Krzycho
Użytkownik
Auto:: Golf GT BMN '08
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 60 razy
Kontakt:

Post autor: Krzycho »

ja teraz zainteresowanym montuję takie małe urządzenie co się Proxima 1cm, do znalezienia w googlach...
Krzycho
MK5 '08 GT Sport ---> Kartoteka
Obrazek
ODPOWIEDZ